Skocz do zawartości

Pomoc w zaplanowaniu szlaków w słowackich Tatrach wysokich

pander

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, planuję wypad w Tatry słowackie wysokie w 2 połowie maja. Planuję ok 4 dni chodzenia. Nie mam doświadczenia w planowaniu tras górskich, ale na pewno interesują mnie trasy nie za długie (ze względu na kręgosłup, najlepiej do 5h, choć jeden dzień może być dłuższa), ale za to wymagające - z łańcuchami, drabinkami, półkami.

Gdzie polecacie wziąć nocleg i jakie trasy wybrać? Na tyle na ile udało mi się rozeznać w temacie, to fajnym miejscem jest ponoć Sterbskie Pleso. Stamtąd można pojechać (samochodem?) do Starego Smokovca i stąd kolejką linową do Hrebionki. Z Hrebionki zaczynam trasę i zatrzymuję się w Zbójnickiej Chacie na nocleg. Następnego dnia ruszam na Czerwoną Ławę, potem Teryho Chata i kończę w Hrebienoki.

Co myślicie o takiej trasie? Coś byście zmodyfikowali? Czekam też na wasze propozycje 😉
Myślałem też nad Rohatką i/lub Polskim Grzebieniem.

• Haha 1

10 godzin temu, pander napisał(a):

Cześć, planuję wypad w Tatry słowackie wysokie w 2 połowie maja

No to masz problem. Ale zawsze możesz popatrzeć z dołu, też pięknie - i bez ryzyka. 

Albo przeniesiesz plany na czerwiec. 

Edytowane przez Jędrek
  • Lubię to ! 1

10 godzin temu, pander napisał(a):

Gdzie polecacie wziąć nocleg i jakie trasy wybrać? Na tyle na ile udało mi się rozeznać w temacie, to fajnym miejscem jest ponoć Sterbskie Pleso. Stamtąd można pojechać (samochodem?) do Starego Smokovca i stąd kolejką linową do Hrebionki. Z Hrebionki zaczynam trasę i zatrzymuję się w Zbójnickiej Chacie na nocleg. Następnego dnia ruszam na Czerwoną Ławę, potem Teryho Chata i kończę w Hrebienoki.

Zarówno Štrbské Pleso jak i Smokovec to miejsca zawalone stertami człowieków, raczej bym odradzał...

Czerwona Ławka szału nie robi, na przełęczy parę chwil się porozglądasz i tyle. 

Jeśli ma być krótko acz treściwie, to możesz rozważyć np. znad Zielonego Stawu Baranią przełęcz.

A może jakąś opcją byłby camping, by mieć przerwę w trekkingu?

• Haha 1

16 godzin temu, pander napisał(a):

Dlaczego akurat tutaj? Byłaś, polecasz? Cenowo dobrze, czy jakościowo? Ocena 4.2 na google, więc taka bez szału. Ale tez nie jest zła 😉

Byłam, spałam. To rodzaj schroniska, ceny są przystępne, czyste pokoje, łazienki po remoncie, kuchenka z pełnym wyposażeniem.  Jak nam przez tydzień lało, to Gospodarz przyniósł nam suszarki do butów. Poza tym parking 5 euro za cały pobyt, sklep w tym samym budynku i bar obok. Do elektriczki 5 minut. 

• Lubię to ! 1

3 godziny temu, pander napisał(a):

że w maju szlaki zamknięte

Kiedyś kochani Słowacy zamykali szlaki powyżej schronisk do końca czerwca, potem do 15-go, więc jest postęp. Łaskawcy 🙃

Może za parę lat otworzą w połowie maja. To dopiero będzie szok  🤣

• 1 miesiąc temu...

Hej, ponieważ zaczęłam już powoli planować tegoroczne szlaki w Tatrach, jak zwykle włączył mi się tryb "trzęsiportka" 😉 Pytanie zatem mam takie(wiem, że to subiektywne i każdy czuje inaczej ale jestem ciekawa): z czym byście porównali trudność Jagnięcego Szczytu? Pójdę tak czy siak, nie wiem tylko czy mam się bać bardzo czy tylko trochę 😄

11 godzin temu, Fibi napisał(a):

z czym byście porównali trudność Jagnięcego Szczytu? Pójdę tak czy siak, nie wiem tylko czy mam się bać bardzo czy tylko trochę 😄

Jeśli podejdziesz od Kopskégo sedla to trudność porównywalna z wejściem na Gładki wierch.
Zejście tamtędy jest trudniejsze, ale polecam przy okazji Kolové pleso odwiedzić, mnie się podobało, trasa doń regularnie koszona i zadbana (przez stację meteo)

• Lubię to ! 1
  • Wow 1

13 godzin temu, Fibi napisał(a):

czy mam się bać bardzo czy tylko trochę

kiedyś pewien instruktor powiedział ,że jeśli przestanę się bać to pora zmienić robotę . Odrobina strachu nie zaszkodzi. 

A co do pozaszlakowych pomysłów to przypominam,że jest to park narodowy , zresztą jak ostatnio byłem na Kopskim to ta nielegalna ścieżka na Jagnięcy była zagrodzona.

• Lubię to ! 1

1 godzinę temu, barbie609 moder napisał(a):

dziwna logika , ale cóż..............

Niektórzy nie lubią tą samą trasą wracać 🤣

23 godziny temu, Fibi napisał(a):

nie wiem tylko czy mam się bać bardzo czy tylko trochę

Byłem tam dość dawno temu, szlakiem, żadnych trudności godnych zapamiętania nie spotkałem. Na pewno łatwiejsze niż Rysy, Świnica czy nawet Kościelec. Z tego co kojarzę to w zejściu jedno miejsce może być trudniejsze orientacyjnie, gdyby była mgła. Ale może w tzw. międzyczasie już to poprawili.

• Lubię to ! 1