patroll22 Opublikowano 7 Maja 2024 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2024 Hej, jako że w połowie czerwca planuje ponad tygodniowy wyjazd w tatry chciałbym kupić nowe buty. Do tej pory używałem Regatta Holcombe Low, wktórych przeszedłem wręcz cale karkonosze i pare szlaków w tatrach typu giewont, szpiglas czy przejscie z 5 stawow do moka świstówką. Ogólnie odczuwam brak przyczepności w tych butach i nawet na sucho oraz mam problem z rozwiązującymi się sznurówkami. Planuje w tym roku szczyty takie jak kościelec, zawrat, kozi może świnica itp. Na ten moment na oku mam Scarpa Mescalito oraz La sportiva tx4. Czy może dla osoby z moim stażem na takie szlaki lepszą opcją byłyby wyższe buty a może i kompletnie inne modele? Z góry dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 7 Maja 2024 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2024 23 minuty temu, patroll22 napisał: moim stażem Buty to bardzo indywidualna sprawa. Zamów sobie kilka do domu i wypróbuj, albo idz do sklepu i mierz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patroll22 Opublikowano 7 Maja 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2024 Przed chwilą, jaaga76 napisał: Buty to bardzo indywidualna sprawa. Zamów sobie kilka do domu i wypróbuj, albo idz do sklepu i mierz. No niestety właśnie nie mam żadnego sklepu w okolicy aby przymierzyć albo zasięgnąć tam porady. Także to, że zamówie pare par to pewne ale szukam polecanych modeli poza tymi, które wymieniłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 7 Maja 2024 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2024 16 minut temu, patroll22 napisał: wymieniłem Te, które wymieniłeś są ok. Popatrz w wątek o butach, tam przewija się kilka modeli. Co to tego czy wysokie, czy niskie- to dylemat na miarę "Jaworzynkę vs. Boczań". Jeśli nie masz problemów ze stawami, kontuzji, itd. to powinny Tobie podejsciówki pasować. Najlepiej pomierzyć tak, czy inaczej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 7 Maja 2024 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2024 1 godzinę temu, patroll22 napisał: Hej, jako że w połowie czerwca planuje ponad tygodniowy wyjazd w tatry chciałbym kupić nowe buty. Do tej pory używałem Regatta Holcombe Low, wktórych przeszedłem wręcz cale karkonosze i pare szlaków w tatrach typu giewont, szpiglas czy przejscie z 5 stawow do moka świstówką. Ogólnie odczuwam brak przyczepności w tych butach i nawet na sucho oraz mam problem z rozwiązującymi się sznurówkami. Planuje w tym roku szczyty takie jak kościelec, zawrat, kozi może świnica itp. Na ten moment na oku mam Scarpa Mescalito oraz La sportiva tx4. Czy może dla osoby z moim stażem na takie szlaki lepszą opcją byłyby wyższe buty a może i kompletnie inne modele? Z góry dziękuję za odpowiedzi Oba modele to bardzo dobry wybór. Kup ten, który bardziej Ci podejdzie. Jeżeli planujesz wędrówki w cieplejszych miesiącach, to zdecydowanie polecałbym Ci krótkie obuwie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 7 Maja 2024 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2024 1 godzinę temu, patroll22 napisał: Hej, jako że w połowie czerwca planuje ponad tygodniowy wyjazd w tatry chciałbym kupić nowe buty. Do tej pory używałem Regatta Holcombe Low, wktórych przeszedłem wręcz cale karkonosze i pare szlaków w tatrach typu giewont, szpiglas czy przejscie z 5 stawow do moka świstówką. Ogólnie odczuwam brak przyczepności w tych butach i nawet na sucho oraz mam problem z rozwiązującymi się sznurówkami. Planuje w tym roku szczyty takie jak kościelec, zawrat, kozi może świnica itp. Na ten moment na oku mam Scarpa Mescalito oraz La sportiva tx4. Czy może dla osoby z moim stażem na takie szlaki lepszą opcją byłyby wyższe buty a może i kompletnie inne modele? Z góry dziękuję za odpowiedzi Tatry, Giewont, Morskie Oko .... itd piszemy z dużej litery 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 7 Maja 2024 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2024 1 godzinę temu, patroll22 napisał: La sportiva tx4 W tych butach przechodziłam trzy bardzo intensywne sezony w Tatrach po szlakach o różnym stopniu trudności. Jestem z nich bardzo zadowolona, oprócz innych zalet maja przede wszystkim świetną przyczepność. Sprawdzają się zwłaszcza na skalę. Ponieważ po kilku latach częstego używania zwyczajnie się zużyły, w zeszłym roku kupiłam Scarpy Mescalito. I tu pojawią się problem. Scarpy buty niemal idealne, przeszły ze mną Krywań, Koprowy , Małą Wysoką i takie tam ale w sumie po kilkunastu dniach spędzonych na szlaku zaczęły się rozsypywać. Poszły oczywiście do reklamacji. Szkoda bo to naprawdę świetne buty ale nie kupiłabym ich już. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 7 Maja 2024 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2024 1 godzinę temu, J@n napisał: Tatry, Giewont, Morskie Oko .... itd piszemy z dużej litery Zgadzam się. I nie to, żebym się czepiał, ale jeśli już tak dbamy o poprawną polszczyznę, to powinno być: dużą/wielką literą lub od dużej/wielkiej litery. Ot taki językowy drobiazg 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 7 Maja 2024 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2024 2 godziny temu, J@n napisał: Tatry, Giewont, Morskie Oko .... itd piszemy z dużej litery Tatry - tu się zgodzę, ale giewont, czy morskie oko to nazwy obelżywe, więc z pogardy doń lepiej zachować ciąg minuskuł. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavlapavla Opublikowano 23 Maja 2024 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2024 (edytowane) szukam dobrych butów w góry do 350 zł Głównie wędrówki letnie, dużo chodzenia i dobrze by chroniły też kostkę Macie jakieś sprawdzone buty, które są godne polecenia Fajnie jakby dało się kupić buty z kodem rabatowym Będę wdzięczna za pomoc Edytowane 4 Czerwca 2024 przez pavlapavla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 23 Maja 2024 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2024 W podanym limicie cenowym dostaniesz Vojo hike, zarówno niskie, jak i podwyższone. Możesz od razu kupując pomyśleć o wkładkach z lepszą amortyzacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 25 Maja 2024 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2024 Dnia 23.05.2024 o 15:01, pavlapavla napisał: szukam dobrych butów w góry do 350 zł Głównie wędrówki letnie, dużo chodzenia i dobrze by chroniły też kostkę Macie jakieś sprawdzone buty, które są godne polecenia Będę wdzięczna za pomoc Merrel Moab 2. W tym budżecie nie znajdziesz niczego lepszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 25 Maja 2024 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2024 nieco droższe , moja lepsza połowa używa w wersji na zamówienie i jest zadowolona https://www.sklep.hanzel.pl/pl/p/Lite-Trek-040/266 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 25 Maja 2024 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2024 Dnia 23.05.2024 o 15:01, pavlapavla napisał: szukam dobrych butów w góry do 350 Ciężko będzie coś znaleźć bo wszystko ostatnio strasznie podrożało. Mogę Ci tylko doradzić przeglądanie stron sklepów wysyłkowych bo czasem są jakieś wyprzedaże końcówek serii albo kolorów mniej popularnych. Ale jeśli mogę dodać tak od siebie to ja wolę zainwestować w lepsze buty a cała reszta,ta może być budżetowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi