Katie 102 Posted June 4, 2020 Share Posted June 4, 2020 (edited) Przyszły mi na myśl jeszcze dwa zespoły - Grupa na Swoim i Wołosatki, oba mają masę świetnych piosenek o górach. Na przykład: Edit: No i jak mogłam zapomnieć o piosence o obuwiu niedzielnego turysty ? Edited June 4, 2020 by Katie 1 Quote Link to post Share on other sites
Gieferg 286 Posted July 11, 2020 Share Posted July 11, 2020 (edited) Dnia 31.01.2020 o 14:23, Żbik napisał: Takie sobie te piosenki, panie Gieferg. Żadna nie przypadła mi do gustu. To posłuchaj sobie Zenka ? Edited July 11, 2020 by Gieferg Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,965 Posted August 5, 2020 Share Posted August 5, 2020 Dnia 27.09.2019 o 18:38, Fibi napisał: Ja najbardziej lubię KSU " Za mgłą", co prawda jest to piosenka o Bieszczadach, ale do innych gór też pasuje. Tekst idealnie oddaje to co czuję gdy jestem w górach. Też najbardziej lubię, może dlatego, że ja w ogóle lubię KSU a może dlatego, że to po prostu dobra piosenka. Z tekstem. Kiedyś wracając zakopianką- czyli długo- w radiu leciała audycja-program z udziałem autora tekstów Marka Dutkiewicza. Pytali go, jak sobie radził z cenzurą, która była kiedyś bardzo obecna. Odpowiedział, że tej cenzury się nie bał, bo nie pisał tekstów politycznych czy komentujących socjalizm, ale tak naprawdę to bał się innej cenzury. Nie pamietam nazwy, ale mówił, że była komisja, która dopuszczał utwór do grania np w radiu i kierowała się walorami literackimi tekstów, bo piosenka musiała być o czymś, mieć jakąś historię do opowiedzenia i gdy była niezadowalająca literacko- to odpadała. Ciekawe, czego byśmy w radiu słuchali, gdyby reaktywować dzisiaj taką komisję. 4 Quote Link to post Share on other sites
Mnich Moderator 2,259 Posted August 5, 2020 Share Posted August 5, 2020 A mnie cały czas śmieszy ten kawałek. To chyba jedyny klip poświęcony górskiej bluzie - R1 Patagonii. Swoją drogą zamówiłem ją tego samego dnia, kiedy usłyszałem ten utwór. I był to jeden z moich najlepszych zakupów. Miłego słuchania/oglądania ? 1 2 Quote Link to post Share on other sites
Mnich Moderator 2,259 Posted October 20, 2020 Share Posted October 20, 2020 No dobra, wiem, że nie o górach, ale w tej smutnej, covidowej rzeczywistości chciałem Wam zafundować trochę afrykańskiego słońca. Dla mnie to muzyczna petarda ? 2 Quote Link to post Share on other sites
szymondz 2 Posted November 11, 2020 Share Posted November 11, 2020 no a to: 2 Quote Link to post Share on other sites
Rpsot 101 Posted March 21, 2022 Share Posted March 21, 2022 Sielanka o domu, Majster Bieda, Zapisze Sniegiem w Kominie..., i setki innych.. ? 2 Quote Link to post Share on other sites
Rpsot 101 Posted March 26, 2022 Share Posted March 26, 2022 (edited) On 6/4/2020 at 5:33 AM, Katie said: Przyszły mi na myśl jeszcze dwa zespoły - Grupa na Swoim i Wołosatki, oba mają masę świetnych piosenek o górach. Na przykład: Edit: No i jak mogłam zapomnieć o piosence o obuwiu niedzielnego turysty ? Super kawalek o siekierce... Klapki tez fajne.... ?? Edited March 26, 2022 by Rpsot Quote Link to post Share on other sites
eazymxd 1 Posted June 29, 2022 Share Posted June 29, 2022 Hej, fajny wątek ? Pochwalę się swoją - nie jest jakaś znana ale może komuś tutaj się spodoba ? 1 Quote Link to post Share on other sites
Mnich Moderator 2,259 Posted August 12 Share Posted August 12 Ależ to jest piękne ❤️ 3 Quote Link to post Share on other sites
Fibi 1,541 Posted August 12 Share Posted August 12 Piękne, uniwersalne i wzruszające. Kocham tę piosenkę ? 1 Quote Link to post Share on other sites
Mnich Moderator 2,259 Posted August 13 Share Posted August 13 O, i ten kawałek też lubię. Zwłaszcza refefren ? 1 Quote Link to post Share on other sites
Mnich Moderator 2,259 Posted August 17 Share Posted August 17 I ten kawałek bardzo lubię! No i oryginał, sam Stachura gra i śpiewa. Perełka ? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts