Jump to content

Buty - wysokie czy niskie?

Buty trekkingowe  

83 members have voted

1. 1. Jakiego typu buty trekkingowe nosisz w górach?

• wysokie
      44
    • niskie
      21
    • zależy od specyfikacji szlaku
      18

Recommended Posts

• Replies 131
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Ło matko, ale się tu gorąco zrobiło. Chyba idę zrobić popcorn, bo temat rzeka to będzie co czytać ? Jak dla mnie to najlepsze są te buty w których mi wygodnie i czuje się pewnie. Mam wysokie i niskie,

A tak nieco poza tematem, bo widzę tutaj nadużywanie cytowanie. Dla ogólnej przejrzystości forum sugeruję nie cytować całych (niekiedy długich) wiadomości tylko ten fragment, do którego chcemy się odn

Jaki typ butów preferujecie? Buty trekkingowe niskie czy wysokie? A może nosicie ze sobą oba typy butów? ? Osobiście posiadam oba typy butów trekkingowych. Sam byłem zwolennikiem chodzenia w butach

Posted Images

2 minuty temu, Zośka napisał:

@Kasia K a Ty jesteś zadowolona ? 

Tak, bardzo.... Przyczepne, dobre wiązanie z blokadą w połowie buta, co umożliwia optymalne wyregulowanie wiązania na całej długości stopy. Solidnie wykonane, dodatkowa para sznurówek i dodatkowa para wkładek. Vibram Megagrip naprawdę się sprawdził!! 

• Like ! 1

@Zośka To ja też czekam na opinię o butach Montury - nie miałem kiedykolwiek, gdyż ich bieżnik mi się wydawał dobry do uprawiania łyżwiarstwa, a nie podchodzenia w terenie... Ale, że nie przestestowałem, to pewien swej opinii być nie mogę. 

A, no i o amortyzacji też coś napisz - bo ja jestem antytwardolubny ;> 

Edited by Q'bot
  • Haha 1
13 minutes ago, Zośka said:

@Q'bot a chodziłeś kiedyś w twardych butach ?

Noo... A istnieją miękkie buty pod automaty? ?

Czekam, aż Hoka wypuści zimówki z kolcami, wtedy będę ukontentowany odbijając się od śniegu dzięki piance w podeszwie

Edited by Q'bot

No to letnich twardych nie posiadam, gdyż nie chcę sobie chodzenia po górach obrzydzać. Jak i chodzenia 'w ogóle'

Miejskie miewam sztywne, ale jakoś za nimi nie przepadam np. Hanwagi Robin, wkładkę dodatkową trzeba wepchać, a i tak brakuje amortyzacji...

Edited by Q'bot

A ja tylko raz miałam miękkie i właśnie prawie sobie obrzydziłam?

Nie umiem chodzić w miękkich butach bo mnie "podeszwy" bolą ? więc pewnie te Montury będą dla mnie ok. A poza tym jak muszę przedzierać się czasem przez dzikie tłumy przy Moku to twardy but jest przydatny?

• Haha 1
5 godzin temu, Zośka napisał:

W tym sezonie postanowiłam pożegnać moje ukochane Salewy. Zarówno wysokie jak i niskie, które służyły mi wiernie przez kilka sezonów. Wiem ze obecnie nie mają najlepszej opinii ale moje Trainery naprawdę świetnie się spisywały na wielu górskich szlakach i pozaszlakowych ścieżkach. Wytrwale znosiły błoto, ulewy, potknięcia, uderzenia w kamienie i nawet rzucanie nimi kiedy jeden jedyny raz mnie otarły i miałam pęcherze. Właściwie nie mogę mieć do nich żadnych zastrzeżeń i jestem bardzo zadowolona z faktu że te kilka górskich sezonów było udanych także ze względu na komfort chodzenia w nich. Są twarde ale ja jestem z tych "twardolubnych" więc dla mnie to był atut a nie wada i niesamowicie wytrzymałe co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło.

100% zgody. Ja mam krótkie i do tego co napisałaś dodam jeszcze świetną przyczepność. Testowałem praktycznie w każdych warunkach za wyjątkiem zimowych i na zróżnicowanym podłożu. Niejednokrotnie na tzw. tarcie i nigdy mnie nie zawiodły, nawet na mokrej skale.

No i świetne trzymanie stopy. Kilka razy mi kostka odjechała, ale but na tyle zamortyzował, że wróciła do pionu i obeszło się bez kontuzji.

• Like ! 2
Dnia 2.10.2020 o 18:27, Kasia K napisał:

Montura ma również ciekawą, bardzo kolorową odzież. W 8a mają spory wybór. Chyba się na coś znowu skuszę, bo kolorystyka jest świetna. Mam nadzieję że jakość odzieży nie odbiega od jakości butów??

@Kasia K faktycznie wizualnie ubrania super, ale te ceny...?

Daj znać jak w użyciu. 

• Like ! 2

Buty doszły wizualnie ładne dobrze zrobione wydaje mi się numeracja trochę zawyżona mam nadzieję,że będą się spisywać bo buty Salewa mnie trochę rozczarowały wprawdzie mialem w nich km nadrobione ale po roku!

Ale to dobrze teraz mam nówki nie śmiganie w przyszłym tygodniu gdzieś się wybieram chyba,że pogoda spłata figla to może zrobimy chrzest bojowy.?

• Like ! 2
  • 5 months later...

Witam, ja za to mam pytanie. Wiem. Konkretnie czego oczekuje, tyle że u żadnego producenta nie znalazłem tego na czym mi zależy, mianowicie: w miarę twarda podeszwą vibram (głównie chce chodzić po Tatrach), wiązanie do samych palców, najlepiej 3/4 ewentualnie wysokie, w miarę lekkie i co jest największą przeszkodą w moich poszukiwaniach - wszechobecna membrana a chciałbym bez. Znalazłem wręcz idealny model (Montura yaru mid), spełnia wszystkie moje oczekiwania z jedynym wyjątkiem, posiada membranę. Chodzę zazwyczaj po Tatrach latem, w wyższych temperaturach i chce lepsza przepuszczalność powietrza ale ciezko mi znaleźć buty spełniające moje wymagania które nie posiadają membrany. Jeśli ktoś zna takie modele będę bardzo wdzięczny za nakierowanie mnie. Pozdrawiam ? 

@Lukasz84 jak nie znajdziesz niczego innego to bierz te Montury. Ja je kupiłam w zeszłym roku i są rewelacyjne?. Fakt, mają membranę ale dobrze oddychają. Wcześniej miałam Salewy z membraną więc mam porównanie i Montury są o wiele lepiej wentylowane.

• 3 weeks later...
Dnia 28.03.2021 o 19:13, Zośka napisał:

@Lukasz84 jak nie znajdziesz niczego innego to bierz te Montury. Ja je kupiłam w zeszłym roku i są rewelacyjne?. Fakt, mają membranę ale dobrze oddychają. Wcześniej miałam Salewy z membraną więc mam porównanie i Montury są o wiele lepiej wentylowane.

A jakieś źródło gdzie dostanę te buty, w moim rozmiarze, 7UK nigdzie nie mogę znaleźć ? Przeszukałem chyba cały internet ?

36 minut temu, Lukasz84 napisał:

A jakieś źródło gdzie dostanę te buty, w moim rozmiarze, 7UK nigdzie nie mogę znaleźć ? Przeszukałem chyba cały internet ?

Ja kupiłam w 8a.pl ?. Nie było problemu z rozmiarem.

No ja mam rozmiar 40,5 (7UK) a najmniejszy dostępny w 8a.pl jest 41 (7,5UK), więc wydaje mi się że może być za duży, tym bardziej że czytalem o tych butach że rozmiary trochę zawyzone. Z drugiej strony wymiary wkładki i stopy podanej na stronie niby dobre dla mnie, nie wiem czy ryzykować ?

Edited by Lukasz84