Jump to content

Nie samymi górami żyje człowiek ?

Recommended Posts

• Replies 447
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Ja lubię też wyprawy motocyklowe. Oczywiście najlepiej gdzieś gdzie widać góry ?.

Chyba nuc nie sprzyja.  Podobno nawet  posiadanie psa szkodzi planecie, wiec moj się czasem kamufluje i przebiera za baranka wielkanocnego

Ja lubię tak ogólnie zwiedzać nowe miejsca, nie tylko góry, a najbardziej pasjonuję się Chorwacją  Moja inna pasją to perfumy , ciągle coś wącham, testuję, analizuję a zbiórek się ciągle po

Posted Images

16 godzin temu, Mnich Moderator napisał:

Oglądaliście półfinał w siatkę? 

Zdążyłam na ostatni set.

19 godzin temu, Zośka napisał:

A z takich nie górskich ostatnio oglądałam "Glas Onion" i bardzo fajnie się oglądało.

O, też mi się w miarę podobał. Nie wiedziałam, że Craig ma komediowe zaciecie, fajnie wypadł. 

To ja oglądałam z ciekawszych rzeczy Emigantow.  Nawet bardziej niż ciekawych,  bo film jest bardzo dobrze zrobiony. Opowiada o nieznanej mi historii, że były takie czasy, gdy Skandynawowie a dokładnie Szwedzi klepali biedę i za szczęściem wyruszali do Ameryki. Trafiłam na niego przypadkiem, nie wiem, jak taka perełka przeszła bez echa. 

1 godzinę temu, wjesna napisał:

O, też mi się w miarę podobał. Nie wiedziałam, że Craig ma komediowe zaciecie, fajnie wypadł. 

Jak Ci się podobał to polecam "Na noże". To taka jakby pierwsza część i jest lepsza a Craig zagrał świetnie.

• Like ! 1
19 minut temu, Zośka napisał:

Jak Ci się podobał to polecam "Na noże". To taka jakby pierwsza część i jest lepsza a Craig zagrał świetnie.

Widziałam. Podobał mi się i dlatego potem oglądnęłam Glass onion.

Za komediami nie przepadam, bo bywają kiepskie i żenujące ale leciała kiedyś w tv polska  "Teściowie " i nawet całkiem.ok była. Koniec kiepski  ale cały środek fajnie się oglądało. 

Dnia 11.09.2023 o 20:36, Mnich Moderator napisał:

Jeśli ktoś interesuje się psychologią, filozofią życia, naturą człowieka bardzo polecam książkę "Człowiek w poszukiwaniu sensu" V. Frankla. To jedna z tych lektur, które dają moc i nadzieję. 

Ksiądz Kaczkowski często wspominal tę książkę i tak myślałam, że dobrze byłoby ją przeczytać 

• Like ! 1

To może coś z książek ostatnio przeczytanych. ,,Wojna Iwana" miała być odbrązowieniem mitu radzieckiego żołnierza, odważnego  wojaka,gotowego za kraj oddać życie.  I taka była. Ostatni rozdział najtrudniejszy. O ile w jakiś sposób można zrozumieć okrucieństwo w walce,  o tyle nijak nie idzie przyjąć do wiadomości znęcania się nad dziećmi i kobietami. I ten Iwan pytany o wojnę chętnie opowiada jacy to nie byli niezwyciężeni, ale i przyznaje się do wielu  porażek, strachu, beznadziei.  Jednak pytany o to jak traktowali  berlinskie kobiety i dzieci nagle  tak jak.pozostali zapada na wygodną amnezję. 

• Like ! 1
1 godzinę temu, wjesna napisał:

,,Wojna Iwana" miała być odbrązowieniem mitu

jeśli Cię interesują takie klimaty to polecam  Boris Gorbaczewski ,,Przez wojenną zawieruchę,, no i oczywiście James Jones ,,Cienka czerwona linia,, Herman Wouk ,, Bunt  na okręcie,,. A o naszych to taka ,,dziwna,, książka ,, Arnhem ciemne światło,,

a co  do wybiórczej pamięci weteranów to Otto Carius ,, Tygrysy w błocie,, front wschodni z punktu widzenia niemieckiego czołgisty.

Edited by barbie609
  • Like ! 2
58 minut temu, barbie609 napisał:

jeśli Cię interesują takie klimaty to polecam  Boris Gorbaczewski ,,Przez wojenną zawieruchę,, no i oczywiście James Jones ,,Cienka czerwona linia,, Herman Wouk ,, Bunt  na okręcie,,. A o naszych to taka ,,dziwna,, książka ,, Arnhem ciemne światło,,

a co  do wybiórczej pamięci weteranów to Otto Carius ,, Tygrysy w błocie,, front wschodni z punktu widzenia niemieckiego czołgisty.

"Arnhem, ciemne światło" - dawno temu czytałem, ale pamiętam że miała moc ta pozycja 🙂

Czy dobrze kojarzę że jedną z postaci był niejaki Nieorder - piekielny kapral? 

• Like ! 1
2 godziny temu, wjesna napisał:

To może coś z książek ostatnio przeczytanych. ,,Wojna Iwana" miała być odbrązowieniem mitu radzieckiego żołnierza, odważnego  wojaka,gotowego za kraj oddać życie.  I taka była. Ostatni rozdział najtrudniejszy. O ile w jakiś sposób można zrozumieć okrucieństwo w walce,  o tyle nijak nie idzie przyjąć do wiadomości znęcania się nad dziećmi i kobietami. I ten Iwan pytany o wojnę chętnie opowiada jacy to nie byli niezwyciężeni, ale i przyznaje się do wielu  porażek, strachu, beznadziei.  Jednak pytany o to jak traktowali  berlinskie kobiety i dzieci nagle  tak jak.pozostali zapada na wygodną amnezję. 

Ruski soldat w swej masie nie zmienił się od 1920, zresztą cały naród jak widać również. 

1 godzinę temu, barbie609 napisał:

Herman Wouk ,,

Jego Wichry wojny czytałam. 

Bardziej niż techniczne aspekty wojny, taktyka, militarne zaplecze i jego przydatność interesował mnie sam czas wojny i jej przeżycie.  Czy jest możliwe po tych, co się  robiło i widziało i przeżyło wrócić do normalnego życia,  do myśli sprzed wojny. 

• Like ! 1
3 minuty temu, Jędrek napisał:

Ruski soldat w swej masie nie zmienił się od 1920, zresztą cały naród jak widać również. 

Tak. 

W którejś z książek była  opisana sytuacja  kobiety skazanej za jakieś bzdury na gułag. I córka pyta tej kobiety czy jest winna, bo jeśli nie  to ona nie wstąpi do komsomolu i nie zapomnij władzy krzywdy wyrządzonej  jej matce. I ta matka,  skazana niesłusznie mówi do swojej corki,  że tak, że jest winna. I tłumaczy to tym,że nie może tak być  że jej córka  nie bedzie w komsomole  i nie będzie władzy radzieckiej uznawać. 

• Like ! 1
10 minut temu, Mnich Moderator napisał:

Kompania Braci"

absolutnie genialnie nakręcona batalistyka. Chwilami to dosłownie  podręcznik do taktyki . Aktorzy przed zdjęciami przeszli całkiem solidne przeszkolenie wojskowe.

• Like ! 1
37 minut temu, barbie609 napisał:

Przełęcz Ocalonych widziałaś? Ewentualnie ,,Szyfry Wojny,, a The Hurt Locker to absolutny klasyk.No i jeszcze oczywiście Czas Apokalipsy i Pluton

Widziałam wszystkie. 

A oglądałeś ,,Ukryte życie " Malicka?

Bardzo warto

• Thanks 1
14 minut temu, Mnich Moderator napisał:

Widziałem, że kilka dni temu Netflix wrzucił dwa znakomite, wojenne seriale. Pierwszy to "Kompania Braci", drugi zaś to "Pacyfik". Jeśli ktoś nie widział, z czystym sumieniem polecam.

Gdyby to nie były seriale to chętnie.