Fibi Opublikowano 10 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2019 Takie tam, pagóry niepozorne. Dość płaskawe, więc zimą dobre na biegówki, latem na rower. Ja Wam jednak polecam spacery po tamtejszych kopkach, szczególnie zimą- wtedy jest tam inny świat: Wszystkie fotki pochodzą z okolic Stogu Izerskiego. W sezonie zimowym można na niego wjechać kolejką w godzinach 18-22, więc łatwo dotrzeć na zachodzik :) 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2019 Może niepozorne ale jakie piękne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MonteLaguna Opublikowano 10 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2019 (edytowane) W Górach Izerskich to tylko Wysoką Kopę zaliczyłem(podczas zdobywania Korony Gór Polskich). Bardzo niepozorne i płaskie miejsce poza szlakiem. Chyba tylko ludzie z klubu KGP tam chodzą. Edytowane 10 Października 2019 przez MonteLaguna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 10 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2019 @MonteLaguna Ja się na Wysoką Kopę wybieram i nie mogę się jakoś wybrać(KGP nie robię, ale dużo szczytów wyszło mimochodem, to może kiedyś nazbieram), ale w końcu trzeba będzie iść, bo mi się kończą pomysły na wypady weekendowe. A w Sudety akurat najbliżej mam z domu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MonteLaguna Opublikowano 10 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2019 25 minut temu, Fibi napisał: @MonteLaguna Ja się na Wysoką Kopę wybieram i nie mogę się jakoś wybrać(KGP nie robię, ale dużo szczytów wyszło mimochodem, to może kiedyś nazbieram), ale w końcu trzeba będzie iść, bo mi się kończą pomysły na wypady weekendowe. A w Sudety akurat najbliżej mam z domu. No KGP gorąco polecam. Ja akurat jestem z Małopolski więc 15 sudeckich szczytów z KGP to było wyzwanie logistyczne. W sumie to na 7 dni rozłożyłem. Jeśli jesteś z Zachodniej Polski to akurat w Bieszczady będziesz miała daleko, a tam Tarnica czeka jeśli jej jeszcze nie zaliczyłaś oczywiście. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 10 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2019 @MonteLaguna Na Tarnicy akurat już byłam, za to wszystkie Beskidy przede mną. Ale nie mam ciśnienia na koronę, najważniejsze, że Rysy zrobione, pozostałe szczyty są łatwe, to sobie mogę na emeryturze dokończyć ;) O ile dożyję i będę na chodzie ;) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 18 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2021 (edytowane) Dostanę pewnie złotą łopatę za odkopanie wątku , ale lubię Izery i chciałbym Was zachęcić ,żeby tam wpaść jak będziecie chwilę czasu. Przede wszystkim jak dla mnie one są inne od Beskidów , brak wiatrów fenowych/ klimat alaskańsko -syberyjski , roślinność reliktowa brzoza karłowata na Hali Izerskiej . Zresztą jak stoję na brzegiem Izery i patrzą na Halę Izerską/ wielką izerę/ to pasowały by mi na brzegu rzeki spiczaste tipi i podświadomie oczekuję że zza pojedynczych świerków wyjadą bohaterowie ze książek Szklarskich -Złoto Gór Czarnych albo para wędrowców od Wernica traper Karol i doktor Jan. A zimą może ktoś z Londona ewentualnie Balto prowadzący zaprzęg i kończący wielką sztafetę maszerów ze szczepionką na dyfteryt dla Nome. Nie można zapomnieć o Chatce Górzystów z legendarnymi naleśnikami. Jest jeszcze kwestia historii tego miejsca ale to byłoby już za dużo. Ech rozpisałem się a Izery to też Wysoki Gzrbiet z Wysoką Kopą o której już mówiliście , ale jest tam jeszcze Kopalnie Stanisław najwyżej położona w europie środkowej -robiąca naprawdę duże wrażenie-piękna panorama Karkonoszy.Sam szlak od Rozdroża Izerskiego urozmaicony :wychodnie skalne ciekawa roślinność .W drugą stronę grzbietem schronisko -bufet Wysoki Kamień. Stóg Izerski dalej już po czeskiej stronie Smrek z wieżą widokową. Mam nadzieję że Was trochę zainteresowałem teraz parę fotek. schronisko Orle dawnej Huta Szkła potem jednostka WOP-fajny żurek przełom Izery kładka na czeską stronę widoki z Kopalni Stanisław Izera w górnym biegu Hala Izerska/wielka izera/ i Chatka Górzystów Mam nadzieję , że Was zachęciłem . Do zobaczenia na kawie w Orlu! Edytowane 3 Lipca 2023 przez barbie609 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 18 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2021 @barbie609 trochę mało górzyście ale miło dla oka i chyba łatwo. Tak gdzieś przy okazji, bez pośpiechu chciałabym zdobyć Koronę Gór Polski więc tam też zawitam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 19 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 @barbie609 podpisuję się obiema rękami pod Twoimi zachwytami nad Izererami. Są niższe, ale przepiękne i zimą i latem. Uwielbiam po nich chodzić, a jeszcze bardziej przemierzać je na biegówkach . Naleśniki w Chatce Górzystów to poemat!!! 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 21 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2021 Ze spacerku w ubiegłą niedzielę: Naleśników tym razem nie było, za to były przeżycia ekstremalne w zamarzniętym wychodku przy Chatce Górzystów 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 31 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2021 (edytowane) @Fibi minęłyśmy się 20210326_124406.heic (Nie wiem co jest, ale mi się nie ładują zdjęcia . Ktoś wie, jak to zmieniać?) Edytowane 31 Marca 2021 przez jaaga76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2021 A ja muszę czekać do lipca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Dnia 1.04.2021 o 11:14, barbie609 napisał: A ja muszę czekać do lipca No to na pocieszenie kilka fotek z lipca 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Czy to są gdzieś okolice parku ciemengo nieba? Bo w sumie krajobrazowo to dość nudno, ale jeśli widać dobrze drogę mleczną, to może bym się kiedyś skusił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 (edytowane) Tak to Hala Izerska przynajmniej na ostatnim zdjęciu. Edytowane 4 Kwietnia 2021 przez barbie609 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Marcowe Orle...Ależ było przyjemnie ... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 18 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2021 (edytowane) I w końcu jesteśmy na wczasach w tych izerskich lasach. Kwaterujemy jak zwykle w GKT Czeszka w Świeradowie . Dziś dotarliśmy ok 15 i jako ,że mieliśmy w kołach te 500 kilosów udaliśmy się tylko na krótki spacer ,Ponieważ w pobliżu Czeszki powstał ten SKY and Walk postanowiliśmy go sprawdzić. Widoczki fajne co prawda jutro spodziewam się lepszych ze Stogu Izerskiego , ale też są fajne.Cena jest trochę chora 49 zeta to trochę dużo ale w sumie to nie ma skali porównawczej. Poniżej kilka fotek. Te izerskie lasy jest jest to konstrukcja widoczki z wieży zbliżenie na Wysoki Kamień Edytowane 18 Lipca 2021 przez barbie609 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 20 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2021 Wczoraj miał być Stóg Izerskie Smrk /czesi są normalniejsi od słowaków/ ale stwierdziliśmy że to białe mokre z dołu też dobrze widać, więc śmigneliśmy po zamkach , pałacach i parkach. Jest parę miejsc do polecenia ale to może innym razem. W dniu dzisiejszym nasze lepsze połowy zafundowały sobie odnowę biologiczną a my czyli ja i W udaliśmy się w jedno z fajniejszych miejsc w Izerach czyli Wysoki Grzbiet z kopalnia Stanisław na czele. Zaczęliśmy a Rozdroża Izerskiego zielonym , potem grzbietem do kopalni czerwonym/GSS/ i dalej na Sine Skałki i potem żółtym na dół do Rozdroża.Pogoda trochę mieszana chwilami cieplutko , chwilami trzeba było bluzy ubierać/ Szlak miejscami mokry. Spotkaliśmy na szlaku może dwadzieścia , może trzydzieści osób. Było naprawdę fajnie. Do wątku Ci co skaczą coś przybędzie ale później bo tu z netem słabo. Poniżej parę fotek . Szrenica ze Zwaliska -Śnieżka się schowała wejście na kopalnię wyrobiska kopalni , na żywo robi jeszcze większe wrażenie dalej było izersko czyli leśną drogą ale na Sinych Skałkach widoczki super no i my w Izerach , jeśli ktoś nie był to naprawdę polecamy Izery są super 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 20 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2021 @barbie609 Dla mnie Izery to przede wszystkim biegówki, ale po Twoich opisach chyba sie skuszę na jakiś jesienny weekendowy wypad. Kopalnia kapitalna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 22 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2021 (edytowane) Znowu w Izerach.Planowana na pierwszy dzień wycieczka zrealizowana dopiero dzisiaj. Stóg izerski -Smrk-Świeradów. Czesi wymagają szczepień ale tu w górach to świat wolnych ludzi, przynajmniej na razie.Jedyna różnica do lat ubiegłych to brak handlarzy pod wieżą na Smrku. Pogoda względna ludzi jak zwykle tutaj sporo, widoki piękne. Poniżej kilka fotek. Jeszcze na Stogu pustawo w stronę granicy widoczki z wieży Karkonosze i zbliżenie na Śnieżne Kotły zejście ze Stogu Edytowane 22 Lipca 2021 przez barbie609 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 24 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2021 Ostatni dzień w Izerach , tradycyjnie wyprawa Drogą Izerską czyli Jakuszyce -Orle-przełom Izery -Hala Izerska -Świeradów. Pogoda świetna, ludzi niestety dużo rowerzystów zatrzęsienie ale było bardzo fajnie.Niestety naleśników nie było bo podejście do Chatki było prawie niemożliwe ze względu na tłumy. Poniżej jak zwykle parę fotek. Uwielbiam ten mostek piękna Izera wielka Izera dla mnie kawałek innego świata pora zejść , mam nadzieję,że jeszcze tu wrócę 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 11 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2022 (edytowane) I znowu marcowo na biegówkach . Co prawda z weekendu zrobił się dzień, bo zapomnieliśmy o Biegu Piastów, ale i tak było super. Odkryliśmy nowe trasy. Tym razem pogoda była w przysłowiową kratkę. Może jeszcze za dwa tygodnie sie uda wyskoczyć na biegóweczki.... Edytowane 11 Marca 2022 przez jaaga76 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 11 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2022 @jaaga76w Chatce byliście ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 11 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2022 4 godziny temu, barbie609 napisał: @jaaga76w Chatce byliście ? Nie. Tym razem naleśniki odpuszczone . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosia WU Opublikowano 15 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 Dnia 18.07.2021 o 20:51, barbie609 napisał: I w końcu jesteśmy na wczasach w tych izerskich lasach. Kwaterujemy jak zwykle w GKT Czeszka w Świeradowie . Dziś dotarliśmy ok 15 i jako ,że mieliśmy w kołach te 500 kilosów udaliśmy się tylko na krótki spacer ,Ponieważ w pobliżu Czeszki powstał ten SKY and Walk postanowiliśmy go sprawdzić. Widoczki fajne co prawda jutro spodziewam się lepszych ze Stogu Izerskiego , ale też są fajne.Cena jest trochę chora 49 zeta to trochę dużo ale w sumie to nie ma skali porównawczej. Poniżej kilka fotek. Te izerskie lasy jest jest to konstrukcja widoczki z wieży zbliżenie na Wysoki Kamień 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi