wjesna Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Zimą wybieram niskie góry, czuje sie w nich pewniej, bezpieczniej. Ale patrząc z daleka na tatrzańskie szczyty zaczęła pojawiać się myśl, czy by tak nie spróbować, raz chociaż zimą wybrać się w Tatry. I postanowiłam, że idę. tzn idziemy, bo sama bym się nie wybrała, za duży cykor jestem. Chciałam jakiś popularny szlak, licząc, że skoro popularny, to będzie przedeptany i tak padło na Kasprowy. Z Kuźnic przez Boczań, Przełęcz Liliowe i Beskid a z powrotem przez Myślenickie Turnie- taki był plan i został zrealizowany. Zaczęło sie całkiem przyjemnie, pogoda w miarę dobra choć słońca nie było, coś delikatnie z nieba leciało ale bez wiatru, dość ciepło. Bez spektakularnych widoków, bez tłumów- mało turystów za to troche narciarzy, spokojnie. Potem im wyżej tym widoczność spadała, tak, że po wejściu na Liliowe widoków nie było żadnych a idąc w stronę Kasprowego nie było lepiej. Sam Kasprowy zobaczyłam dopiero gdy na niego weszłam a potem ładnie prezentował sie z dołu, gdy w połowie drogi powrotnej słonko wyjrzało i świat stał się na nowo wyraźny. Podsumowując cała wycieczkę sparafrazuję jednego z bohaterów programu o Bieszczadach- szło się ciężko, ale fajnie 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Fajna wycieczka, ale mi się już marzą bardziej wiosenne widoki i warunki. Widzę też pewien plus pandemii- pusty Kasprowy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2021 22 godziny temu, Fibi napisał: Widzę też pewien plus pandemii- pusty Kasprowy I pusta zakopianka. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2021 @wjesna fajna wycieczka. Rzadko się zdarzają tak puste góry jak teraz. To doświadczenie niemal mistyczne. A wdrapanie się na Kasprowy może być w zimie wyzwaniem ( czego nikomu nie życzę). 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2021 (edytowane) 56 minut temu, wjesna napisał: I pusta zakopianka. A to się zdarza raz na sto lat i pewnie już nigdy się Tobie nie trafi . Edytowane 28 Kwietnia 2021 przez jaaga76 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Przed chwilą, jaaga76 napisał: A to się zdarza raz na sto lat i pewnie już nigdy się Twonie nie trafi . Będę wspominać ten dzień, że kiedyś raz w życiu zdarzyło mi się nie stać w korku w niedzielę po południu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2021 1 godzinę temu, jaaga76 napisał: @wjesna fajna wycieczka. Rzadko się zdarzają tak puste góry jak teraz. To doświadczenie niemal mistyczne. A wdrapanie się na Kasprowy może być w zimie wyzwaniem ( czego nikomu nie życzę). Masz rację, rzadko się zdarza mało osób. To skorzystałam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 4 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2021 Wczoraj byłam na Grzesiu i Rakoniu. Pogoda świetna. Na Rakoniu byliśmy sami więc tłumów tych co w lecie brak. Chyba mi się podoba zimą w górach. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 4 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2021 @wjesna zjawiskowe zdjęcia . Mam wrażenie, że doświadczenie braku ludzi w górach może być wyjątkowe i niepowtarzalne.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 4 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2021 @wjesna super zdjęcie to ze śladami stóp na śniegu. Fajnie zobaczyć ślady a nie tłumy na szlaku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Zd Opublikowano 4 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2021 @wjesna fajne te zdjęcia. Super się ogląda tak puste szlaki a już doświadczenie tego jest mega wyjątkowe szczególnie w Taterkach , zazdroszczę. Też tego ostatnio maiłem okazję doświadczyć choć nie były niestety to Tatry. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 5 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 21 godzin temu, jaaga76 napisał: Mam wrażenie, że doświadczenie braku ludzi w górach może być wyjątkowe i niepowtarzalne.... 21 godzin temu, Zośka napisał: Fajnie zobaczyć ślady a nie tłumy na szlaku. 15 godzin temu, Krzysiek Zd napisał: Super się ogląda tak puste szlaki a już doświadczenie tego jest mega wyjątkowe szczególnie w Taterkach Wychodzi na to, że wszyscy pragniemy w górach trochę samotności, która pozwala mieć je tylko dla siebie, słyszeć w uszach tylko wiatr, oddychać powietrzem niezmąconym przez nikogo innego. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 5 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 41 minut temu, wjesna napisał: Wychodzi na to, że wszyscy pragniemy w górach trochę samotności, która pozwala mieć je tylko dla siebie, słyszeć w uszach tylko wiatr, oddychać powietrzem niezmąconym przez nikogo innego. Szkoda że tak rzadko można tego doświadczyć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 5 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 (edytowane) Dnia 5.05.2021 o 14:32, wjesna napisał: Wychodzi na to, że wszyscy pragniemy w górach trochę samotności, która pozwala mieć je tylko dla siebie, słyszeć w uszach tylko wiatr, oddychać powietrzem niezmąconym przez nikogo innego. Taak... masz rację ,dlatego czasami idę sam/choć się nie powinno/ dlatego czasem schodzę ze szlaku.Czasem idę w nie najlepszą pogodę, właśnie by poczuć ich majestat , wtedy tak naprawdę rozumiesz ich piękno , ale jednocześnie pojmujesz fakt, że tak naprawdę to jesteś tutaj na ich warunkach i w każdej chwili mogą stać się Twoim najgorszym wrogiem. I tak naprawdę wcale nie musisz wspinać się na wielkie szczyty by poczuć że wcale nie jesteś panem stworzenia i że wobec nich jesteś malutki. Pusta Kościeliska 2019 dookoła lawinowa 3 do 4 .Naprawdę czułem się bardzo mały. Mała Łaka też 2019 moje szczęście wysforowało się do przodu. i malutkie Pieniny 2018 stoki Wierchliczki, wiatr i chwilami lekka zadymka ,byłem sam zrobiłem filmik z warunków , czułem że są groźne , że dookoła nie ma nikogo/normalni siedzą w cieple/ ale było mi z tym jakoś dobrze hmm rozpisałem ale coś mnie @wjesna pobudziła do przemyśleń. Edytowane 20 Września 2023 przez barbie609 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 5 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 @barbie609 w punkt. Dlatego czasami warto też wyjść w deszczu... 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 5 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 Cieszę się, że pobudzam do przemyśleń 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 10 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2021 Trzy razy pisałam i trzy razy mi się usunęło. To muszą wystarczyć same zdjęcia. Trzydniowiański-Kończysty- Starorobociański 5 1 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Zd Opublikowano 10 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2021 @wjesna fajna wycieczka fotki też super ! Pogoda trafiła Ci się wręcz wymarzona i prawie ludzi na szlaku nie widać chyba wszyscy zostali w Chochołowskiej. A wracałaś czarnym czy przez Ornak i Iwaniacką ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 10 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2021 (edytowane) @Krzysiek ZdCzarnym. Myślałam, że śmignę raz dwa w dół ale miękki, topniejący śnieg trochę był uciążliwy. Edytowane 10 Maja 2021 przez wjesna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 24 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2021 Dopisze tu jeszcze wczorajszą Kopę Kondracką. Nie była to długa wędrówka, bo z Kuźnic przez Kalatówki ma Halę i potem na Przełęcz Kondratową. Stąd na Kopę i zejście na Przełęcz pod Kopą i prosto w dół. Skoro nie miało byc długo, to trochę się wlekliśmy. Poszliśmy zobaczyć Pustelnię brata Alberta. Słowa tam przeczytane...zrobiły na mnie wrażenie. Piękne epitafium. Potem posiedzieliśmy na Kalatówkach kontemplujac pasące się zwierzątko. Ponieważ trochę wolno szliśmy to zabrakło nam pogody na całe przejście, która skończyła się wrax z naszym obiadem na Przełęczy Kondratowej. Na Kopę weszliśmy w sypiacym drobnym śnieżku a potem im niżej tym szybciej ten śnieżek zamieniał w deszcz. Na szczycie byliśmy sami ale ktoś szedł od Czerwonych Wierchów i od Kasprowego też. Giewont cieszył się wiekszym zainteresowaniem. Ogólnie było fajnie. Warunki- śnieg jest mokry, na samą Kopę trzeba było buty w żelastwo uzbroić, poza tym można było na upartego w samych butach. Schodzenie w mokrym zapadającym się śniegu ciut męczące nogi ale za to szybkie, bo prosto w dół, bez żadnych zakosów. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 25 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 @wjesna mi tydzień temu Kopa nie wyszła.... deszcz, śnieg, i generalnie do .... Fajnie, że lepiej trafiliście z pogodą nie wiem dlaczego, ale mam do Kopy sentyment. ps. Mam fotkę kolegów i koleżanek Twojego jelenia. Pasuje im trawka na Kalatówkach 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 26 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2021 @jaaga76byłaś na dłużej w Tatrach? Gdzie chodziłaś? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 26 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2021 16 minut temu, wjesna napisał: @jaaga76byłaś na dłużej w Tatrach? Gdzie chodziłaś? Byłam tydzień. Bardzo deszczowy tydzień. Ciągle nie mam kiedy odpisać, ale zrobię to w tygodniu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 26 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2021 @jaaga76tydzień to sporo, wiec na pewno będzie co czytać, jak już opiszesz swoje wędrówki. Pogoda, no cóż, nie trafiła Ci się. Ale za to mogłaś chodzić po deszczu i się niczym nie przejmować. Normalnie to każdy się chowa pod parasol, albo szybko między kroplami przebiega do auta. A tak, dolinkami, bezpiecznie można sobie świat oglądać jak zieleni nabiera od deszczu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andzia Opublikowano 27 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2021 (edytowane) Wczorajszy Kasprowy. Podejście i zejście od Gąsienicowej po tej śnieżnej kaszy dało się mocno we znaki naszym nogom ale zdecydowanie warto było. Edytowane 27 Maja 2021 przez Andzia 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi