Skocz do zawartości

Pomarańczowy UAZ znaleziony po 3 latach

pmwas

Rekomendowane odpowiedzi

Perypetie znane z forum zegarkowego. 

W 2021 zamówiłem w Polmotorze UAZa. Nowego. 

Wiem, odbiło mi. 

UAZ przyjechał w styczniu '22, ale nie mogli go zarejestrować i zrezygnowałem. 

Zamiast tego kupiłem używkę, rocznik 2017...

IMG_20240816_072930.thumb.jpg.2995ebaf1918892de46f11468cb0fb36.jpg

Auto koszmarne, badziewne, wiecznie u mechanika. 

Przejechałem tym wynalazkiem w bólach 25000km.

Ale te bóle sprawiaja mi - masochistyczną może - przyjemność i... Ja w sumie lubię to daremne auto. 

I tak to sobie trwa już dwa lata i nagle znajduję na otomoto...

IMG_20241216_223614.thumb.jpg.222097dc68ec92278f55780a5fdc2245.jpg

...mojego UAZa! 

IMG_20241216_223604.thumb.jpg.64b40cd091d97dbc2d4c55f42ef65923.jpg

To dokładnie ten VIN! 

Niestety po "dzwonie", z tylnej klapy zostało tyle... 

IMG_20241217_105355.thumb.jpg.8d572d33c2bb3a9ab7ef3486e6c89e80.jpg

Ale klapę znalazłem, wstawię. Póki co ma wstawione "po polsku" plexi 🤦

IMG_20241216_223638.thumb.jpg.bef9eaebd6e59fa683059a0e6ec4e085.jpg

Wnetrze metalowe, jak w starym wojskowym aucie

IMG_20241216_223649.thumb.jpg.dbe54e33238050f44cf5a5a11d0a087e.jpg

IMG_20241216_223702.thumb.jpg.d983225e4dec67ffe4cda0b4c92921a1.jpg

Auto jest równie daremne jak to czarne. Ale nie mogłem sobie odmówić. 

Mój wymarzony i zamówiony UAZ! 

Kupiłem. Czarnego sprzedam. 

Strata na tyle mala, że się skusiłem. 

Takie piękne auto. Nic, że beznadziejne. Grunt, że piękne 🥰

• Lubię to ! 1
  • Haha 1

39 minut temu, J@n napisał(a):

co jest pięknego w kupie złomu ?

Jak nie wiesz, to nie zrozumiesz. Ale to akurat rozumiem doskonale... 

Musiałbyś się przejechać i zobaczyć, czy to Twój klimat, ale po samym tonie wypowiedzi - zakładam, że nie 😉

Ja tym uwielbiam jeździć. Choć większość powie, że dramat. 

Edytowane przez pmwas
  • Lubię to ! 1

9 godzin temu, pmwas napisał(a):

Takie piękne auto. Nic, że beznadziejne. Grunt, że piękne 🥰

Rozumiem i popieram👍. Wspaniale mieć pasję i cieszyć się nią. Ja mam piękne stare BMW w które włożyliśmy już tyle czasu, pracy i kasy że niektórzy pukają się w głowę. Mówią że kupilibyśmy za te pieniądze nowe. Nie rozumieją tego że to auto to spełnienie marzeń i radość z jazdy jakiej nie daje żadne nowe auto. Marzyć mogą wszyscy ale nie wszyscy mają odwagę, chęć, determinację te marzenia spełniać. Życzę super wrażeń z jazdy!

• Lubię to ! 2

10 godzin temu, pmwas napisał(a):

Takie piękne auto. Nic, że beznadziejne. Grunt, że piękne

pasję rozumiem , pasjonatem nie jestem ale podobają mi się klasyczne samochody.Mój syn miał Wołgę rocznik 86 , niestety nie miał dla niej czasu i poszła w ręce które o nią zadbają.A  UAz-a cenię za prostotę i zdolności terenowe.Sam lubię 4x4 chociaż takie bardziej Suv bo chcę choć trochę komfortu a fanem taplania w błocie nie jestem.Potrzebuję bez stresu wjechać w zimie na Przełęcz Młynne, sforsować podjazd w Bukowinie i nie musieć odkopywać parkingu pod blokiem.Aha czy ja dobrze widzę Twój ma fabryczną wyciągarkę?

• Lubię to ! 2

17 minut temu, barbie609 moder napisał(a):

pasję rozumiem , pasjonatem nie jestem ale podobają mi się klasyczne samochody.Mój syn miał Wołgę rocznik 86 , niestety nie miał dla niej czasu i poszła w ręce które o nią zadbają.A  UAz-a cenię za prostotę i zdolności terenowe.Sam lubię 4x4 chociaż takie bardziej Suv bo chcę choć trochę komfortu a fanem taplania w błocie nie jestem.Potrzebuję bez stresu wjechać w zimie na Przełęcz Młynne, sforsować podjazd w Bukowinie i nie musieć odkopywać parkingu pod blokiem.Aha czy ja dobrze widzę Twój ma fabryczną wyciągarkę?

Właśnie. To jest top wersja z fabryczną blokadą tylnego mostu i wyciągarką. I nawet ma ABS 😉

Ogolnie to są naprawdę marne samochody. Z jednej strony proste i pancerne, z drugiej - ciągle się to pierniczy. 

Czarny ma tylko 35000km przebiegu, z czego ja zrobiłem większość. 

Z powodu wad fabrycznych miał już wymienianą uszczelkę głowicy i remont zgrzytającej od nowości skrzyni (chińskiej, pomarańczowy ma koreańską). 

IMG_20241222_083443.thumb.jpg.d6dbf7dd991a143e1de5f7ec11148521.jpg

Tu np pękła uszczelka kanału do napinacza łańcucha i autko zrobiło fontannę gorącego oleju pod maską, bo rosyjscy konstruktorzy dali napinacz w pokrywie, a nie w bloku. 

Do tego miał wymieniony wał napędowy, sprzęgło i łożyska w reduktorze. Choć ten reduktor, to chyba po prostu za mało oleju miał 

Ale fakt, że choć pierniczy się to ciągle, to jednak z reguły dojedzie o własnych siłach. 

Z jednym sobie nie umiemy (tzn ja i mechanik) poradzić:

Jak się nagrzeje po trasie na ekspresówce, to się telepie przy ruszaniu. Tarmot - zdalnie doradzający, jako że najlepiej znają te autka - twierdzi, że to usterka i żeby szukać, a pomarańczowy... robi dokładnie to samo 🤦

Ale jak pisałem, lubię tym jeździć. Mordka się cieszy. Proste to i prymitywne, auto, ktore prowadzisz, a nie takie, ktore prowadzi ciebie. 

Jeśli ktoś myśli, że "tak ci się zdaje, bo nie widziałeś lepszych"... 

IMG_20240828_073254.thumb.jpg.ff39387e1195dbd36bb976002b1f3657.jpg

...normalne auto też mam (tzn technicznie to leasinguję). 

Zrobiłem tez ze 150000km na Subaru Imprezie III (niesamowity napęd i właściwości jezdne... 

I są to auta równie fantastyczne, ale z zupełnie innej beczki i w zupełnie inny sposób 😉

UAZ to konstrukcyjnie bardzo stare auto, tylko że nowe, nie kopci i SCT mu nie straszne. 

Ale jeździ się jak starym, bardzo starym autem. 

Przy czym straszno mnie, że auto że sztywnymi mostami to dramat, nieprzewidywalne, że się rozbiję... Dramatu nie ma, jest fun 😁

• Lubię to ! 1
  • Haha 1

38 minut temu, pmwas napisał(a):

to się telepie przy ruszaniu

co prawda jestem z cywilnego zawodu weterynarzem ,ale podczas różnych szkoleń mówiono nam,że takie objawy to wynik zużycia sprzęgła. Ale to chyba zbyt proste,zwłaszcza,że pisałeś o wymianie. 

38 minut temu, pmwas napisał(a):

auto że sztywnymi mostami to dramat

bynajmniej po prostu więcej wymaga od kierowcy. Swego czasu sporo nakręciłem na Poldasach , nawet pościgi się trafiały wcale często , po prostu trzeba dostosować technikę jazdy. Kiedyś dostaliśmy fajne auto KIA Sorento

DSC00082.thumb.JPG.7e1a7fe3729f8820a9458cd0c91e7296.JPG

, wersja z turbo dieslem 2.5 ,stałym na tył i dołączanym przodem , oczywiście reduktor i blokada. Jeździło to super i po asfalcie i w terenie , miało sztywny most z tyłu i niezależny przód , prowadziło się jak Polonez więc dla mnie i mojego z-cy było super.Młodzież spaskudzona na niezależnych zawieszeniach i przednich napędach strasznie narzekała , więc w zasadzie jeździliśmy tylko my . Do dzisiaj wspominam je z sentymentem.

• Lubię to ! 3
  • Dziękuję 1

Właśnie. Niby jak sprzęgło. I nawet na moment po wymianie było jakby lepiej. Ale problem - o ile w ogóle zniknął - szybko wrócił. 

A sprzęgło wymienione na LUK. 

Do tego ten problem nie jest stały. Są momenty, że naparza tak, że ruszyć ciężko, a potem można się wdrapywac pod górę na wstecznym zupełnie płynnie. 

Oba tak mają i to chyba wada projektowa, konstrukcyjna, bo dobry mechanik to raz się pomylić może, ale ta bezskureczna walka trwa już od 2 lat. 

Na ruskich forach piszą, żeby sprzęgło z BMW wsadzić, ale LUK to dobre sprzęgła. Może to jakiś problem z hydrauliką sprzęgła? 

Nie wiem. Da się z tym żyć i pewnie po prostu trzeba. 

Z tego złomu i tak limuzyny nie będzie, ale wciąż uważam, że jest  piękny. 

To takie paradoksalne autko - fantastyczne i beznadziejne  jednocześnie 😉

Ale po 2 latach z czarnym wiem, że to jest właśnie to. 

• Haha 1

Godzinę temu, barbie609 moder napisał(a):

wymieniłeś całe? czy tylko tarczę?

Nawet z "zamachem". Choć nie był mocno zużyty, nadal by się jeszcze. 

Mam go zresztą w piwnicy i chciałem z niego zrobić industrialną paterkę, ale żona się burzy, że niby brzydkie 🤣

Edytowane przez pmwas
  • Haha 2

UAZ był dzisiaj się umówić na remont. 

Termin 07.01. Nieodległy

Chciałem go trochę umyć i... Masakra. Brud wżarty od nowości, myślę, że od czasu naprawy w 2022 nigdy nie był myty 😡

Ogolnie sądząc po pajeczynach, a nawet zdechlych pająkach w środku, ktoś dość ostentacyjnie nie dbał o to auto. 

Także blacha i przegląd na wejście. Szkoda, że ktoś go 3 lata ciorał. Ja bym dbał 😥

• Lubię to ! 1

7 minut temu, barbie609 moder napisał(a):

gadałem dzisiaj w sprawie tego szarpania ze znajomkami mechanikami , niezależnie od siebie sugerują dokładny przegląd układu napędowego ,ich zdaniem gdzieś są luzy.

Tylko to tak raz jest, raz nie ma. UAZ ogólnie ma luzy większe niż normalne auta... 

Póki jest zimny, jeździ normalnie. 

Historii napraw pomarańczowego nie znam, natomiast w czarnym - właśnie z powodu podejrzenia luzow - wymieniliśmy łożyska skrzyni, reduktora, tylny wał i nic. Pocieszam się, że skrzynia i tak wymagala wymiany synchronizatorow, bo kasy poszło dużo, a efekty żadne. 

Pomarańcza dziś to samo. Zimna jeździ pięknie, na cieplo po trasie wpada w wibracje. 

Chyba rosyjska inzynieria i tyle... 

Edytowane przez pmwas

Po ochlapaniu nabrał koloru... 

IMG_20241226_131751.thumb.jpg.42fce44bb66dc7013dc3eaf5641795bd.jpg

Mam nadzieję, że przy okazji napraw mi ten dach umyją, bo nie umiem tam pod ten bagażnik się dostać. 

Pracy niedużo, trzeba ogarnąć klapę z tyłu i maskę, bo jak walnął w drzewo to dobił maską do orurowania i ma tam lekko już rdzewiejące odpryski. 

Poza tym jest ognisko korozji na przednim kancie dachu i przy przednich drzwiach, również do ogarnięcia. 

Plus przegląd, olej, filtry, tak normalnie. Bo olej pewnie ma jeszcze fabryczny. Chyba że na początku pan jednak o niego dbał 😒

• Lubię to ! 2

Pomarańczowy jutro jedzie do blacharzy. Trzymajcie za niego kciuki, bo chyba się boi (wywalił check, ale potem zgasił - one tak mają jak się boją). 

A czarny... 

IMG_20250103_064452_edit_367108706240857.thumb.jpg.d477b3f61283c9cc8f105484f1974b1e.jpg

... znów u mechanika, bo leje olejem, nie pierwszy raz zresztą. 

Nie wiem jak ja go sprzedam. Chyba muszę jako uszkodzony, żeby się za rok po sądach nie włóczyć. 

To jest nienaprawialne auto, mam nadzieję, że pomarańczowy będzie bardziej szczęśliwy...

• Lubię to ! 2

I jeszcze dodam... Będzie co ma być. Będzie dobry, to super. Będzie tak beznadziejny jak ten czarny, to trudno. Mam czym jeździć, a to auto sobie wymarzyłem, zamówiłem, czekałem lata i w końcu mam. 

IMG_20250106_194213.thumb.jpg.711a8d1675343605b799d3e6f3703d66.jpg

Będzie jakie będzie... 

Marzenia trzeba spełniać, nawet jeśli cały świat puka się w głowę.  Życie jest jedno 😄

Edytowane przez pmwas
  • Lubię to ! 1