pander Opublikowano 6 Maja Udostępnij Opublikowano 6 Maja Cześć, planuję wypad w Tatry słowackie wysokie w 2 połowie maja. Planuję ok 4 dni chodzenia. Nie mam doświadczenia w planowaniu tras górskich, ale na pewno interesują mnie trasy nie za długie (ze względu na kręgosłup, najlepiej do 5h, choć jeden dzień może być dłuższa), ale za to wymagające - z łańcuchami, drabinkami, półkami. Gdzie polecacie wziąć nocleg i jakie trasy wybrać? Na tyle na ile udało mi się rozeznać w temacie, to fajnym miejscem jest ponoć Sterbskie Pleso. Stamtąd można pojechać (samochodem?) do Starego Smokovca i stąd kolejką linową do Hrebionki. Z Hrebionki zaczynam trasę i zatrzymuję się w Zbójnickiej Chacie na nocleg. Następnego dnia ruszam na Czerwoną Ławę, potem Teryho Chata i kończę w Hrebienoki. Co myślicie o takiej trasie? Coś byście zmodyfikowali? Czekam też na wasze propozycje Myślałem też nad Rohatką i/lub Polskim Grzebieniem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 6 Maja Udostępnij Opublikowano 6 Maja (edytowane) 1 godzinę temu, pander napisał(a): Sterbskie Pleso Nocleg możesz sprawdzić tu: Tourist lodging SHB https://g.co/kgs/qvCdQE2 Edytowane 6 Maja przez jaaga76 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pander Opublikowano 6 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja Dlaczego akurat tutaj? Byłaś, polecasz? Cenowo dobrze, czy jakościowo? Ocena 4.2 na google, więc taka bez szału. Ale tez nie jest zła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capricorn Opublikowano 7 Maja Udostępnij Opublikowano 7 Maja Szlaki powyżej schronisk są zamknięte do 31 maja, więc raczej nie bedzie mozliwe zrealizowanie Twoich planów w drugiej połowie maja. (Precne sedlo, Rohatka itp) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 7 Maja Udostępnij Opublikowano 7 Maja (edytowane) 10 godzin temu, pander napisał(a): Cześć, planuję wypad w Tatry słowackie wysokie w 2 połowie maja No to masz problem. Ale zawsze możesz popatrzeć z dołu, też pięknie - i bez ryzyka. Albo przeniesiesz plany na czerwiec. Edytowane 7 Maja przez Jędrek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 7 Maja Udostępnij Opublikowano 7 Maja 9 godzin temu, jaaga76 napisał(a): Nocleg możesz sprawdzić tu: Tourist lodging SHB https://g.co/kgs/qvCdQE2 Wciąż jeszcze działa? Przecież mieli zburzyć i jakieś cudo nowe postawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 7 Maja Udostępnij Opublikowano 7 Maja 10 godzin temu, pander napisał(a): Gdzie polecacie wziąć nocleg i jakie trasy wybrać? Na tyle na ile udało mi się rozeznać w temacie, to fajnym miejscem jest ponoć Sterbskie Pleso. Stamtąd można pojechać (samochodem?) do Starego Smokovca i stąd kolejką linową do Hrebionki. Z Hrebionki zaczynam trasę i zatrzymuję się w Zbójnickiej Chacie na nocleg. Następnego dnia ruszam na Czerwoną Ławę, potem Teryho Chata i kończę w Hrebienoki. Zarówno Štrbské Pleso jak i Smokovec to miejsca zawalone stertami człowieków, raczej bym odradzał... Czerwona Ławka szału nie robi, na przełęczy parę chwil się porozglądasz i tyle. Jeśli ma być krótko acz treściwie, to możesz rozważyć np. znad Zielonego Stawu Baranią przełęcz. A może jakąś opcją byłby camping, by mieć przerwę w trekkingu? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 7 Maja Udostępnij Opublikowano 7 Maja 16 godzin temu, pander napisał(a): Dlaczego akurat tutaj? Byłaś, polecasz? Cenowo dobrze, czy jakościowo? Ocena 4.2 na google, więc taka bez szału. Ale tez nie jest zła Byłam, spałam. To rodzaj schroniska, ceny są przystępne, czyste pokoje, łazienki po remoncie, kuchenka z pełnym wyposażeniem. Jak nam przez tydzień lało, to Gospodarz przyniósł nam suszarki do butów. Poza tym parking 5 euro za cały pobyt, sklep w tym samym budynku i bar obok. Do elektriczki 5 minut. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 7 Maja Udostępnij Opublikowano 7 Maja 7 godzin temu, Jędrek napisał(a): Wciąż jeszcze działa? Przecież mieli zburzyć i jakieś cudo nowe postawić. No właśnie działa. Wygląda na to, że wyrok odwleczony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 7 Maja Udostępnij Opublikowano 7 Maja 5 minut temu, jaaga76 napisał(a): No właśnie działa. Wygląda na to, że wyrok odwleczony. Kusi mnie to miejsce, standard w sam raz, położenie też dobre. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pander Opublikowano 7 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja Faktycznie, nie wyłapałem, że w maju szlaki zamknięte. W takim razie pojadę chyba w Bieszczady, a trudne wspinaczki zostawię na kiedy indziej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 7 Maja Udostępnij Opublikowano 7 Maja 5 godzin temu, Jędrek napisał(a): Kusi mnie to miejsce, standard w sam raz, położenie też dobre. Śpiesz się. Kto wie ile to jeszcze podziała.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 7 Maja Udostępnij Opublikowano 7 Maja 3 godziny temu, pander napisał(a): że w maju szlaki zamknięte Kiedyś kochani Słowacy zamykali szlaki powyżej schronisk do końca czerwca, potem do 15-go, więc jest postęp. Łaskawcy Może za parę lat otworzą w połowie maja. To dopiero będzie szok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 8 Maja Udostępnij Opublikowano 8 Maja 9 godzin temu, Jędrek napisał(a): Może za parę lat otworzą w połowie maja już im się zdarza , Juraniową otwierają 01.05 więc jakiś postęp jest. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi