peter1 Opublikowano 6 Lipca Udostępnij Opublikowano 6 Lipca @Leszek Andrzej dzięki za wyczerpującą odpowiedź! Ja także mam wypróbowanego Słowaka, chodzimy od lat ale nie co roku(że względów finansowych). Palo Kuna się nazywa. A drugim wartym polecenia jest Andrzej Chrobak, którego polecono mi tu na forum(dzięki @jaaga76). Gratuluję przyjaźni z Tatarką. Niesamowita sprawa! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek Andrzej Opublikowano 6 Lipca Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 46 minut temu, jaaga76 napisał: a paragon dostajesz? Korzystam z usług przewodników w róznych formach, czyli chodzę z nimi na wyprawy na pozaszlaki, ale też w ramach zorganizowanych grup. I o ile przy grupie zorganizowanej wszystko raczej jest jasne, bo najczęsciej zawarta jest umowa, określone warunki itd, to w przypadku wyjść jeden na jeden (ewentualnie dwóch) to sporo rzeczy jest niedopowiedzianych. Chociażby kwestia relacji - mam tu na myśle pojęcie tzw. wypraw partnerskich oraz odpowiedzialności. W 2022 roku pod Gerlachem zginęły 3 osoby.... szły z przewodnikiem, czy z kolegą? Jaki był zakres odpowiedzielności...? Póki nic sie nie dzieje jest ok, ale jak coś się stanie.... (oby nigdy nie!!!!). Taka refleksja mnie naszła. Tak słyszałem o tym wypadku. Szli zimą trasą używaną w lecie z kolegą bardziej doświadczonym i chyba wspinaczem ale jak widać nie znającym tego rejonu. W zimie podchodzi i schodzi się od strony Doliny Batyżowieckiej oni trawersowali Kocioł Gierlacha czyli szli od strony Doliny Wielickiej. W górach też ważne jest szczęście albo inaczej jest bardzo ważne. Ratownik czy przewodnik wspina się lepiej od klientów ale też nie przewidzi wszystkiego i też może się potknąć itd. Z drugiej strony jak widzi że klient ma problemy techniczne lub kondycyjne to zawróci. Oni niestety też giną. Vlado zginął na Ganku w trakcie wspinaczki z córką. Urwał się mu chwyt i runął bo wyrwały się tkzw. przelotki. Córki nie wyrwało ze stanowiska. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmwas Opublikowano 22 Września Udostępnij Opublikowano 22 Września Marzy mi się wyjście z przewodnikiem na Gerlach, ale to nie ja moją formę. Sam sobie to mogę iść żółwim tempem, ale gdyby iść w grupie "hartów" lecących w górę jak choćby mój stryj (który odbił z rodziną nad Smreczynski Staw, wrócił do schroniska, dogonił mnie w połowie podejścia na Ornak i na Bystrej był z godzinę przede mną) to bym ich makabrycznie spowalniał. Bo wyleżeć bym i pewnie wylazł, tylko musiałbym wyjść przed świtem i mieć cały dłuuuugi letni dzień 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 22 Września Udostępnij Opublikowano 22 Września 7 godzin temu, pmwas napisał(a): Marzy mi się wyjście z przewodnikiem na Gerlach, ale to nie ja moją formę. Sam sobie to mogę iść żółwim tempem, ale gdyby iść w grupie "hartów" lecących w górę jak choćby mój stryj (który odbił z rodziną nad Smreczynski Staw, wrócił do schroniska, dogonił mnie w połowie podejścia na Ornak i na Bystrej był z godzinę przede mną) to bym ich makabrycznie spowalniał. Bo wyleżeć bym i pewnie wylazł, tylko musiałbym wyjść przed świtem i mieć cały dłuuuugi letni dzień Kwestia umowy z przewodnikiem i zapewne też ceny. Ja już też nie jestem ścigantem, więc taka spokojna wyprawa całodniowa by mi pasowała, najlepiej jeszcze z podwózką do Śląskiego Domu Na szczycie też chciałbym posiedzieć z godzinkę co najmniej. Wiadomo że ze Słowakiem traktującym to jak zwykła robotę i chcącym być na 15-tą w domu takie coś nie przejdzie. Ale przewodników przecież trochę jest, może więc i taką ofertę "bez spiny" któryś by wziął pod uwagę. W razie czego w przyszłym roku, pod koniec czerwca, jestem chętny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 23 Września Udostępnij Opublikowano 23 Września A może lepiej wyjść wieczorem i dotrzeć na wschód słońca? Więcej czasu na oglądanie widoków, mniejsze tłumy na trasach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 23 Września Udostępnij Opublikowano 23 Września W dniu 22.09.2024 o 08:25, pmwas napisał(a): Bo wyleżeć bym i pewnie wylazł, tylko musiałbym wyjść przed świtem i mieć cały dłuuuugi letni dzień wystarczy przenocować w schronisku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmwas Opublikowano 24 Września Udostępnij Opublikowano 24 Września 18 godzin temu, J@n napisał(a): wystarczy przenocować w schronisku Też można. Tylko ja bardzo rzadko planuję i rezerwuję cokolwiek z wyprzedzeniem większym niż miesiąc-dwa. Niestety dogranie urlopów w kilku miejscach jest zawsze trudne plus obowiązkowe imprezy rodzinne w weekendy itp 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 24 Września Udostępnij Opublikowano 24 Września tak z ciekawości popatrzyłem na obecne ceny w tym schronisku i widzę że nieźle ich porąbało. https://www.booking.com/searchresults.pl.html?ss=Hotel+Sliezsky+Dom%2C+Vysoké+Tatry%2C+Słowacja&map=1&ssne=Kopaonik&ssne_untouched=Kopaonik&efdco=1&label=gen173nr-1BCAEoggI46AdIM1gEaDuIAQGYAR64ARfIAQ_YAQHoAQGIAgGoAgO4AqGDy7cGwAIB0gIkZmFlMmZkNGMtZmM2Yy00MjIxLWE0MDktZmU3MTUyZTg3ZDI02AIF4AIB&sid=f2d3de74247ade5747b2f64e11998d47&aid=304142&lang=pl&sb=1&src_elem=sb&src=index&dest_id=ChIJWziFRi8hPkcRMLnsopJGthg&dest_type=landmark&place_id=ChIJWziFRi8hPkcRMLnsopJGthg&latitude=49.1560822&longitude=20.15658&ac_position=0&ac_click_type=g&ac_langcode=pl&ac_suggestion_list_length=3&search_selected=true&search_pageview_id=d5966050ac091a78&ac_meta=IAAoAjICcGw%3D&checkin=2024-10-05&checkout=2024-10-06&group_adults=1&no_rooms=1&group_children=0#map_closed przynajmniej nie ma problemów z wolnymi pokojami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capricorn Opublikowano 24 Września Udostępnij Opublikowano 24 Września 4 godziny temu, J@n napisał(a): tak z ciekawości popatrzyłem na obecne ceny w tym schronisku i widzę że nieźle ich porąbało. https://www.booking.com/searchresults.pl.html?ss=Hotel+Sliezsky+Dom%2C+Vysoké+Tatry%2C+Słowacja&map=1&ssne=Kopaonik&ssne_untouched=Kopaonik&efdco=1&label=gen173nr-1BCAEoggI46AdIM1gEaDuIAQGYAR64ARfIAQ_YAQHoAQGIAgGoAgO4AqGDy7cGwAIB0gIkZmFlMmZkNGMtZmM2Yy00MjIxLWE0MDktZmU3MTUyZTg3ZDI02AIF4AIB&sid=f2d3de74247ade5747b2f64e11998d47&aid=304142&lang=pl&sb=1&src_elem=sb&src=index&dest_id=ChIJWziFRi8hPkcRMLnsopJGthg&dest_type=landmark&place_id=ChIJWziFRi8hPkcRMLnsopJGthg&latitude=49.1560822&longitude=20.15658&ac_position=0&ac_click_type=g&ac_langcode=pl&ac_suggestion_list_length=3&search_selected=true&search_pageview_id=d5966050ac091a78&ac_meta=IAAoAjICcGw%3D&checkin=2024-10-05&checkout=2024-10-06&group_adults=1&no_rooms=1&group_children=0#map_closed przynajmniej nie ma problemów z wolnymi pokojami J@n - jest tam jeszcze takie coś, za normalne pieniądze - https://www.sliezskydom.sk/en/hikers-room nocowałem bodaj 4 lata temu i wyglądało to tak jak na zdjęciach, czysto i schludnie. Max to chyba 10 osób. Na jedną noc absolutnie wystarczające... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 24 Września Udostępnij Opublikowano 24 Września Godzinę temu, Capricorn napisał(a): nocowałem bodaj 4 lata temu Rezerwowałeś wcześniej czy spontanicznie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capricorn Opublikowano 25 Września Udostępnij Opublikowano 25 Września (edytowane) 11 godzin temu, J@n napisał(a): Rezerwowałeś wcześniej czy spontanicznie ? Rezerwowałem z miesięcznym wyprzedzeniem, natomiast na pewno było 1 czy 2 wolne miejsca podczas mojego noclegu. ps. wtedy miejsce kosztowało 24 e a śniadanie 11e (wypasione, bo korzystasz z tego samego co goscie z "wysokiej półki" Edytowane 25 Września przez Capricorn 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi