barbie609 moder Opublikowano 15 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2024 Godzinę temu, Kondi napisał(a): ale boję się co z tą piętą, czy nie spotka mnie to samo. Cześć nie znam podanych przez Ciebie butów , ale zjawisko zużycia pięty jest normalne w każdym bucie.Podobnie jak to ,że często inaczej zużywa się prawy a inaczej lewy. Jeżeli but ma jakąś wyjątkowo dobrą przyczepność to niestety dzieje się to kosztem trwałości podeszwy. Miękka przyczepna podeszwa zużywa się szybciej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koniuu Opublikowano 30 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2024 Hej, Szukam butów do chodzenia po górach wysokich, z myślą o finalnym wejściu na Mont Blanc. Budżet, jakim dysponuję, to maksymalnie 1000 zł. Obecnie kupiłem buty Forclaz MT900 z Decathlonu, ale nie mogłem znaleźć o nich żadnych opinii. Mam jeszcze 13 dni na ewentualny zwrot. Jeśli chodzi o inne marki: Salewa – słyszałem, że to średni wybór, bo podobno kruszy się podeszwa i buty przeciekają. Scarpa – cenowo niewiele tańsza od La Sportiva, więc jeśli już, to wolałbym te drugie że względu na opinie które widziałem. Obecnie najbardziej przykuły moją uwagę modele La Sportiva, ale zastanawiam się, czy wybierać aż tak wysoki but, jak np. La Sportiva Nepal Extreme. Czy tego typu buty nie będą przeszkadzać na stromych podejściach przez jego sztywność? A może jeśli będą mieć założone raki, no to będzie się atakować zębami? Przekraczają też trochę mój budżet. Wspinać się nie będę (ścianki i stromizny z użyciem lin) Mnóstwo pytań i niewiele odpowiedzi. Może ktoś kto był już na Mont Blanc, ma jakieś konkretne modele do polecenia? Dodam, że mogę kupić kilka par i zostawić sobie tylko te najlepsze. Pogodziłem się też już że nie da się połączyć buta wyjściowego (na miasto) i buta wysokogórskiego. Stąd mój wybór padł na tego buta z Decathlonu bo jest stonowany ale po założeniu go wygląda trochę jak but narciarski. Z tego właśnie powodu mogę je zwrócić i kupić coś innego (pstrokatego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 30 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2024 9 minut temu, Koniuu napisał(a): z myślą o finalnym wejściu na Mont Blanc. a na jakich szczytach byłeś zimą w Tatrach ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarko Opublikowano 2 Stycznia Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia Witam wszystkich w nowym roku! Proszę Was o pomoc w znalezieniu butów - Chciałbym aby były za kostkę. - wędrować będę wiosną, latem, jesienią. Śniegu będę unikać jak ognia, choć różnie to może być, więc raczki w plecaku będą. - wybierać się będę raczej w ładną pogodę, ale wiemy jak to jest... Dla spokojnej głowy, że będę miał choć skarpetkę suchą dobrze jakby miały membranę. - jeśli chodzi o szczyty, to raczej tylko Polskie, choć nie ukrywam, że od Łysicy do Rysów . Ewentualnie Słowa owackie Nic więcej na razie - wcześniej korzystałem z marketówek typu Hi-Tec, później Elbrus ale niestety niskie. Zdarzyło mi się mieć dość dawno keen revel choć nie korzystałem z nich w letnim okresie na szlakach. - nie mam tendencji do bąbli od butów. Jeden z niewielu przypadków to bąble na palcach od właśnie Elbrus'a. - mój budżet to 800-900 zł. Starałem się odpowiedzieć na wszystkie pytania jakie zadawaliście innym poszukującym, mam nadzieję, że jest wszystko Będę Wam niezmiernie wdzięczny za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 2 Stycznia Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 5 minut temu, jarko napisał(a): Witam Witaj ja tak na początek,jeśli chcesz pancerne wytrzymałe buty w ,,starym stylu,, to rozważ : https://www.sklep.hanzel.pl/?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI3rO309XXigMVU6iDBx2ALxzMEAAYASAAEgL1n_D_BwE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarko Opublikowano 2 Stycznia Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 4 minuty temu, barbie609 moder napisał(a): Witaj ja tak na początek,jeśli chcesz pancerne wytrzymałe buty w ,,starym stylu,, to rozważ : https://www.sklep.hanzel.pl/?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI3rO309XXigMVU6iDBx2ALxzMEAAYASAAEgL1n_D_BwE Już je widziałem tutaj wezmę pod uwagę na pewno, ale poczekam Jeszcze na inne propozycję Dziękuję! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trabi-wrc Opublikowano 2 Stycznia Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia Witajcie, post pomocniczy, ale wydaje mi się, że w dobrym miejscu (za zgodą admina). Jestem współwłaścicielem serwisu butów wspinaczkowych i trekkingowych - ClimbCrafters. Jesteśmy autoryzowani przez Vibram i Scarpę. Mamy do wyboru kilkanaście modeli podeszw - zarówno do podejściówek, jak i butów trekkingowych. Szczegóły możecie sprawdzić na stronie https://climbcrafters.com, na bieżąco wrzucamy zdjęcia z naszych prac na profile Instagram i Facebook. Czasem się zdarza, że żadna z podeszw nie podchodzi (bo cholewka za szeroka, albo klient chce inny rodzaj bieżnika), wtedy naprawa trwa co prawda dłużej, ale sprowadzamy specjalnie odpowiedni model podeszwy naprawiamy buta jak należy. Jesteśmy zdania, że nie da się dobrze naprawić butów używając 2-3 modeli podeszw, bo to zawsze jest spory kompromis. Wrzucam kilka zdjęć napraw, które ostatnio zakończyliśmy. W razie pytań piszcie na office@climbcrafters.com. Modele podeszw, można podejrzeć na stronie dystrybutora Vibram w Polsce https://topgrip.eu/shoe_soles/ Zapraszam Michał 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 2 Stycznia Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia (edytowane) na 3 zdjęciu dokładnie jak mój Hanwag Alaska GTX Edytowane 2 Stycznia przez J@n 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 3 Stycznia Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia Nie mamy na forum odpowiedniego wątku, tak więc zamieszczę swój nekrolog tutaj. Dnia 31 grudnia A.D. 2024 żywota dokonały moje śniegowce AKU Forcell. Przeżyły ze mną lat cztery, zginęły śmiercią tragiczną tracąc wsparcie w postaci podeszwy tuż po wyjściu z pociągu. Mimo stanu agonalnego pozwoliły przejść się dolinką wciąż nie przemakając (ale już doraźnie związane taśmą i zalane kropelką) Muszę zapewnić im jakiś godny pochówek, może w ogrodzie? 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trabi-wrc Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia W dniu 3.01.2025 o 18:16, Q'bot napisał(a): Nie mamy na forum odpowiedniego wątku, tak więc zamieszczę swój nekrolog tutaj. Dnia 31 grudnia A.D. 2024 żywota dokonały moje śniegowce AKU Forcell. Przeżyły ze mną lat cztery, zginęły śmiercią tragiczną tracąc wsparcie w postaci podeszwy tuż po wyjściu z pociągu. Mimo stanu agonalnego pozwoliły przejść się dolinką wciąż nie przemakając (ale już doraźnie związane taśmą i zalane kropelką) Muszę zapewnić im jakiś godny pochówek, może w ogrodzie? Jeśli ich jeszcze nie wyrzuciłeś a chciałbyś ratować, to możemy im sprawić nowe podeszwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lemontree Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia Witam, w lipcu wybieram się w góry. W planach jest Hala Gąsienicowa i Gubałówka. Może doradzicie mi, czy lepiej kupić buty trekkingowe niskie czy wysokie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 5 Stycznia Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 9 godzin temu, Lemontree napisał(a): Witam, w lipcu wybieram się w góry. W planach jest Hala Gąsienicowa i Gubałówka. Może doradzicie mi, czy lepiej kupić buty trekkingowe niskie czy wysokie? Pozdrawiam Zdecydowanie niskie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 5 Stycznia Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia Zdecydowanie wysokie. @Lemontreewidzisz nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie . @Mnich Adminpasują niskie a mnie wysokie. Kwestia indywidualnych upodobań. 10 godzin temu, Lemontree napisał(a): W planach jest Hala Gąsienicowa i Gubałówka. zaciekawił mnie Twój dobór celów , taki spory rozrzut. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 5 Stycznia Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 13 godzin temu, Lemontree napisał(a): Witam, w lipcu wybieram się w góry. W planach jest Hala Gąsienicowa i Gubałówka. Może doradzicie mi, czy lepiej kupić buty trekkingowe niskie czy wysokie? Pozdrawiam dobre sandały trekkingowe 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 5 Stycznia Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 4 godziny temu, J@n napisał(a): dobre sandały trekkingowe Moim skromnym zdaniem lepsze są sandały o budowie klasycznej, czyli same paski, bez tych czubków i boków. Bo do takich jak na zdjęciu co i rusz wpadają drobne kamyczki i jest to upierdliwe . A z klasycznego pozbędziesz się kamienia jednym ruchem. Używam gdzie się da zwykłych sandałów z decathlonu, wziąłem kiedyś jedne za 99 zl na próbę.... I szybko dokupiłem jeszcze 2 pary. A wcześniej przez jakieś 8 - 10 lat używałem TNF, też dawały radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 5 Stycznia Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia (edytowane) 7 godzin temu, barbie609 moder napisał(a): @Lemontree @Mnich Admin zaciekawił mnie Twój dobór celów , taki spory rozrzut. Ale skala trudności podobna Edytowane 5 Stycznia przez Jędrek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 5 Stycznia Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 29 minut temu, Jędrek napisał(a): Ale skala trudności podobna nieco Waść przesadzasz 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 5 Stycznia Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 6 godzin temu, barbie609 moder napisał(a): nieco Waść przesadzasz Dojście do Gąsienicowej z Kuźnic lub Brzezin jest trudniejsze technicznie niż wejście na Gubałówkę, serio? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 6 Stycznia Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 9 godzin temu, Jędrek napisał(a): serio? no wiesz przez Jaworzynkę na pewno jest bardziej stromo i dużo fajniej . Chociażby to,że wchodzisz w piętro kosówki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 6 Stycznia Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2 godziny temu, barbie609 moder napisał(a): no wiesz przez Jaworzynkę na pewno jest bardziej stromo i dużo fajniej . Chociażby to,że wchodzisz w piętro kosówki. Ok, ale technicznie to jest spacer wygodnym szlakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taddy Opublikowano 7 Stycznia Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia Cześć, Chętnie skorzystam z waszych rad. Szukam butów zimowych w Tatry, raczej będę zamierzał dopasować do nich raki koszykowe. Czy jest możliwość znalezienia butów do 500 zł czy raczej są trzeba w zimowe warunki celować wyżej? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 7 Stycznia Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia Godzinę temu, Taddy napisał(a): celować wyżej? wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 7 Stycznia Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 5 godzin temu, Taddy napisał(a): Cześć, Chętnie skorzystam z waszych rad. Szukam butów zimowych w Tatry, raczej będę zamierzał dopasować do nich raki koszykowe. Czy jest możliwość znalezienia butów do 500 zł czy raczej są trzeba w zimowe warunki celować wyżej? Pozdrawiam. Poszukaj czegoś ze stajni Aku. Można je znaleźć za plus/minus 500 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madgra Opublikowano 12 Stycznia Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia witam czy wystarczą buty z gore-tex nie ocieplane zimą czy poszukać z ociepleniem? może jakieś propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madgra Opublikowano 13 Stycznia Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia (edytowane) Salomon Quest Rove GORE-TEX L47181400 jack wolfskin REBELLION GUIDE TEXAPORE MID M 4053791-3567 garmont LAGORAI II GTX S01076_M302200 Czy dasza radę w gory w śniegu? Pytam bo mogę je kupić za niecałe 400. Edytowane 13 Stycznia przez madgra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi