ŁukaszJ Opublikowano 21 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2020 (edytowane) Trochę później niż planowałem, ale właśnie zakończyłem pierwsze w życiu 3 dni w Tatrach. Miały być 4, ale prognozy na te dni były fatalne i tuż przed ograniczałem wyjazd, myśląc nawet o jego odwołaniu. Żadne prognozy się nie sprawdziły (jedyny deszcz już przy zejściu do Morskiego Oka) i dopisało mi dużo szczęścia, pogoda top. Być może uda się jeszcze w sierpniu. Dzięki za wszelkie wskazówki. Macie jakieś propozycje na kolejne trasy? Teraz były takie: 1. Siwa Polana - Grześ - Rakoń - Wołowiec - Siwa Polana (ok. 26 km) Godz. 7.00 - 13.00 2. Zakopane - Kuźnice - Giewont - Kopa Kondracka - Kasprowy - Kuźnice - Zakopane (ok. 24 km) Godz. 5.00 - 13.00 3. Palenica - Doloina Roztoki - Dolina Pięciu Stawów - Szpiglasowy Wierch - Morskie Oko - Palenica (ok. 24 km) Godz. 7.00-14.00 Podsumowanie: 3 dni, ok. 75 km, ok. 4500 m sumy podejść, ok. 21 godzin Najlepsze: trasa Kopa - Kasprowy granią, 10/10, takie to mój faworyt, są jeszcze inne tego typu? Najgorsza/najtrudniejsza: wbrew pozorom dzień 1 i zejścia z Wołowca, strasznie się dłużyło i dużo błota na dole, najgorsza to też Morskie - Palenica Zawód: więcej spodziewałem się po Tatrach Zachodnich, rzeczywistość nie oddała tego, co na zdjęciach, choć to może przez pogodę. Większość zdjęć w internecie przy błękitnym niebie, a tu pochmurno Ciekawostki: na Giewont miałem wejść przez Polanę Strążyska, nie ogarnąłem i zaszedłem na Halę Kondratową. I super. Co jak co, ale w ogóle nie spodziewałem się tam grupki wnoszącej krzyż na Giewont, w dodatku krzyż wnosił pan w normalnym miejskim ubiorze. No i ten widok, mega: Edytowane 21 Lipca 2020 przez ŁukaszJ 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 21 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2020 @ŁukaszJ super że pogoda dopisała i wycieczki były udane. Jeżeli tak Ci się podobała trasa Kopa-Kasprowy to powinno Ci się też spodobać Kopa-Małołączniak-Krzesanica-Ciemniak. Kolejność może być odwrotna, ja np. wolę wchodzić od Ciemniaka Fotki też super 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 21 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2020 (edytowane) @ŁukaszJ gratuluje wyprawy! Pogodę trafiłeś niczym w totka . Popieram @Zośka - na Czerownych Wierchach będzie się Tobie podobać. Ja nieco inaczej niż @Zośka- na Ciemniaku kończę, a potem obowiązkowo Dolina Kościeliska przez Tomanową. MIODEK . Do zobaczenia na szlaku! Edytowane 21 Lipca 2020 przez jaaga76 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŁukaszJ Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Dzięki za kolejne rady. Za mną drugi wyjazd, choć miał być jeden, a podejrzewam że nawet na tych dwóch się nie skończy w tym roku. 4) Zakopane - Kuźnice - Kopa - Małołęczniak - Krzesanica - Ciemniak - Hala Ornak - Kiry Nie była to dla mnie tak fajna trasa, jak Kopa - Kasprowy, ciekawsze odbicie spod Ciemniaka na halę Ornak, ale dam Tatrom Zachodnim jeszcze kolejne szanse. 5) Zakopane - Kuźnice - Karb - Kościelec - Kuźnice - Zakopane Super. Na razie dostarczyło to najwięcej satysfakcji. Po tych pięciu dniach w dwóch ratach wygląda to tak: Z końcem sierpnia lub we wrześniu planuje kolejny wyjazd. Cd. Tatr Zachodnich. Ponadto Świnica wydaje mi się naturalną koleją rzeczy po najpierw Giewoncie, następie Szpiglasowym od Doliny 5 Stawów i teraz Kościelcu. Na Kościelcu miałem wprawdzie jeden moment zawahania, jak tu się chwycić i musiałem przez 30 sekund nabrać koncentraci, spokoju, ale poszło i zejście już na luzie, choć zejścia trochę początkowo się obawiałem. Próbować Świnicy? 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2020 @ŁukaszJ w tym tempie to za chwilę szlaków Tobie zabraknie . Jeśli dałeś radę na Kościelcu to Świnica powinna być dla Ciebie ok. Nie wiem, czy reszta Tatromaniaków się ze mną zgodzi, ale zejście z Świnicy jest bardziej "świńskie" niż wejście. Przynajmniej dla mnie. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2020 @ŁukaszJ Gratki za Kościelec i jeżeli tam wszedłeś to ze Świnicą na pewno sobie poradzisz Powodzenia! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŁukaszJ Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Dziękuję za poparcie kierunku :) Pytam o to, a nie dodałem najważniejszego. Ja mam lęk wysokości, chociaż w górach sobie z tym radzę i jak na razie aż tak bardzo nie czuć obaw. Wydaje się, że co innego lęk wysokości gdzieś na wieżowcu czy jakiejś wieży ratuszowej, a co innego w górach. W takim razie szykuję się na Świnicę i Tatry Zachodnie, Trzydniowiański, Kończysty i wspomniany przez @Luk_ Starobociański. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Świetnie @ŁukaszJ Ciekawie planujesz i super ogarniasz te plany Powodzenia w kolejnych wyprawach! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŁukaszJ Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Jeszcze kilka zdjęć, ale średnio się do tego przykładałem. Raczej za rzadko jakiś postój. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2020 @ŁukaszJPiękne fotki Fajne wycieczki, czy wiesz ze występują u Ciebie już właśnie pierwsze symptomy pewnej trudnej do wyleczenia choroby? a i czy wiesz, że później będzie jeszcze gorzej.... na wyleczenie marne szanse Witaj w klubie 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŁukaszJ Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2020 @Anuś tak, domyślam się delikatne objawy występowały przez lata, a teraz to już poszło... W górach jest coś trudnego do opisania. 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2020 (edytowane) @ŁukaszJ ale się martw, bo to w sumie bardzo przyjemna "choroba" ( nawet w zaawansowanym stadium) Edytowane 7 Sierpnia 2020 przez jaaga76 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Super te fotki widać już bardziej zaawansowane stadium "choroby" 2 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŁukaszJ Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 (edytowane) Witajcie ponownie. Kurczę, zamknęli dojście na Świnicę, a akurat jadę. Trochę późno taka informacja... Jednego dnia j/w część Tatr Zachodnich, ale nie mam na teraz pomysłu na drugi dzień na trasę z trochę większymi emocjami i może coś doradzicie? Gdzieś tam przewijają się Rohacze z miejscowości Zuberec do Siwej Polany. W teorii 7.30 - 20.00 byłaby realna, ale i trudna do przyjęcia za pewnik.... Edytowane 18 Sierpnia 2020 przez ŁukaszJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 36 minut temu, ŁukaszJ napisał: trasę z trochę większymi emocjami i może coś doradzicie? Kościelec Kozi Wierch 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŁukaszJ Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 (edytowane) Rysy jako najwyższy punkt w kraju zostawiam na koniec, czyli przyszły rok wraz z całą Orlą i Przełęczą Pod Chłopkiem. Te Rohacze niepokoją mnie czasowo, układam to jakoś logistycznie, ale podczas trasy myślałbym pewnie, że nie zdążę na 20.00 czy 21.00 na Siwą Polanę, a jak się o tym myśli i spieszy to może być łatwo o błąd. Ale ten kawałek Orlej, kto wie, w ogóle o tym nie myślałem. Byłoby to zupełnie nie po drodze z planami, ale biorą to pod uwagę, dzięki. Edytowane 18 Sierpnia 2020 przez ŁukaszJ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŁukaszJ Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 (edytowane) Nie jadę autem, start nie Siwa Polana tylko Zuberec, dokąd dzień wcześniej dostarłbym z Zakopanego (i wtedy wyjście po 4.00), ale bardziej pasuje dojazd dopiero tego samego dnia (wtedy wyjście na szlak ok. 7.30). Meta na Siwej Polanie. Edytowane 18 Sierpnia 2020 przez ŁukaszJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 (edytowane) @ŁukaszJ w Tatrach Zachodnich jeszcze kilka szlaków Tobie zostało. Starorobociański, Błyszcz, Bystra. Może to? Swoją drogą, czemu zamknęli Świnicę? Remont? , Edytowane 18 Sierpnia 2020 przez jaaga76 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŁukaszJ Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 (edytowane) @jaaga76 tak, remont na Przełęczy, informacja z dziś. Będę przez 2 dni i jednego zrobię jak piszesz tę część Zachodnich. Z drugiego dnia wypadła mi Świnica, ale myślę teraz bardziej o Kozi Wierch - Granat lub wszystkie Granaty jak napisał @Luk_ Ten odcinek chyba porównywalny ze Świnicą, więc jako tako utrzymałbym w ryzach swoje plany przejścia całych Tatr ze stopniowaniem trudności. Edytowane 18 Sierpnia 2020 przez ŁukaszJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 (edytowane) @ŁukaszJ na Orlą musisz mieć dobra pogodę ( pytaj na forum na bieżąco - chłopaki mają jakieś "tajemne" aplikację i meldują o zmianach w pogodzie) Kozi Wierch -Granaty to sporo emocji , ale warto , Edytowane 18 Sierpnia 2020 przez jaaga76 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŁukaszJ Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 @jaaga76 na czwartek-sobota prognozy przewidują jakieś okienko i więcej słońca niż (chyba) obecnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 (edytowane) @ŁukaszJOby! Ale najlepiej sprawdzać rano prognozę, bo tempo zmian w Tatrach jest obłędne, jeśli chodzi o pogodę. A z Orlej w 5 minut nie zejdziesz... Dziś lało w Tatrach .... Edytowane 18 Sierpnia 2020 przez jaaga76 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŁukaszJ Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2020 (edytowane) @Luk_ dzięki za polecenie szlaku Kozi Wierch - Granaty. Wybrałem wariant ze Skrajnym Granatem. Trasa nie sprawiła jakiś większych problemów, ale pod względem emocji super. Kościelec pozostaje jednak nr 1. Zrobiłem też dalszą część Zachodnich i jak się okazało do trzech razy sztuka. Pogoda fajna, ale nawet poza nią trasa Chochołowska - Starorobociański - Ornak - Kiry świetna dla chilloutu, spokojniejszego pochodzenia, porozglądania się, choć oczywiście kondycyjnie też na swój sposób wymagająca. W tej luźniejszej kategorii 1 miejsce przed Kopa - Kasprowy. Mam nadzieję, że we wrześniu będzie jeszcze Świnica i to byłoby tyle na ten rok. Rok temu tylko Śnieżka, dziś już większość polskich Tatr. Nie wiem czemu dopiero teraz je odkryłem. Dzięki za wszystkie wskazówki. Edytowane 23 Sierpnia 2020 przez ŁukaszJ 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2020 @ŁukaszJ gratulacje Jak na początki w Tatrach to super fajne i ambitne trasy wybrałeś. Zdjęcia też rewelacyjne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2020 @ŁukaszJ dobra robota! Gratulacje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi