eire 177 Posted February 26, 2020 Share Posted February 26, 2020 (edited) "...bo nie samymi Tatrami człowiek żyje" W myśl powyższego cytatu, w ramach swego niepisanego "planu na życie (w górach)", odwiedziłem Aleję Wulkanów w Ekwadorze. Pod nogami znalazły się, w ramach rozgrzewki, kaldera Polulahua, Pasochoa i Pichincha. Cele główne - Cotopaxi i Chimborazo - zostały osiągnięte, by już w ramach odpoczynku, stopy stanęły jeszcze na Sierra Negra i Chico. Dla zainteresowanych - w Ekwadorze jest ponad 80 wulkanów, na które można wejść, w tym te, wciąż czynne (odwiedzone Cotopaxi czy Sierra Negra). Kilka fotek dla pokazania różnorodności krajobrazu i warunków pogodowych, a przecież to strefa równika. Miłego, Irek. Edited February 26, 2020 by eire zmiana fotografii 7 2 Quote Link to post Share on other sites
Q'bot 1,475 Posted February 26, 2020 Share Posted February 26, 2020 Burżujsko ? I jak wrażenia, lepiej dreptać po granicie czy po zaschniętej lawie? 2 Quote Link to post Share on other sites
eire 177 Posted February 26, 2020 Author Share Posted February 26, 2020 Najlepiej po śniegu i lodzie ☺️ Cotopaxi, jak widać trafiło się na lodowo zaś wyższa górka z przepiękną pogodą i krajobrazami. Wrażenia - bezcenne. 1 Quote Link to post Share on other sites
Guest Nobody Posted February 26, 2020 Share Posted February 26, 2020 (edited) "Jak stwierdzono szczyt Chimborazo jest najdalszym punktem, na który można dostać się od środka Ziemi i nadal pozostawać na lądzie. Ostatnie pomiary wskazują, że jest o 2160 metrów dalej od centrum Ziemi niż szczyt Mount Everestu. Jest to możliwe tylko dlatego, że Ziemia jest w kształcie sferoidy spłaszczonej (zgniatanej) na biegunach i wybrzuszonej na równiku. Jeśli naprawdę chodzi o matematykę … to Chimborazo jest bliżej kosmosu niż Mount Everest." Znalazłam taki opis w necie i ........naprawdę robi kolosalne wrażenie. Trochę zazdroszczę ? Jakie to wrażenie stanąć na jednym z najwyższych czynnych wulkanów ?(Cotopaxi) Edited February 26, 2020 by Nobody Quote Link to post Share on other sites
Guest Tatromen Posted February 26, 2020 Share Posted February 26, 2020 I znowu trzeba wpisać do notatnika , kolejny cel? ......albo zapamiętam !!!!? Quote Link to post Share on other sites
DawidBike 39 Posted February 27, 2020 Share Posted February 27, 2020 Coś innego niż zwykle ? Super! ? Quote Link to post Share on other sites
Guest Tatromen Posted February 27, 2020 Share Posted February 27, 2020 Dawid , bo zwykle i nie zwykle to , to jest forum o Taterkach !!!! ? Reszta to dodatek do najpiękniejszych gór świata - TATR !!!! ???? Quote Link to post Share on other sites
Mateusz Z 2,800 Posted February 27, 2020 Share Posted February 27, 2020 Na drugim zdjęciu od dołu koka rośnie? Tamtejsze góry robią naprawdę wrażenie, mega. A co dopiero na żywo... PS. Gratuluję zdobycia korony Ekwadoru. Quote Link to post Share on other sites
Guest Tatromen Posted February 27, 2020 Share Posted February 27, 2020 (edited) Piąte zdjęcie od góry to widok z Babiej Góry zimową porą na pasmo Tatr !!!! ??? Ostatnie to deser zdjęciowy , ciastko z lukrem , przy pięknym czyściutkim niebie !!!!! ?? Edited February 28, 2020 by Tatromen Quote Link to post Share on other sites
eire 177 Posted February 28, 2020 Author Share Posted February 28, 2020 Jak wspomniałem - wrażenia bezcenne. Choć Cotopaxi, jako jeden z najwyższych czy może nawet ten naj, z czynnych wulkanów, to z uwagi na warunki, nie udało się zajrzeć do wnętrza krateru. Ale świadomość, że pod stopami coś bulgocze, była na szczycie. Chimborazo to już piękna pogoda od samego wyjścia - gwieździste niebo, pełnia księżyca, wiatr nie przeszkadzający w podejściu - i tak 9 godzin, by stanąć o wschodzie słońca tam, skąd widok w kierunku Tatr (piąte zdjęcie) :) :) :) Coca Te na porządku dziennym, szczególnie w schroniskach. Czy koka daje kopa pod górę - nie wiem, choć piłem; osobiście miałem inne dopalacze, nie tylko węglowodanowe ? Quote Link to post Share on other sites
eire 177 Posted February 28, 2020 Author Share Posted February 28, 2020 To co, dla równowagi - za dwa tygodnie Gorce a może nawet Tatry :) VID_20200205_070842_(2).mp4 1 Quote Link to post Share on other sites
Agunia 141 Posted April 16, 2020 Share Posted April 16, 2020 Wchodziłam 2x pod Cotopaxi, za każdym razem dotarłam jedynie do schroniska Jose Rivas. Widoki takie sobie: raz mgła, drugi raz koszmarny wiatr i zamieć - ni to śnieg ni to żwir. Ale w schronisku była dobra czekolada na gorąco ? Mate de coca też można było wypić choć mi ta ekwadorska nie smakuje. O wiele lepszą (z naprawdę świeżych liści) można wypić w Boliwii ? Quote Link to post Share on other sites
eire 177 Posted August 24, 2020 Author Share Posted August 24, 2020 Cześć, kontynuacja powiedzenia "...bo nie samymi Tatrami człowiek żyje". Kolejna wulkaniczna góra została pod stopami - Agri Dagi 5137 m. Mimo niesprzyjających okoliczności do wyjazdów, udało się zorganizować przeloty (i powrót) - i oto mój szósty wulkan został zdobyty :) Warunki mało sprzyjające, dla ludzi i zwierząt - a na górze zima trzyma ? 5 Quote Link to post Share on other sites
eire 177 Posted August 24, 2020 Author Share Posted August 24, 2020 ps. i ostatnie spojrzenie na górkę, już w drodze powrotnej :) 4 Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,117 Posted August 24, 2020 Share Posted August 24, 2020 Brr, już mi zimno od samego patrzenia na zimę nawet na zdjęciach. A zdjęcia piękne, tylko to jedno smutne. 1 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 2,427 Posted August 24, 2020 Share Posted August 24, 2020 Zdjęcia robią wrażenia! ? Quote Link to post Share on other sites
eire 177 Posted August 25, 2020 Author Share Posted August 25, 2020 Dzięki za polubienia :) Zdjęcia, jak zawsze, oddają jedynie część widoków, przeżyć, emocji. Dla mnie zdecydowana większość pozostaje w głowie :) Ten wyjazd był "strzałem" - chwila tu i teraz i udało się! Powrót już z pewnymi kłopocikami, z uwagi na wprowadzenie przez Turcję i Niemcy obowiązku posiadania badań genetycznych, w Turcji przy wyjeździe, w Niemczech na wjeździe. Z racji, że niespokojny ze mnie typ;), teraz może czas na nasze górki, kiedy już gimbaza wróci do szkół a Janusze i Grażynki do roboty :) 2 Quote Link to post Share on other sites
GórskiPluto 15 Posted August 25, 2020 Share Posted August 25, 2020 Pytanie z ciekawości, skąd się wzięło u Ciebie takie zamiłowanie do wulkanów? Jakiś konkretny cel, czy przypadek? ? Quote Link to post Share on other sites
eire 177 Posted August 25, 2020 Author Share Posted August 25, 2020 Hej. Szukałem tzw. wspólnego mianownika ? Pierwszą zdobytą wysoką górą było Kilimandżaro, a że należy ona do Korony Wulkanów, to pomyślałem, że to dobry i nieco inny kierunek. I tak zacząłem w ubiegłym roku spacery tu i tam :) Ale to nie jedyny mój kierunek górskich wycieczek - "biorę" wszystko, co się uda, na co będzie czas i możliwości :) Przyznam, że w planach były (są) już kolejne wyprawy, no ale sytuacja na świecie blokuje niemal wszystko. Zainteresowanych i chętnych zapraszam na nieco egzotyczne wulkany Mount Hagen i Mount Giluwe, niestety najwcześniej pewnie na kolejny rok :) 1 Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,117 Posted August 25, 2020 Share Posted August 25, 2020 4 godziny temu, GórskiPluto napisał: Pytanie z ciekawości, skąd się wzięło u Ciebie takie zamiłowanie do wulkanów? Jakiś konkretny cel, czy przypadek? ? 2 godziny temu, eire napisał: Szukałem tzw. wspólnego mianownika ? Pierwszą zdobytą wysoką górą było Kilimandżaro, a że należy ona do Korony Wulkanów, to pomyślałem, że to dobry i nieco inny kierunek. I tak zacząłem w ubiegłym roku spacery tu i tam A mi przyszła taka myśl, że może to z sentymentu do małego księcia, który na swojej planecie miał trzy wulkany, w tym dwa czynne. Exupery byłby zachwycony. 1 1 Quote Link to post Share on other sites
GórskiPluto 15 Posted August 27, 2020 Share Posted August 27, 2020 Dnia 25.08.2020 o 12:42, eire napisał: Hej. Szukałem tzw. wspólnego mianownika ? Pierwszą zdobytą wysoką górą było Kilimandżaro, a że należy ona do Korony Wulkanów, to pomyślałem, że to dobry i nieco inny kierunek. I tak zacząłem w ubiegłym roku spacery tu i tam ? Ale to nie jedyny mój kierunek górskich wycieczek - "biorę" wszystko, co się uda, na co będzie czas i możliwości ? Przyznam, że w planach były (są) już kolejne wyprawy, no ale sytuacja na świecie blokuje niemal wszystko. Zainteresowanych i chętnych zapraszam na nieco egzotyczne wulkany Mount Hagen i Mount Giluwe, niestety najwcześniej pewnie na kolejny rok ? Na pewno się zainteresuje tym, bo Twoje zdjęcia robią wrażenie i wpisuje to w listę celów podróży. ? Dnia 25.08.2020 o 15:24, wjesna napisał: A mi przyszła taka myśl, że może to z sentymentu do małego księcia, który na swojej planecie miał trzy wulkany, w tym dwa czynne. Exupery byłby zachwycony. Jak miło, że ta książka jest znacząca nie tylko dla mnie. Czytana wielokrotnie i za każdym razem nowa nauka. ? 2 Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,117 Posted August 27, 2020 Share Posted August 27, 2020 3 godziny temu, GórskiPluto napisał: Jak miło, że ta książka jest znacząca nie tylko dla mnie. Czytana wielokrotnie i za każdym razem nowa nauka. ? Myślę, że ta książka ma wielu fanów, również wśród tatromaniakowej ferajny, nawet ciut nieświadomie, bo gdzie indziej , niż na B-612, można zobaczy 43 zachody słońca w ciągu jednego dnia. 1 Quote Link to post Share on other sites
eire 177 Posted December 14, 2020 Author Share Posted December 14, 2020 (edited) Cześć, czytam, że w Tatrach był halny a ja wracam ponownie z informacją o... wulkanie ? Pomimo sytuacji tu i na świecie, czas i treningi nie poszły na marne, tym razem stopy stanęły na najwyższym, nieczynnym już wulkanie Ameryki Północnej, Citlaltepetl 5636 m n.p.m. "Gwieździsta Góra" bardzo wymagająca, duże przewyższenie na akcji (prawie 1400m), duże nachylenie stoku. Ciężkie zejście, poprzez tzw. labirynt skalny. Odczuwalna temperatura na szczycie ok. -20, a to dzięki bardzo silnemu wiatrowi. No, ale w końcu to góry - nikt nie mówi, że miało być łatwo ? A jeśli nic się nie zmieni, to wkrótce... ciąg dalszy nastąpi ? Tymczasem - Miłego! Edited December 14, 2020 by eire 6 2 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 2,534 Posted December 14, 2020 Share Posted December 14, 2020 Wow ! Ale widoki ! Powodzenia w zdobywaniu kolejnych wulkanów ? Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 2,427 Posted December 15, 2020 Share Posted December 15, 2020 Brawo!!! Szacun???? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts