barbie609 moder Opublikowano 21 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2021 Nie znalazłem na forum a uważam,że warto Masyw Śnieżnika trochę przybliżyć jest to masyw ciekawy chociażby dlatego,że w masywie przebiegają rozgraniczenia roślinności alpejskiej, karpackiej, sudeckiej. Suche dane tutaj https://pl.wikipedia.org/wiki/Masyw_Śnieżnika. A teraz o tym jak żeśmy sobie trochę tam wędrowali. Bazowaliśmy w Międzygórzu. Podczas pierwszego pobytu w 2019 w maju na Śnieżnik nie wyszliśmy ponieważ z wiosny na dole powyżej schroniska zrobiła się zima widoczność 50m śnieg z deszczem, w końcu nazwa zobowiązuje, na szczęście my z tych co uważają , że lepiej nosić i nie potrzebować niż nie nosić a w razie czego mieć problem. Ponieważ Śnieżnik nie bardzo chciał pozwolić się poznać od góry więc udaliśmy się zwiedzać jego wnętrze czyli Wielką Jaskinię Niedźwiedzią . Muszę przyznać ,że byliśmy pod wrażeniem zarówno samej jaskini jak sposobu je eksponowania , kompetencji przewodnika. Poniżej parę fotek wnętrza Śnieżnika Naprawdę polecam. W roku 2020 udaliśmy się do Międzygórza 15 września na zakończenie sezonu letniego. Mieliśmy dwa dni ,pierwszego wybraliśmy się na Trójmorski Wierch. Piękne widoki przyjemne szlak no i napiliśmy się wody ze źródła Nysy Kłodzkiej. Szkoda że wieża na szczycie zamknięta ale i tak widoczność sięgała Karkonoszy przez lornetkę zidentyfikowałem Śnieżkę i nawet Szrenicę. dzień drugi to trasa Czarna Góra -Śnieżnik - Międzygórze . Widoki piękne , ludzi trochę było,ale płaski szczyt Śnieżnika zapobiegł wrażeniu tłoku. Podsumowując naprawdę fajne miejsce. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 21 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2021 1 minutę temu, barbie609 napisał: naprawdę fajne miejsce. piękna wycieczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad93 Opublikowano 22 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2021 Ja byłem w takich warunkach (pierwsza niedziela 2021r.) ale też było fajnie 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wwwojo Opublikowano 23 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2021 Piękne miejsce, zimą potrafi w sumie jak każda Góra pokazać dwa oblicza... gwizdapizga i nawet nie można fajka zapalić, albo nie chce się wracać na dół bo się doznaje orgazmu gałki ocznej jak mawia Kolega 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 23 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2021 Pięknie nie mieliśmy okazji w zimie ale może jeszcze kiedyś się uda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 10 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2021 (edytowane) Byłam dwa tygodnie temu czerwonym szlakiem z Międzygórza. Szlak bardzo łatwy bo z początku idzie drogą przeciwpożarową a potem robi się taki "górski". W schronisku pyszny bigos i przesympatyczny lokator który pozwolił usiąść obok i podrapać się za uchem. Na szczycie powstaje nowa wieża widokowa, sami oceńcie czy tam pasuje. Edytowane 10 Września 2021 przez Zośka 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 10 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2021 5 minut temu, Zośka napisał: czy tam pasuje Gdyby odtworzono to co tam stało wcześniej to myślę ,ze było by ok,ale to na pewno będzie jakiś nowoczesny koszmarek. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 17 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2021 To jest koszmarek. Czemu nie budują drewnianych? Rozumiem, że koszty, trwałość, itd., ale co z estetyką? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 29 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca W trakcie planowania wyjazdu w grę wchodził Masyw Śnieżnika albo Śnieżnik albo Trójmorski , obydwa znamy i lubimy. Zwyciężyła chęć zobaczenia na własne oczy tego tworu , który powstał na szczycie. Dzisiaj nie było chmurek z błyskawicami więc wyruszyliśmy.Oczywiście jedynie słusznym czerwonym z Międzygórza. Dojazd mieliśmy dość daleki więc na parking pod skocznią dotarliśmy dopiero ok 9.30. Sporo ludzi szło w górę , ruszyliśmy i my. Na początek zaskoczenie ,zmiana przebiegu szlaku , szedł cały czas drogą a teraz ostro daje w górę no nic wdrapujemy się i dalej już po staremu , otwierają się widoczki zaczyna się robić gorąco , na szczęście szlak wchodzi w las, w prześwitach widok na Mały Śnieżnik powoli docieramy do schroniska , jest tu trochę ludzi ale kiedyś jak przyszliśmy od strony Czarnej Góry było dużo gorzej chwilę odpoczywamy i wyruszamy , już w pobliżu szczytu pojawia się ON jego obrzydliwość ,,blender,, patrzę i myślę ,że byłby on na miejscu na morskim klifie udając latarnię morską bo trochę podobny a do gór nie pasuje w ogóle dużo lepiej by się na kamiennej podbudowie prezentowała drewniana wieża typu jak na Orlicy a jakby jeszcze jakiś schronik to było by super.Siedzimy na trawie podziwiając widoki przy okazji okazuje się ,że wynalazek za naszymi plecami generuje wspaniałe efekty akustyczne dobrze transmitując kwiki i piski w dużym promieniu. W końcu decydujemy się i wchodzimy. Wejście to prostu surowy betonowy odlew , widywałem takie w różnego rodzaju obiektach militarnych,ale tutaj? w środku zwykła surowa stal , akustyka niesamowita, wychodzimy na platformę i tutaj jedyny pozytyw: rzeczywiście widoki są lepsze schodzimy przy schronisku zaprzyjaźnione stado wyleguje się w trawie czerwonym schodzimy w dół , gdyby nie ten sakramencki upał było naprawdę fajnie pomimo tego tworu na szczycie. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 29 Czerwca Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca (edytowane) @barbie609 moder jak byłam 3 lata temu to dopiero budowali ten cud architektury i widziałam tylko konstrukcję ale już wtedy widać było że nie pasuje tam wcale. Nie jestem fanką wież widokowych ale te w starym stylu nie zaburzają tak krajobrazu jak niektóre nowoczesne potworki. Edytowane 29 Czerwca przez Zośka 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 29 Czerwca Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 1 godzinę temu, Zośka napisał: niektóre nowoczesne potworki. Np. to co Słowacy postawili w Szczyrbskim Plesie. Skazałbym autora tego pomysłu na jakieś naprawdę ciężkie roboty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 29 Czerwca Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 1 godzinę temu, barbie609 moder napisał: udając latarnię morską Mogliby zamontować jakieś światło na górze 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi