Zbyszko Opublikowano 12 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2023 (edytowane) Witam wszystkich. Dawno mnie tutaj nie było dlatego chciałbym się podzielić wtorkowym wypadem na Nosal oraz Czarny Staw Gąsienicowy. Także do rzeczy. Początkowo w planach zakładany był Nosal stamtąd na Halę Gąsienicową i potem na Świnicę. Niestety poniedziałkowa pogoda już naplatała figla, bo w Zakopanem spadł śnieg. Więc wtorkowy dzień po konsultacjach z lokalnymi zadecydował o tym, że zobaczę co będzie gdy dojdziemy do Murowańca, Podejście zaczynałem w Kuźnicach, jednak zanim tam człowiek doszedł miał przed sobą około 3 km drogi z miejsca noclegowego. Jak widać w bardzo fajnym klimacie i pogodzie mijał spacer do celu. Szlak na Nosal — po opłaceniu wejścia do TPN w kwocie 9 zł mogłem zaczynać wyprawę. Droga na Nosalową Przełęcz mija bardzo szybko, jak i samo wejście na Nosal. Trochę widoków z wejścia, jak i z samego Nosala. Po krótkim odpoczynku czas zejścia niżej i kierowanie się niebieskim szlakiem do Hali Gąsienicowej, gdzie znak pokazuje 1h 35 min. Wejście głównie po kamieniach, gdzie generalnie niektóre bardzo śliskie, więc dodatkowym atutem byłyby kijki, z których nie korzystam Po ponad godzinie człowiek melduje się na Przełęczy między Kopami. Parę zdjęć i ruszam dalej w stronę Hali Gąsienicowej, do której jest 30 minut. Pogoda zmienna raz siąpi lekki deszcz, czasami mały drobny śnieg. Ostatnie 30 minut mija bardzo intensywnie i powoli ukazuje nam się po zejściu lekko w dół Hala Gąsienicowa. Krótkie posiedzenie w schronisku na zjedzenie czegoś ciepłego oraz symbolicznym złocistym zapadła decyzja, że wejścia na Świnicę jednak nie podejmuję bez lepszego sprzętu itp. Patrząc na chmury zawieszone dosyć, nisko z których co chwilę przejawiał się deszcz poszła decyzja, że idę tylko na Czarny Staw Gąsienicowy i będę powoli wracać w stronę Kuźnic. O tym za chwilę. Droga plus Czarny Staw Gąsienicowy Powrót w 35 minut na Halę Gąsienicową i kolejne 30 min na przełęcz nad Kopami. Żeby nie iść tą samą drogą postanowiłem zejść żółtym szlakiem na Dolinę Jaworzynki Zdjęcie na powrocie Hali Gąsienicowej I kilka zdjęć z Doliny Jaworzynki. Zejście z Przełęczy nad Kopami do Doliny oraz Kuźnic zajęło około 1h. Całość tego dnia to wymaszerowanie jakieś 24 km w nogach wraz z powrotem do miejsca pobytu. I tak oto pisząc ten krótki post na forum borykam się jeszcze z bólem łydek, a jutro kolejny wyjazd . Tym razem Mogielica. Edytowane 12 Października 2023 przez Zbyszko Całość. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 12 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2023 45 minut temu, Zbyszko napisał: Tym razem Mogielica. oczywiście liczymy na relację wycieczka fajna , jednak Czarny Gąsienicowy w takich chmurach ma swój klimat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 12 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2023 Fotki robione z efektem "kamera otworkowa" (camera obscura)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 12 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2023 Gąsienicowa juz taka jesienna, wierzbówka płowieje i zasycha. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 12 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2023 @Zbyszko świetnie uchwyciłeś klimat jesiennych Tatr a przy tym z prostej wycieczki zrobiłeś naprawdę ciekawą relację, brawo! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszko Opublikowano 12 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2023 2 godziny temu, Jędrek napisał: Fotki robione z efektem "kamera otworkowa" (camera obscura)? Nie. Nic z tych rzeczy. Po prostu zabrałem lustrzankę ze sobą 2 godziny temu, barbie609 napisał: oczywiście liczymy na relację wycieczka fajna , jednak Czarny Gąsienicowy w takich chmurach ma swój klimat Jak najbardziej postaram się coś zrobić i zaprezentować w postaci pisemnej i nie tylko ( choć ta pierwsza to bolączka ;)) 1 godzinę temu, vatra napisał: @Zbyszko świetnie uchwyciłeś klimat jesiennych Tatr a przy tym z prostej wycieczki zrobiłeś naprawdę ciekawą relację, brawo! Dziękuję, że się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 12 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2023 @Zbyszko bardzo mi się podobają Twoje zdjęcia. Mam nadzieję że masz ich jeszcze więcej i podzielisz się nimi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszko Opublikowano 12 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2023 @Zośka Owszem, że mam. Możliwe, iż dorzucę jeszcze tutaj co nieco po powrocie z Beskidów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 12 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2023 (edytowane) 5 godzin temu, Zbyszko napisał: Nie. Nic z tych rzeczy. Po prostu zabrałem lustrzankę ze sobą Ok, lustrzanka czy nie, to akurat mniej ważne. Ale na wszystkich zdjęciach jest ten sam efekt, jaśniejsze koło i ciemne brzegi. W małpie Olympusa, której używam, taki efekt daje ustawienie pt. "kamera otworkowa". I stąd moje pytanie Edytowane 12 Października 2023 przez Jędrek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 13 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2023 @Zbyszko niby klasyka, ale jak pięknie pokazana. Brawo! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszko Opublikowano 16 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2023 Dnia 13.10.2023 o 08:04, jaaga76 napisał: @Zbyszko niby klasyka, ale jak pięknie pokazana. Brawo! Trafiła się bardzo specyficzna pogoda, to może dlatego taki rezultat wyszedł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 16 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2023 49 minut temu, Zbyszko napisał: bardzo specyficzna pogoda, ja co tam pójdę to mam takie właśnie warunki. październik zeszłego roku ,w zasadzie identycznie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszko Opublikowano 16 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2023 Czyli w październiku pogoda tam się nie zmienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 16 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2023 49 minut temu, Zbyszko napisał: w październiku pogoda tam się nie zmienia w czerwcu tego roku było podobnie , to chyba takie szczęście . Ale to miejsce ma w taką pogodę swój klimacik. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi