Skocz do zawartości

Papierowe Szlaki

barbie609 moder

Rekomendowane odpowiedzi

23 minuty temu, a chodźże na pole napisał(a):

Oczywiście! Na szczęście potrafię korzystać z tego i tego. Niestety często spotykam na szlaku ludzi, którzy nawet nie potrafią z telefonu korzystać, a o mapie papierowej to już nawet nie wspomnę.

Pisałem o tym nieraz, mnóstwo ludzi nie potrafi skorzystać z tego co im telefon oferuje, ale muszą mieć co chwila najnowszy model. To jest mniej więcej tak jakby kupić np. Porsche Carrera i jeździć nim tylko po parkingu, na jedynce 🙃

Wjeżdżają np. na Kasprowy i nawet nie potrafią w swoich super hiper smartfonach sprawdzić co dookoła widać. 

Temat rzeka. 

• Haha 1

Ja używam mapy papierowej i jeszcze nigdy się nie zgubiłam. Najpierw w domu sprawdzam punkt wyjścia, docelowy i przebieg szlaku i rzadko muszę ją wyciągać na trasie. Czasem patrzę na nią na postoju żeby ewentualnie się upewnić albo zweryfikować plany jak pogoda się zepsuje albo chcę kontynuować trasę dalej niż zaplanowałam. Sprawdza się w każdych warunkach i doskonale widać na niej cały przebieg trasy, bez szukania, przewijania powiększania albo zmniejszania. Zresztą samochodem też jeżdżę patrzą c na numery dróg a nie w nawigację, której używam tylko czasem w wielkich miastach gdy nie znam ulic. Cieszę się jak widzę czasem w schronisku rodziców oglądających razem z dzieckiem mapę bo uważam że znajomość mapy i kompasu jest bardzo przydatna i nic jej nie zastąpi. Mojego brata który jest fanem cyfrowych rozwiązań już dwa razy nawigacja wyprowadziła "w pole" a ja dojeżdżam i dochodzę zawsze tam gdzie zaplanuję. 

• Lubię to ! 5

30 minut temu, Zośka napisał(a):

Najpierw w domu sprawdzam punkt wyjścia, docelowy i przebieg szlaku i rzadko muszę ją wyciągać na trasie.

o to to , ja mam tak samo tylko w fazie planowania używam https://mapa-turystyczna.pl/#49.23437/19.93864/10.

robię to przed każdą wycieczką np. jutro ruszamy po raz już któryś tam na Gorc a mimo ,że znam drogę na mapę sobie popatrzyłem , pogodę sprawdziłem , na kamery popatrzyłem.

mapa ,,papierowa,, idzie w plecaku.

30 minut temu, Zośka napisał(a):

Sprawdza się w każdych warunkach i doskonale widać na niej cały przebieg trasy, bez szukania, przewijania powiększania albo zmniejszania.

i to jest bezsprzeczna wyższość mapy tradycyjnej nad okienkiem w telefonie ,który w zimie czasem nie bardzo chce działać.

nawigacja  w telefonie dobrze się nadaje do wznowienia orientacji w razie braku charakterystycznych punktów terenowych.Nie trzeba kombinować  z kompasem , wysokościomierzem, przebiegiem poziomic . Elektronika to po prostu ułatwia , o ile działa.

Na początku wojny na Ukrainie co poniektórzy ,,eksperci,, kpili sobie z wyposażenia mapnika rosyjskiego oficera czyli mapy , kompasu,kątomierza i kredek. Ja nie widziałem w tym nic  śmiesznego ot normalne wyposażenie d-cy , który musi orientować się w terenie.

• Lubię to ! 3

13 godzin temu, Pablo P napisał(a):

Jeszcze taki żarcik odnośnie mapy papierowej który ma dość dużo wspólnego z rzeczywistością, z mapy papierowej dowiesz się wszystkiego za wyjątkiem tego jak ją złożyć.  

Myślę że to jest główną przyczyną tego że staje się ona niewygodna. 

Nigdy nie miałem z tym problemu, góra za siódmą próbą się udawało. 🙃

13 godzin temu, Pablo P napisał(a):

Myślę że to jest główną przyczyną tego że staje się ona niewygodna

Stawała. Bo mapy laminowane, których od pewnego czasu używam, jakoś tak same się składają, bez żadnego problemu. 

• Lubię to ! 2

• 2 miesiące temu...