Jędrek Opublikowano 26 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2023 4 godziny temu, Lexi napisał: Noszenie aparatu kompaktowego jest bez sensu Sens zawiera się m. in. w tym, że taki używany, lekki, nieduży aparacik z allegro, model oczywiście sprzed paru lat, kosztuje ułamek tego co przeciętny smartfon. W razie uszkodzenia, strata (w moim przypadku) to niecałe 100 zl - w ciągu ostatnich kilku lat dwa takie aparaty rozwaliłem, ale dokupiłem jeszcze trzy (ten sam model, i do tego praktycznie nieużywane), więc na jakiś czas starczy. Wygoda obsługi to kolejny plus. Wystarczy jedna ręka - w przypadku smartfona nie zawsze się tak da, gdy chcesz np. cokolwiek przestawić, choćby zoom. No i nie zużywam baterii w smartfonie, bo jakieś 90 % fotek strzelam aparatem, a do niego mam zawsze jeszcze ze dwie zapasówki, też za grosze z allegro. Dla mnie to jest obecnie najlepszy możliwy układ. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 27 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2023 10 hours ago, Jędrek said: Też kiedyś miałem Canona - i po każdym urlopie w Tatrach biały pasek na karku Aparat wiszący na szyi to chyba najmniej wygodna opcja noszenia go No i ryzyko przywalenia nim o skałę dość wysokie (jeśli nie przypniesz paska do pasa piersiowego). Już lepiej trzymać go za zawinięty dookoła dłoni pasek, albo wpięty do statywu - ja tak większość czasu noszę. Statyw albo pod pachą, albo zarzucony na ramię. Czasami jaki podpórki w mniej wygodnym terenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 27 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2023 53 minuty temu, Q'bot napisał: Aparat wiszący na szyi to chyba najmniej wygodna opcja noszenia go Myślę ,że to zależy od tego jaki aparat i jakie zdjęcia robisz. Twoje zdjęcia to przemyślane artystyczne ujęcia a ja idę i pstrykam co widzę , nie mam ani talentu ani ambicji artystycznych. Oczywiście ,,poważny aparat,, swoje waży ale mój power shot jest naprawdę lekki i w zasadzie go nie czuję. 56 minut temu, Q'bot napisał: No i ryzyko przywalenia nim o skałę to prawda trzeba uważać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 29 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2023 ktoś używał? https://militaria.pl/p/plyn-odswiezajacy-odziez-hadwao-silver-fresh-150-ml-1070343 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lexi Opublikowano 29 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2023 6 godzin temu, barbie609 napisał: ktoś używał? https://militaria.pl/p/plyn-odswiezajacy-odziez-hadwao-silver-fresh-150-ml-1070343 Do ust sie nadaje? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 21 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2023 Dnia 23.06.2023 o 11:50, barbie609 napisał: okazji bez okazji zrobiłem sobie prezent. Wiele lat nie nosiłem zegarka ,ale ponieważ zmuszony zostałem do przesiadki na smartfona uznałem że w/w w roli zegarka kieszonkowego się nie sprawdza. Za drobne pieniądze nabyłem poniższy wyrób. https://militaria.pl/p/zegarek-m-tac-black-307085 i pierwsze wrażenia są takie : czytelny/bez okularów/ wyświetlacz wysokość pokazuje poprawnie ,ciśnienie też w granicach tolerancji kompas też mniej więcej. Co do krokomierzy itp to jeszcze nie próbowałem .Ponoszę w terenie i zobaczymy. trochę już ponosiłem i uważam ,że to przydatna rzecz za rozsądne pieniądze , wysokościomierz jest oczywiście ciśnieniowy,więc aby być dokładnym wymagałby wprowadzenia wzorcowego ciśnienia na poziomie morza/można/ ale w przypadku utalonej pogody np na Siwym Wierchu pomylił się o 20 m. Jak na taki sprzęt myślę .że to niewiele. Bardziej przydatny jest barometr , ma taką funkcję wykresiku , który pokazuje jak kształtuje się ciśnienie. Jak na razie dobrze pokazuje , w poniedziałek mocno leciał w dół i wierczorem na Podlasiu rozpętała się konkretna burza. Kompas prawie tak samo dokładnie jak stara busola AK. Myślę że mogę polecić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 21 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2023 (edytowane) Temat się rozrósł, a ja powoli przymierzam się do zakupu plecaka właśnie... Może zacznę od tego co mam obecnie - Fjord Nansen Nanga Parbat 85L - widzę, że wciąż jest w sprzedaży nawet ^^ Mój już dwukrotnie trafił do krawca, bo mu się uszy odrywały od spodu. Niby działa, ale mam do niego małe zaufanie, pas biodrowy lubi często skrzypieć no i mimo stelażu często traci swój kształt wyglądając na nieskoordynowaną bryłę... Czego szukam? Podobny rozmiar, dużo kieszeni, najważniejszy atrybut - wygodny sytem nośny, by ramiona nie odpadały ;) Ktoś coś testował i poleca? Oglądałem już Gregory i Ospreye, ale to są jakby worki z uszami - brak kieszeni, przedziałek, czegokolwiek, gdzie wepcham drobiazgi i nie zginę ;/ No i są z materiału grubości kurtki przeciwdeszczowej, a nie ripstopa... Edytowane 21 Lipca 2023 przez Q'bot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 21 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2023 56 minut temu, Q'bot napisał: a ja powoli przymierzam się do zakupu plecaka właśnie. Haglofs się przyglądałeś? Ja noszę prostą 30-tke zrobiona jest z niezniszczalnego nylonu więc może by coś od nich przypasowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 21 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2023 1 godzinę temu, Q'bot napisał: 85L O, panie - w Tatry z takim tobołem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 21 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2023 49 minutes ago, Jędrek said: O, panie - w Tatry z takim tobołem? No statyw, lampy, ubranie na noc, piwerko i nagle cały wypełniony... 1 hour ago, barbie609 said: Haglofs się przyglądałeś? Ja noszę prostą 30-tke zrobiona jest z niezniszczalnego nylonu więc może by coś od nich przypasowało. Hmm... Mam śpiwór od nich, ale kupiony gdzieś w sieci - występują w jakichś sklepach stacjonarnie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 22 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2023 6 godzin temu, Q'bot napisał: występują w jakichś sklepach stacjonarnie? nie wiem ,ja kupiłem okazyjnie w sklepie znajomka z używkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lexi Opublikowano 22 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2023 (edytowane) 23 godziny temu, Q'bot napisał: Ktoś coś testował i poleca? Różnie bywało - walczyłem z różnymi systemami (to jak buty) ..od jakichś 5 lat Ortovox... nie takie duże (mam 20 po nim oczarowany kupiłem jeszcze 35l ).. następny też będzie Ortovox ..czort wie kiedy .. Edytowane 22 Lipca 2023 przez Lexi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 24 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2023 On 7/22/2023 at 9:03 PM, Lexi said: następny też będzie Ortovox ..czort wie kiedy .. Kurde, jakoś nie potrafię znaleźć tych plecaków w normalnym rozmiarze, same saszetki w sklepach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 24 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2023 (edytowane) 3 godziny temu, Q'bot napisał: Kurde, jakoś nie potrafię znaleźć tych plecaków w normalnym rozmiarze, same saszetki w sklepach To może kup ze cztery sztuki i daj zeszyć do kupy. Będzie dużo miejsca i osobne komory na wszystko. Edytowane 24 Lipca 2023 przez Jędrek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lexi Opublikowano 25 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2023 Dnia 24.07.2023 o 06:42, Q'bot napisał: Kurde, jakoś nie potrafię znaleźć tych plecaków w normalnym rozmiarze, same saszetki w sklepach Bo oni raczej robią sprzęt do wspinaczki a nie do przeprowadzek.. ;)... (55l to chyba max) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 25 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2023 2 hours ago, Lexi said: Bo oni raczej robią sprzęt do wspinaczki a nie do przeprowadzek.. ;)... (55l to chyba max) No to wspinaczka wymaga chyba wielkiego wora? Parę butli z tlenem, namiot, stelaż, kuchenka, liofy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 25 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2023 4 minuty temu, Q'bot napisał: No to wspinaczka wymaga chyba wielkiego wora? Parę butli z tlenem, namiot, stelaż, kuchenka, liofy... I paru Szerpów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lexi Opublikowano 25 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2023 8 godzin temu, Jędrek napisał: I paru Szerpów. ...jeden do targania drinków na górę a drugi do ich przyrządzania.... tlen wiele miejsca nie zajmuje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 7 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2023 jeśli ktoś nie lubi kaptura to może mu się przyda https://militaria.pl/p/kapelusz-przeciwdeszczowy-mil-tec-rain-hat-black-1440401 co prawda żadna nowość ale raczej używana głównie na wodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 2 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2023 https://militaria.pl/p/latarka-czolowa-princeton-tec-fred-multicam-200-lumenow-1078735 nazwa mi się kojarzy z uniwerkiem a nie sprzętem outdoorowym , ale teraz tyle tego powstaje ,że się można pogubić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 15 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2023 https://militaria.pl/p/gwizdek-survivalowy-mil-tec-6w1-olive-1669076 niby taki sobie gadżet ,ale jeśli znajdziesz w cza ...... no .. w głębokiej potrzebie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 15 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2023 @barbie609 ja mam gwizdek w ramiączku plecaka ale jak próbowałam zagwizdać to zabrzmiało jakby astmatyk po maratonie oddychał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 15 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2023 49 minut temu, Zośka napisał: a mam gwizdek w ramiączku plecaka też mam taki , jako tako działa , ale kiedyś myślałem żeby sobie dokupić , może się skuszę albo może znajdę stary służbowy . Gdzieś w domu powinien być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 21 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2023 Madame Butterfly do plecaka https://militaria.pl/p/recznik-szybkoschnacy-dr-bacty-70-x-140-cm-geisha-1867802 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 28 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2023 na czas marszu do współpracy z kijkami -może się skuszę https://militaria.pl/p/rekawice-alpinus-maladeta-szare-356977?snrai_campaign=ViFGAdgFEPWe&snrai_id=9ac04467-b578-41b2-9e79-33bec9037dc3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi