Inka Opublikowano 2 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2023 (edytowane) Hej, Mam spory problem z doborem butów trekingowych. Wiem, że nie istnieją buty całoroczne, ale posiadam buty Mammut Ducan mit GTX i ostatnio bym się "zabiła" przed wejściem do domu bo są takie śliskie ( a spadło trochę śniegu). Nie czuję się w nich stabilnie chodząc po lesie czy chodniku a co dopiero iść w nich w góry. Czy macie jakieś patenty, czy to wynika z różnicy temperatury, że podeszwa vibram się nie dostosowała do warunków? Edytowane 2 Grudnia 2023 przez Inka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 2 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2023 @Inka buty letnie i zimowe mają trochę inną podeszwę. Vibram wypuścił coś takiego jak Megagrip która teoretycznie działa latem i zimą ale na zlodowaciałej powierzchni i tak nic nie pomoże. Jest też Vibram Arctigrip , który ma nawet wskaźnik temperatury zmieniający kolor kiedy temperatura jest na tyle niska, że może wystąpić oblodzenie. Ale nie wiem które firmy stosują taką podeszwę, no i pewnie jest to drogi zakup. Ja mieszkam w miejscu które jest narazone na częste oblodzenia i mam nakładki antypoślizgowe na buty a w góry (Beskidy, Sudety) zabieram raczki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Inka Opublikowano 2 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2023 Dzięki za wiadomość. Oczywiście zimą w góry zabieram raczki ;) tylko śmiesznie to wyglądało jak ja już na trasie do Morskiego Oka musiałam zakładać raczki a gościu obok mnie w adidasach bez problemu śmigał Strasznie jestem zawiedziona bo buty dobrej marki, też kosztowały sporo i nawet latem na skałach po deszczu bardzo słaba przyczepność. Nie wiem czy to jakaś wadliwa partia czy macie podobne odczucia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 2 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2023 5 godzin temu, Inka napisał: Dzięki za wiadomość. Oczywiście zimą w góry zabieram raczki ;) tylko śmiesznie to wyglądało jak ja już na trasie do Morskiego Oka musiałam zakładać raczki a gościu obok mnie w adidasach bez problemu śmigał Strasznie jestem zawiedziona bo buty dobrej marki, też kosztowały sporo i nawet latem na skałach po deszczu bardzo słaba przyczepność. Nie wiem czy to jakaś wadliwa partia czy macie podobne odczucia? @Inka, Mammut to solidna marka, która produkuję niezłą odzież. Tego samego niestety - wynika to z moich osobistych doświadczeń - nie mogę napisać o butach sygnowanych logo Mammuta. Potwierdzam, że są bardzo słabo przyczepne. Zimą jedynym ratunkiem rzeczywiście są nakładki, o czym wyżej napisała @Zośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 2 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2023 7 minut temu, Mnich Moderator napisał: rzeczywiście są nakładki, o czym wyżej napisała oczywiście na płaskim. Widziałem jak taka nakładka pękła na lodzie w Wąwozie Homole. Nie wiem jakim cudem turystka uratowała si e przed uderzeniem twarzą w skały. Skończyło się urazem nadgarstka i dłoni. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 2 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2023 8 godzin temu, Inka napisał: w adidasach bez problemu śmiga Miałem kiedyś takie "adidasy" no name z sieciówki, które na ubitym śniegu czy zalodzonym chodniku trzymały genialnie, podczas gdy buty trekkingowe porządnej firmy jeździły tam we wszystkie strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 3 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2023 17 godzin temu, Jędrek napisał: Miałem kiedyś takie "adidasy" no name z sieciówki, które na ubitym śniegu czy zalodzonym chodniku trzymały genialnie, podczas gdy buty trekkingowe porządnej firmy jeździły tam we wszystkie strony. Bo pewnie mialy najzwykleszą gumową podeszwę.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 3 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2023 @Inka ja sobie tak myślę, że poślizg buta może wynikać z jego sztywności, a co za tym idzie małego kontaktu z podłożem. Poza tym temperatura - niby vibram nie powinien marznąć, ale marznie. Nie ma zlituj! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 3 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2023 Dnia 2.12.2023 o 13:57, Inka napisał: nawet latem na skałach po deszczu bardzo słaba przyczepność To podobnie jak moje Salewy MTN z 2016 roku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 3 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2023 3 godziny temu, Jędrek napisał: To podobnie jak moje Salewy MTN z 2016 roku. No to teraz @Zośkada Ci popalić 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 3 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2023 @Mnich Moderator ładnie tak straszyć Zośką tatromaniaków ? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 3 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2023 (edytowane) 3 godziny temu, Mnich Moderator napisał: No to teraz @Zośkada Ci popalić Dyskusje już były różne na ten temat. Ale fakty są jakie są. Model który posiadałem nie dawał żadnej pewności na skale, a do tego miał parę innych minusów, które już opisywałem. Edytowane 3 Grudnia 2023 przez Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 4 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2023 12 godzin temu, Zośka napisał: @Mnich Moderator ładnie tak straszyć Zośką tatromaniaków ? Tak naprawdę w życiu boję się tylko dwóch osób. Pierwszą z nich jest Pan Bóg. Drugą @Zośka 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 4 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2023 @Mnich Moderator jedyna rzecz jaką mogłabym Cię wystraszyć to śpiewanie. W tym temacie uświadomiły mnie moje córki, które przy każdej próbie prosiły "mamusia nie śpiewaj" 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 4 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2023 7 godzin temu, Zośka napisał: @Mnich Moderator jedyna rzecz jaką mogłabym Cię wystraszyć to śpiewanie. W tym temacie uświadomiły mnie moje córki, które przy każdej próbie prosiły "mamusia nie śpiewaj" Poproszę zatem o próbkę w formacie mp3. Będę ją puszczał, w ramach resocjalizacji, niesfornym forumowiczom 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 4 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2023 Co to są te nakładki? To jakaś niższa forma raczków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 4 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2023 35 minut temu, Fibi napisał: Co to są te nakładki? To jakaś niższa forma raczków? Nie. Nie mają zębów, tylko takie wypustki.. I nadają się tylko do chodzenia na płaskim. Na przykład oblodzonym asfaltem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Inka Opublikowano 5 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2023 Dziękuję Wszystkim za przesłane wiadomości. Czy macie zatem do polecenia jakieś buty, które dają przyczepność właśnie latem na śliskiej skale a zimą względnie na śniegu? Pamiętam moich znajomych, którzy po lodzie śmigali chyba w butach z Salewy bez problemu. *ale to nie mogły być buty z 2016 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 5 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2023 5 godzin temu, Inka napisał: Dziękuję Wszystkim za przesłane wiadomości. Czy macie zatem do polecenia jakieś buty, które dają przyczepność właśnie latem na śliskiej skale a zimą względnie na śniegu? Pamiętam moich znajomych, którzy po lodzie śmigali chyba w butach z Salewy bez problemu. *ale to nie mogły być buty z 2016 Najprzyczepniejsze będą latem buty krótkie, tzw. podejściówki, najlepiej z podeszwą vibram megagrip. Oczywiście to obuwie na sezon wiosna-lato. Zimowe obuwie obowiązkowo musi być za kostkę, z membraną i sztywniejszą podeszwą. Według mnie nie ma czegoś takiego, jak but uniwersalny, który będzie tak samo komfortowy latem, jak i zimą. Ale jeśli szukasz jakiegoś rozsądnego kompromisu, rozejrzyj się za butami marki Aku. Ewentualnie jakieś Salomony. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 5 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2023 8 godzin temu, Mnich Moderator napisał: Zimowe obuwie obowiązkowo musi być za kostkę, No nie wiem, od paru ładnych lat zimą regularnie widuję dżentelmenów w niskich bucikach i z gołymi kostkami. Trochę się czasem trzęsą z zimna, ale jakoś jednak dają radę 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 5 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2023 14 godzin temu, Inka napisał: ale to nie mogły być buty z 2016 Mogły być, Salewa ma więcej niż jeden model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 19 godzin temu, Mnich Moderator napisał: Według mnie nie ma czegoś takiego, jak but uniwersalny, który będzie tak samo komfortowy latem, jak i zimą no tutaj należy uwzględnić indywidualne cechy. Dla mnie taki but istnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 3 minuty temu, barbie609 napisał: no tutaj należy uwzględnić indywidualne cechy. Dla mnie taki but istnieje. Oczywiście. Ale zgodzisz się ze mną, że będzie to trochę taki półśrodek. Ja latem nie chodzę w butach z membraną. A w zimowym obuwiu to podstawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 4 minuty temu, barbie609 napisał: no tutaj należy uwzględnić indywidualne cechy. Dla mnie taki but istnieje. Przez wiele lat moje górskie buty były "uniwersalne . Zimą różnicę robiła druga albo gruba skarpeta... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 10 minut temu, Mnich Moderator napisał: Ale zgodzisz się ze mną, że będzie to trochę taki półśrodek. Czy półśrodek ? Chyba nie do końca , w poprzedniej parze tego samego modelu którego używam teraz przeszedłem tak orientacyjnie chyba nieco ponad 2 tys kilosów.Jedyne co się zużyło to podeszwa i pogorszyła się przyczepność, mogłem zmieniać podeszwę ale zmieniłem całe buty bo za chwilę poleciała by membrana itd.Tak więc półśrodkami bym tych butów nie nazwał.Podkreślam ,że dla mnie jest ok , jestem przyzwyczajony od wielu lat do wysokich sznurowanych ,,pancernych,,butów czy ja komuś takie polecę? Na pewno trzeba brać pod uwagę jako alternatywę , a czy komuś będzie komfortowo to już niestety metoda prób i błędów i my możemy przedstawić tylko opcje i opisać własne doświadczenia , które często będą zupełni rozbieżne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi