a chodźże na pole Opublikowano 17 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2022 (edytowane) Czerwone Wierchy zeszliśmy już wielokrotnie rożnymi wariantami, ale zawsze z zachodu na wschód. Wczoraj pierwszy raz przeliśmy je odwrotnym kierunku. Znany doskonale szlak odkrywaliśmy trochę na nowo, patrząc się na szczyty od drugiej strony. Mimo to, jednak nadal uważamy, że pod względem widoków które ma się przed sobą, kierunek Ciemniak - Kopa jest tym bardziej widokowym. Cały czas mamy przed sobą Tatry Wysokie, nie trzeba patrzeć za siebie, żeby je podziwiać. Jednak wczorajsza trasa okazała zaskoczeniem pod innym względem. Wychodząc o 5 rano z Kuźnic, na przełęcz pod Kopą dalej na Czerwone, a na koniec schodząc do Kościeliskiej przez Dolinę Tomanową, przez cały dzień spotkaliśmy mniej niż setkę osób osób (przez 8 godzin) (nie liczę setek osób w schronisku Ornak i samej dolinie :P, mówię tylko o szlaku) Najwięcej osób mijaliśmy schodząc z Ciemniaka na Chudą Przełączkę. Następnie w Tomanowej, znowu pusto, dosłownie kilka mijanych osób. Polecamy szlak, zostawiam kilka zdjęć z trasy, a już niedługo filmowa relacja ze szlaku Edytowane 17 Lipca 2022 przez a chodźże na pole błąd w opisie 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zinox Opublikowano 17 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2022 (edytowane) Cytat a na koniec schodząc do Chochołowskiej przez Dolinę Tomanową chyba do Kościeliskiej - sorki że poprawiam Mistrza Dzięki za super filmy na Youtubie Edytowane 17 Lipca 2022 przez zinox 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 17 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2022 @a chodźże na pole setny, czy dwusetny Tomanowa jest tego warta 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a chodźże na pole Opublikowano 17 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2022 15 minut temu, zinox napisał: chyba do Kościeliskiej - sorki że poprawiam Mistrza Dzięki za super filmy na Youtubie oczywiście mój błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 18 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2022 Dnia 17.07.2022 o 11:27, a chodźże na pole napisał: Następnie w Tomanowej, znowu pusto, dosłownie kilka mijanych osób. W zeszłym roku we wrześniu w samej Tomanowej spotkałem grubo ponad setkę osób, a szlak z Chudej Przełączki na Ciemniak wyglądał chwilami jakbym szedł z Kasprowego na Beskid. Luz zrobił się wtedy dopiero tuż przed zachodem słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zinox Opublikowano 19 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2022 my z żonką schodzilismy we wrześniu z Małołączniaka przez Kobylażowy Żleb - było pusto - za to kilka dni później kolejka do łańcuchów miała 2godziny https://tatromaniak.pl/aktualnosci/ponad-2-godziny-czekania-w-kolejce-do-lancuchow-sytuacje-uratowalo-4-mezczyzn-film/ 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a chodźże na pole Opublikowano 29 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2022 Były zdjęcia, to jeszcze proponuję film 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zinox Opublikowano 30 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2022 jak zwykle majstersztyk 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 30 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2022 W Kuźnicach dostałem epilepsji patrząc na rolling shutter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a chodźże na pole Opublikowano 30 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2022 to jest niski klatkarz. rolling widać przy bardzo szybkich ruchach, np wyginające się śmigła czy pochylone budynki filmowane z jadącego auta. Polecam wypić ze dwa piwka, to obraz zacznie się rozjeżdżać i nie będzie tego efektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam1983 Opublikowano 17 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2024 Dzień dobry. Ja mam pytanie dotyczące Czerwonych... W sobotę z żoną chcemy je przejść, zaczynając z Kir, do schroniska na Hali Ornak, potem przez Dolinę Tomanową aż do Kopy Kondrackiej, i zejście z Doliny Kondrackiej przez Małą Łąkę żółtym szlakiem. I moje pytanie brzmi...jak tam z tym żółtym szlakiem do Doliny Małej Łąki ? Słyszałem że jest beznadziejny, w sensie zejścia w dół. Ktoś potwierdzi ? Na filmach większość przeważnie tym szlakiem wchodzi bądź schodzi na Polanę Kondratową. Dziękuję za informację. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 17 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2024 Teraz, Adam1983 napisał(a): Ktoś potwierdzi ? Zimą jest często nieprzetarty, z zawianym śniegiem między kosówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 17 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2024 3 godziny temu, Adam1983 napisał(a): Dzień dobry. Ja mam pytanie dotyczące Czerwonych... W sobotę z żoną chcemy je przejść, zaczynając z Kir, do schroniska na Hali Ornak, potem przez Dolinę Tomanową aż do Kopy Kondrackiej, i zejście z Doliny Kondrackiej przez Małą Łąkę żółtym szlakiem. I moje pytanie brzmi...jak tam z tym żółtym szlakiem do Doliny Małej Łąki ? Słyszałem że jest beznadziejny, w sensie zejścia w dół. Ktoś potwierdzi ? Na filmach większość przeważnie tym szlakiem wchodzi bądź schodzi na Polanę Kondratową. Dziękuję za informację. Tam się kawałek schodzi takim żlebem, który jest dość stromy a kamienie w nim są śliskie i niewygodne. Ja bym wolała kierunek przeciwny czyli zejście Tomanową, bo to po prostu wygodniejsze Ale odwrotnie też da się zejść 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 17 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2024 5 godzin temu, Adam1983 napisał(a): jak tam z tym żółtym szlakiem do Doliny Małej Łąki ? jest stromy , po deszczu śliski , miejscami płynie nim woda , ot taki sobie szlak , widokowo dość przyjemny.Po prostu wymaga uwagi . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam1983 Opublikowano 18 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2024 Ok, dzięki za wskazówki. Przemyślimy to z której strony wejść. Aczkolwiek z zacxodu na wschód ponoć ładniejsze widoki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi