elyankes Opublikowano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2021 Hejka, Szykuje się do pierwszego w moim życiu spania w schronie. Zastanawiam Się nad wyborem odpowiedniego sprzętu. Śpiwór na jaki postawiłem to deuter dreamlite temp komfortu 16stopni w wersji dla dwumetrowca wazy 720g. W tej cenie wyglada to całkiem zacnie. nie wiem jednak na co postawić w przypadku kiedy musiałbym skorzystać z gleby, co dać pod spód? Myślałem nad materacem ze względu na gabaryty. Mam mały plecak osprey kastrel 38L. Moglibyście coś polecić ? Jesli chodzi o odzież to zero pomysłu, pochwalcie się w czym śpicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tatromaniak84 Opublikowano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2021 Podpinam się do pytania także mam podobny dylemat . Fajnie by było jakby się wypowiedziała osoba która już trochę przespała z czego korzysta i jakie zasady tam panują . Dla jednych może to dziwne ale jeśli ktoś przez większość wypraw korzystał z noclegów w pensjonatach z łazienką we własnym pokoju i pościelą a teraz ma spać np. Z 2 obcymi i korzystać z łazienki np. Poza pokojem to zapewne chciał by sie trochę z tematem zapoznać Wstępnie doszedłem do etapu że jeśli wykupimy opcje bez pościeli to potrzebny nam spiwór ? Teraz ciepło jest więc raczej obojętne jaki ale można podać od razu z czego korzystacie w zimie? Ubranie ? Myślę że zwykłe gacie i koszulka wystarczy no chyba że ktoś woli bez ale to raczej w domu niech preferuje w zimie myślę że wystarczy bielizna termoaktywna i gacie Spanie na glebie : mata samopompująca ? Odnośnie gleby o której najwcześniej można wykupić miejsce aby nas nie odesłali z kwitkiem? I tak na zakończenie jak sobie radzicie z butami ? Nie ma co ukrywać że po całym dniu nie grzeszą zapachami więc ładujecie je w reklamówkę ? A może za okno lub na korytarz ? 'Znajomy w alpach jak zostawił raz na korytarzu to znikły nad ranem i jakby to nie był ostatni dzień pobytu to zrobiłby się z tego nie mały kłopot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2021 15 godzin temu, elyankes napisał: Jesli chodzi o odzież to zero pomysłu, pochwalcie się w czym śpicie 7 godzin temu, Tatromaniak84 napisał: Myślę że zwykłe gacie i koszulka wystarczy tak sobie myślę że koledzy usiłują zrobić nas w balona a może to ten sam IP ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elyankes Opublikowano 26 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2021 Najbardziej mnie intryguje temat co położyć na glebie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2021 1 godzinę temu, elyankes napisał: Najbardziej mnie intryguje temat co położyć na glebie A lubisz na twardym czy na miękkim? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2021 2 godziny temu, Agent02 napisał: A mamusia nie wie? Słabe. Poziom kilkulatka. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2021 @Agent02 słabe jest pokazywanie swojej wyższości (nie poparte niczym). Jeszcze słabsze jest wchodzenie codziennie na forum (które według Ciebie jest nudne i anemiczne) tylko po to by kogoś się czepiać. A najsłabsze jest to że to chyba Twój jedyny sposób żeby się dowartościować. Nie wiem czy jesteś aż tak zakompleksiony czy po prostu jesteś zwykłym trollem. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2021 11 godzin temu, elyankes napisał: Najbardziej mnie intryguje temat co położyć na glebie To akurat możesz łatwo przetestować w domu. Prześpij się raz na tym, raz na tamtym i masz odpowiedź. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 Generalnie śpię w pościeli w schroniskach (latka... ) . @elyankes w Ornaku na glebie można położyć kocyki, które są dostępne w salce rekreacyjnej na pięterku. W innych schronach tego typu ułatwień nie widziałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 28 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2021 @Agent02i @J@n- podobnie, jak i inni forumowicze, i ja mam alergię na impertynencję i niczym nie uzasadnione poczucie wyższości. Przyjmijcie w końcu do wiadomości, że szanujemy się tu nawzajem, że nie ma głupich pytań, a są tylko - czego Wasze wpisy są najlepszym przykładem - głupie odpowiedzi. Z forum jest trochę jak z domem, jego gospodarz będzie się starał, żebyście czuli w nim jak najlepiej. A Wy natomiast, korzystając z tej gościny, powinniście przestrzegać obowiązujących w nim zasad. Naprawdę tak trudno jest to Wam pojąć? To moje ostatnie ostrzeżenie, kolejnego już nie będzie. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 28 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2021 8 minut temu, Mnich Moderator napisał: głupie odpowiedzi a konkretnie - która z moich wypowiedzi była głupia ? Naprawdę nie widzisz tego że 2 anonimowych użytkowników robi sobie jaja ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 28 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2021 (edytowane) Do schronu na glebę śpiwór (letni, komfort 10-20 stopni, zawsze można się rozsunąć) i karimata lub mata samopompująca + poduszka dmuchana (waga ok. 50 gramów). Buty chowam w śpiwór, albo kładę w wyznaczonym miejscu (są miejsca, szafeczki na buty), albo kładę na korytarzu, gdzie nie przeszkadzają. Co do godziny to przyjmują na glebę przed zmrokiem, jako nocleg awaryjny. Jeśli chodzi o położenie się spać to kwestia dogadania się z innymi. Czy od razu po nastaniu ciszy nocnej czy jeszcze impreza, czy wyznaczony będzie jakiś kąt dla najbardziej zmęczonych. Edycja: często w schronach można poprosić o karimatę i koc do noclegu na glebie. Zazwyczaj dają za darmo, albo pozwalają wziąć ze schowka. Edytowane 28 Czerwca 2021 przez Mateusz Z 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 28 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2021 5 godzin temu, Mateusz Z napisał: często w schronach można poprosić o karimatę i koc do noclegu na glebie. Zazwyczaj dają za darmo, albo pozwalają wziąć ze schowka. Super ale może znajdzesz @Mateusz Zu chwilkę czasu i napiszesz w których konkretnie schroniskach dostajemy karimati koc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 28 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2021 18 minut temu, J@n napisał: Super ale może znajdzesz @Mateusz Zu chwilkę czasu i napiszesz w których konkretnie schroniskach dostajemy karimati koc ? Kondratowa - do wzięcia karimata po prawej stronie od wejścia za szafką, koce dostępne w recepcji. Dolina Pięciu Stawów - za zapytaniem udostępniają maty i koce. Poza tym na poddaszu są materace. Morskie oko - w nowym schronie pytają czy masz śpiwór, jak nie dają koce (chyba odpłatnie). W wozowni z tego co pamiętam koce i karimaty dostępne w kantorku przy automacie vendingowym. Ornak - rozdają na recepcji. Tam rzadko bywam, tak więc czy coś biorą za to nie wiem. Na Chochołowskiej chyba brak tego typu udogodnień. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 29 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2021 chyba temat został wyczerpany na pierwszej stronie Tatromaniaka https://tatromaniak.pl/aktualnosci/nocleg-w-gorskim-schronisku-na-co-sie-przygotowac/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 29 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2021 Wiesz @Agent02 cieszę się że na początku mojej przygody z górami nie spotkałam kogoś takiego jak Ty bo pewnie ta przygoda szybko by się skończyła. Na szczęście spotkałam ludzi którzy w przeciwieństwie do Ciebie nie urodzili się wsz,ystkowiedzącymi i wszystkoumiejącymi geniuszami tylko zamiast prostacko wyśmiewać podzielili się swoją wiedzą. Mam też nadzieję nigdy na swojej drodze nie spotkać nikogo podobnego do Ciebie. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elyankes Opublikowano 29 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2021 Dnia 26.06.2021 o 10:24, J@n napisał: A lubisz na twardym czy na miękkim? Mnie tam ten zart się podobał No ale właśnie jeszcze tego nie wiem stad ten post. Dnia 26.06.2021 o 10:19, Agent02 napisał: A mamusia nie wie? Tego żartu z kolei nie rozumiem, ale to chyba dobrze dla mnie 56 minut temu, Agent02 napisał: Znów muszę Cię zmartwić. Nie urodziłem sie wszystkowiedzącym i wszystkoumiejącym geniuszem. Im więcej lat jestem w Tatrach (kiedyś stale, teraz kilkanaście razy w roku), tym więcej mam wobec nich pokory, tym bardziej mnie zaskakują i tym więcej czuję ile jeszcze do odkrycia przede mną. Nadymanie się z powodu swojej wiedzy czy doświadczenia (ciągle nabywanych) traktuję na równi z paradowaniem w mieście z liną na wierzchu plecaka. Nie martw się, nie szukam towarzystwa ani nie poluję na kobiety w Tatrach Mam takie, które nie wyobrażają sobie z nikim innym Jesteś agresywna, pochopna i krzywdząca w sądach. Bądź zdrowa. Skoro mówisz o pokorze to mój post nie powinien Cię dziwić. 3 godziny temu, Agent02 napisał: @Mnichu, widzę, że brak Ci konsekwencji, bo @Janowi już dałeś nieodwołaną żółtą kartkę za niepopełnione przewinienie z zastrzeżeniem, że następna będzie czerwona Ja tylko w swojej krótkiej, przejściowej, forumowej "karierze" zareagowałem na: 1. Nielojalne, publiczne traktowanie górskiego partnera (na co nikt nie zwrócił uwagi). Nie mogłem wziąć udziału w dyskusji zachwytu nad wyczynem, choćby z tego względu, że tę drogę przebył w swoim czasie ze mną mój siemioletni syn 2. Brak czytania ze zrozumieniem i skazanie @Jana za niepopełniony czyn, "bo @Jan taki jest" i zwróciłem uwagę, że w takiej sytuacji należałoby zachować się po męsku. 3. Niestosowność opisywania pozaszlaków w terenach nieudostępnionych. 4. Przejaw życiowej bezradności w dużej mierze cechującej młode pokolenie, któremu trzeba wszystko podstawić, które usiłuje osiągać cele najmniejszym kosztem, bez wysiłku, które jest słabe psychicznie, które ucieka od problemów, nie jest w stanie podjąć odpowiedzialności, żyje w równoległych rzeczywistościach (co mam założyć, jakie to, jakie tamto, a spać to na czym, którędy iść, a czy nie będzie trudno, pomóżcie mi, podpowiedzcie mi, ułóżcie mi trasę, itp.) No cóż, taki jestem: lojalność, tym bardziej w górach, jest dla mnie podstawowym wymogiem; sprawiedliwość i honor traktuję jako nieodzowne męskie cechy; upowszechnianie pozaszlaków uważam za naganne i na bezradność, bezmyślność i lenistwo młodych w śmiesznych kwestiach reaguję alergicznie (zwłaszcza, że oni wybierają się w góry!). I to wystarczy bym był określony jako niedowartościowany, hejter i takie tam. Zlitujcie się. Można mi wyprzedzająco dać czerwona kartkę. Dla ułatwienia zdiagnozowania moich dolegliwości podpowiem, że na obecną rzeczywistość górsko-ludzką (tatrzańską) patrzę z perspektywy długich dziesięcioleci wszystkich możliwych, intensywnych aktywności. I bliższe prawdy byłoby stwierdzenie o frustracji niż o niedowartościowaniu Ps. W powyższej sytuacji rzuciliśmy z @Janem najstosowniejsze uwagi. Dające szansę na uruchomienie procesu samodzielnego myślenia w banalnej przecież sprawie. Uwagi krótkie i bez kontynuacji. Po co nakręcacie temat? Ten, a wcześniej inne? Chcecie się w ten sposób dowartościowywać? Dzięki za lekcje o tym czym jest męskość i pokora. Wezmę sobie uwagi do serca. Aaa no i nie wiedziałem ze Tatry są placem boju rodem z filmu Szeregowiec Rayan. A teraz czas na sprostowanie. kupuje zazwyczaj produkty wysokiej jakości. Szanuje swoje ciężko zrobione pieniadze, a brakuje mi doświadczenia dlatego zapytałem innych co by zrobili na moim miejscu. Na prawdę mam spory dylemat w wyborze materaca/maty. mialem nadzieje ze ktoś życzliwy napisze mi przykładowo posta. „słuchaj mam taki sam plecak, taka i taka mata mieści się w nim idealnie w taki i taki sposób, wartoby rozważyć” lub ”wiesz co przestrzeliłem trochę z szerokością swojej maty, zwróć uwagę na to tamto czy na tamto” 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 29 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2021 Myślę, że koledze @Agent02 przyda się miesięczny urlop od forum. To dobry czas na odpoczynek, wyciszenie i refleksje. Pozostałych forumowiczów proszę o niekontynuowanie tej niepotrzebnej przepychanki. I jeszcze raz apeluje o trzymanie poziomu dyskusji i szacunek do innych rozmówców. 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 29 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2021 @elyankes dobrze że pytasz bo po to jest forum 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 29 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2021 3 godziny temu, elyankes napisał: Mnie tam ten zart się podobał No ale właśnie jeszcze tego nie wiem stad ten post. Cześć @elyankes fajnie że się odezwałeś bo już myślałem że wzorem kolegi @Daniel1997 robisz sobie jaja jak w temacie Rozwój górski - Szlaki - Forum Tatromaniaka moje pytanie wcale nie było żartem. Na rynku są obecnie setki mat, materacy i materacyków - chyba wiesz jakiego potrzebujesz komfortu spania. U mnie zmieniało się to z wiekiem, na początku miałem 2 kawałki folii i śpiwór, jeden rozkładałem na trawie, gałęziach w kolebie albo deskach schroniska, wchodziłem do śpiwora, głowę kładłem na wypchanym ciuchami worku od śpiwora albo plecaku i tak spałem. Jak padałżo to przykrywałem się drugim kawałkiem folii. Później był 10mm karimat kupiony na 9 dolarów na zgniłym zachodzie -matko jaki to był przeskok w komforcie, teraz używam mat samopompujących firmy THERM-a- REST, mniej wygodny model PRO LIte 3,8 a na dłuższe wyjazdy z namiotem kiedy nie muszę zbyt wiele nosić MONDO KING 3D 2 godziny temu, Mnich Moderator napisał: Myślę, że koledze @Agent02 przyda się miesięczny urlop od forum. za całokształt czy za ostatniego posta w którym spokojnie i bez emocji przedtawił swój punkt widzenia, nikogo nie obraził, nikogo nie zaatakował personalnie, nie użył słów niecenzuralnych - jednym słowem nie złamał żadnego punktu regulaminu oczywiście takie kwiatki przechodzą bez problemu, 3 godziny temu, szesc_kolorow napisał: @Agent02 zastanawiam się co jest większe Twoje ego, czy kij w dupie bezpośredni - chamski atak ad personam ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel1997 Opublikowano 4 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2021 Dnia 29.06.2021 o 20:29, J@n napisał: Cześć @elyankes fajnie że się odezwałeś bo już myślałem że wzorem kolegi @Daniel1997 robisz sobie jaja jak w temacie Rozwój górski - Szlaki - Forum Tatromaniaka moje pytanie wcale nie było żartem. Na rynku są obecnie setki mat, materacy i materacyków - chyba wiesz jakiego potrzebujesz komfortu spania. U mnie zmieniało się to z wiekiem, na początku miałem 2 kawałki folii i śpiwór, jeden rozkładałem na trawie, gałęziach w kolebie albo deskach schroniska, wchodziłem do śpiwora, głowę kładłem na wypchanym ciuchami worku od śpiwora albo plecaku i tak spałem. Jak padałżo to przykrywałem się drugim kawałkiem folii. Później był 10mm karimat kupiony na 9 dolarów na zgniłym zachodzie -matko jaki to był przeskok w komforcie, teraz używam mat samopompujących firmy THERM-a- REST, mniej wygodny model PRO LIte 3,8 a na dłuższe wyjazdy z namiotem kiedy nie muszę zbyt wiele nosić MONDO KING 3D za całokształt czy za ostatniego posta w którym spokojnie i bez emocji przedtawił swój punkt widzenia, nikogo nie obraził, nikogo nie zaatakował personalnie, nie użył słów niecenzuralnych - jednym słowem nie złamał żadnego punktu regulaminu oczywiście takie kwiatki przechodzą bez problemu, bezpośredni - chamski atak ad personam ? Dzięki za pamięć 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andzia Opublikowano 7 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2021 Możecie mi powiedzieć jak sprawa wygląda z wczesnym opuszczeniem schroniska ? W sensie wyjścia np o 4 na wschód. Wstajesz i wychodzisz ? Wiem,wiem pytanie z tych głupich ale podobnie jak kolega @elyankes będziemy z koleżanką pierwszy raz nocować w schronisku więc jeśli mogę zapytać osób doświadczonych, pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andzia Opublikowano 7 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2021 @Luk mam nadzieję że ten strażnik jest miły i przystojny Zabierzemy go ze sobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andzia Opublikowano 7 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2021 No i super, jesteśmy dogadani tylko o harfie nie zapomnij,jesteśmy muzykalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andzia Opublikowano 7 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2021 Uśpimy ale Ty mu sprytnie harfę wykradniesz. Wschód, magia gór i brzdękolenie na harfie poezja dla duszy, w tym wypadku trzech dusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi