bieszczady_wildlife 97 Posted August 16 Share Posted August 16 Siema! Zapraszam na fotorelację z weekendu 12-15 sierpnia w słowackich Tatrach. Ludzi było mnóstwo ale codziennie ruszałem około 3 rano i chodziło się super. Pogoda znakomita. Pierwszy dzień to Rysy z parkingu przed Popradzkim Stawem. 13 Quote Link to post Share on other sites
Jędrek 1,264 Posted August 16 Share Posted August 16 (edited) Nigdy nie zrozumiem ludzi, którzy idąc (a raczej stojąc) w takich kolejkach "zdobywają" szczyty. Pierwsze skojarzenie: "(...) Romek, mam dla ciebie pracę i od razu tu jestem. Kumpel jest dla mnie kumpel, lekko każdy nie ma. A powiem ci szczerze, mnie, rozumiesz, mnie zdradza żona, takie jest życie. – Te, cwany gapa! – Co? – Nie bądź pan taki specjalista z miodem w uszach. Pan tu nie stał! Pan, pan! No co się gapisz, do ciebie mówię! – Ty, ty! – Co? – Stój cicho. Tego pana żona zdradza, a ty mordę wydzierasz, baranie!" ?? Edited August 16 by Jędrek 5 Quote Link to post Share on other sites
bieszczady_wildlife 97 Posted August 16 Author Share Posted August 16 17 minutes ago, Jędrek said: Nigdy nie zrozumiem ludzi, którzy idąc (a raczej stojąc) w takich kolejkach "zdobywają" szczyty. To tylko kolejka do łańcuchów ale jak tyle ludzi zmieści się na górze? Z polskiej strony pewnie podobny wąż tam zmierzał. 2 Quote Link to post Share on other sites
Jędrek 1,264 Posted August 16 Share Posted August 16 1 godzinę temu, bieszczady_wildlife napisał: To tylko kolejka do łańcuchów ale jak tyle ludzi zmieści się na górze? Z polskiej strony pewnie podobny wąż tam zmierzał. Sądzę że nawet dłuższy ? Quote Link to post Share on other sites
barbie609 4,310 Posted August 16 Share Posted August 16 9 minut temu, Jędrek napisał: Sądzę że nawet dłuższy to na pewno , https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/93416/Weekendowe_tlumy_turystow_w_Tatrach_i_56_osob_potrzebujacych_pomocy_TOPR_zdjecia.html 1 Quote Link to post Share on other sites
bieszczady_wildlife 97 Posted August 17 Author Share Posted August 17 Przespałem się na dużym parkingu Podbanske, po drugiej w nocy przejechałem na Tri Studnicky i chwilę po wschodzie byłem na Krywaniu. 16 Quote Link to post Share on other sites
Jędrek 1,264 Posted August 17 Share Posted August 17 1 godzinę temu, bieszczady_wildlife napisał: Przespałem się na dużym parkingu Podbanske, po drugiej w nocy przejechałem na Tri Studnicky i chwilę po wschodzie byłem na Krywaniu. Nie marnowałeś czasu, trzeba przyznać. ? ? Quote Link to post Share on other sites
Zakochana w górach 398 Posted August 17 Share Posted August 17 @bieszczady_wildlife przepiękne zdjęcia! Quote Link to post Share on other sites
bieszczady_wildlife 97 Posted August 18 Author Share Posted August 18 On 8/17/2023 at 4:30 PM, Jędrek said: Nie marnowałeś czasu, trzeba przyznać. ? ? Albo grubo albo wcale. 19 hours ago, Zakochana w górach said: @bieszczady_wildlife przepiękne zdjęcia! To fajnie, dzięki. Trzeciego dnia poszedłem z Podbańskiej niebieskim na Pyszniańską Przełęcz i przez Błyszcz na Bystrą. Powrót żółtym i czerwonym. 12 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 4,310 Posted August 18 Share Posted August 18 piękna trasa a i pogoda dopisała Quote Link to post Share on other sites
bieszczady_wildlife 97 Posted August 19 Author Share Posted August 19 W przypadku Bystrej warto jeszcze dodać, że mimo środka wakacji i oblężenia Tatr przez turystów, na tej trasie spotkałem więcej kozic niż ludzi. 5 Quote Link to post Share on other sites
bieszczady_wildlife 97 Posted August 19 Author Share Posted August 19 W nazwie mam wildlife więc mała przerwa zanim przejdziemy do ostatniego dnia. To zestaw z całego pobytu, ptak nazywa się płochacz halny, reszta wiadomo. 11 5 Quote Link to post Share on other sites
Jędrek 1,264 Posted August 19 Share Posted August 19 Piękny zestaw ?? Quote Link to post Share on other sites
Mnich Moderator 2,430 Posted August 19 Share Posted August 19 @bieszczady_wildlife- zdjęcia naprawdę wymiatają. Mogę spytać, czym focisz? Quote Link to post Share on other sites
bieszczady_wildlife 97 Posted August 19 Author Share Posted August 19 49 minutes ago, Jędrek said: Piękny zestaw ?? Dzięki 35 minutes ago, Mnich Moderator said: @bieszczady_wildlife- zdjęcia naprawdę wymiatają. Mogę spytać, czym focisz? Nikon z7 i z6II. Te zdjęcia były robione nikkorami z20 i z70-200. Do zwierząt normalnie mam 500/5,6 ale na tym wyjeździe jego miejsce zajmowała woda. 1 Quote Link to post Share on other sites
bieszczady_wildlife 97 Posted August 20 Author Share Posted August 20 Ostatni dzień to Koprowy Wierch. Ponownie z Parkingu przed Popradzkim Stawem. Cztery dni mega pogody. Przeszedłem maksa jakiego dałem radę w tym czasie. Bardzo fajny wyjazd. 12 Quote Link to post Share on other sites
Mnich Moderator 2,430 Posted August 20 Share Posted August 20 @bieszczady_wildlife- gratuluję. I przeżyć, i trasy, i cudownych zdjęć ? 1 Quote Link to post Share on other sites
Pablo P 177 Posted August 21 Share Posted August 21 Genialne zdjęcia. Co do Rysów mam wrażenie że stały się miejscem pielgrzymek, kiedyś wiele osób które przyjechały do Zakopanego chciało wejść na Giewont, wjechać na Kasprowy, dziś celem stały się Rysy. 12 sierpnia byłem na Niżnych Rysach sam nie było nikogo wchodziłem od Palenicy do Buli pod Rysami szedłem razem z pielgrzymującymi. 5:20 w Palenicy a tam sporo ludzi, byłem zaskoczony. 1 Quote Link to post Share on other sites
Jędrek 1,264 Posted August 21 Share Posted August 21 3 godziny temu, Pablo P napisał: 5:20 w Palenicy a tam sporo ludzi, Czyli coraz więcej ludzi bierze sobie do serca uwagi typu "wychodź w góry wcześnie rano". ?? 3 Quote Link to post Share on other sites
Q'bot 1,849 Posted August 21 Share Posted August 21 1 hour ago, Jędrek said: Czyli coraz więcej ludzi bierze sobie do serca uwagi typu "wychodź w góry wcześnie rano". ?? I dlatego mijają wtedy mnie schodzącego z butelką piwa w ręce ;] Quote Link to post Share on other sites
Mnich Moderator 2,430 Posted August 21 Share Posted August 21 Gdyby ktoś narzekał na zatory w drodze na Rysy… Lodospad Khumbu, w drodze na Everest. Żródło: Treking In Nepal 1 3 Quote Link to post Share on other sites
Jędrek 1,264 Posted August 21 Share Posted August 21 Dobrze ze nie lubię zimna, więc żadne Everesty mnie nie skuszą ?? 3 Quote Link to post Share on other sites
wjesna 2,120 Posted August 24 Share Posted August 24 Zdjęcia jak z katalogu. Przepiękne. Quote Link to post Share on other sites
wjesna 2,120 Posted August 25 Share Posted August 25 Dnia 21.08.2023 o 22:42, Jędrek napisał: Dobrze ze nie lubię zimna, więc żadne Everesty mnie nie skuszą ?? A masz takie miejsce w marzeniach, nie w planach, gdzie byś chciał wyjść? Quote Link to post Share on other sites
Jędrek 1,264 Posted August 25 Share Posted August 25 12 minut temu, wjesna napisał: A masz takie miejsce w marzeniach, nie w planach, gdzie byś chciał wyjść? Pewnie ze chciałbym wyjść na jakiś ośmiotysięcznik. Ale zimna nie lubię, a globalne ocieplenie postępuje zbyt wolno żebym zdążył, bo jednak lata lecą i czuję że szczyt możliwości mam za sobą. No chyba że jednocześnie medycyna poczyni takie postępy ze i stulatek da radę bez tlenu. Tak więc w sumie nie mówię nie ?? 1 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts