Skocz do zawartości

Pomoc w zaplanowaniu szlaków w słowackich Tatrach wysokich

pander

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, planuję wypad w Tatry słowackie wysokie w 2 połowie maja. Planuję ok 4 dni chodzenia. Nie mam doświadczenia w planowaniu tras górskich, ale na pewno interesują mnie trasy nie za długie (ze względu na kręgosłup, najlepiej do 5h, choć jeden dzień może być dłuższa), ale za to wymagające - z łańcuchami, drabinkami, półkami.

Gdzie polecacie wziąć nocleg i jakie trasy wybrać? Na tyle na ile udało mi się rozeznać w temacie, to fajnym miejscem jest ponoć Sterbskie Pleso. Stamtąd można pojechać (samochodem?) do Starego Smokovca i stąd kolejką linową do Hrebionki. Z Hrebionki zaczynam trasę i zatrzymuję się w Zbójnickiej Chacie na nocleg. Następnego dnia ruszam na Czerwoną Ławę, potem Teryho Chata i kończę w Hrebienoki.

Co myślicie o takiej trasie? Coś byście zmodyfikowali? Czekam też na wasze propozycje 😉
Myślałem też nad Rohatką i/lub Polskim Grzebieniem.

• Haha 1

10 godzin temu, pander napisał(a):

Cześć, planuję wypad w Tatry słowackie wysokie w 2 połowie maja

No to masz problem. Ale zawsze możesz popatrzeć z dołu, też pięknie - i bez ryzyka. 

Albo przeniesiesz plany na czerwiec. 

Edytowane przez Jędrek
  • Lubię to ! 1

10 godzin temu, pander napisał(a):

Gdzie polecacie wziąć nocleg i jakie trasy wybrać? Na tyle na ile udało mi się rozeznać w temacie, to fajnym miejscem jest ponoć Sterbskie Pleso. Stamtąd można pojechać (samochodem?) do Starego Smokovca i stąd kolejką linową do Hrebionki. Z Hrebionki zaczynam trasę i zatrzymuję się w Zbójnickiej Chacie na nocleg. Następnego dnia ruszam na Czerwoną Ławę, potem Teryho Chata i kończę w Hrebienoki.

Zarówno Štrbské Pleso jak i Smokovec to miejsca zawalone stertami człowieków, raczej bym odradzał...

Czerwona Ławka szału nie robi, na przełęczy parę chwil się porozglądasz i tyle. 

Jeśli ma być krótko acz treściwie, to możesz rozważyć np. znad Zielonego Stawu Baranią przełęcz.

A może jakąś opcją byłby camping, by mieć przerwę w trekkingu?

• Haha 1

16 godzin temu, pander napisał(a):

Dlaczego akurat tutaj? Byłaś, polecasz? Cenowo dobrze, czy jakościowo? Ocena 4.2 na google, więc taka bez szału. Ale tez nie jest zła 😉

Byłam, spałam. To rodzaj schroniska, ceny są przystępne, czyste pokoje, łazienki po remoncie, kuchenka z pełnym wyposażeniem.  Jak nam przez tydzień lało, to Gospodarz przyniósł nam suszarki do butów. Poza tym parking 5 euro za cały pobyt, sklep w tym samym budynku i bar obok. Do elektriczki 5 minut. 

• Lubię to ! 1

3 godziny temu, pander napisał(a):

że w maju szlaki zamknięte

Kiedyś kochani Słowacy zamykali szlaki powyżej schronisk do końca czerwca, potem do 15-go, więc jest postęp. Łaskawcy 🙃

Może za parę lat otworzą w połowie maja. To dopiero będzie szok  🤣