barbie609 moder Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 (edytowane) Od dłuższego czasu miałem chęć wyruszyć tam gdzie mnie jeszcze nie było.Kolega Ignacy czyli @Wernikszgłosił chęć uczestnictwa. Trochę żeśmy się wahali bo pogoda w dalszym ciągu nieprzewidywalna, w sobotą w Beskidzie się udało , ale tam poszliśmy bo właśnie odpuściliśmy Tatry ze względu na pogodę. Planowana trasa to Tatrzańska Jaworzyna , Przełęcz pod Kopą i z powrotem. Piszę polskie nazwy bo przypominam ,że Luksemburczyk , kasę od Jogajły pożyczył pod zastaw ziem aż po Koszyce pieniędzy nie oddał więc....... No dobra to był żart. Jeszcze wczoraj mieliśmy to odwołać bo pogoda , ale wypatrzyliśmy że dzisiaj od rana ma być jako tako z niewielkim opadem ok 10-11 a poważniejsze kłopociki to dopiero ok 14. Parę minut prze ósmą ruszyliśmy z Javoriny niebieskim z założeniem,że ok14 to już chcemy być na dnie doliny.Ludzi na początku 0 ,dopiero później dogoniła nas rodaczka wymiataczka/ trzeba przemyśleć temat zabierania szerpów te góry robią się coraz wyższe / a następnych ludzi spotkaliśmy dopiero na przełęczy i parę ekip w zejściu.Szlak mokry ale bez tragedii na niebie straszna kotłowanina , raz ciemno za chwilę słońce ,Jagnięcy to widać to nie. W sumie dość przyjemnie i widoczki jakieś nawet się otwierały chwilami. Wilgotność bardzo duża i chwilami duszno , burzowo a chwilami chłodne powiewy. Na przełęczy oczywiście popasik , kanapka , herbatka. Za radą rodaczki wymiataczki,jeszcze raz dzięki, podeszliśmy na Predne Kopske Sedlo aby rzucić okiem na Doline Bielych Ples. Byliśmy kiedyś oczywiście przy Zielonym Kieżmarskim, ale do Białych nie dotarliśmy. Pomimo tych wszystkich przyjemności cały czas mieliśmy z tyłu głowy tą nieszczęsną 14 , a jeszcze w/w koleżanka sprawdziła radar pogodowy i stwierdziła ,że idzie w naszą stronę jakaś bieda i lepiej już dawać na dół. Jak ruszyła tak zniknęła a my ruszyliśmy za nią . Żeby nie przynudzać , udało się byliśmy już na asfalcie jak w dolinie ruszył się wiatr niosący pojedyncze krople deszczu a grań za naszymi plecami , zniknęła w czarnych chmurach. Się upisałem czas na jakieś fotki. potok z poranną mgiełką trochę dziwnie pękł ten kamień, jakby go ktoś próbował skruszyć jakimś materiałem wybuchowym jako kolega Kudłatej pozwoliłem sobie na poufałości na niebie dzika mieszanka raz tak trochę później tak ale widoczki jakieś tam są chmury próbowały wejść do doliny magia czy fizyka? i na przełęczy Dolina Białych Stawów i oczywiście najlepszego dla tych co na szlaku i znowu się nam udało na sucho Edytowane 24 Sierpnia 2022 przez barbie609 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 @barbie609 fajne widoki mieliście. Ja też odwiedziłam te rejony ale szłam okropnym szlakiem ze Zdziaru na Szeroką Przełęcz a potem na Płaczliwą Skałę. Też udało się na sucho ale mgła nie odpuszczała i chmurki przesłaniały widoki. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 @Zośkaale chyba nie dzisiaj? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 @barbie609 nie nie. To było na początku sierpnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 1 minutę temu, Zośka napisał: To było na początku sierpnia się wystraszyłem ,żeśmy się znowu minęli o jakieś minuty, jak kiedyś na Klekocinach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 @barbie609 rozglądałam się za Tobą jak chodziłam po Gorcach, Sądeckim, Wyspowym ale nigdzie nie było Twoich śladów. A to nora świstaka. Tuż obok szlaku na Szeroką Przełęcz. Uciekał tak szybko że jak już wyjęłam aparat to nie było komu robić zdjęcia 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 @barbie609Dobrze tak móc wyskoczyć w środku tygodnia. Obsada okrojona ale wycieczka ciekawa. Czasem pogoda jest lepsza, czasem gorsza ale góry zawsze piękne, nawet zza mgły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 50 minut temu, Zośka napisał: ale mgła nie odpuszczała Zawsze Ci wierna:) 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staroń Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Coś te rejony zamglone Ja byłem w tamtych okolicach raz, 2 lata temu, podczas kilkudniowej wizyty na Słowacji, najpierw Zielony Staw, potem Białe a na koniec Kopske. Tyle się dało zrobić bo pogoda cały czas była niepewna. Podczas najbliższej wizyty u sąsiadów planuję wycieczkę w tamte rejony ze Zdiaru, może warunki będą lepsze. @ZośkaTa Płaczliwa mi chodzi po głowie, ale tam nie ma szlaku to chyba nie można 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staroń Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 A tak w ogóle @Zośkato mimo chmur to całkiem spoko widoki, klimat jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2022 @staroń jest tam ścieżka i stare znaki szlakowe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2022 9 godzin temu, staroń napisał: Coś te rejony zamglone Fakt ,pogoda prawie identyczna jak nasza. 9 godzin temu, staroń napisał: ze Zdiaru nam po głowie chodzi akcja na dwa auta , jedno auto zostaje w Zdziarze przy wyciągu a drugie w Javorinie , może kiedyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2022 @barbie609 koniecznie 2 auta bo schodzenie tym szlakiem (mieszanina kamieni, korzeni i błota na odcinku leśnym) to katorga. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staroń Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2022 11 godzin temu, Zośka napisał: schodzenie tym szlakiem (mieszanina kamieni, korzeni i błota na odcinku leśnym) to katorga. Zachęcasz do przejścia tego szlaku, nie ma co 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2022 11 minut temu, staroń napisał: Zachęcasz do przejścia tego szlaku, nie ma co no cóż ostrzeżony - uzbrojony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staroń Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Ja się brzydkich zejść nie boję, najwyżej zaktualizuję listę znienawidzonych szlaków Zawsze zostaje pewnie jakiś bus z Javoriny do Zdiaru, najwyżej będę łapał stopa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosia WU Opublikowano 15 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 Ścieżka trawersująca zbocze powyżej "misiów " nie uległa zniszczeniu podczas pamiętnej powodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 15 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 1 godzinę temu, Gosia WU napisał: nie uległa zniszczeniu szlak jest w dobrym stanie , w jednym miejscu są ślady poprzecznego cieku ,ale nie jest to problem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 23 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2022 https://tatromaniak.pl/aktualnosci/w-tatrach-trwaja-poszukiwania-zaginionego-turysty/ ciekawie co się wydarzyło , poszedł tą dziką ścieżką w stronę Jagnięcego i spadł , czy zszedł w stronę Białych Ples i tak coś się stało? O ile oczywiście w ogóle dotarł do przełęczy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ania87100 Opublikowano 24 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 22 godziny temu, barbie609 napisał: https://tatromaniak.pl/aktualnosci/w-tatrach-trwaja-poszukiwania-zaginionego-turysty/ ciekawie co się wydarzyło , poszedł tą dziką ścieżką w stronę Jagnięcego i spadł , czy zszedł w stronę Białych Ples i tak coś się stało? O ile oczywiście w ogóle dotarł do przełęczy. Byliśmy wczoraj na Jagnięcym, w towarzystwie krążącego już helikoptera poszukującego tego człowieka. Też mnie zastanawia, co mu się mogło przytrafić. W sobotę popołudniu, kiedy zaginął, padało, ale jeśli nie pokonało go błoto na podejściu zielonym szlakiem (potwierdzam opinie o tym szlaku - masakra jakaś, jakby był zupełnie nieutrzymywany), to nie bardzo wiem, co go mogło spotkać na trasie, którą planował. No chyba że jakieś omdlenie, zawał, utrata przytomności i człowiek bezwładnie stoczył się gdzieś w zupełnie przypadkowe miejsce. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 24 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 2 godziny temu, Ania87100 napisał: omdlenie, zawał, utrata przytomności i człowiek bezwładnie stoczył się gdzieś w zupełnie przypadkowe miejsce. Jak najbardziej możliwe w górnych partiach niebieskiego jeśli stracił przytomność to mógł się stoczyć na dno i nie będzie go widać. No cóż tak bywa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 1 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2022 Dnia 24.10.2022 o 11:57, barbie609 napisał: Jak najbardziej możliwe w górnych partiach niebieskiego jeśli stracił przytomność to mógł się stoczyć na dno i nie będzie go widać. No cóż tak bywa. No i się znalazł: [24tp.pl] Śmiertelny wypadek w Tatrach. Ratownicy znaleźli ciało poszukiwanego turysty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 1 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2022 6 minut temu, Jędrek napisał: No i się znalazł: Czytałem , wynika z tego że do Kopskiego sedla w ogóle nie dotarł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 2 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2022 3 godziny temu, barbie609 napisał: do Kopskiego sedla w ogóle nie dotarł. Skusiło go inne miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 2 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2022 6 godzin temu, Jędrek napisał: Skusiło go inne miejsce. Skusiło , pewnie zszedł z ścieżkę do Płaczliwej Skały , nie wiem jak tam jest czy wystarczy się poślizgnąć czy trzeba zasłabnąć. Góry zabrały daninę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi