Fibi 1,582 Posted October 10, 2019 Share Posted October 10, 2019 Takie tam, pagóry niepozorne. Dość płaskawe, więc zimą dobre na biegówki, latem na rower. Ja Wam jednak polecam spacery po tamtejszych kopkach, szczególnie zimą- wtedy jest tam inny świat: Wszystkie fotki pochodzą z okolic Stogu Izerskiego. W sezonie zimowym można na niego wjechać kolejką w godzinach 18-22, więc łatwo dotrzeć na zachodzik :) 5 1 Quote Link to post Share on other sites
Guest Posted October 10, 2019 Share Posted October 10, 2019 Może niepozorne ale jakie piękne ? Quote Link to post Share on other sites
MonteLaguna 178 Posted October 10, 2019 Share Posted October 10, 2019 (edited) W Górach Izerskich to tylko Wysoką Kopę zaliczyłem(podczas zdobywania Korony Gór Polskich). Bardzo niepozorne i płaskie miejsce poza szlakiem. Chyba tylko ludzie z klubu KGP tam chodzą. ? Edited October 10, 2019 by MonteLaguna 1 Quote Link to post Share on other sites
Fibi 1,582 Posted October 10, 2019 Author Share Posted October 10, 2019 @MonteLaguna Ja się na Wysoką Kopę wybieram i nie mogę się jakoś wybrać(KGP nie robię, ale dużo szczytów wyszło mimochodem, to może kiedyś nazbieram), ale w końcu trzeba będzie iść, bo mi się kończą pomysły na wypady weekendowe. A w Sudety akurat najbliżej mam z domu. 1 Quote Link to post Share on other sites
MonteLaguna 178 Posted October 10, 2019 Share Posted October 10, 2019 25 minut temu, Fibi napisał: @MonteLaguna Ja się na Wysoką Kopę wybieram i nie mogę się jakoś wybrać(KGP nie robię, ale dużo szczytów wyszło mimochodem, to może kiedyś nazbieram), ale w końcu trzeba będzie iść, bo mi się kończą pomysły na wypady weekendowe. A w Sudety akurat najbliżej mam z domu. No KGP gorąco polecam. Ja akurat jestem z Małopolski więc 15 sudeckich szczytów z KGP to było wyzwanie logistyczne. W sumie to na 7 dni rozłożyłem. Jeśli jesteś z Zachodniej Polski to akurat w Bieszczady będziesz miała daleko, a tam Tarnica czeka jeśli jej jeszcze nie zaliczyłaś oczywiście. ? 1 Quote Link to post Share on other sites
Fibi 1,582 Posted October 10, 2019 Author Share Posted October 10, 2019 @MonteLaguna Na Tarnicy akurat już byłam, za to wszystkie Beskidy przede mną. Ale nie mam ciśnienia na koronę, najważniejsze, że Rysy zrobione, pozostałe szczyty są łatwe, to sobie mogę na emeryturze dokończyć ;) O ile dożyję i będę na chodzie ;) 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 4,310 Posted January 18, 2021 Share Posted January 18, 2021 (edited) Dostanę pewnie złotą łopatę za odkopanie wątku , ale lubię Izery i chciałbym Was zachęcić ,żeby tam wpaść jak będziecie chwilę czasu. Przede wszystkim jak dla mnie one są inne od Beskidów , brak wiatrów fenowych/ klimat alaskańsko -syberyjski , roślinność reliktowa brzoza karłowata na Hali Izerskiej . Zresztą jak stoję na brzegiem Izery i patrzą na Halę Izerską/ wielką izerę/ to pasowały by mi na brzegu rzeki spiczaste tipi i podświadomie oczekuję że zza pojedynczych świerków wyjadą bohaterowie ze książek Szklarskich -Złoto Gór Czarnych albo para wędrowców od Wernica traper Karol i doktor Jan. A zimą może ktoś z Londona ewentualnie Balto prowadzący zaprzęg i kończący wielką sztafetę maszerów ze szczepionką na dyfteryt dla Nome. Nie można zapomnieć o Chatce Górzystów z legendarnymi naleśnikami. Jest jeszcze kwestia historii tego miejsca ale to byłoby już za dużo. Ech rozpisałem się a Izery to też Wysoki Gzrbiet z Wysoką Kopą o której już mówiliście , ale jest tam jeszcze Kopalnie Stanisław najwyżej położona w europie środkowej -robiąca naprawdę duże wrażenie-piękna panorama Karkonoszy.Sam szlak od Rozdroża Izerskiego urozmaicony :wychodnie skalne ciekawa roślinność .W drugą stronę grzbietem schronisko -bufet Wysoki Kamień. Stóg Izerski dalej już po czeskiej stronie Smrek z wieżą widokową. Mam nadzieję że Was trochę zainteresowałem teraz parę fotek. schronisko Orle dawnej Huta Szkła potem jednostka WOP-fajny żurek przełom Izery kładka na czeską stronę widoki z Kopalni Stanisław Izera w górnym biegu Hala Izerska/wielka izera/ i Chatka Górzystów Mam nadzieję , że Was zachęciłem . Do zobaczenia na kawie w Orlu! Edited July 3 by barbie609 7 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,585 Posted January 18, 2021 Share Posted January 18, 2021 @barbie609 trochę mało górzyście ale miło dla oka i chyba łatwo?. Tak gdzieś przy okazji, bez pośpiechu chciałabym zdobyć Koronę Gór Polski więc tam też zawitam? 1 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 3,265 Posted January 19, 2021 Share Posted January 19, 2021 @barbie609 podpisuję się obiema rękami pod Twoimi zachwytami nad Izererami. Są niższe, ale przepiękne i zimą i latem. Uwielbiam po nich chodzić, a jeszcze bardziej przemierzać je na biegówkach ?. Naleśniki w Chatce Górzystów to poemat!!! 4 Quote Link to post Share on other sites
Fibi 1,582 Posted February 21, 2021 Author Share Posted February 21, 2021 Ze spacerku w ubiegłą niedzielę: Naleśników tym razem nie było, za to były przeżycia ekstremalne w zamarzniętym wychodku przy Chatce Górzystów ? 8 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 3,265 Posted March 31, 2021 Share Posted March 31, 2021 (edited) @Fibi minęłyśmy się ?20210326_124406.heic (Nie wiem co jest, ale mi się nie ładują zdjęcia ?. Ktoś wie, jak to zmieniać?) Edited March 31, 2021 by jaaga76 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 4,310 Posted April 1, 2021 Share Posted April 1, 2021 A ja muszę czekać do lipca? Quote Link to post Share on other sites
Fibi 1,582 Posted April 4, 2021 Author Share Posted April 4, 2021 Dnia 1.04.2021 o 11:14, barbie609 napisał: A ja muszę czekać do lipca? No to na pocieszenie kilka fotek z lipca ? 3 1 Quote Link to post Share on other sites
Q'bot 1,849 Posted April 4, 2021 Share Posted April 4, 2021 Czy to są gdzieś okolice parku ciemengo nieba? Bo w sumie krajobrazowo to dość nudno, ale jeśli widać dobrze drogę mleczną, to może bym się kiedyś skusił ? Quote Link to post Share on other sites
barbie609 4,310 Posted April 4, 2021 Share Posted April 4, 2021 (edited) Tak to Hala Izerska przynajmniej na ostatnim zdjęciu. Edited April 4, 2021 by barbie609 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 3,265 Posted April 19, 2021 Share Posted April 19, 2021 Marcowe Orle...Ależ było przyjemnie ... 5 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 4,310 Posted July 18, 2021 Share Posted July 18, 2021 (edited) I w końcu jesteśmy na wczasach w tych izerskich lasach. Kwaterujemy jak zwykle w GKT Czeszka w Świeradowie . Dziś dotarliśmy ok 15 i jako ,że mieliśmy w kołach te 500 kilosów udaliśmy się tylko na krótki spacer ,Ponieważ w pobliżu Czeszki powstał ten SKY and Walk postanowiliśmy go sprawdzić. Widoczki fajne co prawda jutro spodziewam się lepszych ze Stogu Izerskiego , ale też są fajne.Cena jest trochę chora 49 zeta to trochę dużo ale w sumie to nie ma skali porównawczej. Poniżej kilka fotek. Te izerskie lasy jest jest to konstrukcja widoczki z wieży zbliżenie na Wysoki Kamień Edited July 18, 2021 by barbie609 6 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 4,310 Posted July 20, 2021 Share Posted July 20, 2021 Wczoraj miał być Stóg Izerskie Smrk /czesi są normalniejsi od słowaków/ ale stwierdziliśmy że to białe mokre z dołu też dobrze widać, więc śmigneliśmy po zamkach , pałacach i parkach. Jest parę miejsc do polecenia ale to może innym razem. W dniu dzisiejszym nasze lepsze połowy zafundowały sobie odnowę biologiczną a my czyli ja i W udaliśmy się w jedno z fajniejszych miejsc w Izerach czyli Wysoki Grzbiet z kopalnia Stanisław na czele. Zaczęliśmy a Rozdroża Izerskiego zielonym , potem grzbietem do kopalni czerwonym/GSS/ i dalej na Sine Skałki i potem żółtym na dół do Rozdroża.Pogoda trochę mieszana chwilami cieplutko , chwilami trzeba było bluzy ubierać/ Szlak miejscami mokry. Spotkaliśmy na szlaku może dwadzieścia , może trzydzieści osób. Było naprawdę fajnie. Do wątku Ci co skaczą coś przybędzie ale później bo tu z netem słabo. Poniżej parę fotek . Szrenica ze Zwaliska -Śnieżka się schowała wejście na kopalnię wyrobiska kopalni , na żywo robi jeszcze większe wrażenie dalej było izersko czyli leśną drogą ale na Sinych Skałkach widoczki super no i my w Izerach , jeśli ktoś nie był to naprawdę polecamy Izery są super 7 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 3,265 Posted July 20, 2021 Share Posted July 20, 2021 @barbie609 Dla mnie Izery to przede wszystkim biegówki, ale po Twoich opisach chyba sie skuszę na jakiś jesienny weekendowy wypad. ?? Kopalnia kapitalna!? Quote Link to post Share on other sites
barbie609 4,310 Posted July 22, 2021 Share Posted July 22, 2021 (edited) Znowu w Izerach.Planowana na pierwszy dzień wycieczka zrealizowana dopiero dzisiaj. Stóg izerski -Smrk-Świeradów. Czesi wymagają szczepień ale tu w górach to świat wolnych ludzi, przynajmniej na razie.Jedyna różnica do lat ubiegłych to brak handlarzy pod wieżą na Smrku. Pogoda względna ludzi jak zwykle tutaj sporo, widoki piękne. Poniżej kilka fotek. Jeszcze na Stogu pustawo w stronę granicy widoczki z wieży Karkonosze i zbliżenie na Śnieżne Kotły zejście ze Stogu Edited July 22, 2021 by barbie609 3 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 4,310 Posted July 24, 2021 Share Posted July 24, 2021 Ostatni dzień w Izerach , tradycyjnie wyprawa Drogą Izerską czyli Jakuszyce -Orle-przełom Izery -Hala Izerska -Świeradów. Pogoda świetna, ludzi niestety dużo rowerzystów zatrzęsienie ale było bardzo fajnie.Niestety naleśników nie było bo podejście do Chatki było prawie niemożliwe ze względu na tłumy. Poniżej jak zwykle parę fotek. Uwielbiam ten mostek piękna Izera wielka Izera dla mnie kawałek innego świata pora zejść , mam nadzieję,że jeszcze tu wrócę 6 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 3,265 Posted March 11, 2022 Share Posted March 11, 2022 (edited) I znowu marcowo na biegówkach ?. Co prawda z weekendu zrobił się dzień, bo zapomnieliśmy o Biegu Piastów, ale i tak było super. Odkryliśmy nowe trasy. Tym razem pogoda była w przysłowiową kratkę. Może jeszcze za dwa tygodnie sie uda wyskoczyć na biegóweczki....? Edited March 11, 2022 by jaaga76 6 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 4,310 Posted March 11, 2022 Share Posted March 11, 2022 @jaaga76w Chatce byliście ? Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 3,265 Posted March 11, 2022 Share Posted March 11, 2022 4 godziny temu, barbie609 napisał: @jaaga76w Chatce byliście ? Nie. Tym razem naleśniki odpuszczone ?. Quote Link to post Share on other sites
Gosia WU 77 Posted September 15, 2022 Share Posted September 15, 2022 Dnia 18.07.2021 o 20:51, barbie609 napisał: I w końcu jesteśmy na wczasach w tych izerskich lasach. Kwaterujemy jak zwykle w GKT Czeszka w Świeradowie . Dziś dotarliśmy ok 15 i jako ,że mieliśmy w kołach te 500 kilosów udaliśmy się tylko na krótki spacer ,Ponieważ w pobliżu Czeszki powstał ten SKY and Walk postanowiliśmy go sprawdzić. Widoczki fajne co prawda jutro spodziewam się lepszych ze Stogu Izerskiego , ale też są fajne.Cena jest trochę chora 49 zeta to trochę dużo ale w sumie to nie ma skali porównawczej. Poniżej kilka fotek. Te izerskie lasy jest jest to konstrukcja widoczki z wieży zbliżenie na Wysoki Kamień 1 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts