Jump to content

Wrota Chałubińskiego

Recommended Posts

Cześć Kochani. Planując wędrówkę po Tatrach zatrzymałam się na jednym z punktów na mapie, mianowicie Wrotach Chałubińskiego. W związku z tym, że Tatry Wysokie odwiedzałam sporadycznie, chciałabym żebyście opowiedzieli o szlaku, trudnościach, widokach:) Może macie zdjęcia ze szlaku, z samej Przełęczy? 

• Like ! 4

Byłam tam, tego samego dnia co na Szpiglasowym. Szpiglas od piątki pogoda pochmurna z przejaśnieniami ale na szczęście bez deszczu.... wracając do Moka ... w dolince za Mnichem postanowiłam z mężem, że skoro juz tu jesteśmy to nie ma się co zastanawiać i idziemy na wrota... co tam ?? bezsensu później tu specjalnie wracać kiedyś ( tyle miejsc do odwiedzenia.... a ja tak lubię cały dzień od rana aż po zmrok wykorzystać w Tatrach... więc ile sił ?

No więc idąc na Wrota szlak kamienisty niczym trochę z księżyca z zalegającymi płatami śniegu ( koniec czerwca) z pięknymi widokami na ukochane Mięguszowieckie i Mnichy. Podejście jako, że po deszczu dość było śliskie, są tam drobne takie kamienie co to usuwają się pod butami, do tego błoto wiec trzeba było uważać ( nie wiem jak to wyglada gdy sucho, ale rumowisko jest bez względu na pogodę) poza tym bez trudności technicznych.  Z przełęczy widzimy po polskiej przebytą dolinę ( jak wdrapiesz sie troche wyzej przełęczy ładnie widać Mnicha ?) a po słowackiej stronie widok na dolinę Ciemnosmerczyńską i grań Koprowego Wierchu. Jak dla mnie super punkt ?

20200527_221157.jpg

20200527_221052.jpg

20200527_221013.jpg

20200527_221027.jpg

20200527_220932.jpg

20200527_220944.jpg

• Like ! 6

To zalezy jaką opcje się wybierze. Jeżeli idziesz do piątki - szpiglas - wrota - morskie - palenica to trochę mozna się zmęczyć. ??Mozna też od Moka i tak wrócić, ale jakby nie było tez kawałek jest. Widoki rekompensują wszystko i dodają powera ?

• Like ! 2
19 godzin temu, karpasani napisał:

Ania - bardzo ładne zdjęcia.

Ja na Wrotach wylądowałem w drodze ze Szpiglasu i całkowicie się załamała pogoda❄️?️.Widoków nie miałem i wybiorę się ponownie?.

Dziękuję, polecam ?

• 1 year later...

Chodzą mi po głowie  Wrota Chałubińskiego. Nie byłam a to pewnie szlak nie przepełniony ludźmi( pomijając  dojście  z Palenicy  do Morskiego Oka). Dawno nie byłam w Tatrach, wakacje  sobie odpuściłam na rzecz mniejszych gór i spokojnych szlaków. Ale teraz jesień,  czas ruszać. 

• Like ! 2
Dnia 8.09.2021 o 19:55, vatra napisał:

@wjesna byłyśmy w poniedziałek z @Fibi Szlak nie jest przepełniony ale też nie jest pusty. Przy pięknej pogodzie warto, jest ładnie a przy stawkach rewelacja? Później wrzucę zdjęcia

Już jest później a zdjęć nie ma.,?

Dziękuję @vatraza informację. Czyli szlak do przejścia,  na pewno się wybiorę. 

• Like ! 2
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...
Dnia 15.10.2021 o 15:19, wjesna napisał:

@jaaga76ja byłam tam pierwszy raz i moje wrażenia są takie jak Twoje. 

Wszędzie ladnie ale widoki są tym fajniejsze  im mniej ludzi je zasłania.

Prawda! Lubię Wrota jeszcze z jednego powodu - idąc na nie zawsze spotykam świstaka  ?

• Like ! 2