Mnich Admin Opublikowano 5 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2022 Miały być Tatry, są Góry Orlickie - najwyższe pasmo Sudetów Środkowych. Znajduje się ono w Polsce i w Czechach. Jednak prawdę powiedziawszy, po naszej stronie pozostaje jedynie niewielki fragment głównego grzbietu. Najwyższym szczytem Gór Orlickich jest Wielka Desztna (Velká Deštná 1115 m n.p.m.), na której postawiono dość oryginalną wieżę widokową. Tam właśnie się udałem na totalnym spontanie. Choć miałem tylko godzinę na podjęcie decyzji, już po pięciu minutach od telefonu z tą kuszącą propozycją zacząłem pakować plecak. W końcu w górach jest wszystko to, co kocham Punktem startowym było nawielka, czeska gmina - Deštné v Orlických horách. Na najwyższy szczyt Gór Orlickich szedłem szlakiem zielonym. Trasa niespecjalnie trudna i męczaca. Zdecydowanie więcej tam narciarzy na biegówkach niż piechurów Czesi to bardzo fajny naród. Uśmiechnięci, wyluzowani, pozdrawiali mnie swoim Ahoj! A opinie o urodzie Czeszek nie są ani ciut przesadzone Widoki miałem takie sobie, choć i tak było lepiej niż zapowiadały prognozy. W drodze powrotnej zahaczyłem o małą bacówkę, gdzie posiliłem się gulaszową i kofolą. Wróciłem z buta przez granicę, zszedłem do Zieleńca, a później do Duszników Zdrój. Tam już jednak ruch jak na Krupówkach, więc trzeba się było szybko ewakuować. Łapcie kilka fotek i krótki filmik 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 5 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2022 @Mnich ModeratorCałkiem ładnie ,widzę że Sudety w modzie tej zimy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 5 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2022 @Mnich Moderator fajna ta wieża. Ja też ostatnio trochę chodzę po Sudetach i jestem zaskoczona ilością wież widokowych które są prawie wszędzie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lexi Opublikowano 5 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2022 Matko jak ja kocham te wieże wszędobylskie...co za chora moda - czy naprawdę każdy lokalny kacyk musi na pobliskiej górce "walnąć" takiego potworka - podobno chinole już produkują takie z plastyku do złożenia we własnym zakresie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 5 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2022 5 minut temu, Lexi napisał: musi na pobliskiej górce "walnąć" takiego potworka - Dużo zależy od projektu , np. wieże stojące w Gorcach nad Ochotnicą jak najbardziej pasują do krajobrazu i dodatkowo podniosły walory widokowe szczytów ,które miały je mocno ograniczone. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lexi Opublikowano 5 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2022 11 minut temu, barbie609 napisał: Dużo zależy od projektu , np. wieże stojące w Gorcach nad Ochotnicą jak najbardziej pasują do krajobrazu i dodatkowo podniosły walory widokowe szczytów ,które miały je mocno ograniczone. Zgadza się ..bywają lepsze i gorsze pomysły. Jestem jednak nauczony zostawiać przyrode dokładnie taką jaką zastałem z niewielkimi wyjątkami - wieże nimi nie są. No chyba ze to są obiekty wojskowe....elementy wczesnego ostrzegania a ich załoga właśnie pobiera lekcje puszczania znaków dymnych u naszych sojuszników za oceanem... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 6 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2022 @Mnich Moderator bardzo przyjemne fotki . Czy ja dobrze widzę, że tam jakieś retro było? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 27 Czerwca Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca Dziś miały być wszelkie plagi sypiące się nieba więc odpuściliśmy Teplicke Skały i postanowiliśmy więcej uwagi poświęcić obszarom zurbanizowanym. Zwiedziliśmy Kudowę Zdrój , fajne uzdrowisko ale co najważniejsze ujawniliśmy sklep z Kofolą . Więc teraz sobie piszę popijając Kofolkę. Żeby jednak jakieś góry zaliczyć wyskoczyliśmy tam gdzie nas nie było czyli w Góry Orlickie , na Orlicę. Oczywiście krótkim szlakiem od Przystanku Alaska.Zachmurzenie pełne ,zamglone horyzonty i wściekła duchota. Droga -szlak oczywiście nudna ale przynajmniej chwilami jakieś widoczki się otwierały . na szlaku jakiś ruch był ale to w zasadzie spacerowa ścieżka. Przy wieży też parę osób. Widoczki podobnie jak wczoraj zamglone ale jakieś były zamontowali jakieś lunety ale prawie nic w nich nie widać oczywiście pozdrowienia dla tych co szlaku i tych co w domu . jak do tej pory plagi żadne nas nie zaatakowały , mam nadzieję ,że jutro też wytrzyma. Jutro Czechy. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 30 Czerwca Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca Nadszedł ostatni dzień w sudeckich stronach , w prognozach wszelkie możliwe plagi a po bardzo ciepłej nocy bardzo możliwe ,że tak będzie. Podczas odwiedzin Orlicy zainteresowała nas wieża po czeskiej stronie na Velkej Destine . Okazuje się ,że @Mnich Admintam był więc i my się wybierzemy , krótkim szlakiem z Sedla Śerlich. Jest krótko i przed zapowiadanymi problemami na pewno będziemy na dole. Ruszamy z przełęczy ok 9.20 , już jest wściekle ciepło na szczęście chwilami dość mocno powiewa i to ratuje nam życie . Od Parkingu wiedzie skrót do szlaku w postaci dość urokliwej leśnej ścieżki. wkrótce docieramy do szlaku drogi i robi się bardzo izersko tzn tak jak od Stogu do Polany Izerskiej czyli nudno. po kilkudziesięciu minutach pojawia się ów twór , no cóż na pewno jest fajniejszy i jakoś bardzie pasuje do gór niż śnieżnicki blender na pewno podnosi walory szczytu bo bez niego widoczków 0 a z niego całkiem fajnie ruch robi się spory więc schodzimy w kierunku barku pod szczytem , mimo nowoczesnej konstrukcji po wejściu mamy wrażenie schroniska , drewniane legary , okienko wydawki , menu na ścianie stylizowane na pisane kredą , naprawdę fajnie . po krótkim popasie przy kofoli schodzimy w dół jest coraz goręcej na kwaterę wracamy kółkiem przez Lewin Kłodzki. Teraz siedzimy w pokoju po basenie i właśnie skończyła się burza , zrobiło się trochę chłodniej , ale tylko trochę. Podsumowując nasze tegoroczne Sudety : plany udało się zrealizować , pogoda wytrzymała, Jak widać dobrze jest szanować Liczyrzepę i inne duchy gór a nie przezywać Królową, Bejbi jak co poniektórzy. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 30 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 1 minutę temu, barbie609 moder napisał: Jak widać dobrze jest szanować Liczyrzepę i inne duchy gór a nie przezywać Królową, Bejbi jak co poniektórzy. I co Ty na to @Mati? @barbie609 moder- mówiłem, że trasa fajna, prosta i malownicza. Ale wieża szkaradztwo, co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 30 Czerwca Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca Przed chwilą, Mnich Admin napisał: Ale wieża szkaradztwo, co? w porównaniu ze Śnieżnikiem jest lepsza , bardzie pasuje . Oczywiście najfajniejsze są takie jak na Orlicy czy gorczańskie. Przypominają średniowieczne strażnice na szczytach gór. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 30 Czerwca Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 15 minut temu, Mnich Admin napisał: I co Ty na to @Mati? @barbie609 moder- mówiłem, że trasa fajna, prosta i malownicza. Ale wieża szkaradztwo, co? Wygląda jakby była zbudowana z gigantycznych zapałek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 30 Czerwca Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 1 godzinę temu, Mnich Admin napisał: Ale wieża szkaradztwo Wyjątkowe szkaradztwo 1 godzinę temu, barbie609 moder napisał: Podsumowując nasze tegoroczne Sudety : plany udało się zrealizować , pogoda wytrzymała, ...I dzięki temu mamy ciekawe sudeckie opowieści 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi