peter1 Opublikowano 4 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2022 ZADNI GERLACH (2616 lub 2637 etc.) - piękny szczyt w głównej grani Tatr, należący do masywu Gerlacha, położony między Przełęczą Tetmajera a Litworową Przełęczą, opadający urwiskami do doliny Wielickiej i Kaczej. Jeden z najwyższych szczytów Tatr, z powodu małej wybitności nie należy do WKT. Słynie z lepszych widoków niż Gerlach. Na jego zboczach w 1944 roku rozbił się radziecki samolot z czechosłowacką ekipą na pokładzie. Przez jakiś czas leżał w granicach Polski będąc naszym najwyższym szczytem. Po jego pięknej grani leci słynna Martinka. widok z doliny Wielickiej(szczyt po prawej, w środku Przełęcz Tetmajera) widok z Kończystej(tym razem szczyt po lewej) 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 4 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2022 Wycieczka jest fragmentem trasy: dolina Wielicka - Litworowa Przełęcz - Lawinowy Szczyt - Zadni Gerlach -Przełęcz Tetmajera - Gerlach - Batyżowiecka Próba - Batyżowiecki Staw - dolina Wielicka. widok z Litworowej na Żelazne Wrota, Żłobisty, Ganek i Wysoką początek Martinki Litworowy Wielicki, z tyłu Świstowy i Mała Wysoka Litworowy, po lewej Młynarz Młynarz Wielicki i Polski Grzebień na grani Batyżowiecki i Kaczy, z tyłu Kończysta Żłobisty, Rumanowy i Ganek, z tyłu Wysoka, Rysy i Niżnie Rysy Litworowy i Wielicki okolice Niżniej Wysokiej Gerlachowskiej Batyżowiecki CDN...:) 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 5 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2022 i kolejna seria: Świstowy, z tyłu Lodowy okolice Gerlachowskiej Kopy Mała Wysoka i Staroleśny Gerlachowska Kopa komin pod Lawinowym(jedno z najtrudniejszych miejsc) komin z dołu Gerlachowska Kopa komin(z góry) ja w kominie Lawinowy Wielicka w dole CDN... 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 5 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2022 Ładnie się rozpędziłeś z tymi wyprawami. Jest czego zazdrościć 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 5 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2022 7 godzin temu, wjesna napisał: Ładnie się rozpędziłeś z tymi wyprawami. Jest czego zazdrościć No w tym roku byłem 18 dni w Tatrach! 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 5 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2022 @peter1rewelacja 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 5 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2022 Dnia 4.10.2022 o 09:45, peter1 napisał: Przez jakiś czas leżał w granicach Polski będąc naszym najwyższym szczytem. I komu to przeszkadzało, cholerka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 5 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2022 5 godzin temu, peter1 napisał: No w tym roku byłem 18 dni w Tatrach! Ja 37 i jeszcze nie koniec. Ale ty robisz większe przewyższenia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 6 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2022 19 godzin temu, peter1 napisał: 18 dni w Tatrach! 14 godzin temu, Jędrek napisał: Ja 37 i jeszcze nie koniec Ktoś przebije? Macie życie ciekawe, tyle wolnego na góry. To super, bo możemy sobie potem te Wasze wycieczki pooglądać i coś dla siebie zaplanować podpatrując Wasze trasy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 6 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2022 3 godziny temu, wjesna napisał: Ktoś przebije? Macie życie ciekawe, tyle wolnego na góry. To super, bo możemy sobie potem te Wasze wycieczki pooglądać i coś dla siebie zaplanować podpatrując Wasze trasy. Rozumiem, że Jędrek mieszka gdzieś niedaleko i może wpadać kiedy chce. Ja niestety jestem daleko i tylko raz w roku bywam w górach i zwykle w sierpniu(w ramach urlopu). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 6 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2022 (edytowane) 7 godzin temu, wjesna napisał: tyle wolnego na góry. Już tu gdzieś pisałem, mieszkam nad morzem, lasy i jeziora też mam "pod nosem", więc wszelkie możliwe urlopy spędzam w Tatrach. Nie kupuję też pierdyliona zbędnych rzeczy itp itd, wolę te pieniądze wydać na Tatry Edytowane 6 Października 2022 przez Jędrek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 7 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2022 Ale tyle urlopu to ma chyba tylko prezes 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 7 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2022 6 minut temu, wjesna napisał: Ale tyle urlopu to ma chyba tylko prezes Skąd wiedziałaś? Taką ksywkę miałem na studiach! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 7 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2022 I ostatnia seria: pod Lawinowym na dole Wielicka Zadni główny Gerlach rzut okiem na lewo Gerlach Batyżowiecki Staw lewo skos i prawo skos - resztki samolotu Zadni z okolic Przełęczy Tetmajera Sławkowski Przełęcz Tetmajera i Wałowy Żleb siodełko przełęczy ciąg dalszy nastąpi w temacie Gerlach 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tim Opublikowano 20 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2023 Czy latwo jest z Przeleczy Tetmajaera wspiac sie na Zadni? Chce to zrobic w przyszlym roku, bez przewodnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 21 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2023 14 godzin temu, Tim napisał: Czy latwo jest z Przeleczy Tetmajaera wspiac sie na Zadni? Chce to zrobic w przyszlym roku, bez przewodnika. Łatwo. Można ściśle granią lub z ominięciem na początku. A na przełęcz najlepiej Walowym Żlebem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tim Opublikowano 21 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2023 6 hours ago, peter1 said: Łatwo. Można ściśle granią lub z ominięciem na początku. A na przełęcz najlepiej Walowym Żlebem. Dzieki! To ze Walowym Zlebem to wiedzialem, ale zabraklo mi sil w tym roku (tylko pod zleb doszedlem). A mozesz jeszcze doradzic, z ktorej strony grani te ominiecie na poczatku? Moze to oczywiste jak sie jest na Przeleczy Tetmajera, ale lepiej wiedziec zawczasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 23 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2023 Dnia 21.10.2023 o 16:55, Tim napisał: A mozesz jeszcze doradzic, z ktorej strony grani te ominiecie na poczatku? Moze to oczywiste jak sie jest na Przeleczy Tetmajera, ale lepiej wiedziec zawczasu. Patrząc od przełęczy to będzie po prawej. Ale i tak się dochodzi do grani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tim Opublikowano 30 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2023 Dzieki! No to pozostaje "tylko" wejsc . Kupilem nawet nowe buty, bo na zejsciu z nieudanej proby zdobycia Zadniego poprzednie mi sie doslownie rozpadly. Jeszcze przed Batyzowieckim Stawem. Przy Slaskim Domu musialem w lape dac kierowcy hotelowemu, zeby mnie zwiozl do Tatrianskiej Polanki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 2 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2023 Dnia 30.10.2023 o 21:14, Tim napisał: Dzieki! No to pozostaje "tylko" wejsc . Kupilem nawet nowe buty, bo na zejsciu z nieudanej proby zdobycia Zadniego poprzednie mi sie doslownie rozpadly. Jeszcze przed Batyzowieckim Stawem. Przy Slaskim Domu musialem w lape dac kierowcy hotelowemu, zeby mnie zwiozl do Tatrianskiej Polanki chodzisz samotnie po Tatrach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tim Opublikowano 2 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2023 1 hour ago, J@n said: chodzisz samotnie po Tatrach ? Tak. Wszystkie ambitniejsze, jak dla mnie, trasy zrobilem samotnie. To bylo dawno, ale w tym roku tez samotnie podjalem probe wejscia na ten Zadni Gerlach. Wycofalem sie z przyczyn kondycyjnych. Ale pozniej uznalem, ze taki rekonesans to dobra nauka na przyszloroczna probe - cale dojscie do Walowego Zlebu juz znam :-), lepiej przygotuje sie kondycyjnie i dam sobie dzien na odpoczynek po przyjezdzie. Jadac z nad morza to jednak kawal drogi. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 10 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2023 @peter1 megaśne przejście. Gratulacje! Chodzi mi też po głowie Gerlach, więc dodałeś odwagi, za co dziękuję. Byłeś z naszym ulubionym Przewodnikiem? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 10 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2023 Dnia 5.10.2022 o 22:18, Jędrek napisał: Ja 37 i jeszcze nie koniec. Ale ty robisz większe przewyższenia Tyle czasu w Tatrach i taka "dolina" z relacjami.... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 11 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 19 godzin temu, jaaga76 napisał: Tyle czasu w Tatrach i taka "dolina" z relacjami.... To był długi sezon, z piękną pogodą - lecz niestety pod hasłem "koń kuleje", więc doliny dosłownie i w przenośni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 11 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 1 godzinę temu, Jędrek napisał: To był długi sezon, z piękną pogodą - lecz niestety pod hasłem "koń kuleje", więc doliny dosłownie i w przenośni. Doliny też można opisywać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi