user.adam Opublikowano 14 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2020 Jak najbardziej się z Tobą zgodzę i pojadłem już w tym kierunku kroki, jednakże zacząłem się po prostu zastanawiać, czy w tym przypadku bardziej wskazany nie będzie przypadkiem but wyższy z uwagi na kontuzje w przeszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 14 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2020 (edytowane) But nie zapobiegnie urazom, no chyba, że chodziłbyś w skorupach... Moim zdaniem sztywne 'obwiązanie' stopy spowoduje przeniesienie urazu staw wyżej i sobie np. wykręcisz kolano czy biodro. Ja bym kupował jak najlepiej amortyzujące i przyczepne buty, by zminimalizować ryzyko urazu - lepiej zapobiegać, niż leczyć Edytowane 14 Września 2020 przez Q'bot 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 14 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2020 (edytowane) @user.adam nie wiem, czy w Twoim przypadku po urazach niskie buty to dobre rozwiązanie. Może warto rozejrzeć się jednak za wysokimi, ale z flexem w okolicach kostki. Takie rozwiązanie mają np. La Sportiva Trango Leather GTX. Wersja letnia nie jest skórzana, tylko syntetyczna ( i lżejsza). Nieco podwyższony but, łapiący kostkę, ma też Saleva i chyba Hoka (choć tu to chyba bardziej buty trialowe). Edytowane 14 Września 2020 przez jaaga76 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
user.adam Opublikowano 15 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 10 godzin temu, Q'bot napisał: But nie zapobiegnie urazom, no chyba, że chodziłbyś w skorupach... Moim zdaniem sztywne 'obwiązanie' stopy spowoduje przeniesienie urazu staw wyżej i sobie np. wykręcisz kolano czy biodro. Ja bym kupował jak najlepiej amortyzujące i przyczepne buty, by zminimalizować ryzyko urazu - lepiej zapobiegać, niż leczyć W kwestii możliwie najbardziej amortyzujących butów i przyczepnych butów warto będzie pójść w kierunku Scarpa Mescalito, czy są jakieś jakieś inne godne alternatywy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
user.adam Opublikowano 15 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Propozycja ciekawa, jednakże buty trailowe i bieganie po górach póki co odpuszczam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 15 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Hoki fajna sprawa - poczujesz się jak w bucie ortopedycznym, który ma za zadanie przejąć za Ciebie wszystkie obciążenia i zamortyzować kroki na szlaku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
user.adam Opublikowano 17 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 Decyzję podjąłem i chcę przymierzyć wersję niską i mid Scarpa Mescalito i La Sportiva TX4. Które będą wygodniejsze na te się zdecyduje. Butów dopiero potrzebuję przyszły rok na sezon wiosenno-letni. Patrząc na ofertę sklepów widzę, że są ciekawe przeceny na ten moment. Zastanawiam się nad tym, czy z racji tego, że nie spieszy mi się z zakupem lepiej będzie poczekać i kupić buty w okolicach Nowego Roku a może nawet później, czy kupować je już teraz. Macie lepsze doświadczenie w kwestiach cen, więc doradźcie proszę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 17 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 33 minuty temu, user.adam napisał: Decyzję podjąłem i chcę przymierzyć wersję niską i mid Scarpa Mescalito i La Sportiva TX4. Które będą wygodniejsze na te się zdecyduje. Butów dopiero potrzebuję przyszły rok na sezon wiosenno-letni. Patrząc na ofertę sklepów widzę, że są ciekawe przeceny na ten moment. Zastanawiam się nad tym, czy z racji tego, że nie spieszy mi się z zakupem lepiej będzie poczekać i kupić buty w okolicach Nowego Roku a może nawet później, czy kupować je już teraz. Macie lepsze doświadczenie w kwestiach cen, więc doradźcie proszę Bardzo dobry wybór. Według mnie TX4 i Mescalito to obecnie najlepsze podejściówki na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daerkopolo Opublikowano 17 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 Oddaje buty Salewa na gwarancję kupiłem w tamtym sezonie puściły szwy na łączeniu z gumą jakieś wskazówki do reklamacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daerkopolo Opublikowano 17 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 Może mi pomożecie wybrać niskie buty letnie w góry mam Salomona jakiś starczy model niskie ale już czas na zmiany. Wysokie salevy glx ale jak wspomniałem oddaje je na gwarancję myślę ja uznają ,że niema z tym problemu,jak by oddali kasę to było by najlepiej bo saleva na mokrym kamieniu jest beznadziejna i szukaklbym bym coś innego. Teraz jakieś niskie letnie jakie polecacie na wysokie góry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 17 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 @Daerkopolo, poszukaj dobrze na forum, jest sporo informacji na ten temat. Nawet dwa posty wyżej masz moje rekomendacje Salewy bym sobie odpuścił, szukałbym czegoś od Scarpy, albo La Sportivy. Ewentualnie Meindle, Aku, Garmonty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daerkopolo Opublikowano 17 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 Właśnie czytam. Ale uważasz że rzeczywiście kupić bez GTX letnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 17 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 1 minutę temu, Daerkopolo napisał: Właśnie czytam. Ale uważasz że rzeczywiście kupić bez GTX letnie? Tak, tak i jeszcze raz tak. Ja w butach w Gore chodzę tylko zimą. Nawet jesienią śmigam w podejściowkach bez membrany. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daerkopolo Opublikowano 17 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 Ja mam trochę szerszą stopę ciekawe które z nich są bardziej szersze: La sportiva Tx4 Scarpa Mescalito Hoka Speedgoat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kacha Opublikowano 17 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 Z przodu zapas,ale nie za duży. Tak, żeby przy schodzeniu w dół nie odgniatać palców A co do szerokości to najlepiej przymierzyć i sprawdzić w których czujesz się najbardziej komfortowo. Ja całkiem niedawno kupiłam buty scarpy, wysokie, na jesień zimę i wiosnę. Przymierzałam różne modele, różne marki, zajęło mi to chyba ze 2 miesiące ale gdy założyłam buty, które ostatecznie kupiłam, od razu powiedziałam do sprzedawcy "to jest to". Wydaje mi się, że będziesz czuć które są najlepsze dla Ciebie. Nie śpiesz się z zakupem, w sklepie przymierzaj i chodź w nich dłużej. Możesz przymierzyć w sklepie, a kupić przez internet - wtedy masz pewną możliwość zwrotu, w domu przetestujesz chodząc w nich dłużej, a do tego przez internet możesz znaleźć buty w dużo niższej cenie A co do tematu membrany, to w tych butach, które ostatnio kupiłam, mam goretex,ale na lato na pewno kupię buty niskie i bez membrany. @Mnich Moderator zawsze dobrze doradza w tym temacie nie bez powodu zyskał w mniejszym gronie Tatromaniaków miano "tata od butów" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kacha Opublikowano 17 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 Pamiętaj także aby przymierzać buty najlepiej po południu, wtedy stopy są lekko opuchnięte, oraz aby założyć odpowiednie skarpetki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daerkopolo Opublikowano 17 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 Ponoć niemieckie buty są szersze włoskie węższe chyba będę się musiał pojechać poprzymierzac. Hoka Speedgoat 4 WIDE te są na szeroką stopę ale znowu rozmiarowki nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 17 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 (edytowane) A ja mam we wszystkich posiadanych butach membranę Nie odczuwam jakiegoś dyskomfortu z tegoż powodu, jeśli komuś bywa gorąco, to winę zwaliłbym na meteriały z których wykonano resztę cholewki, oraz samą konstrukcję buta, która nie 'przepompowuje' powietrza podczas chodu... No i wydaje mi się, że w porze letniej jesteśmy bardziej narażeni na wilgoć aniżeli zimą - śnieg aż tak chętnie nie przesiąka przez skórę, a ta w zimówkach ma zwykle 2.5 - 3mm grubości. A latem? tu się potok trafi, tam jakaś trawa z rosą, albo nawet prozaiczne umycie butów z błota, gdy już schodzimy z gór do cywilizacji - jak to ogarnąć w bucie, który przemaka? Edytowane 17 Września 2020 przez Q'bot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 17 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 1 minutę temu, Q'bot napisał: A latem? tu się potok trafi, tam jakaś trawa z rosą, albo nawet prozaiczne umycie butów z błota, gdy już schodzimy z gór do cywilizacji - jak to ogarnąć w bucie, który przemaka? Ano tak, że większość butów bez membrany jest fabrycznie impregnowanych, co chroni je przed mżawką, rosą, etc. Później wystarczy spryskać je Nikwaxem i niewielka woda im nie straszna Mam podejściówki z Gore, jak i bez. W wysokich temperaturach różnica zdecydowanie odczuwalna. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 17 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 (edytowane) Gdybym miał buty bez goretexu, to mógłbym jakoś porównać, ale hasając przy 30°C jest mi dobrze, więc zbytnio nie widzę problemu A fabryczna impregnacja przestaje działać po pierwszym umyciu - nawet nasączenie jakimiś impragnatami nie zapobiega namakaniu (czernieniu) skóry cholewki. Ostatnio zużyłem pół butelki jakiegoś 'kaps'a" na miejskie Hanwagi i już na podwórku pokonał je trawnik (w sensie wizualnie powstały czarne ślady na zamszu) No i co jak, co, ale rosa to najtrudniejszy sprawdzian dla szczelności membrany Edytowane 17 Września 2020 przez Q'bot 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 18 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 Lubię wejść do błota i się nie przejmować, że buty się zabrudzą i poplamią. To takie naturalne dla górskich wędrówek, że takie czyste buty to nawet trochę dziwnie wyglądają. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daerkopolo Opublikowano 18 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 Ejtam ejtam ja średnio w błotku lubię się babrać wolę już skałę która wznosi się na szczyt Zamówiłem buty przez neta,zobaczymy najwyżej oddam musiałbym do KRK jechać a obliczu pandemi koronoswirusa wcale mi się to nie usmiecha. Zamówiłem Tx 4 bez membrany zobaczymy czy same chodzą 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 18 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 Czasem trzeba lasem, dolinką przejść, to wtedy ścieżka często jest rozjeżdżona i błotnista. 55 minut temu, Daerkopolo napisał: Zamówiłem Tx 4 bez membrany zobaczymy czy same chodzą ...i jeszcze plecak noszą 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 18 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 (edytowane) 8 hours ago, wjesna said: To takie naturalne dla górskich wędrówek, że takie czyste buty to nawet trochę dziwnie wyglądają. Ale jak potem się załadujesz w takim obuwiu do pociągu/autobusu, to jednak jest mało komfortowo A dziwnie to wyglądają oczojebne ubrania w górach - przynajmniej z mojej perspektywy osoby odzianej na szaro/khaki i starającej się kamuflować w zastanym otoczeniu Edytowane 18 Września 2020 przez Q'bot 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 18 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 3 minuty temu, Q'bot napisał: jak potem się załadujesz w takim obuwiu do pociągu/autobusu, Eno znowu tak okropnie brudne nie są, żebym się musiała wstydzić. Ale normalnie to ściągam, i przebieram na lżejsze, a te otrzepie i do bagażnika. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi