peter1 Opublikowano 27 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2021 (edytowane) Szatan(2422m) - piękny dwuwierzchołkowy szczyt w Grani Baszt rozdzielających Dolinę Młynicką od Mięguszowieckiej. Większość nieznakowanych tras zaczyna się w Dolinie Młynickiej. Najsłynniejsza prowadzi przez Baszty ścisłą granią. Zdjęcia(panoramki) za Wikipedią: Edytowane 27 Listopada 2021 przez peter1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 27 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2021 Miałem przyjemność być w tym roku przy świetnej pogodzie. Planowałem od dawna ale zawsze coś tam stawało na drodze. Moim obecnym marzeniem jest przejść całą grań Baszt a także skoczyć na Diablovinę i Zadnią Basztę. Chcę też powtórzyć wejście od Młynickiej ale tym razem przez Szatanią Przełęcz. Podzieliłem foty na 2 części bo za dużo ich jest. Dziś pierwsza część: widok na drugi wierzchołek(płn) Mięgusze Rysy i Wysoka Solisko, Krywań, Furkot i Hruby Grań Soliska Wysoka, Gerlach, Kończysta, Tępa podejście na drugi(płn) wierzchołek Diablovina, Zadnia Baszta, po lewej Szczyrbski, na horyzoncie Orla Hruby i Szczyrbski główny wierzchołek(pd) z drugiego Szczyrbskie Pleso i Młynicka Szczyrbski, z tyłu 'nasze':) Furkot i Hruby Wielkie Solisko i Krywań cdn... 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 5 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2021 część 2: spadek grani ku Szataniej Przełęczy Szatania Przełęcz Szczyrbski kawałek grani i drugi wierzchołek widok na Hińczowe i dol. Mięguszowiecką Młynicka Rysy przez 'szparę' drugi wierzchołek(a raczej pierwszy) Mięgusze przez inną 'szparę' oba wierzchołki Popradskie Pleso, Osterwa, Tępa i Kończysta dol. Mięguszowiecka Baszty i Szczyrbskie Pleso Gerlach i Kończysta Rysy, Waga i Wysoka dol. Mięguszowiecka 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 5 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2021 pięknie ,ech tak z 15 lat mniej ..... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 5 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2021 10 minut temu, barbie609 napisał: pięknie ,ech tak z 15 lat mniej ..... ja młodzieniaszkiem też nie jestem ale daję radę...:) więc może trochę mniej niż 15? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 5 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2021 1 godzinę temu, peter1 napisał: więc może trochę mniej niż 15? Nie licytujmy się , w każdym razie teraz było by już ciężko . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 5 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2021 Ja też nie jestem już pierwszej młodości. A w dodatku kopcę jak smok, w efekcie czego łapię zadyszkę za zadyszką 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 5 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2021 1 godzinę temu, Mnich Moderator napisał: kopcę jak smok 5 lat temu udało mi się rzucić ,ale zadyszkę też łapię często 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 5 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2021 29 minut temu, barbie609 napisał: 5 lat temu udało mi się rzucić ,ale zadyszkę też łapię często Ja mam bardzo silną wolę. Postanowiłem sobie, że będę palił i palę do dziś Żeby nie było, oczywiście papierosy są bleeee… 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 5 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2021 7 godzin temu, Mnich Moderator napisał: Ja też nie jestem już pierwszej młodości. A w dodatku kopcę jak smok, w efekcie czego łapię zadyszkę za zadyszką Rzuć to gówno, człowieku ... Z życzliwości tak piszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 5 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2021 11 godzin temu, barbie609 napisał: pięknie ,ech tak z 15 lat mniej ..... Też bym nie pogardził, ale co zrobić... Na razie w ramach odmładzania zrzuciłem od wiosny ponad 5 kg. Na szczęście miałem z czego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 5 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2021 10 godzin temu, peter1 napisał: ja młodzieniaszkiem też nie jestem ale daję radę...:) więc może trochę mniej niż 15? Który jesteś rocznik? Ja 1967. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 5 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2021 Dnia 27.11.2021 o 13:07, peter1 napisał: Podzieliłem foty na 2 części bo za dużo ich jest Dzięki za tę porcyjkę pięknych widoków spoza oklepanych szlaków. Miód i malina dla oczu, szczególnie teraz gdy za oknem szaroburo i ponuro, a do czerwca daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 6 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2021 9 godzin temu, Jędrek napisał: Ja 1967. młodzik z Waści ...... ja to 1966 r 9 godzin temu, Jędrek napisał: za oknem szaroburo i ponuro, no w tej momencie to raczej mocno biało , jak mi się ,,osiołek ,,naprawi to pewnie gdzieś sobie wyskoczę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 6 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2021 Dnia 5.12.2021 o 15:58, Mnich Moderator napisał: Ja też nie jestem już pierwszej młodości. A w dodatku kopcę jak smok, w efekcie czego łapię zadyszkę za zadyszką Nie ma co sie chwalić.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 6 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2021 @peter1 super relacja. Foty genialne!!! Gratki za wyprawę i trzymam kciuki za realizację planów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2021 Dnia 5.12.2021 o 23:51, Jędrek napisał: Który jesteś rocznik? Ja 1967. No jednak dekadę mniej. @jaaga76 dzięki! Już planuję na następny rok. Ale mam w zanadrzu jeszcze parę tras do zamieszczenia tutaj z tego roku...:) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 7 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2021 1 godzinę temu, peter1 napisał: Ale mam w zanadrzu jeszcze parę tras do zamieszczenia tutaj z tego roku...:) Dawaj dawaj te Twoje wyprawy są naprawdę super. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2021 7 godzin temu, peter1 napisał: No jednak dekadę mniej. @jaaga76 dzięki! Już planuję na następny rok. Ale mam w zanadrzu jeszcze parę tras do zamieszczenia tutaj z tego roku...:) Czekam z niecierpliwością 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 8 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2021 Przeczytałam genezę nazwy szczytu. To ja juz wiem, po co tam ludzie chodzą...skarbów szukają. I znajdują je w postaci pięknych widoków. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sickboy777 Opublikowano 16 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2023 Kolejne trofeum z wrześniowej wyprawy w Tatry Okolice zejścia ze szlaku: Koprovsky, Cubryna i Mięgusze częściowo w chmurach: Drugi wierzchołek: Rysy, Wysoka i Gerlach: Grań Soliska: 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 16 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2023 Kolejna fajna wyprawa, gratulacje. Parę dni temu przyglądałem się tej grani ze Skrajnego Soliska. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi