ukasus Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2021 (edytowane) Pierwsze zdjęcie może zaskoczyć. Z żoną odkryliśmy dobry sposób na "krótkie" wyjazdy. W czwartek praca.. po niej o 16 pociąg ze Słupska do Gdyni z przesiadką na bezpośredni z miejscówką sypialną do Zakopanego (planowo 8 12 rano na dworcu). Wysiadasz wyspany i nie tracisz dnia na podróż. I taki właśnie wyjazd rozpoczęliśmy na początku lipca. Zaplanowaliśmy go spontanicznie 2 tygodnie wcześniej. Telefon do Murowańca. Są 2 miejsca na 2 noce. Jedziemy !!! Był to nasz pierwszy wspólny wyjazd w góry bez dzieci przy sprzyjającej pogodzie. Plan był taki by pochodzić tam gdzie z dziećmi jeszcze się boimy. Chcieliśmy pierwszego dnia spróbować wejść pierwszy raz Kościelec (też się trochę baliśmy ). Po tym może na Świnicę. 2 dnia na Skrajny Granat i iść w kierunku Koziego. Zakładaliśmy, że może być za trudno i daleko nie zajdziemy, schodząc być może tą samą drogą. Ostatniego dnia Zawrat i zejście do Piątki. Plany zrealizowaliśmy w 101%!!! Na Hali Gąsienicowej meldujemy się przed południem. Gdy zbliżamy się do Kościelca pokrywają go chmury. Na szczycie pogoda była łaskawa. Po zejściu nie zdecydowaliśmy się wchodzić na Świnicę. Jak się okazało 3 dnia wyszło nam to na dobre. Kolejnego dnia o 6 45 meldujemy się pod Czarnym Stawem Gąsienicowym. W przeciwieństwie do dnia poprzedniego, jesteśmy tam przez chwilę sami. Na szlaku na Skrajny Granat szybkie śniadanko (buła z pasztetem). Szlak od początku pnie się w górę i szybko zdobywamy wysokość. Największą trudnością było trzymanie się szlaku. Skały były pełne żółtych porostów, a oznaczenia szlaku też były żółte. Najlepiej widać to na zdjęciu poniżej. Ciężko odnaleźć znaczek pomimo tego ze jest na samym środku. Pierwsze łańcuchy, ale na razie lajcik. To już pora by założyć kask. Na Skrajnym Granacie. W tle Skrajny Granat. Z daleka podejście na Pośredni wyglądało groźnie. Ale jak się ruszy to nie taki diabeł straszny, wszystko dobrze ubezpieczone i sporo chwytów. Najciekawsze miejsce: Czarny Mniszek. Baliśmy się że nie przejdziemy Granatów..... a dochodzimy do Żlebu Kulczyńskiego i dalej nam mało. Czas na wspólne zdjęcie. Dziękujemy napotkanej parze i odwdzięczamy się tym samym. Schodzimy do Piątki i dalej Palenica i bus do Kuźnic skąd ruszamy do Murowańca. Niestety tego dnia ktoś odpadł w Żlebie Kulczyńskiego, na szczęście udało się go uratować(sprawdziłem w kronice TOPRu) Dochodząc na Hale Gąsienicową ukazała nam się Żółta Turnia w ostatnich promieniach słońca. Skoro udało się dojść do Koziego Wierchu, to w schronisku podejmujemy decyzję, że rano idziemy na Świnicę... przez Zawrat. Rano część rzeczy zostawiamy w bagażowni i ruszamy. Mijamy kilka płatów śniegu, 3 z nich przebiega szlakiem z czego 2 można obejść.... jest 8 lipca. Docieramy na przełęcz i ukazuje nam się łatwiejsza droga dojściowa, czyli szlak do piątki. My skręcamy w prawo na Świnicę. Żleb Blatona. Jak znajdę trochę czasu to opiszę sierpniowy wyjazd z dziećmi. Też się działo. Przepraszam za jakość zdjęć. Trochę mnie to razi, ale nie chciało mi się targać sprzętu fotograficznego i wszystkie zdjęcia są zrobione telefonem. Edytowane 15 Września 2021 przez ukasus 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukasus Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2021 (edytowane) @szesc_kolorowpolecam sypialny. My mieliśmy szczęście bo dostaliśmy sypialny w cenie kuszetki. Podobno jest niedobór wagonów z kuszetkami. Najlepsze jest to że nie traci się dnia na podróż. Wysiadasz wyspany. Stopery mogą być przydatne bo "wózki" nie należą do najcichszych. Zresztą te same stopery przydają się w schronisku. Edytowane 26 Sierpnia 2021 przez ukasus 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2021 @ukasus 3 dni i 3 super wycieczki, w dodatku świetna pogoda a zdjęcia wyszły bardzo ładne. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2021 @ukasus piękna relacja Śmigacie po tych skałkach jak kozice brawo! Zdjęcia bardzo ładne, to nic że telefonem, ważne że uchwycone ciekawe momenty. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukasus Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2021 1 godzinę temu, Zośka napisał: @ukasus 3 dni i 3 super wycieczki, w dodatku świetna pogoda a zdjęcia wyszły bardzo ładne. @Zośka Zapomniałem dodać, że wyjazd prawie został odwołany bo tydzień przed prognozy przewidywały ulewy przez 3 dni, ale postanowiliśmy jechać i najwyżej czekać na słońce. Opłaciło się. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2021 @ukasus dobrze że się nie wystraszyliście prognoz 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Zd Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2021 @ukasus trzy pięknie w pełni wykorzystane dni w górach, super wycieczki gratulacje! Fajna, ciekawa relacja, zdjęcia też bardzo ładne 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Na krótkich wypadach najważniejsze to trafić z pogodą, bo tłuc się z północy Polski na dwa, trzy dni, żeby łazić w deszczu, raczej średnia przyjemność. Wam jeszcze trafiło się miejsce w schronisku, jako bonus. I to się nazywa udany wyjazd. Zdjęcia są ok, wszystko wygląda naturalnie. Mnie osobiście nieco drażnią takie super dopracowane, a wręcz przedobrzone obrazki, których teraz sporo w internecie. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2021 @ukasus podziwiam, że tak prosto z pociągu na takie solidne traski! Fotki super. Nie ma to jak trafić z pogodą 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Dnia 26.08.2021 o 23:57, Jędrek napisał: Zdjęcia są ok, wszystko wygląda naturalnie. Mnie osobiście nieco drażnią takie super dopracowane, a wręcz przedobrzone obrazki, których teraz sporo w internecie. Nie mogę się doczekać jakiejś Twojej relacji @Jędrek... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Świetny wyjazd i świetna relacja też bym tak chciał z Kulą pojechać, ale najpierw trzeba dzieci odchować. Chyba, że komuś mogę podrzucić?? 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2021 1 godzinę temu, Mateusz Z napisał: Świetny wyjazd i świetna relacja też bym tak chciał z Kulą pojechać, ale najpierw trzeba dzieci odchować. Chyba, że komuś mogę podrzucić?? Jeszcze tylko kilka lat i "znowu będzie cudownie, znowu będzie przepięknie " (chyba tak to szło) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukasus Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2021 (edytowane) 3 godziny temu, Mateusz Z napisał: Świetny wyjazd i świetna relacja też bym tak chciał z Kulą pojechać, ale najpierw trzeba dzieci odchować. Chyba, że komuś mogę podrzucić?? W najbliższych dniach postaram się dodać relację z 2 tygodniowego wyjazdu w sierpniu. Większość wyjść mieliśmy z dziećmi. Ale 2 razy wyskoczyliśmy bez nich. Dzieci zadowolone bo odpoczęły po intensywnej wyrypie np. 3 dni w schroniskach (Szpiglasowy Wierch i Świstówka jednego dnia, drugiego Krzyżne i Kościelec z przygodami.... sprowadziłem z młodym, Panią która poszła z synem i nie mogła zejść). Żeby się nie nudziły na kwaterze jak zostali sami to wzięliśmy im pleja. Rodzice też szczęśliwy po byliśmy bez nich pod Chłopkiem i na Jarząbczym. Edytowane 31 Sierpnia 2021 przez ukasus 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi