wjesna Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Przejście z Łysej Polany i powrót ta samą drogą zajęło 12,5 godz. Długo, zwłaszcza powrotna droga wydawała się nie mieć końca. Początek trasy bardzo przyjemny, wiódł przez piękny las, który miejscami przypominał wioskę hobbitów- działo się tak, gdy jasnozielony mech panoszył się na całej leśnej przestrzeni, zostawiając nietknięte tylko rosnące wysokie drzewa. No i tak się szło i szło i szło, w towarzystwie szumu potoku, aż droga zaczęła się trochę wznosić i pojawiły się borówki. Spowolniły nas niesamowicie, bo czyż można przejść kolo nich obojętnie? Kiedy skończyły się borówki, szlak piął się coraz bardziej w górę, zewsząd wypływały małe strumyki, słoneczko świeciło, wiatek szumiał, trawy czesał, kwiaty trącał...i tak az do Litworowego Stawu który wydal mi sie najbardziej przeźroczystym stawem jaki widziałam. Piękny. Tam tez nastąpiło uroczyste otwarcie termosu z zupą, który zamknięty o czwartej utrzymał temperaturę do jedenastej. Pomysł był świetny, dzięki @Luk_ termos już zawsze będzie zabierany. No, chyba, że mi się nie będzie chciało gotować, albo trasa będzie krótka. Dobra, dość o jedzeniu. Potem po drodze był Zmarznięty Staw i wreszcie Polski Grzebień do którego przez ileś tam metrów prowadziły schody z drewnianych bali. Ktos się przy nich strasznie napracował. Po wyjściu na Grzebień główny cel wędrówki był niby bliski, ale stromy. Wymęczyła mnie wspinaczka na niego, zjadłam po drodze całą czekoladę i batona, co raczej rzadko mi się zdarza. Wychodzenie było fajne, ciekawe, bez monotonii, trzeba sobie było pomagać rękami a przy schodzeniu to zauważyłam, że różne techniki były stosowane. Widoki u góry- cudne. Powrót tą sama drogą do parkingu. Pod koniec było ciężko, bo jednak długość dreptania jest znaczna. Wielkim plusem tej trasy była rewelacyjna ilość turystów, taka, żeby od czasu do czasu kogoś spotkać, dwa słowa zamienić. Poza tym część osób szła tylko do Litworowego Stawu, część na Grzebień. Na samej przełęczy trochę więcej osób, bo to tez miejsce, gdzie schodzą się szlaki i gdzie można odpocząć. Ale ogólnie ilość wędrujących niewielka. Tak więc dzięki @Mateusz Z za polecenie trasy, bo warta była przejścia. I masz racje -nie matam takich jakiś wielkich ekspozycji. Piszę ze znacznymi przerwami, robiąc jednocześnie coś innego, ale wydaje mi się, że napisałam wszystko, co chciałam. Bardzo dobrym pomysłem są tabliczki z opisami panoramy roztaczającej się ze szczytów. 6 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2020 @wjesna już wiem, gdzie pójdę następnym razem będąc na Słowacji. Dzięki ! Uwielbiam foty z górami i chmurami. Gratulacje! 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2020 @wjesnaPiękna wyprawa i piękne zdjęcia! Widoki z Małej Wysokiej moim zdaniem są jedne z najlepszych w Tatrach. Szacunek za pokonanie tak wielkiej odległości! Gratulacje :) :) :) Tak patrze na te Twoje zdjęcia i przypomina mi się najpiękniejszy górski widok w życiu... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2020 @wjesna świetna wycieczka Dla takich widoków to chyba warto dreptać tyle kilometrów i nawet zupę w termosie dźwigać Tym bardziej że Bielovodska Dolina jest cudna i tak jak piszesz, na szczęście jeszcze mało ludzi wie że istnieje. Bardzo ładne zdjęcia 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2020 (edytowane) @wjesna gratulacje za zdobycie Małej Wysokiej bo to jeden z najfajniejszych szczytów z cudownymi widokami i szacun za to że w obie strony szłaś doliną Białej Wody bo ona naprawdę wysysa z człowieka ostatnie siły Zdjęcia bardzo fajne Aha, zapomniałam o najważniejszym co to była za zupa ? Edytowane 10 Sierpnia 2020 przez Zośka 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2020 3 minuty temu, Zośka napisał: co to była za zupa ? No jak to przecież sama jej doradziłaś pomidorową 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, vatra napisał: No jak to przecież sama jej doradziłaś pomidorową Pytam bo nie wiem czy skorzystała z rekomendacji Być może nie każda zupa pasuje do każdego szczytu ? Np.do Tatr zachodnich jakoś tak mi pasuje kwaśnica Edytowane 10 Sierpnia 2020 przez Zośka 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, Zośka napisał: Pytam bo nie wiem czy skorzystała z rekomendacji Być może nie każda zupa pasuje do każdego szczytu ? Np.do Tatr zachodnich jakoś tak mi pasuje kwaśnica @Zośkaale do Chochołowskiej to czarna polewka, co? Edytowane 10 Sierpnia 2020 przez jaaga76 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 No więc tak: 14 godzin temu, Luk_ napisał: Fajna wycieczka Co do termosu... Zupa była nadal gorąca ? Czy raczej letnia? Gorąca, może nie aż taka jaka została wlana do termosu, ale bardziej gorąca niż letnia. 14 godzin temu, jaaga76 napisał: już wiem, gdzie pójdę następnym razem będąc na Słowacji. Koniecznie. Na pewno Ci się spodoba. Zmęczenie przechodzi a wspomnienia zostają 14 godzin temu, Mateusz Z napisał: Tak patrze na te Twoje zdjęcia i przypomina mi się najpiękniejszy górski widok w życiu... No to opowiadaj, co to był za widok? Oglądając Twoje wschody i zachody miałabym wielką trudność wybrać jeden najpiękniejszy widok. Tym bardziej ciekawi, co tez ktoś, kto widział na własne oczy tyle górskich ranków i wieczorów, uważa za najpiękniejsze. 14 godzin temu, vatra napisał: Bielovodska Dolina jest cudna i tak jak piszesz, na szczęście jeszcze mało ludzi wie że istnieje. To naprawdę duży plus tej trasy. W tygodniu pewnie jeszcze mniej osób nią wędruje. 13 godzin temu, Zośka napisał: Aha, zapomniałam o najważniejszym co to była za zupa ? Wiem, miała być pomidorowa ale ostatecznie był krupnik z ziemniakami i mięsem z żeberek. Pomidorowa będzie mi się kojarzyła ze schroniskiem na pięciu stawach. Kiedyś było pełne, nie było gdzie usiąść w środku i jedliśmy ją na polu. A strasznie wiało i mi wiatr tą zupę z łyżki wywiewał. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 1 godzinę temu, wjesna napisał: No to opowiadaj, co to był za widok? Właśnie wschód z Małej Wysokiej nad morzem chmur :) Krupniczek i przegryzka do tego, no tak pod wódkę trza zagryźć. Tu masz kilka zdjęć tego widoku, jednak fotki nigdy nie oddadzą tego co oczy widziały. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 2 godziny temu, wjesna napisał: Wiem, miała być pomidorowa ale ostatecznie był krupnik z ziemniakami i mięsem z żeberek No na takim prowiancie to można śmigać cały dzień 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 1 godzinę temu, Mateusz Z napisał: pod wódkę trza zagryźć. Ja z tych niepijących. Wódki niepijących. Pozostaje mi tylko zagryzać. 14 minut temu, Zośka napisał: No na takim prowiancie to można śmigać cały dzień Myślę, że na pomidorowej tez by dało rade. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Extra wypad fotki piękne no zupa to tez dobry pomysł, moze w zimę zabiore kiedyś 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi