barbie609 3,865 Posted January 21, 2021 Share Posted January 21, 2021 Nie znalazłem na forum a uważam,że warto Masyw Śnieżnika trochę przybliżyć jest to masyw ciekawy chociażby dlatego,że w masywie przebiegają rozgraniczenia roślinności alpejskiej, karpackiej, sudeckiej. Suche dane tutaj https://pl.wikipedia.org/wiki/Masyw_Śnieżnika. A teraz o tym jak żeśmy sobie trochę tam wędrowali. Bazowaliśmy w Międzygórzu. Podczas pierwszego pobytu w 2019 w maju na Śnieżnik nie wyszliśmy ponieważ z wiosny na dole powyżej schroniska zrobiła się zima widoczność 50m śnieg z deszczem, w końcu nazwa zobowiązuje, na szczęście my z tych co uważają , że lepiej nosić i nie potrzebować niż nie nosić a w razie czego mieć problem. Ponieważ Śnieżnik nie bardzo chciał pozwolić się poznać od góry więc udaliśmy się zwiedzać jego wnętrze czyli Wielką Jaskinię Niedźwiedzią . Muszę przyznać ,że byliśmy pod wrażeniem zarówno samej jaskini jak sposobu je eksponowania , kompetencji przewodnika. Poniżej parę fotek wnętrza Śnieżnika Naprawdę polecam. W roku 2020 udaliśmy się do Międzygórza 15 września na zakończenie sezonu letniego. Mieliśmy dwa dni ,pierwszego wybraliśmy się na Trójmorski Wierch. Piękne widoki przyjemne szlak no i napiliśmy się wody ze źródła Nysy Kłodzkiej. Szkoda że wieża na szczycie zamknięta ale i tak widoczność sięgała Karkonoszy przez lornetkę zidentyfikowałem Śnieżkę i nawet Szrenicę. dzień drugi to trasa Czarna Góra -Śnieżnik - Międzygórze . Widoki piękne , ludzi trochę było,ale płaski szczyt Śnieżnika zapobiegł wrażeniu tłoku. Podsumowując naprawdę fajne miejsce. 7 Quote Link to post Share on other sites
J@n 707 Posted January 21, 2021 Share Posted January 21, 2021 1 minutę temu, barbie609 napisał: naprawdę fajne miejsce. piękna wycieczka Quote Link to post Share on other sites
Konrad93 47 Posted January 22, 2021 Share Posted January 22, 2021 Ja byłem w takich warunkach (pierwsza niedziela 2021r.) ale też było fajnie ? 4 1 Quote Link to post Share on other sites
wwwojo 216 Posted January 23, 2021 Share Posted January 23, 2021 Piękne miejsce, zimą potrafi w sumie jak każda Góra pokazać dwa oblicza... gwizdapizga i nawet nie można fajka zapalić, albo nie chce się wracać na dół bo się doznaje orgazmu gałki ocznej jak mawia Kolega 4 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,865 Posted January 23, 2021 Author Share Posted January 23, 2021 Pięknie nie mieliśmy okazji w zimie ale może jeszcze kiedyś się uda ? 1 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,401 Posted September 10, 2021 Share Posted September 10, 2021 (edited) Byłam dwa tygodnie temu czerwonym szlakiem z Międzygórza. Szlak bardzo łatwy bo z początku idzie drogą przeciwpożarową a potem robi się taki "górski". W schronisku pyszny bigos i przesympatyczny lokator który pozwolił usiąść obok i podrapać się za uchem. Na szczycie powstaje nowa wieża widokowa, sami oceńcie czy tam pasuje?. Edited September 10, 2021 by Zośka 6 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,865 Posted September 10, 2021 Author Share Posted September 10, 2021 5 minut temu, Zośka napisał: czy tam pasuje Gdyby odtworzono to co tam stało wcześniej to myślę ,ze było by ok,ale to na pewno będzie jakiś nowoczesny koszmarek. 1 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 3,031 Posted September 17, 2021 Share Posted September 17, 2021 To jest koszmarek. Czemu nie budują drewnianych? Rozumiem, że koszty, trwałość, itd., ale co z estetyką? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts