KamX Opublikowano 23 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2020 Witam, szukam szlaku w tatrach dla początkującego. Może nie jestem początkującym bo trochę po górach pochodziłem w Beskidach góry od A do Z ale w tatrach byłem tylko 2 razy (Morskie oko, Hala Ornak) . Jak sądzicie czy łatwe dwutysięczniki są już dostępne w moim przypadku? Np. Czerwone wierchy itp. Macie jakieś polecane trasy dla mnie? Zależy mi również na widokach aby nie było widać samego czubka nosa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 23 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2020 Tutaj znajdziesz sporo informacji. Przejrzyj też inne podobne wątki bo wiele tematów się powtarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 23 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2020 (edytowane) 35 minut temu, KamX napisał: Witam, szukam szlaku w tatrach dla początkującego. Może nie jestem początkującym bo trochę po górach pochodziłem w Beskidach góry od A do Z ale w tatrach byłem tylko 2 razy (Morskie oko, Hala Ornak) . Jak sądzicie czy łatwe dwutysięczniki są już dostępne w moim przypadku? Np. Czerwone wierchy itp. Macie jakieś polecane trasy dla mnie? Zależy mi również na widokach aby nie było widać samego czubka nosa. absolutnie odradzam - Na szlakach występują oblodzenia. Poślizgnięcie się w stromym terenie grozi niebezpiecznym w skutkach upadkiem. Przy silnym wietrze, na szlaki mogą spadać gałęzie i drzewa. Wędrowanie w takich warunkach stanowi zagrożenie dla zdrowia i życia. Podczas burzy szczególnie niebezpieczne jest przebywanie na graniach, na szlakach wyposażonych w sztuczne ułatwienia (łańcuchy, klamry itp.) oraz w okolicy cieków wodnych. W przypadku spotkania z niedźwiedziem, należy spokojnie (bez gwałtownych ruchów) oddalić się w przeciwnym kierunku. Na szlaki przebiegające obok stromych zboczy mogą spadać kamienie, gałęzie, osuwać się skały lub powalone drzewa. PS Tatry piszemy z dużej litery Edytowane 23 Listopada 2020 przez J@n Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 23 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2020 Czerwone Wierchy jak najbardziej przy ładnej pogodzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamX Opublikowano 23 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2020 2 godziny temu, J@n napisał: absolutnie odradzam - Na szlakach występują oblodzenia. Poślizgnięcie się w stromym terenie grozi niebezpiecznym w skutkach upadkiem. Przy silnym wietrze, na szlaki mogą spadać gałęzie i drzewa. Wędrowanie w takich warunkach stanowi zagrożenie dla zdrowia i życia. Podczas burzy szczególnie niebezpieczne jest przebywanie na graniach, na szlakach wyposażonych w sztuczne ułatwienia (łańcuchy, klamry itp.) oraz w okolicy cieków wodnych. W przypadku spotkania z niedźwiedziem, należy spokojnie (bez gwałtownych ruchów) oddalić się w przeciwnym kierunku. Na szlaki przebiegające obok stromych zboczy mogą spadać kamienie, gałęzie, osuwać się skały lub powalone drzewa. PS Tatry piszemy z dużej litery Sorry, zapomniałem napisać że mi nie chodzi o zime tylko o późną wiosnę lub lato. A za Tatry od małej przepraszam. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 23 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2020 1 minutę temu, KamX napisał: późną wiosnę lub lato. no to masz jeszcze trochę czasu. W Tatrach Polskich to może zacznij od wycieczki Grześ - Rakoń - Wołowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 23 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2020 (edytowane) 6 godzin temu, KamX napisał: Witam, szukam szlaku w tatrach dla początkującego. Może nie jestem początkującym bo trochę po górach pochodziłem w Beskidach góry od A do Z ale w tatrach byłem tylko 2 razy (Morskie oko, Hala Ornak) . Jak sądzicie czy łatwe dwutysięczniki są już dostępne w moim przypadku? Np. Czerwone wierchy itp. Macie jakieś polecane trasy dla mnie? Zależy mi również na widokach aby nie było widać samego czubka nosa. @KamX @J@n to nasz forumowy i juz prawie etatowy "zniechęcacz" do wędrówek po Tatrach, ale daje się lubić , więc się nie daj nabić w butelke... Jeśli chodziłeś po Beskidach, to proponowane przez @J@n Tatry Zachodnie na początek będą w sam raz. Potem Czerwone Wierchy. W między czasie Dolina Pięciu Stawów Polskich. A dalej samo pójdzie... Do zobaczenia na szlaku Edytowane 23 Listopada 2020 przez jaaga76 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 24 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2020 16 godzin temu, jaaga76 napisał: A dalej samo pójdzie... no i po tygodniu wszystkie szlaki w Tatrach Polskich będziesz miał zaliczone 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 24 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2020 A @J@n zzielenieje ze złości 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 26 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2020 Dnia 24.11.2020 o 20:32, jaaga76 napisał: A @J@n zzielenieje ze złości ma nadzieję że kolega @KamX opowie nam o swoich przygodach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a chodźże na pole Opublikowano 26 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2020 Brałbym pod uwagę jeszcze kondycję Ile szanowny kolega @KamX jest w stanie przejść. Na początek może krótka trasa, ale widoki zacne - Rusinowa Polana, Gęsia Szyja. (wklejam same linki, żeby było przejrzyściej) https://youtu.be/sd-o6gNswdw Na początek przygody z ekspozycją dobry też Nosal. Niby nic, ale i widoki i przepaście są. https://youtu.be/GpMKqK9kXCM Ciekawy szlak, pomijany przez górołazów to Ścieżka nad Reglami. Nie trzeba od razu całej przechodzić, jest kilka miejsc w których można skończyć. https://youtu.be/1ziIQgu8Ii0 Tatry Zachodzie i ich klasyka Grześ, Rakoń, a potem trzeba się zastanowić czy iść dalej, czy na Wołowiec i się wrócić, czy iść jeszcze dalej i dopiero zejść przez Trzydniowiański. trasa już długa... https://youtu.be/wXDLxBGrpAg Czerwone Wierchy też piękne no i o 2000 można zahaczyć. https://youtu.be/kuLL26bZaoc Jeszcze dolina 5 Stawów i przez Świstówkę, ewentualnie przez Szpiglasowy do Morskiego Oka. https://youtu.be/dKGo9wjEPXU Jak widać jest dużo propozycji, w zasadzie na cały tydzień 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 30 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2020 Cześć. Dość łatwych tras jest dużo w Tatrach. Jak pisali poprzednicy prawie całe Tatry Zachodnie, z czego wyjątkowo ładne są Czerwone Wierchy. Z pięknych widokowo miejsc i łatwo dostępnych polecam Ci: 1. Kozi Wierch z Doliny Pięciu Stawów - jest tam trochę podejścia, ale bez trudności technicznych. Trasa jest świetna i widoki mega ładne. Zejście tą samą drogą. 2. Zadni Granat z Hali Gąsienicowej. Nie ma łańcuchów, trasa technicznie łatwa. Są może ze 2-3 miejsca, gdzie można wspomóc się rękoma. Jak przeszedłeś całe Beskidy w tym Babią Górę percią Akademików to spokojnie dasz radę. Kondycyjnie też nie jest jakoś męcząco. Zejście tą samą drogą. 3. Zawrat od Doliny Pięciu Stawów. Trasa bez żadnych trudności, spacerowa, widokowo całkiem nieźle. No i początek Orlej Perci. Kilka kroków w stronę Małego Koziego można zrobić :) Jeszcze fajne miejsca to Szpiglasowy Wierch, Świnicka przełęcz (najlepiej przy pewnej pogodzie) i przejście do Kasprowego Wierchu, albo i do Kopy Kondrackiej jak masz niezłą kondycję, świetna graniówka. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 30 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2020 A ja polecę jeszcze Polski Grzebień od Łysej Polany. Widokowo super a technicznie to po prostu bardzo długi spacer 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 30 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2020 21 minut temu, Zośka napisał: A ja polecę jeszcze Polski Grzebień od Łysej Polany. Widokowo super a technicznie to po prostu bardzo długi spacer Zgadzam się, grzebyk jest super!, tylko ciekawe kiedy będzie można bez negatywnego testu na koronawirusa przekraczać granicę...? Na Słowacji jest też dużo pięknych i łatwo dostępnych miejsc. Z Polskiego Grzebienia to już rzut beretem, 40-50 minut na Małą Wysoką, szkoda tam nie wejść. :) Od Jaworzyny Tatrzańskiej bardzo urokliwy i spacerowy jest też szlak na Kopskie Sedlo. Zresztą całe Tatry są fajne :D 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 30 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, Mateusz Z napisał: Od Jaworzyny Tatrzańskiej bardzo urokliwy i spacerowy jest też szlak na Kopskie Sedlo. No i na Lodową Przełęcz . To oczywiście jeszcze dłuższy spacer Edytowane 30 Listopada 2020 przez Zośka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi