Jump to content

Gęsia Szyja

Recommended Posts

Szczyt w Tatrach wysokich o wysokości 1489 m.n.p.m. Bardzo łatwo dostępny, (schody od Rusinowej Polany) a zarazem wyjątkowy, skąd zobaczymy piękne panoramy Tatr i nie tylko (masyw Babiej Góry). Wycieczka dla każdego, niemęcząca. Poniżej kilka zdjęć ze szczytu z ostatniej wyprawy. 

gęsia 1.jpg

gęsia 2.jpg

gęsia 3.jpg

• Like ! 6

Jakaś nieprzyjazna dla mnie ta Gęsia ? albo mgła albo deszcz albo za ślisko, żeby pchać się wyżej...dopiero całkiem niedawno zobaczyłem coś z góry, mimo, że byłem chyba 4 raz, ale też nie do końca bo już się ciemno robiło ? 

Ale trasa na rozruch w sam raz ? 

Rusinowa1.JPG

Rusinowa3.JPG

Rusinowa.jpg

Rusinowa1.jpg

Gęsia1.JPG

Gęsia2.jpg

• Like ! 5

Przechodziłam przez Gęsią Szyję idąc na Halę Gąsienicową zielonym szlakiem. Szczyt sam w sobie nie zrobił na mnie wrażenia, natomiast panorama z niego urzekłaby niemal każdego. Na próżno próbowałam wtedy rozpoznać, który szczyt jest którym (chodziłam wtedy bez mapy :<). Pogoda akurat udała mi się wyśmienita ? Natomiast szlak prowadzący do Hali wspominam źle, bo było strasznie mokro (była to późna jesień), no i widoki po drodze takie sobie ?

• Like ! 3
  • 4 weeks later...

Pięknie tam i jakie widoki...

Szłam pewnego letniego dnia na gęsią, było strasznie gorąco i miałam dość ale widoki wynagrodziły spocone czoło. Zdjęć niestety nie mam .... przepadły wraz z innymi ważnymi tatrzańskimi po tym jak dałam dziecku telefon...?

• Like ! 1
47 minut temu, vatra napisał:

Nie martw się @Anuś Powtórzysz wszystko jeszcze raz i będą nowe zdjęcia!??

Taki mam zamiar, chce zacząć zimową przygodę z Tatrami i tak myślałam żeby zacząć od tego szczytu a potem zobaczymy gdzie mnie poniesie ?

• Like ! 2
  • 5 months later...

Ja najbardziej lubię Gęsią Szyję wczesną wiosną o poranku. Staram się wychodzić tak wcześnie, żeby podczas drogi "na" i  na Rusinowej było jak najmniej ludków. Wtedy spokojnie mogę sobie zaglądać z daleka w głąb mojej ulubionej Białej Wody (wiem to już prawie zboczenie) i podziwiać panoramę ( w drodze powrotnej nie przeszkadzają mi nawet niedzielne tłumy - ja jestem już "po" ) ?

DSC_2333f.jpg

• Like ! 6

Rusinowa i Gęsia prezentują się nadzwyczajnie. Byłam tam dość dawno i był to jeden z moich pierwszych tatrzańskich szlaków;-) Szlak bez żadnych utrudnień do Rusinowej Polany, dalej trudnością są schody aż do szczytu;-)

20180720_150503.jpg

20180720_153935.jpg

20180720_165515.jpg

• Like ! 3

@Luk_ byłam 24 stycznia ?

I przyznam się, że okupowałam znacznie dłużej ?? były tam ze mną 4 osoby chyba... a pogoda była marzenie. Zasiedziałam się chyba z 40 minut bez ruchu ... siedziałam i podziwiałam, ale nie było żadnego ciśnienia na moją miejscówke ?

Mój pierwszy zimowy szczyt ??

20200622_211204.jpg

• Like ! 2

Ja też czekam, pomysł nawet rzuciłam ?? 

To prawda, że troche takich osób pewnie jest ( nie wiem czy widziałam? ... moze...) ale skoro ktos ma to musiał tutaj zajrzeć a zagadać nie zaszkodzi ? ( chyba ze ktoś będzie nie w sosie... chociaż nie sądzę zeby dało sie nie mieć w Tatrach humoru ☺)

• Like ! 2