mount2go Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Witam! Chciałabym prosić o radę bardziej obeznanych i doświadczonych tatromaniaków. Otóż, chciałabym kupić damskie buty trekkingowe (najlepiej za kostkę), ponieważ moje stare nie radzą już sobie tak, jak kiedyś. Do użytkowania głównie latem, jesienią, szlaki raczej dla średniozaawansowanego turysty. Chciałabym wydać max 500 zł (z budżetem ostatnio cienko, nie wykluczam jednak więcej). Z góry dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Vojo hike 2 texapore od Jack Wolfskin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2020 57 minutes ago, J@n said: Vojo hike 2 texapore od Jack Wolfskin To są fajne buty na miasto, ale nie w pagóry (dobrze się też trzymają na pedałach platformowcyh) Może coś w stylu Scarpa Revolution albo AKU Selvatica? No i kluczowa sprawa w czym pomykałaś do tej pory, jak się sprawdzało i czego od obuwia oczekujesz? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mount2go Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2020 (edytowane) 24 minuty temu, Q'bot napisał: To są fajne buty na miasto, ale nie w pagóry (dobrze się też trzymają na pedałach platformowcyh) Może coś w stylu Scarpa Revolution albo AKU Selvatica? No i kluczowa sprawa w czym pomykałaś do tej pory, jak się sprawdzało i czego od obuwia oczekujesz? Do tej pory chodziłam w butach Quechua forclaz flex 3. Uznałam jednak, że chyba czas zakupić coś lepszego, bo te buty raczej nadają się na dolinki. Na pewno stopy w nich szybko mi się męczyły - podeszwa była dla mnie po prostu za twarda. No i chodzenie w strugach deszczu skończyło się wodą w butach (wolałabym tego drugi raz uniknąć). Chciałabym też, żeby but miał podeszwę vibram:) Aku Selvatica wyglądają bardzo zacnie, szkoda tylko, że nie mogę znaleźć mojego rozmiaru:( Edytowane 9 Sierpnia 2020 przez mount2go Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2020 2 godziny temu, Q'bot napisał: Scarpa Revolution to raczej trudno będzie dostać za 500 PLN z nieco wyższej półki https://8a.pl/damskie-buty-hanwag-tatra-ii-gtx-brown i jak swojsko się nazywają 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Oj tam, oj tam, da się, tylko trzeba rozmiarem trafić https://www.weld.pl/scarpa-revolution-gtx-woman/ A Hanwagi raczej mają podeszwę z gatunku tych sztywnych - jeszcze jesienią w miarę ok, ale latem trochę męczące w takich butach pomykać... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mount2go Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2020 (edytowane) Skoro Hanwagi mają sztywną podeszwę, to raczej odpuszczę. Postaram się coś poszukać z Waszych innych propozycji. Znalazłam jeszcze coś takiego. https://www.weld.pl/scarpa-lite-trek-gtx/ Może te buciki byłyby dobrym wyborem? Edytowane 10 Sierpnia 2020 przez mount2go Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Podłącze się pod wątek z pytaniem, czy scarpy maja normalną numerację czy zawyżoną lub zaniżoną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Scarpy mają rozmiarówkę deczko zawyżoną. Polecam model Mescalito, jest zarówno w wersji krótkiej, jak i za kostkę, z Goretexem. Nie jest zbyt miękki, nie jest zbyt sztywny, natomiast baaardzo wygodny, dobrze amortyzowany. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 (edytowane) On 8/10/2020 at 12:51 PM, mount2go said: https://www.weld.pl/scarpa-lite-trek-gtx/ Może te buciki byłyby dobrym wyborem? Generalnie w mojej opinii obuwie bez otoku z przodu to obuwie miejskie, a nie górskie Po pierwszej przechadzce piargiem skóra będzie podrapana i zabrudzona - no chyba, że Ci to nie przeszkadza. No i ta podeszwa do przyczepnych również nie należy, choć jest w miarę z miękkiej gumy. Edytowane 11 Sierpnia 2020 przez Q'bot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 28 minut temu, Q'bot napisał: Generalnie w mojej opinii obuwie bez otoku z przodu to obuwie miejskie, a nie górskie Po pierwszej przechadzce piargiem skóra będzie podrapana i zabrudzona - no chyba, że Ci to nie przeszkadza. No i ta podeszwa do przyczepnych również nie należy, choć jest w miarę z miękkiej gumy. Zgadzam się. W tej cenie kupisz buty zrobione w nowszej technologii, dużo wygodniejsze i z lepszą podeszwą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mount2go Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Nie zwróciłam na to uwagi, zdecydowałam się na Scarpa Revolution, dziękuję za pomoc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2020 (edytowane) No to wygodnego pomykania w chłodniejsze letnie dni i noce Edytowane 12 Sierpnia 2020 przez Q'bot 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2020 19 godzin temu, Mnich Moderator napisał: Polecam model Mescalito, jest zarówno w wersji krótkiej, jak i za kostkę, z Goretexem. Najwięcej jest płytkich, wyższe znaleźć nie tak prosto. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GórskiPluto Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Dnia 11.08.2020 o 10:29, wjesna napisał: Podłącze się pod wątek z pytaniem, czy scarpy maja normalną numerację czy zawyżoną lub zaniżoną? Co do rozmiaru Scarpy to chyba jak wszystkie włoskie buty ich rozmiar wypada nijak do pozostałych marek, dlatego polecałbym Ci celować docelowo o rozmiar większe niż na co dzień, ale to też nie ma reguły. Jeśli jesteś zdecydowana na tę firmę i but wysoki, to zerknij na model Mojito Hike, to jest wyzsza i sztywniejsza wersja lekkiej podejściówki ze SCARPY, ktora sie nazywa po prostu Mojito, natomiast jeśli szukasz bardziej trekkingowego to polecam model Kailash Trek lub Lite, zależnie od tego czy chcesz lżejszy i bardziej letni, czy bardziej uniwersalny, ale latem cieplejszy. Polecam Ci jednak iść do sklepu przymierzyć i zapytać, bo co model to inna bajka jeśli chodzi o rozmiar. Ja ze względu na niedużą odległość udaję się najczęściej do Poznania do Taternika i wszystkie moje buty górskie kupiłem tam, lecz no nie zawsze jest pełna rozmiarówka, ale to jak wszędzie. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Dzięki @GórskiPluto właśnie te mojito wpadły mi w oko jako lżejsze a wyższe. Ale tamte też fajne. Co do rozmiaru to bezpiecznie wybieram trochę większe, ale to sie chyba własnie ma 5 godzin temu, GórskiPluto napisał: nijak do pozostałych marek bo znalazłam opinię, że numery sa tak zawyżone, że można kupić aż o numer mniejsze, więc chyba bez wizyty w sklepie się nie obejdzie. Dzięki za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Wchodzisz na stronę sklepu, gdzie podają własnoręcznie mierzone wkładki i porównujesz z dotychczasowym obuwiem długość w [mm]. Ja w miarę pamiętam jak wypadają posiadane modele dzięki czemu jest jakiś punkt odniesienia - w sklepie stacjonarnym buty kupowałem tylko raz w ostatniej dekadzie i były to zimówki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
outdoorholic.pl Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 zapoznaj się z artykułem, tam również info o butach http://outdoorholic.pl/co-zabrac-w-gory-latem/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2020 7 godzin temu, outdoorholic.pl napisał: zapoznaj się z artykułem, tam również info o butach http://outdoorholic.pl/co-zabrac-w-gory-latem/ fajna stronka - witam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2020 8 godzin temu, outdoorholic.pl napisał: zapoznaj się z artykułem, tam również info o butach http://outdoorholic.pl/co-zabrac-w-gory-latem/ Zawsze to pożyteczne informacje, nikt wszystkiego nie wie. Dorwe wolny dzień, to pojadę do Krakowa, wcześniej sprawdzę,gdzie maja scarpę i sobie przymierzę i coś wybiorę, 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2020 (edytowane) 9 hours ago, outdoorholic.pl said: zapoznaj się z artykułem, tam również info o butach http://outdoorholic.pl/co-zabrac-w-gory-latem/ Bardzo dziwne i niekoniecznie sensowne produkty są polecane w tym artykule... Nie sugerowałbym się. Softshelle od TNF i Milo to worki na kartofle, które korzystają z nieeuropejskiej rozmiarówki, więc może na miasto dałyby radę, w górach nie. Czapki Buff'a które wymieniono również typowe 'Tent mule', a nie nakrycie głowy w teren... Jeśli już to przydatny jest (cholernie trudny do dostania) Buff Visor. I dlaczego damskie ciuchy są na różowo, skoro to kolor chrystusowy, nie mający zbytnich koneksji z kobietami? (wierzący nie jestem, jakby co) Edytowane 17 Sierpnia 2020 przez Q'bot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gieferg Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2020 (edytowane) Żona chodzi od zeszłego sezonu w takich: https://www.trespass.com/pl/buty-za-kostke-trekkingowe-vibram-damskie-genuine I jest zadowolona. Przy czym kupiliśmy taniej, coś koło 350. Cytat I dlaczego damskie ciuchy są na różowo skoro to kolor chrystusowy Kolor chrystusowy to purpura, nie róż. Edytowane 17 Sierpnia 2020 przez Gieferg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2020 2 godziny temu, Q'bot napisał: Bardzo dziwne i niekoniecznie sensowne produkty są polecane w tym artykule... Nie sugerowałbym się. Jakbyś wiedział, co jest w moim niezbędniku górskim, to dopiero byś się pukał po głowie. Otóż zdradzę Wam, to się pośmiejecie- grzebień. Musi być, bo jak mi raz przyszło kołtuny po całym wietrznym dniu rozczesywać to aż żal było włosów. Przeważnie plotę warkocz, ale czasem gumka spadnie i znowu się trzeba uczesać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gieferg Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2020 W moim jest harmonijka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2020 3 minuty temu, Gieferg napisał: W moim jest harmonijka Jak na prawdziwego włóczykija przystało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi