Jędrek Opublikowano 13 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2022 (edytowane) 2 godziny temu, J@n napisał: No cóż - popularność będzie rosła, społeczeństwo robi się bogatsze i sprawniejsze fizycznie. Trzeba będzie się przestawić na czerwcowe wycieczki skoro świt, żeby nie utknąć w korkach. Ewentualnie popołudniowe, z lądowaniem np. w Kuźnicach około północy W tym roku szedłem tak m. in. na Świnicę, startując z Kasprowego późnym popołudniem gdy już największy tłum się przewalił. Było całkiem miło, ale do Brzezin dotarłem właśnie około 24.00. W ostatnich 3 sezonach bywały takie dni że od Zawratu do Koziego szedł praktycznie wąż ludzi. Kocham Orlą Perć, ale posuwać się żółwim tempem w takim tłumie to już jest wątpliwa przyjemność. Edytowane 13 Listopada 2022 przez Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 16 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2022 Dnia 13.11.2022 o 23:36, Jędrek napisał: W ostatnich 3 sezonach bywały takie dni że od Zawratu do Koziego szedł praktycznie wąż ludzi. Kocham Orlą Perć, ale posuwać się żółwim tempem w takim tłumie to już jest wątpliwa przyjemność. Powinni coś z tym zrobić - puścić drugą nitkę Orlej Perci albo zrobić szlak z Kościelca do Zawratowej Turni i dalej granią na świnice, przez Mięuszowieckie Szczyty i Cubrynę, Liptowskie Mury i Grań Miedziannego. Fajna jest też perć grzbietem Długiego Giewontu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michelin Opublikowano 6 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2023 On 11/7/2022 at 7:18 PM, Mateusz Z said: Cześć. Tak na przygotowanie przed Rysami to Kościelec i Świnica. Trochę obycia ze skałą, ułatwieniami i lekką ekspozycją. Zresztą Rysy same w sobie nie są wymagające techniczne. Co do Orlej to żaden szlak w Tatrach wg mnie nawet w połowie nie dorównuje trudnościom. Przejście perci najlepiej zaplanować na 2-3 etapy i dobrą pogodę. Powodzenia W miarę podobna do Orlej Perci jest grań Rohaczy. Też duża ekspozycja, ale mniej ubezpieczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 7 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2023 13 godzin temu, michelin napisał: W miarę podobna do Orlej Perci jest grań Rohaczy. Też duża ekspozycja, ale mniej ubezpieczeń. Tyle że grań Rohaczy to w sumie kilka trudniejszych miejsc i niezbyt długi odcinek, a OP to parę godzin i większe trudności, w dużo większej liczbie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michelin Opublikowano 7 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2023 11 hours ago, Jędrek said: Tyle że grań Rohaczy to w sumie kilka trudniejszych miejsc i niezbyt długi odcinek, a OP to parę godzin i większe trudności, w dużo większej liczbie. Zgadza się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo P Opublikowano 18 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2023 (edytowane) Koledzy i koleżanki udzielili bardzo cennych rad, dodam od siebie aby wychodzić możliwie wcześnie rano. Przed Orlą rzeczywiście najpierw Kościelec i Świnicę które do łatwych też nie należą, przy śliskiej Skale Kościelec staje się niebezpieczny bo nie ma tam łańcuchów . Rysy moim zdaniem są technicznie prostsze od Świnicy, jednak szlak jest długi i wyczerpujący. Z Orlej najłatwiejsze są Granaty, jednak to i tak już trochę wyższa półka. Edytowane 19 Lutego 2023 przez Pablo P 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 18 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2023 Dnia 7.01.2023 o 02:31, Jędrek napisał: Tyle że grań Rohaczy to w sumie kilka trudniejszych miejsc i niezbyt długi odcinek, a OP to parę godzin i większe trudności, w dużo większej liczbie. To zależy, bo jak idziesz od Chocho, na Płaczliwy przez Ostry i tak samo wracasz, to się robi porządna wyrywa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 19 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2023 23 godziny temu, jaaga76 napisał: tak samo wracasz A po co wracać tak samo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 19 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2023 28 minut temu, Jędrek napisał: A po co wracać tak samo? Bo czasami się śpi w schronisku... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 19 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2023 3 godziny temu, jaaga76 napisał: Bo czasami się śpi w schronisku... Ok, jest to jakiś powód 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 19 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2023 3 godziny temu, jaaga76 napisał: Bo czasami się śpi w schronisku... Niby da się tam zrobić pętlę, ale długo i daleko wychodzi . Chociaż śpiąc w schronisku można by kiedyś spróbować 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 19 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2023 2 godziny temu, Fibi napisał: Niby da się tam zrobić pętlę, ale długo i daleko wychodzi . Chociaż śpiąc w schronisku można by kiedyś spróbować Liczyłam kiedyś i wyszło nam jakies 15-17 godzin.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 27 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2023 4 godziny temu, emildars napisał: A jakie trasy na zime polecicie? Łatwe, dla średniozaawansowanych, czy bardziej wymagające? Chętnie Ci @emildarspodpowiemy, gdybyś tylko raczył napisać, jakie masz doświadczenie, czy chodziłeś już zimą po Tatrach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 29 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2023 Dnia 27.12.2023 o 09:13, emildars napisał: A jakie trasy na zime polecicie? Jak ja lubię, jak ktoś zarejestruje się na forum, zada pytanie, a potem przepada jak kamfora 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 29 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2023 Dnia 13.11.2022 o 21:31, J@n napisał: się bogatsze i sprawniejsze fizycznie. Bogatsze może i tak, ale ze sprawnością bym nie przesadzała. Zwłaszcza jeśli chodzi o młodzież i dzieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 30 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2023 Dnia 29.12.2023 o 08:22, Mnich Moderator napisał: Jak ja lubię, jak ktoś zarejestruje się na forum, zada pytanie, a potem przepada jak kamfora Zarejestrowanych 3579 - i niestety zdecydowana większość to "martwe dusze". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 30 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2023 Dnia 27.12.2023 o 09:13, emildars napisał: A jakie trasy na zime polecicie? A gdzie już zimą, tudzież w zimowych warunkach, byłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek Andrzej Opublikowano 22 Maja Udostępnij Opublikowano 22 Maja Dnia 8.11.2022 o 10:45, ernildur napisał: Oczywiście, mam długie miesiące na dokładne zapoznanie się z tematem, aż do lata. W żaden sposób nie lekceważę gór, na moje pierwsze wędrówki przygotowałem się zarówno pod względem sprzętu jak i informacji o danych trasach. Jedyną spontaniczną decyzją była zmiana trasy przy zejściu ze Szpiglasu, która była poprzedzona rozmową z pewną osobą na szczycie. Trasy też wyglądają całkowicie inaczej na filmiku na youtube niż w rzeczywistości, więc bez względu na przygotowanie, teren potrafi zaskoczyć. Dziękuję wszystkim za pomoc, dowiedziałem się wszystkiego czego chciałem. A użytkownikowi Jędrek życzę trochę pozytywów w życiu. Nawet się do tematu nie odniósł, a siedzenie i narzekanie jacy to ludzie są bezmyślni w temacie, w którym nowicjusz bezpośrednio prosi o pomoc jest po prostu zrzędliwe. Wszystkiego dobrego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek Andrzej Opublikowano 25 Maja Udostępnij Opublikowano 25 Maja Dnia 7.11.2022 o 13:56, ernildur napisał: Witam, na przełomie października i listopada tego roku znalazłem się pierwszy raz w górach. Spodobało mi się na tyle, że chciałbym zdobywać coraz to bardziej wymagające szczyty. Jednak ciężko jest mi określić swoje umiejętności, ze wspinaczką nie mam nic wspólnego, jednak długie wyprawy i podejścia nie są mi straszne. Opiszę swoje doświadczenia podczas mojego wyjazdu i proszę w miarę możliwości o doradzenie, na które szczyty i którymi szlakami mógłbym próbować wchodzić, aby były coraz bardziej wymagające. Na moim pierwszym wyjściu zdecydowałem się na wejście na Giewont (głównie z powodu lokalizacji mojego noclegu). Udało mi się to, przez Dolinę Strążyską wszedłem na Giewont, po krótkim odpoczynku czując się na siłach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek Andrzej Opublikowano 25 Maja Udostępnij Opublikowano 25 Maja Cześć dopiero teraz dołączyłem do forum i chciałbym też dodać coś dla początkujących tatromaniaków. Tzn musisz kupić przewodnik Józef Nyka Tatry. Jest wydanie całościowe obejmuje całe Tatry i dwuczęściowe osobno Polskie i Słowackie. Nie ma lepszego przewodnika dla turystów. Opisy szlaków są rewelacyjne z podkreśleniem ich atrakcyjności i trudności. Teraz baza pobytowa. Zakopane wiadomo drogo i ogromny tłok. Więc może Kościelisko lub Bukowina . Słowacja najlepsza baza to Poprad. A w Tatrach Zachodnich to Zuberec. Na początek proponuję Tatry Zachodnie Czerwone Wierchy , Wołowiec , Ornak. Potem Wysokie . Kościelec to był mój pierwszy szczyt w wysokich. Super trasa bo można wybrać inny wariant zejścia z przełęczy Karb. A potem może coś z przewodnikiem ale to jak już poznasz super szlaki. Pozdrawiam serdecznie Leszek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi