Skocz do zawartości

Wyposazenie w gory od A do Z

lavvezzi93

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zwracam sie do was, do was mam na mysli zdecydowanie bardziej doswiadczonych pasjonatow amatorskich jak i tych bardziej zaawansowanych w kwestii doboru odpowiedniego wyposazenia w gory, mam na mysli sezon letni... Chodzi mi o wyposazenie od tzw "stop do glow", co powinienem posiadac, fajnie gdyby ktos od razu wstawil jakies linki do tego wyposazenia, czekam na jakies podpowiedzi z waszej strony, z gory dziekuje za komentarze, Pozdrawiam 🙂

1 godzinę temu, barbie609 moder napisał(a):

czyżbyś sugerował ,że w trampkach nie da się wyjść na Rysy?😜

W liceum byłam na wycieczce w Zakopanem i zabrali nas na Giewont. Większa część klasy była w trampkach, kilka osób w adidasach. Nikt nie miał obuwia trekkingowego. Nikomu nic się nie stało i wszyscy byli zadowoleni bo pogoda była super a wtedy jeszcze nie wchodziły tam tłumy. Przewodnik z którym szliśmy powiedział coś w tym sensie że " lepszy trampek z dobrą gumową podeszwą niż but trekkingowy z byle jaką plastikową". Teraz chodzę w butach przeznaczonych na górskie trasy ale zawsze sprawdzam skład podeszwy.

• Lubię to ! 3

49 minut temu, Zośka napisał(a):

W liceum byłam na wycieczce w Zakopanem i zabrali nas na Giewont. Większa część klasy była w trampkach, kilka osób w adidasach. Nikt nie miał obuwia trekkingowego. Nikomu nic się nie stało i wszyscy byli zadowoleni bo pogoda była super a wtedy jeszcze nie wchodziły tam tłumy. Przewodnik z którym szliśmy powiedział coś w tym sensie że " lepszy trampek z dobrą gumową podeszwą niż but trekkingowy z byle jaką plastikową". Teraz chodzę w butach przeznaczonych na górskie trasy ale zawsze sprawdzam skład podeszwy.

I z tym się zgadzam. Podeszwa, a w zasadzie rodzaj i mieszanka gumy są najważniejsze. 

W dniu 3.08.2024 o 10:18, Zośka napisał(a):

Miałem kiedyś takie no name niby trekingi z Lidla, kupione do pracy i tam używane. Żadna rewelacja, tyle że lekkie i dość wygodne. Ale na śniegu czy lodzie  trzymały tak, jak żadne inne. 

W dniu 2.08.2024 o 22:08, Mnich Admin napisał(a):

No niekoniecznie. A jak ma tylko mokasyny, sztyblety, gumowce, trampki i sandały?

Jakieś "adidasy" (czy jak to się teraz mówi "snikersy"  🙃 ) ma na pewno.  😎

A na dolinki sandały wystarczą. 👍

Zresztą to chyba kolejny jednopostowiec. Zadał pytanie i zniknął. 

Może poszedł w góry ...

@Jędrek Nie jednostopowiec jak to napisales, tylko na spokojnie obserwuje sobie temat, ale jesli ktos pisze, zebym rysy atakowal w trampkach, to chce mnie wyslac widocznie na pewna smierc, wiec ten temat chyba na zlym forum zalozony, a raczej ludzie, ktorzy tutaj doradzaja, lepiej zeby moze sie nie wypowiadaly... pozniej jest przyklad zdjec na Tatromaniaku, ze ktos wszedl w sandalkach, albo trampkach i cisniecie beki z kogos, a sami dajecie taki przyklad tutaj, wiec skad pozniej 'wasze' zdziwienie i szyderstwo przy zdjeciach, skoro sami dajecie taki przyklad ? Pozdrawiam 🙂

• Haha 2
  • Przykro mi 1

35 minut temu, lavvezzi93 napisał(a):

@Jędrek Nie jednostopowiec jak to napisales, tylko na spokojnie obserwuje sobie temat, ale jesli ktos pisze, zebym rysy atakowal w trampkach, to chce mnie wyslac widocznie na pewna smierc, wiec ten temat chyba na zlym forum zalozony, a raczej ludzie, ktorzy tutaj doradzaja, lepiej zeby moze sie nie wypowiadaly... pozniej jest przyklad zdjec na Tatromaniaku, ze ktos wszedl w sandalkach, albo trampkach i cisniecie beki z kogos, a sami dajecie taki przyklad tutaj, wiec skad pozniej 'wasze' zdziwienie i szyderstwo przy zdjeciach, skoro sami dajecie taki przyklad ? Pozdrawiam 🙂

Chyba nie ma powodu się tak unosić... Temat "co w góry" był już tu tyle razy wałkowany, że chyba byśmy oczekiwali jakiegoś konkretnego pytania lub pytań. Nie napisałeś ani słowa o swoim doświadczeniu, planach, ani budżecie... Jak mamy zatem pomóc?

• Lubię to ! 3

8 godzin temu, lavvezzi93 napisał(a):

zebym rysy atakowal w trampkach, to chce mnie wyslac widocznie na pewna smierc,

hmmm bynajmniej śmierci Ci nie życzę .Uwierz był w Polsce czas gdy trampki były obuwiem akceptowalnym w góry, co więcej wspinacze używali tzw trampkokorków. Wiesz nie dziw się ,że określono Cię jednopostowcem ,na ogólne pytanie otrzymałeś ogólną odpowiedź gdzie na forum szukać informacji i zachętę do dalszych pytań. Nie zareagowałeś w żaden sposób , więc dalej poleciały już żarty.

• Lubię to ! 2

20 godzin temu, lavvezzi93 napisał(a):

Nie jednostopowiec jak to napisales

Ja tak napisałem? Nie wiem ile masz stóp. 

Napisałem jednopostowiec, bo dokładnie tak się zachowałeś. Zadałeś pytanie w stylu kiepskiej AI i "spokojnie obserwujesz sobie temat". 

A teraz nagle urażona godność. Skąd się biorą takie lelije? Wyszedłeś z inkubatora parę dni temu? 

Na forum masz pierdylion tematów o sprzęcie, no ale nie, to nie dla ciebie. Zjawił się jaśnie wielmożny Xiążę Pan i zrób mu, Janie, listę sprzętu  - najlepiej od razu z linkami do sklepów.  🙃  A on może się kiedyś łaskawie odezwie, a może cię zleje, jak zrobiły to już tutaj setki innych takich właśnie, których nazywam "jednopostowcami"

Chcesz się czegoś konkretnego dowiedzieć to przede wszystkim napisz coś o sobie - w jakich górach byłeś, w jakich warunkach chodziłeś, jaką masz kondycję itp itd.  I potrenuj zadawanie konkretnych pytań, jeśli chcesz konkretnych odpowiedzi. 

A jeśli nie byłeś w żadnych górach to na początek spokojnie wystarczy ci to co nosisz na co dzień, bo i w mieście pogoda bywa różna.  No chyba że wychodzisz z domu tylko przy +25, pięknym, uśmiechniętym słoneczku i lekkim wesołym wietrzyku goniącym po błękitnym niebie cudownie białe obłoczki - wówczas niestety musisz się liczyć z tym że w Tatrach na taką pogodę czasem trzeba trochę poczekać -  z tydzień, może dwa ... Ale warto 🙂

I więcej luzu, człowieku... 🙂  Tu nikt nie gryzie. A poczucie humoru i umiejętność śmiania się również z siebie to podobno przywilej ludzi inteligentnych. 

Mam nadzieję że pomogłem.

• Lubię to ! 2

W dniu 4.08.2024 o 23:42, lavvezzi93 napisał(a):

Kolega @Jędreknapisał to ironicznie i jestem przekonany, że nie miał złych intencji.

W dniu 5.08.2024 o 21:01, Jędrek napisał(a):

A teraz nagle urażona godność. Skąd się biorą takie lelije? Wyszedłeś z inkubatora parę dni temu? 

A to już akurat nie jest śmieszne, tylko niepotrzebnie zaczepne. 

• Haha 1

No to jedziemy:

- Buty w zależności czy w Tatry Wysokie czy na Zachodnie. Pierwsze powinny być typowe do wspina, twarda podeszwa i osłonięte palce. Na Tatry Zachodnie polecam tzw. trailówki, buty do biegania w terenie. Świetnie nadają się na podejścia a stopa się nie męczy jak w twardych podejściówkach. 

- Spodnie, spodenki, koszulka to sprawa indywidualna, widziałem osoby chodzące nawet w jeansach. Ja chodzę w joggerach lub spodenkach typu kargo bo wygodnie. 

- Plecak 25 litrów z chowaną w kieszonce na zamek osłonką na deszcz. 

- Co zabieram w plecaku. 

Bluza z kapturem, kurtka z kapturem, "foliak" (każda membrana wcześniej czy później przepuszcza wodę), druga para skarpet, latarka czołowa, mała latarka klasyczna, power bank i kabelki do ładowania smartfona i latarki, bandamka a właściwie taki kominek, okulary przeciwsłoneczne, czapeczka z daszkiem, w wyższe góry kask i rękawice bez palców, plastry w razie obtarć na stopach, tabletki przeciwbólowe, krem do opalania w butelce z atomizerem (latem warto raz na ok 1,5h posmarować twarz, nos, uszy, przedramiona i kark. Mały scyzoryk. 

Obowiązkowo kijek do selfie typu tripod z pilotem 😁

Chyba to wszystko.

Picie 3 butelki 0,7 izo i 2 takie same z dzióbkiem wody niegazowanej które wkładam w boczne kieszenie plecaka. 

Jedzenie to sprawa indywidualna, ja biorę batony, kanapki, czekoladę i kabanosy które zazwyczaj przynoszę zpowrotem 😁

• Lubię to ! 2

59 minut temu, Jędrek napisał(a):

Niepotrzebnie dramatyzujesz 🤣

Nie lubię dramatów. Ani w literaturze, ani na ekranie, a tym bardziej w życiu. Poczucie humoru i ironię doceniam, ale jak pojedziesz po bandzie, a czasem Ci się to zdarza, to najsubtelniej, jak tylko potrafię, sygnalizuję, że należy deczko spuścić z tonu 🙂 

Prawdą jest, ze niektórzy użytkownicy idą na skróty, nie korzystają z wyszukiwarki, pytają o rzeczy, na które odpowiedź - przy niewielkim wysiłku - można znaleźć w istniejących już wątkach. Inni zadają zbyt ogólne pytania, a jeszcze inni zapytają, dostaną odpowiedź i tyle ich na forum widziano. Mnie również to irytuje. Ale od wateranów forum oczekuję jednak większej wyrozumiałości i powściągliwości 🙃

• Haha 1

W dniu 4.08.2024 o 14:42, lavvezzi93 napisał(a):

nigdy nie chodziłeś po górach?