Pablo P Opublikowano 14 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 (edytowane) Nie znalazłem na forum wiele o Dolinie Jaworowej, jest to wg mnie obok Doliny Białej Wody jedna z najładniejszych dolin w Tatrach. Dla niej znajdzie się również miejsce na moim podium. Jaworowy mur to jedna z moich ulubionych formacji skalnych, normalnie mam ciarki. Mam sporo zdjęć z tego miejsca ale zdecydowaną większość na papierze. W 2012 będąc na Słowacji z moją Panią, przeszliśmy właśnie tą drogą Z Tatrzańskiej Jaworzyny przez dolinę Jaworową, Lodową Przełęcz i dalej do Smokowca przez Tercyho i Dolinę Małej Zimnej Wody. Pogoda była dobra, choć niebo trochę zachmurzone. No i Jaworowy mur jak ja lubię ten widok Widok z lodowej dla mnie extra, jeden z lepszych w Tatrach, szkoda tylko że trochę przychmurzone Na dole Terycho do góry Łomnica No i już w dolinie Małej Zimnej Wody z widokiem na Pośrednią Edytowane 14 Lutego 2023 przez Pablo P 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 14 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 Dolina Jaworowa jest piękna, dzika, bezludna, pachnąca i kolorowa Idąc nią miałam wrażenie, że udało jej się całkowicie umknąć wpływom drapieżnej cywilizacji. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo P Opublikowano 14 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 4 godziny temu, vatra napisał: Dolina Jaworowa jest piękna, dzika, bezludna, pachnąca i kolorowa Idąc nią miałam wrażenie, że udało jej się całkowicie umknąć wpływom drapieżnej cywilizacji. Świetne zdjęcia, bardziej mi się podobają od tych które umieściłem . Pamiętam jak schodziłem z Lodowej do Doliny Jaworowej po południu ok. 14. Jaworowy mur rzucał cień na sporą część doliny, nie było nikogo, słychać było szum wiatru i gdzieniegdzie odgłos przelatujących ptaków. Czułem się jakbym był sam na świecie. To jest jeden z momentów w którym dostrzega się potęgę gór. Cicho, lekki półmrok, tajemniczo. W dodatku kamień przy którym wydarzyła się tragedia rodziny Kaszniców, ściana Małego Jaworowego na której zginął Klimek Bachleda, taki lekki dreszczyk. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 14 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 Ta trasa marzy mi się od lat, ale jak nie zatopiony/zerwany mostek, to brak dobrej pogody. Ale może w tym roku się w końcu uda. Czy ten odcinek z łańcuchami jest trudny? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo P Opublikowano 14 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 (edytowane) 22 minuty temu, Fibi napisał: Ta trasa marzy mi się od lat, ale jak nie zatopiony/zerwany mostek, to brak dobrej pogody. Ale może w tym roku się w końcu uda. Czy ten odcinek z łańcuchami jest trudny? Ja kilka lat tamtędy nie szedłem, pewnie masz na myśli zejście z Lodowej Przełęczy w kierunku Terycho. Wtedy nie kojarzę łańcuchów, Robili jakieś progi drewniane. W zasadzie to nie jest tam aż tak stromo ale trochę piargów i jakiegoś innego kruszywa. Powinno być spoko przy dobrej pogodzie. Moim zdaniem bez łańcuchów nie było trudno, a jeżeli teraz są łańcuchy powinno być jeszcze łatwiej, ale to moje subiektywne odczucie. Edytowane 14 Lutego 2023 przez Pablo P 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 14 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 (edytowane) @Pablo P ale jak łańcuchów nie kojarzysz, przecież na Twoim zdjęciu je widać Fakt, że wycieczka była dawno..... Właśnie o to zejście do Teryho mi chodzi,ale jak nawet nie pamiętasz, żelastwa to widocznie nie zrobiło wrażenia. Dzięki za odpowiedź. @vatra idziesz we wrześniu ze mną? Edytowane 14 Lutego 2023 przez Fibi 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 14 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 24 minuty temu, Fibi napisał: Ta trasa marzy mi się od lat, ale jak nie zatopiony/zerwany mostek, to brak dobrej pogody. Ale może w tym roku się w końcu uda. Czy ten odcinek z łańcuchami jest trudny? Ale tam chyba nie ma łańcuchów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 14 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 1 minutę temu, vatra napisał: Ale tam chyba nie ma łańcuchów Na zejściu do Terinki są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo P Opublikowano 14 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 (edytowane) 7 minut temu, Fibi napisał: @Pablo P ale jak łańcuchów nie kojarzysz, przecież na Twoim zdjęciu je widać Fakt, że wycieczka była dawno..... Właśnie o to zejście do Teryho mi chodzi,ale jak nawet nie pamiętasz, żelastwa to widocznie nie zrobiło wrażenia. Dzięki za odpowiedź. @vatra idziesz we wrześniu ze mną? Fakt są, po prostu bardziej utkwiła mi droga bez łańcuchów. Co do września nie wykluczone. Co prawda planuję wypad w sierpniu ale może jeszcze we wrześniu też będę Sorry nie zauważyłem że propozycja była dla @vatra Edytowane 14 Lutego 2023 przez Pablo P 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 14 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 2 minuty temu, Fibi napisał: idziesz we wrześniu ze mną? @Fibi zaklepane bardzo chętnie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 14 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 6 minut temu, Fibi napisał: ale jak łańcuchów nie kojarzysz, przecież na Twoim zdjęciu je widać Fakt, że wycieczka była dawno..... Dopiero teraz zobaczyłam te łańcuchy 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Zd Opublikowano 14 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 4 godziny temu, Fibi napisał: Na zejściu do Terinki są Tak są ale przydatne tylko przy gorszej pogodzie, w dodatku nie ma ich za wiele Tak naprawdę dużo bardziej upierdliwy jest ten fragment dosyć stromych piargów jeszcze przed łańcuchami (idąc od Terinki) tam trzeba zachować ostrożność, a kije bardzo są przydatne 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 15 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2023 Co do łańcuchów to ja ich nie pamiętam, muszą być dość nowe. Tam się pamięta piargi 'zjazdowe'. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo P Opublikowano 15 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2023 11 godzin temu, Krzysiek Zd napisał: Tak są ale przydatne tylko przy gorszej pogodzie, w dodatku nie ma ich za wiele Tak naprawdę dużo bardziej upierdliwy jest ten fragment dosyć stromych piargów jeszcze przed łańcuchami (idąc od Terinki) tam trzeba zachować ostrożność, a kije bardzo są przydatne Zgadzam się , jak byłem tam w 2008 roku w końcu sierpnia przeprowadzali jakieś prace, montowali drewniane progi, tam są takie momenty że gdy jest sucho to się kurzy, tak jakby to był jakiś beton kruszący się. Z tego co sobie policzyłem to szedłem tamtędy 6 razy, W 2003 raz, w 2004 dwa razy, w 2005 raz, w 2008 raz i w 2012 raz. Mam wrażenie że łańcuchy pojawiły się po 2008 roku bo wcześniej ich sobie nie przypominam, a i w 2012 mi jakoś umknęły. Chyba że to już problemy z pamięcią. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 15 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2023 Z tego co wyczytałam, to w 2013 zamontowali takie drewniane jakby poziome drabiny (nie wiem jak to inaczej nazwać). Może łańcuchy dodali tak przy okazji 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Zd Opublikowano 15 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2023 (edytowane) 59 minut temu, Fibi napisał: Z tego co wyczytałam, to w 2013 zamontowali takie drewniane jakby poziome drabiny (nie wiem jak to inaczej nazwać) Te 'poziome drabiny' tam rzeczywiście kiedyś były ale jak byłem tam ostatnim razem czyli we wrześniu 2020 to następował ich totalny rozkład, zostały jakieś pojedyncze rozpadające się fragmenty kompletnie nie ułatwiające wędrówki a łańcuchy były w całkiem dobrym (jak na Słowackie standardy) stanie Strome zbocze i zjeżdżające piargi pewnie spowodowały dosyć szybkie zużycie i degradacje 'drabin'. No i oczywiście brak remontów przez Słowaków niszczejacych szlaków Edytowane 15 Lutego 2023 przez Krzysiek Zd 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 15 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2023 @Krzysiek Zdto zgaduje, że pewnie lepiej tędy wchodzić niż schodzić, tylko średnio mi ten kierunek pasuje, bo mogę na ostatni SAD nie zdążyć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Zd Opublikowano 15 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2023 @Fibina pewno lepiej wchodzić...ale nie demonizował bym schodzić też się da i to nie jest też jakis strasznie długi odcinek....po prostu trzeba isć ostrożniej i kije bardzo się przydają. Wtedy wracaliśmy tą samą drogą i jakoś powoli daliśmy radę 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 17 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 Znalazłam fotki z mojej wycieczki na Lodową Przełęcz z 2016 roku. Pogoda była taka sobie. Szliśmy od Słowacji a wracaliśmy dol. Jaworową. Po drodze spotkaliśmy stadko kozic. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo P Opublikowano 17 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 5 godzin temu, Zośka napisał: Znalazłam fotki z mojej wycieczki na Lodową Przełęcz z 2016 roku. Pogoda była taka sobie. Szliśmy od Słowacji a wracaliśmy dol. Jaworową. Po drodze spotkaliśmy stadko kozic. Szkoda że chmury zasłoniły grań, niemniej jednak foty dobrze oddają charakter trasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 17 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 @Pablo P ciekawe czy ten rachityczny mostek tam jeszcze jest. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo P Opublikowano 17 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 5 minut temu, Zośka napisał: @Pablo P ciekawe czy ten rachityczny mostek tam jeszcze jest. Rzeczywiście przy większych opadach może spłynąć w dół razem z potokiem Pamiętam jak szliśmy kiedyś na Bystrą, po pamiętnym huraganie na Słowacji bodajże jesienią w 2004. Oprócz co kawałek połamanych drzew leżących w poprzek szlaku, przez które trzeba było skakać jak na zawodach z przeszkodami, trafiliśmy na podobny mostek, zdewastowany przez ten żywioł. Przechodziliśmy na boso przez strumień z butami na ramieniu, podpierając się kijkami aby przypadkiem nie zanurkować 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 17 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 (edytowane) Dnia 15.02.2023 o 14:00, Krzysiek Zd napisał: Te 'poziome drabiny' tam rzeczywiście kiedyś były Podczas mojej wycieczki wyglądało to tak Edytowane 17 Lutego 2023 przez Zośka 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 20 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 Dnia 17.02.2023 o 12:53, Zośka napisał: @Pablo P ciekawe czy ten rachityczny mostek tam jeszcze jest. Jest a przynajmniej był dwa lata temu 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo P Opublikowano 21 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 Znalazłem jeszcze jeden z moich ulubionych widoków z Doliny Jaworowej przy lepszej pogodzie 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi