Skocz do zawartości

"Mysli nieuczesane", moje, nie Leca...

jalfiak

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, barbie609 moder napisał(a):

z Bobrowcem od Sedla Umarłych to była decyzja Słowaków , z tego co wiem bali się nadmiernego ruchu z Polski , stwierdzili że jak jest niebieski z Bobrowieckiej do Cho-cho przez przełęcz to ten jest zbędny.

Kominiarski to kwestie przyrodnicze z zwłaszcza właśnie orły. Tak szczerze mówiąc dziwię się że dostęp do Tatr nie jest w tym momencie jeszcze bardziej ograniczany. Te tłumy które tam się przewalają niedługo je w ogóle zadepczą. Dlatego w tym roku jeśli chodzi o letnie Tatry to była w zasadzie tylko słowacka strona.

No tak. Tylko jak ograniczyć? Wprowadzić rezerwację biletów? Wyobrażasz sobie, że chcesz iść w góry i sorry, pierwszy bilet za rok? 

Nie wyobrażam sobie przemykania się lasem poza szlakiem w kamuflażu, żeby wejść na Kasprowy czy zobaczyć Czarny Staw... 

Polaków jest dużo, a Tatry małe. Kwestia nie do rozwiązania, a z drugiej strony skala dewastacji nie jest jednak bardzo duża. 

Tylko trzeba by "dojechać" śmieciarzy. 

Mnie też wkurza chodzenie w tłumie, ale przecież nie da się zabronić chodzenia jednym osobom a innym nie. I cóż, skoro ja chcę móc chodzić w Tatry to inni też mogą i będą. 

Może przedstawiam nieco samolubny punkt widzenia, ale ja nie wyobrażam sobie dalszego zamykania tych gór.

Edytowane przez pmwas
  • Lubię to ! 1

2 minuty temu, barbie609 moder napisał(a):

Zawsze można niektóre szlaki zamknąć  dla ruchu. A co do śmieciarzy a zwłaszcza pań/celowo z małej/ pozostawiających wszędzie papierzaki to jestem za .

Szlaki trzeba utrzymywać i muszę przyznać, że to się dzieje. 

Ogolnie ja widzę - mimo wszystko - pewną poprawę. Owszem, szczyty i przelecze bywają tu i tam nieco rozdeptane wokół ścieżek, ale przy całym ogromie powierzchni Tatr to trochę zadeptanej trawy to nie jest chyba ogromny problem. 

Mam zresztą wrażenie, że kiedyś szczyty były szerzej rozdeptane niż obecnie, zwłaszcza na Czerwonych Wierchach czy Ornaku.

Problem w tym, że jak ktoś chce jechać w Tatry żeby odpocząć od ludzi i zgiełku, to musi jechać poza sezonem, a sezon już od dawna obejmuje czerwiec i wrzesień... 

Źle się chodzi w takim tłumie, ale jest jak jest i albo będzie w tłumie, albo w deszczu/śniegu, albo wcale...

• Lubię to ! 2

36 minut temu, pmwas napisał(a):

Tylko jak ograniczyć?

Powtarzam to od lat - wszyscy (z TPN na czele) narzekają na zbyt duże tłumy w Tatrach - a wystarczy zlikwidować tzw. schroniska, które już od dawna zmieniły się w knajpy i cel pielgrzymek na piwko. Ruch zmniejszy się wyraźnie. 

Tatry są na tyle małe że na każdy szczyt da się wejść i zejść jednego dnia. 

A jeśli już "schroniska" miałyby pozostać, to w formie miejsc do noclegu, z łazienkami. Wyżywienie każdy sobie może sam przynieść. 

Ale przecież TPN na to nie pójdzie, bo wpływy z biletów znacznie spadną. 

• Lubię to ! 2

1 minutę temu, Jędrek napisał(a):

Powtarzam to od lat - wszyscy (z TPN na czele) narzekają na zbyt duże tłumy w Tatrach - a wystarczy zlikwidować tzw. schroniska, które już od dawna zmieniły się w knajpy i cel pielgrzymek na piwko. Ruch zmniejszy się wyraźnie. 

Tatry są na tyle małe że na każdy szczyt da się wejść i zejść jednego dnia. 

A jeśli już "schroniska" miałyby pozostać, to w formie miejsc do noclegu, z łazienkami. Wyżywienie każdy sobie może sam przynieść. 

Ale przecież TPN na to nie pójdzie, bo wpływy z biletów znacznie spadną. 

Ja wiem? Sam czasem chodzę na śniadanie na Halę Ornak. 

Po powrocie z masakrycznie męczącej Pysznianskiej też miło było usiąść w schronisku, to było jak wybawienie. 

Z drugiej strony w sezonie schroniska - niestety - i tak nie nadają się do tego, żeby usiąść i odpocząć, a już tym bardziej coś zamówić, bo jest tam taki tłum, że dopchać się nie da. Więc poza fajnymi porankami na wyjściu na szlak - ich likwidacji nawet bym nie zauważył. 

Jest na to prosty sposób - iść tak, jakby schronisk nie było. Mnie akurat tłum w dolinach nie przeszkadza, mijam, nie patrzę, lecę dalej. 

Co do przychodów, to po to one są, by remontować szlaki ulegające, że tak powiem, zużyciu przez nasilony ruch. 

Ogolnie tego się rozwiązać nie da.  To jak z korkami na drogach. Każdy chciałby jechać płynnie, ale przecież nie zabronimy jeździć  innym, a sobie nie. 

Przepraszam jeśli styl trochę bełkotliwy, temat jest wielowątkowy a nie mam czasu tego redagowac 😉

• Lubię to ! 2

10 minut temu, Jędrek napisał(a):

i cel pielgrzymek na piwko.

myślę,że wystarczy likwidacja alkoholu w schroniskach .

42 minuty temu, pmwas napisał(a):

Problem w tym, że jak ktoś chce jechać w Tatry żeby odpocząć od ludzi i zgiełku, to musi jechać poza sezonem, a sezon już od dawna obejmuje czerwiec i wrzesień... 

no  jeszcze w tygodniu w tym okresie można znaleźć fajną trasę , ale ja to raczej pokręcę się po polskich szlakach od października.

• Lubię to ! 2

14 minut temu, Jędrek napisał(a):

Ale od tego tłum się nie zmniejszy. 🤣

No nie, ale w zachodnich Tatrach i części wysokich powyżej schronisk jest - powiedzmy - znośnie. 

Najgorzej na łańcuchach, bo się zatory robią. Ale tu pomoc mogą tylko odcinki jednokierunkowe. 

Godzinę temu, pmwas napisał(a):

Ale tu pomoc mogą tylko odcinki jednokierunkowe. 

na stonkę nie ma żadnej pomocy , w ostatnim tygodniu podchodziłem z  Zawratu na Świnice i naliczyłem 21 osób schodzących pod prąd co wydłużyło moją wycieczkę conajmniej o 30 minut

26 minut temu, J@n napisał(a):

na stonkę nie ma żadnej pomocy , w ostatnim tygodniu podchodziłem z  Zawratu na Świnice i naliczyłem 21 osób schodzących pod prąd co wydłużyło moją wycieczkę conajmniej o 30 minut

Bo też ten kierunek jacyś mądrale z TPN wyznaczyli pod prąd wcześniejszym trendom. Ilekroć tam szedłem jeszcze przed tą zmianą, zdecydowana większość ludzi szła ze Świnicy w stronę Zawratu i korki były tam minimalne, jeśli w ogóle.  To już lepiej byłoby nic nie zmieniać, niż tak idiotycznie.

Godzinę temu, Jędrek napisał(a):

Bo też ten kierunek jacyś mądrale z TPN wyznaczyli pod prąd wcześniejszym trendom. Ilekroć tam szedłem jeszcze przed tą zmianą, zdecydowana większość ludzi szła ze Świnicy w stronę Zawratu i korki były tam minimalne, jeśli w ogóle.  To już lepiej byłoby nic nie zmieniać, niż tak idiotycznie.

Myślę, że chodziło o odcięcie Orlej Perci od kolejki na Kasprowy, innego wytłumaczenia tego akurat kierunku nie widzę. Chyba że tak bo tak 😉

• Lubię to ! 2

2 godziny temu, Jędrek napisał(a):

moim zdaniem bardzo dobre rozwiązanie, wsześniej liczba januszuf tamtędy idących była 10 krotnie większa

Edytowane przez J@n
  • Lubię to ! 1

1 godzinę temu, pmwas napisał(a):

Myślę, że chodziło o odcięcie Orlej Perci od kolejki na Kasprowy

Zapewne jakiś tęgi mózg mógł taki pomysł puścić, a inne go przyjęły. 

A było to bardzo fajne połączenie, wjazd pierwszą kolejką i spokojnie można było iść na Świnicę i dalej przez Zawrat na OP albo do Piątki i na Szpiglasowy. Robiłem tak wiele razy. 

20 godzin temu, pmwas napisał(a):

Czemu Gładka jest zamknięta? Nie wiem. 

Właśnie dlatego, by TPN mógł się chwalić na Jewstagramie nagraniami jak stoją ze słowackimi pracownikami z TANAP'u i rozdają mandaty nieostrożnym przechodniom... 

np. https://www.instagram.com/reel/C9aGK5Soq5F/

Jakby miał cynk, kiedy będą stacjonować, to zebrałbym znajomych, przebrał się za Talibów z rakietnicami i kałachami na ramieniu i byłby viralowy materiał ^^

• Lubię to ! 1