vatra 3,444 Posted July 31, 2020 Share Posted July 31, 2020 Czas i miejsce tego wydarzenia nie były przypadkowe? Pogodny, słoneczny dzień (28 lipca) był starannie wyszukany na kapryśnej mapie pogodowej a Kozi Wierch już od dawna mnie intrygował. Zdobycie Orlej Perci jest poza moim zasięgiem, dlatego bardzo chciałam kiedyś przynajmniej dotknąć tego szlaku. Jedyną realną szansą było właśnie zdobycie Koziego Wierchu. Wyjechałyśmy z domu dosyć wcześnie rano, dzięki czemu udało się uniknąć korków na Palenicy i (przynajmniej rano) tłumów na szlaku. Wejście od Doliny Pięciu Stawów nie jest trudne, są tylko dwa miejsca, w których trzeba użyć wszystkich kończyn i głowy ( żeby pomyśleć) i uważnie przejść. Kiedy zbliżałam się do czerwono znaczonego odcinka Orlej Perci, którym dochodzi się na szczyt emocje (duma i radość) szybowały w górę i chyba mnie niosły jak na skrzydłach, bo mimo że trudności techniczne wzrastały, dosyć szybko i sprawnie udało nam się stanąć na szczycie. Z góry widok przy takiej lampie był naprawdę niesamowity. Cudne widoki i satysfakcja ze zdobycia 2291 metrów sprawiły, że o mało nie zapomniałam o zrobieniu zdjęć, co byłoby chyba niewybaczalne? Niestety na szczycie zastałyśmy już sporo ludzi i trudno było się tam przemieszczać żeby wszystko dokładnie pooglądać. Mimo to chwile odpoczynku spędzone w gronie zdobywców jak zwykle są bezcenne? Przede wszystkim jednak podziwiałyśmy bezkresne piękno, jakie roztaczało się wokół nas♥ Schodzenie wymagało jak zwykle trochę więcej uwagi ale było nieźle i nawet udało się obfocić moje ulubione stawy? Żeby nie tracić uroku całej udanej wyprawy szybko przeszłyśmy przez bardzo zatłoczoną Piątkę, ominęłyśmy oblężone schronisko i czarnym szlakiem ruszyłyśmy w dół. Co tu dużo mówić ? chodzenie po górach jest piękne ale chodzenie po górach przy słonecznej pogodzie jest...♥♥♥ 13 3 Quote Link to post Share on other sites
Anuś 1,255 Posted July 31, 2020 Share Posted July 31, 2020 Super fotki, a widok jest z tego miejsca obłędny ? w zaszłym roku tez miałam tam piękną pogode. A 28 lipca też łazikowałam po tatrzańskich graniach ? nogi powiodły mnie na Rysy ?♀️ ( było tam jak na krupowkach) ale widoki ze szczytu klasa ? A to moje zeszłoroczne wspomnienia z Koziego ? 8 Quote Link to post Share on other sites
vatra 3,444 Posted July 31, 2020 Author Share Posted July 31, 2020 4 minuty temu, Anuś napisał: nogi powiodły mnie na Rysy Byłaś od polskiej czy słowackiej strony? Quote Link to post Share on other sites
Anuś 1,255 Posted July 31, 2020 Share Posted July 31, 2020 Od polskiej ale schodziłam słowacką aby uniknąć kolejek .... bo po polskiej w gorę szedł tłum ( wychodziłam o 5 30 z palenicy). Po słowackiej też było sporo ludkow... czytałam o kolejce po stronie Sk mi udało się jej uniknąć (stalismy tylko chwilkę) ale już patrząc z dołu to faktycznie torowało się przed łańcuchami.... 1 Quote Link to post Share on other sites
vatra 3,444 Posted July 31, 2020 Author Share Posted July 31, 2020 2 minuty temu, Anuś napisał: czytałam o kolejce po stronie Sk Ja też ? i dlatego pytam. Mam w planie Rysy od sk ale przyznam że mnie trochę zniechęcają te tłumy? Quote Link to post Share on other sites
Anuś 1,255 Posted July 31, 2020 Share Posted July 31, 2020 Szlak od sk jest piękny widokowo i warto pójść... ale chyba lepiej w jesień się tam wybrać .... tłumy napewno nie dodają uroku ani na szlaku ani na szczycie gdzie trzeba szukać sobie miejsca... 1 Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,963 Posted July 31, 2020 Share Posted July 31, 2020 2 godziny temu, vatra napisał: Cudne widoki i satysfakcja ze zdobycia 2291 metrów 1 godzinę temu, Anuś napisał: A 28 lipca też łazikowałam po tatrzańskich graniach ? nogi powiodły mnie na Rysy No to się dziewczyny rozchodziły.To się nazywa kumulacja szczęścia. Wyjść, dojść, wrócić i to wszystko w piękna pogodę. Gratulacje. Fajnie się chodzi w cudna aurę, tylko dłużej, bo często trzeba zatrzymywać się na podziwianie widoków. 3 Quote Link to post Share on other sites
vatra 3,444 Posted July 31, 2020 Author Share Posted July 31, 2020 2 minuty temu, wjesna napisał: często trzeba zatrzymywać się na podziwianie widoków. Owszem, to prawda! Szczególnie przy zejściu zawsze mam ochotę zatrzymywać się co chwilę bo jak to w górach, co kilka kroków inne widoki! 3 Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,963 Posted July 31, 2020 Share Posted July 31, 2020 Zejście takie trochę spokojniejsze, bo już szczyt zdobyty, pogoda wytrzymała, to można sie delektować widokami. 2 Quote Link to post Share on other sites
vatra 3,444 Posted July 31, 2020 Author Share Posted July 31, 2020 23 minuty temu, Luk_ napisał: Możesz też wejść na Zadni Granat zielonym szlakiem przez Kozią Dolinkę Już myślę o tym? 1 1 Quote Link to post Share on other sites
vatra 3,444 Posted July 31, 2020 Author Share Posted July 31, 2020 @Karol Kliński życzę Ci żeby się udało! Żebyś zrobił Kozi i Krzyżne które też miałeś w planie. Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,398 Posted July 31, 2020 Share Posted July 31, 2020 6 godzin temu, vatra napisał: Cudne widoki i satysfakcja ze zdobycia 2291 metrów sprawiły, że o mało nie zapomniałam o zrobieniu zdjęć, co byłoby chyba niewybaczalne. Tak to byłoby naprawdę niewybaczalne ?? Gratuluję zdobycia Koziego i pięknych zdjęć ? 1 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 3,031 Posted July 31, 2020 Share Posted July 31, 2020 @vatra dzięki za świetną relację. Jak to robisz, że tak trafiasz z pogodą? zaklinasz czy jak? ?? 1 1 Quote Link to post Share on other sites
vatra 3,444 Posted July 31, 2020 Author Share Posted July 31, 2020 11 minut temu, jaaga76 napisał: Jak to robisz, że tak trafiasz z pogodą? Górale mówią, że jak w górach tak wieje i wieje... to kiedyś przestanie wiać ? no więc czekam, czekam... a potem idę ? 2 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 3,031 Posted July 31, 2020 Share Posted July 31, 2020 (edited) 6 minut temu, vatra napisał: Górale mówią, że jak w górach tak wieje i wieje... to kiedyś przestanie wiać ? no więc czekam, czekam... a potem idę ? Muszę poćwiczyć ??? , razie czego zamawiam "korki" ? Edited July 31, 2020 by jaaga76 1 Quote Link to post Share on other sites
vatra 3,444 Posted July 31, 2020 Author Share Posted July 31, 2020 4 minuty temu, jaaga76 napisał: Muszę poćwiczyć ??? , razie czego zamawiam "korki" ? Bardzo chętnie ? Ja podpatrzyłam u Janosika? 2 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 3,031 Posted July 31, 2020 Share Posted July 31, 2020 1 minutę temu, vatra napisał: Bardzo chętnie ? Ja podpatrzyłam u Janosika? Najważniejsze to mieć "mistrza" ??? 2 Quote Link to post Share on other sites
vatra 3,444 Posted August 1, 2020 Author Share Posted August 1, 2020 @jaaga76 tak na serio ? z pogodą to jest tak, że zawsze jakaś jest! ? Jeżeli jest słaba to idę tak żeby w porę uciec przed deszczem a zwłaszcza przed burzą. Natomiast jeżeli planuję jakiś dłuższy szlak to naprawdę czekam na taki warun żebym nie musiała ciągle patrzeć w niebo ( czy już czy za chwilę zagrzmi) tylko pod nogi, ewentualnie przed lub za siebie, na widoki. Mieszkam tam gdzie mieszkam? więc mogę sobie na to pozwolić ? 2 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 3,031 Posted August 1, 2020 Share Posted August 1, 2020 (edited) 1 godzinę temu, vatra napisał: @jaaga76 tak na serio ? z pogodą to jest tak, że zawsze jakaś jest! ? Jeżeli jest słaba to idę tak żeby w porę uciec przed deszczem a zwłaszcza przed burzą. Natomiast jeżeli planuję jakiś dłuższy szlak to naprawdę czekam na taki warun żebym nie musiała ciągle patrzeć w niebo ( czy już czy za chwilę zagrzmi) tylko pod nogi, ewentualnie przed lub za siebie, na widoki. Mieszkam tam gdzie mieszkam? więc mogę sobie na to pozwolić ? @vatra Skandynawowie mówią, że tylko ubiór jest zły ?. Działam podobnie - nie mam ciśnienia, dobieram trasę do pogody, czasami chodzę w deszczu (ale nie lubię mokrych butów). Jeżdżę w góry (nie tylko w Tatry) kilka razy w roku i zwykle termin jest ustalony dużo wcześniej - na pogodę nie mam wpływu. Zdarzało mi się przesiedzie" kilka dni w schronisku (Turbacz), bo lało niemiłosiernie bez przerwy... Ale- nie mogę zaprzeczyć- kilka dni wcześniej zaczynam niemal kompulsywnie przeglądać prognozy pogody ... ? i zaklinam☀️☀️☀️. Zwykle się udaje ? A na emeryturze też zamieszkam bliżej gór ?? Edited August 1, 2020 by jaaga76 2 Quote Link to post Share on other sites
Andrzejb 46 Posted August 5, 2020 Share Posted August 5, 2020 @vatrabardzo fajna relacja! Jeszcze bardziej się przekonałem, żeby w tym roku spróbować swoich sił i wejść na Kozi! Pierwsza próba w najbliższy poniedziałek ? 2 Quote Link to post Share on other sites
vatra 3,444 Posted August 5, 2020 Author Share Posted August 5, 2020 10 minut temu, Andrzejb napisał: @vatrabardzo fajna relacja! Jeszcze bardziej się przekonałem, żeby w tym roku spróbować swoich sił i wejść na Kozi! Pierwsza próba w najbliższy poniedziałek ? Brawo! Życzę Ci udanego wejścia i dobrej pogody! 1 Quote Link to post Share on other sites
Gieferg 286 Posted August 5, 2020 Share Posted August 5, 2020 (edited) Świetne fotki. Cytat Pogodny, słoneczny dzień (28 lipca) był starannie wyszukany na kapryśnej mapie pogodowej Tak to wyglądało w prognozach, a faktycznie była wymarzona pogoda do chodzenia przez cały tydzień. Cytat Zdobycie Orlej Perci jest poza moim zasięgiem, dlatego bardzo chciałam kiedyś przynajmniej dotknąć tego szlaku. Jedyną realną szansą było właśnie zdobycie Koziego Wierchu Zadni i Pośredni Granat są równie realne. Żonę przeciągnąłem co prawda przez całe Granaty, ale na sam Zadni to i córkę pewnie niedługo zabiorę. Co do Koziego - jak już tam pójdę, nie ma opcji, żeby schodzić tą samą drogą ? Cytat Niestety na szczycie zastałyśmy już sporo ludzi Tego dnia wręcz roiło się w tym rejonie od turystów... I ja tam byłem, miód i wino... znaczy pomidorową zjadłem. Edited August 5, 2020 by Gieferg 2 Quote Link to post Share on other sites
vatra 3,444 Posted August 5, 2020 Author Share Posted August 5, 2020 53 minuty temu, Gieferg napisał: Zadni i Pośredni Granat są równie realne Zadni już jest na liście i czeka na odpowiednie warunki, nie tylko pogodowe. 55 minut temu, Gieferg napisał: I ja tam byłem, miód i wino... znaczy pomidorową zjadłem To dlatego była taka ogromna kolejka w schronisku? 1 Quote Link to post Share on other sites
Gieferg 286 Posted August 5, 2020 Share Posted August 5, 2020 (edited) O 12:50 kolejka to była głównie do WC, zupkę dostałem w 5 minut ? Edited August 5, 2020 by Gieferg Quote Link to post Share on other sites
Mnich Moderator 2,258 Posted September 18, 2020 Share Posted September 18, 2020 W drodze na Kozi. Wyżej było już tylko mleko. 4 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts