wjesna Opublikowano 18 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2023 Korzystając z pogody poszliśmy w Tatry. Na Wolowcu dawno nie byłam a od słowackiej strony nigdy na niego szłam więc uznałam, że to dobry pomysł na wycieczkę. Asfaltówką doszliśmy do Tatliakowej Chaty a stamtąd weszliśmy na szlak na Przełęcz Zabrat. Prowadzi dość ostro w górę więc szybko nabieramy wysokości i w niedługim czasie stajemy na przełęczy. Po drodze słychać zbieraczy borowek ( chyba) których widzimy na zboczach Rakonia, borowek jeszcze mnóstwo. Jarzebiny za to niewiele, jakieś na pół suche, może toczy je jakaś choroba? W każdym razie czerwone grona bardzo nieliczne. Przyjemnie ciepło, krótkie spodenki i koszulka wystarczają. Siedzimy chwilę na Zabracie iruszamy na Rakoń. Po drodze wiatr zaczyna być chłodniejszy i wyciągam bluzę. Potem spodnie. Potem czapkę. Na Wolowcu będę mieć jeszcze kurtkę i rękawiczki żeby w drodze powrotnej ściągać wszystko po kolei. Ale któż tego nie zna. Na Wolowiec prowadzą schody, chyba rzeczywiście dawno tu nie byłam, po workach sa tylko resztki juty gdzieniegdzie .Do góry idzie mi się fajnie bo ide po drewnianych pionowych bokach które łączą schody, zejście trochę gorsze, bo dla mnie schody są za wysokie I żeby nie obciążyć kolan stąpnięciami schodzę trochę bokiem. Nie jest to wielkie utrudnienie, a schody nie są na całym podejściu więc w zasadzie ok. Podchodzę jeszcze trochę w stronę Rohaczy, żeby rzucić okiem jak dalej prowadzi szlak. Marzy mi się żeby przejść granią i tak podpatruję jak to będzie wyglądać. Wracam i zbieramy się do powrotu. Pogoda towarzyszyła cały czas, ludzi na trasie Rakoń-Wołowiec zgodnie z przewidywaniami sporo. Widoki piękne. Jednak z góry naprawdę lepiej widać 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 18 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2023 @wjesna fajna wycieczka , ostatnio myślałem o Sedle Zabrat ale od Zverowki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 18 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2023 58 minut temu, barbie609 napisał: @wjesna fajna wycieczka , ostatnio myślałem o Sedle Zabrat ale od Zverowki. Jeśli wrzesień będzie ciągle taki ladny to będzie okazja żebyś plan zrealizował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 18 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2023 1 minutę temu, wjesna napisał: to będzie okazja żebyś plan zrealizował. mam nadzieję , tak naprawdę został mi jeden weekend , bo w ostatni to mnie jazda do warszawki czeka. Ale może październik będzie łaskawy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 18 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2023 27 minut temu, barbie609 napisał: mam nadzieję , tak naprawdę został mi jeden weekend , bo w ostatni to mnie jazda do warszawki czeka. Ale może październik będzie łaskawy. Może całą jesień będzie ładna, kto wie. U Ciebie były też wędrówki w tygodniu więc możliwości więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 18 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2023 Fajny pomysł z Wołowcem od Słowacji. Nie wiem czemu oni te schody zawsze robią takie wysokie, dla mnie to też jest niewygodne. Piękną mamy górską jesień w tym roku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 18 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2023 26 minut temu, wjesna napisał: były też wędrówki w tygodniu tak , ale tam to bym chciał z moją lepszą połową bo to jak najbardziej w jej zakresie możliwości. Z samym @Werniksto może Smutne Sedlo raczej.No zobaczymy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 18 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2023 1 godzinę temu, barbie609 napisał: tak , ale tam to bym chciał z moją lepszą połową bo to jak najbardziej w jej zakresie możliwości. Z samym @Werniksto może Smutne Sedlo raczej.No zobaczymy. Ten drugi szlak też ciekawy. Z planami to wiadomo jak.jest, że są zależne również od innych rzeczy, nie tylko od samego chcenia. Bardzo chciałam na Otargańce, ale tak wyszło, że się nie dało więc przełożę na przyszły rok. Postaram się zaraz jak otworzą szlaki po zimie, żeby mi znowu nie umknęło. 1 godzinę temu, Fibi napisał: Nie wiem czemu oni te schody zawsze robią takie wysokie Pewnie ci co je kładą to chłopy jak dęby wysocy, i dla nich są dobre. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 18 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2023 @wjesna Jak ja dawno tam nie byłam. Już zapomniałam jak tam jest ładnie. Super pogodę trafilaś 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek543 Opublikowano 30 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2023 Pięknie, byłem tam i zarezerwowałem nocleg w okolicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 9 Czerwca Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca Wczoraj Wiesiek nadesłał kilka fotek z Wołowca i okolicy 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 9 Czerwca Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca Wiesiek ładne zdjęcia robi 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmwas Opublikowano 27 Czerwca Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca (edytowane) Tereny fatycznie piękne. Trasa - fajna. Ja zrobiłem kiedyś atrakcyjne kółko z Chaty przez Rohacze, Wołowiec, Rakońi w dół z powrotem do Chaty. Kiedyś wrzucę Edytowane 27 Czerwca przez pmwas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 28 Lipca Udostępnij Opublikowano 28 Lipca Przyszedł czas realizacji dawno powziętego zamiaru , pora odwiedzić Sedlo Zabrat , a może i na Rakonia się wdrapać , nie byliśmy tu od wielu , wielu lat . Mniej więcej od czasów kiedy nie byłem siwy. Po ostatniej nieudanej Babiej Górze ruszałem z pewnym niepokojem , ale wszystko było ok .No na pewno nie skakałem jak młoda kozica , ale jak stary zreumatyzowany tatrzański niedźwiedź to już tak.Z parkingu pod Spalenou ruszyliśmy ok 8.15 podeszliśmy do żółtego i poszliśmy Lataną Doliną. Oczywiście tradycyjny asfalt musi być kończy się dość szybko i zaczyna się szlak. Jest całkiem przyjemny i przyjazny , niby różnica poziomów jest spora , ale podchodzi się nam przyjemnie. Pojawiają się widoczki , po niebie przewalają się chmury , ale mamy nadzieję ,że wytrzyma do momentu kiedy dotrzemy do Tatiakowej.Jesteśmy pod samą przełęczą kiedy ruszył się wiatr i lunęło . temperatura momentalnie ostro w dół. Ubieramy peleryny i wchodzimy na przełęcz. wali grubym deszczem , momentami leci grad , jest o krok od śniegu z deszczem. Nawet w tych warunkach , jest pięknie. Niestety za długo wytrzymać się tutaj nie da i ruszamy w stronę Tatiakowej jest pięknie w szybko zmieniających się warunkach docieramy do Tatiakowej . Wypogadza się ,Przysiadamy na chwilę na jeziorkiem po herbatce ruszamy na dół oczywiście pozdrowienia dla tych co na szlaku na sucho docieramy do parkingu , kiedy ruszamy zaczyna znowu padać.Podsumowując nie było idealnie , ale całkiem udana wycieczka nam wyszła. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 28 Lipca Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 1 godzinę temu, barbie609 moder napisał: całkiem udana wycieczka Bardzo dziękuję za fotki z wycieczki, bo ja tam ostatnio widziałam tylko mgłę.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 7 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia @Werniksmarudził,że mu się chce w Tatry a ja miałem niedosyt po zeszło tygodniowym debiucie w Latanej Dolinie i Sedle Zabrat kiedy to deszcz nas zgonił w dolinę. Postanowiliśmy zrobić powtórkę z opcją Rakonia i może powrotem przez Grzesia , chociaż zasadniczym wariantem był powrót przez Tatiakową. Wyruszyliśmy z parkingu pod Spalenou około 8-mej . W Latanej pustawo tylko jakaś rodzinna ekipa szła do góry . Pogoda ekstra , chwilami aż za ciepło. Okolica wygląda inaczej niż ostatnio.Tak weselej a i na przełęczy nagroda znacznie lepsza , zamiast zacinającego deszczu o krok od zamarzania , ciepełko i widoczek po krótkim odpoczynku decydujemy się na Rakoń , co do Grzesia to się zobaczy z przełęczy wyrusza kilka osób , ogólnie jakiegoś ścisku niema wychodzimy na szczyt i od razu pojawia się nagroda na szczycie sporo człowieków ale większość podchodzi od Grzesia i zielonym od Przeklętej . Przysiadamy i sycimy się widokami udaje mi się ustrzelić zbliżenia , oczywiście Giewont a to nie wiem co to jest ale wyszło ładnie oczywiście Żyjcie długo i szczęśliwie i niech Was szlak prowadzi Ignacy stwierdza ,że idzie na Grzesia , po prostu musi bo się udusi , mnie się nie chce , rozdzielamy się on rusza grzbietem ja sobie powolutku schodzę do Rohackiej myślę,że Ignacy popełnił błąd , zejście w dolinę jest dziś piękne Przy chacie nie ma wielu ludzi , kupuję sobie dużą Kofolę , przysiadam nad stawem i po prostu siedzę patrząc na góry . Po dłuższej chwili ruszam w dół. Do parkingu docieram pierwszy, także jak Ignacy się zgłasza podjeżdżam po niego na wylot Latanej. Wycieczkę kończymy jak zwykle w Perle pierogami i barszczykiem. Było super. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 7 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia @barbie609 moder dzisiaj pogodę I widoki miałeś genialne. Zazdroszczę bo ja na urlopie złapałam jakieś świństwo (wirusa albo bakterię) i przechodzę gorzej niż covida. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 7 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 35 minut temu, Zośka napisał(a): @barbie609 moder dzisiaj pogodę I widoki miałeś genialne. Zazdroszczę bo ja na urlopie złapałam jakieś świństwo (wirusa albo bakterię) i przechodzę gorzej niż covida. Zdrówka, kuruj się i zdrowiej. Okropne te choroby po erze kowida się zrobiły. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 7 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2 godziny temu, Zośka napisał(a): świństwo @Zośkaduzo, dużo zdrowia. Nie daj się! 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 7 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 3 godziny temu, barbie609 moder napisał(a): idzie na Grzesia Ignacy zew gór miał! i ja Go bardzo dobrze rozumiem, zabierając się powoli za pakowanie (w myślach, bo w praktyce pewnie jutro wieczorem...). Piękna wycieczka Wam się zrobiła. Chętnie powtórzę taki wariant oczywiście z Grzesiem, też tym osobistym. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 8 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 9 godzin temu, jaaga76 napisał(a): Chętnie powtórzę taki wariant oczywiście z Grzesiem, to już idź na całość i idź na Sedlo pod Osobitou 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 8 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia Godzinę temu, barbie609 moder napisał(a): to już idź na całość i idź na Sedlo pod Osobitou Jest możliwe ... normalnie mi urlopu zabraknie w przyszłym roku.... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 8 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia W dniu 7.08.2024 o 18:55, barbie609 moder napisał(a): a to nie wiem co to jest ale wyszło ładnie Grań od Beskidu po Świnicę. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi