jaaga76 Opublikowano 5 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 Bardzo ciekawy wywiad na temat przewodnictwa, bezpieczeństwa w górach i granicach ryzyka. https://wiadomosci.wp.pl/25-lat-wspina-sie-po-gorach-najlepszy-przewodnik-to-zywy-przewodnik-6733375853460160a 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 5 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 Mnie ostatnio mocno trafił ten tekst: Chwila pecha i zmiana całego życia. Oto jak Iza złamała kręgosłup na Sarniej Skale (RELACJA) - TATROMANIAK - Serwis Miłośników Tatr Niby człowiek wie że i w takim "niewinnym" miejscu można polecieć, ale co innego wiedzieć, a co innego poczytać o konkretnym wypadku i jego konsekwencjach. Współczuję tej kobiecie. Fragment kroniki TOPR z 14 08 2016: "O godz. 13.39 informacja o upadku turystki z Sarniej Skały w kierunku Czerwonej Przeł. Wystartował śmigłowiec. Z jego pokładu ratownicy desantowali się w pobliżu miejsca gdzie leżała turystka. Okazało się, że turystka w wyniku około 30m. upadku doznała urazu kręgosłupa, głowy, klatki piersiowej, mocnych otarć i potłuczeń. Po zaopatrzeniu turystka śmigłowcem została przetransportowana do szpitala. Do wypadku doszło przez nieuwagę podczas pozowania do zdjęcia." A swoją drogą cotygodniowa kronika TOPR robiona przez Adama Maraska to też ciekawa lektura, mimo swej lakoniczności. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 6 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2022 Jak już artykuły o pechu i bezpieczeństwie to polecam. https://gazetakrakowska.pl/tragedia-w-pieninach-nie-zyje-czworo-turystow-zdjecia/ga/625567 6 godzin temu, Jędrek napisał: Niby człowiek wie że i w takim "niewinnym" miejscu można polecieć jeśli coś może pójść źle to wcześniej czy później pójdzie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 6 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2022 4 godziny temu, barbie609 napisał: Jak już artykuły o pechu i bezpieczeństwie to polecam. https://gazetakrakowska.pl/tragedia-w-pieninach-nie-zyje-czworo-turystow-zdjecia/ga/625567 jeśli coś może pójść źle to wcześniej czy później pójdzie Tej akcji z Pienin w ogóle nie pamiętam, jakoś mnie ta informacja musiała wtedy ominąć. W sumie całkiem możliwe bo w 2012 nie mogłem pojechać w Tatry, więc i nie śledziłem jakoś specjalnie doniesień z południa Polski, żeby się nie denerwować Ale ten tekst: "jeśli coś może pójść źle to wcześniej czy później pójdzie" to tylko oklepany slogan, który można dokleić do dowolnej sytuacji. W górach zawsze coś może pójść źle, a jednak pomimo wielu tysięcy rozmaicie przygotowanych ludzi walących w Tatry w sezonie, wypadków tak naprawdę jest malutko, . A jednocześnie ktoś super obyty, przygotowany na wszystko - oberwie większym kamieniem, spadnie i zginie. Jeśli coś może pójść źle, to owszem, może - ale czy pójdzie, tego nie wiemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 6 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2022 4 godziny temu, Jędrek napisał: Ale ten tekst: "jeśli coś może pójść źle to wcześniej czy później pójdzie" to tylko oklepany slogan oczywiście że to slogan ale w mojej ocenie jeśli się nim trochę przejmiesz zrobisz wszystko aby zminimalizować ryzyko.Chodzi o to aby nie stosować naszej narodowej recepty : szabel nam nie zbraknie, szlachta na koń wsiędzie ,ja z synowcem na czele i jakoś to będzie 4 godziny temu, Jędrek napisał: Tej akcji z Pienin w ogóle nie pamiętam, jakoś mnie ta informacja musiała wtedy ominąć Była w sumie dość głośna , przynajmniej tu u nas , trwała w sumie 48 godzin no i niestety nie udało się.Zawsze bałem się burzy w górach ale po tym przypadku to już w ogóle. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 6 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2022 (edytowane) 1 godzinę temu, barbie609 napisał: szlachta na koń wsiędzie ,ja z synowcem na czele i jakoś to będzie Tutaj pełna zgoda. Sporo ludzi niestety tak postępuje, nie tylko w górach zresztą. To co potrafią rodacy wyczyniać np. na drogach, nieraz z całą rodzinką na pokładzie. ZERO wyobraźni, a potem ... lament. Ale to temat - rzeka, poza tym na zupełnie inną opowieść. Pewnie już to tutaj pisałem, ale wciąż w Tatrach zaskakuje mnie zwyczajna ludzka niewiedza, wręcz ignorancja - w sytuacji gdy każdy ma pod ręką smartfona z dostępem do wszelkich informacji, z pierdylionem funkcji itp. itd. Kiedyś by się czegoś o Tatrach dowiedzieć, trzeba było się wysilić, np. pójść do księgarni, kupić przewodnik (jeśli akurat był jakiś, np. w Gdańsku jeszcze w latach 90-tych to wcale nie było takie hop - siup ), jakieś albumy itp. A potem jeszcze to (o zgrozo) przeczytać, niejeden raz. Teraz wszelkie informacje wszyscy mamy w zasięgu ręki - i wielu wciąż nie potrafi/nie chce z tego skorzystać. Bo po co, przecież "jakoś to będzie" Edytowane 6 Lutego 2022 przez Jędrek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 6 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2022 10 minut temu, Jędrek napisał: Tutaj pełna zgoda. Sporo ludzi niestety tak postępuje, nie tylko w górach zresztą. To co potrafią rodacy wyczyniać np. na drogach, nieraz z całą rodzinką na pokładzie. ZERO wyobraźni, a potem ... lament. Ale to temat - rzeka, poza tym na zupełnie inną opowieść. Pewnie już to tutaj pisałem, ale wciąż w Tatrach zaskakuje mnie zwyczajna ludzka niewiedza, wręcz ignorancja - w sytuacji gdy każdy ma pod ręką smartfona z dostępem do wszelkich informacji, z pierdylionem funkcji itp. itd. Kiedyś by się czegoś o Tatrach dowiedzieć, trzeba było się wysilić, np. pójść do księgarni, kupić przewodnik (jeśli akurat był jakiś, np. w Gdańsku jeszcze w latach 90-tych to wcale nie było takie hop - siup ), jakieś albumy itp. A potem jeszcze to (o zgrozo) przeczytać, niejeden raz. Teraz wszelkie informacje wszyscy mamy w zasięgu ręki - i wielu wciąż nie potrafi/nie chce z tego skorzystać. Bo po co, przecież "jakoś to będzie" Ja pamiętam czasy, kiedy mapy, metalowe kubki i buty za kostkę kupowałem w składnicy harcerskiej... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 6 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2022 15 minut temu, Mnich Moderator napisał: pamiętam czasy, kiedy mapy, metalowe kubki i buty za kostkę kupowałem w składnicy harcerskiej... no ja też , a płaszcz pałatka z wojska to był wypas......... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 6 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2022 (edytowane) 32 minuty temu, Jędrek napisał: wciąż w Tatrach zaskakuje mnie zwyczajna ludzka niewiedza, wręcz ignorancja no niestety zjawisko występuje nie tylko w Tatrach , kiedyś w lecie w Pieninach na Przełęczy Sosnów , zatkało mnie kiedy jakiś,, turysta,, zapytał mnie którędy na te dwie pozostałe korony bo na jednej już był i tu pokazał w stronę zejścia z Sokolicy.No ale to nie ten topic.Zaraz nas Moderator pogoni. Edytowane 6 Lutego 2022 przez barbie609 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 6 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2022 25 minut temu, barbie609 napisał: no niestety zjawisko występuje nie tylko w Tatrach , kiedyś w lecie w Pieninach na Przełęczy Sosnów , zatkało mnie kiedy jakiś,, turysta,, zapytał mnie którędy na te dwie pozostałe korony bo na jednej już był i tu pokazał w stronę zejścia z Sokolicy.No ale to nie ten topic.Zaraz nas Moderator pogoni. Moderator to może Was co najwyżej w góry pogonić 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 6 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2022 1 godzinę temu, Mnich Moderator napisał: Ja pamiętam czasy, kiedy mapy, metalowe kubki i buty za kostkę kupowałem w składnicy harcerskiej... W tamtych czasach jeszcze po górach nie chodziłem, za to trochę żeglowałem. I pamiętam że np. porządne kalosze, nadające się na sztormową pogodę kupowało się w latach 80-tych od czechosłowackich żeglarzy którzy je przywozili do Gdańska. Były w jednym kolorze (obłędnie żółte), ale za to w miarę lekkie i dość wygodne. Szkoda że już ich nie mam, zadałbym szyku w deszczowy dzień nad Morskim Okiem. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 7 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2022 chyba największa tajemnica gór https://brytan.com.pl/dlaczego-wierze-mallory-i-irvine-everst-1924-roku/ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 7 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2022 6 godzin temu, barbie609 napisał: chyba największa tajemnica gór https://brytan.com.pl/dlaczego-wierze-mallory-i-irvine-everst-1924-roku/ Ale artykuł! Dzięki za wrzutkę! Muszę wykombinować sporo czasu aby go doczytać. Lubię ten temat. Generalnie jest to możliwe że Mallory był pierwszy... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 7 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2022 1 godzinę temu, peter1 napisał: Lubię ten temat. Ja też go lubię , obejrzałem co było do obejrzenia , czytałem Zaginionego Ankera i prawdę mówiąc nie mam zdania , za mało wiem o górach wysokich , wspinaczce aby sobie jakieś wyrobić.Niby widziałem ,że Anker przeszedł drugi stopień , ale czy to znaczy że Mallory by dał radę? Jako ciekawostkę można przytoczyć że w książce Alistaira MacLean ,,Działa Nawarony,, d-ca oddziału komandosów jest alpinistą i nazywa się Keith Mallory. Jak ktoś nie zna to polecam , jest i film z Gregory Peckiem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 7 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2022 Bardzo lubię Alistaira, zarówno książki jak i filmy-adaptacje. Moja ulubiona to 'Tylko dla Orłów' i scena z kolejką! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 7 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2022 4 minuty temu, peter1 napisał: Moja ulubiona to 'Tylko dla Orłów' i scena z kolejką! uwielbiam i książkę i film zwłaszcza rolę Eastwooda a co sceny z kolejką ...... trochę się kojarzy , przynajmniej mnie , no i brawurowa scena ucieczki autobusem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 7 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2022 9 godzin temu, barbie609 napisał: chyba największa tajemnica gór https://brytan.com.pl/dlaczego-wierze-mallory-i-irvine-everst-1924-roku/ Pewnie znacie ten dokument. A jeśli nie znacie, serdecznie polecam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 7 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2022 jest jeszcze o rekonstrukcji Ankera , czasem się niestety się tnie https://vider.info/vid/+fnv1n51 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 7 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2022 (edytowane) @barbie609 Clinta uwielbiam. Za wszystko! A widziałeś 'Akcję na Eigerze'? Edytowane 7 Lutego 2022 przez peter1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 7 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2022 54 minuty temu, peter1 napisał: A widziałeś 'Akcję na Eigerze'? Nie , muszę poszukać , Clint jest dobry też go lubię za całokształt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 9 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2022 Warto poczytać przed wyjściem... https://podroze.onet.pl/aktualnosci/sezon-lawinowy-w-tatrach-niebezpieczne-miejsca-co-trzeba-wiedziec/12b6e19 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 11 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2022 Dnia 7.02.2022 o 19:01, barbie609 napisał: Nie , muszę poszukać , Clint jest dobry też go lubię za całokształt Jak masz Tvn Fabuła to dziś o 23.15 leci. Warto! Jest trochę wspinaczki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 11 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2022 @peter1już obejrzałem , całkiem dobre i co ważne kręcone normalnie a nie w komputerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 19 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2022 Może nie artykuł, ale nagranie z bicia rekordu w transporcie pod górkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 16 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2022 https://www.onet.pl/turystyka/onetpodroze/chore-roszczenie-ze-nalezy-sie-gleba-problemy-w-gorskich-schroniskach/z96qmvf,07640b54 takie coś znalazłem,cóż dawno w schronisku nie nocowałem więc nie mam zdania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi