Skocz do zawartości

2-3 dni samodzielnej wycieczki

Angelika_ka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałabym wybrać się na samodzielną wycieczkę w Tatry. Coś tam chodziłam w życiu po Tatrach ale nie jest to coś co robię często i regularnie choć kocham góry i naturę. Potrzebuję pobyć sama, przemyśleć sobie to i owo. Zastanowić się czego od życia chcę. A na szlakach zawsze najlepiej mi się wyciszyć. Trasa najlepiej aby nie była ogromnie wymagająca i bardzo  trudna, co nie znaczy, że mam się nie umęczyć 😅 jednak nie chce stwarzać dla siebie zagrożenia z uwagi na to, że będę jednak sama. Wygląda na to, że będę w sezonie więc dobrze gdyby nie były to szlaki gdzie tłumnie chodzą turyści. Chciałabym w 1 dzien dojechać do Zakopanego i dojść do jakiegoś schroniska,  w 2 dzień wyjść z rana, większą część dnia przeznaczyć na wędrówkę, kolejny nocleg w kolejnym schronisku i 3 dnia z rana wyjść, coś jeszcze przejść i zejść o rozsądnej godzinie do Zakopanego i wrócić do domu. Nie jestem aż tak zorientowana w mapie Tatr aby dobrze to rozplanować. Kondycja dość dobra ale kozicą górską nie jestem 😅 z serca dziękuję za wszelką pomoc i rady. Pozdrawiam 

Cześć. W Polskich Tatrach spokoju nie zaznasz. Pytanie, czy możesz spać na glebie (nocleg "awaryjny") w schronisku, czy będziesz wcześniej próbowała coś rezerwować. 

Ja bym celował w Tatry Zachodnie, np. dość do schroniska Ornak, po drodze odwiedzić Jaskinie, Wąwóz Kraków, Hale Stoły. Przenocować. Skoro świt ruszyć przez Ornak na Starorobociański, Kończysty, jak sił wystarczy to Jakubina i zejść przez Trzydniowiański do schroniska w Chochołowskiej. Wycieczka całodniowa. Dzień trzeci to Wołowiec, możesz zrobić pętelkę przez Rakoń, a zejść zielonym przez Wyżnią Chochołowską. Powrót busem do Zakopanego i do domu. 

Jeśli chciałabyś się wyciszyć i odpoczać to sugerowałbym wybrać się na Słowację. Najlepiej Wielka Fatra, aczkolwiek bez auta dojazd jest utrudniony (jeździ Flixbus do Ruzemberoka I regionalne busy do Liptowskiej Osady). Ewentualnie Tatry Bielskie + Jagnięcy, Słowackie Tatry Zachodnie (grań Otargańców, rejon Brestovej). 

41 minut temu, Angelika_ka napisał:

Witam,

Chciałabym wybrać się na samodzielną wycieczkę w Tatry. Coś tam chodziłam w życiu po Tatrach ale nie jest to coś co robię często i regularnie choć kocham góry i naturę. Potrzebuję pobyć sama, przemyśleć sobie to i owo. Zastanowić się czego od życia chcę. A na szlakach zawsze najlepiej mi się wyciszyć. Trasa najlepiej aby nie była ogromnie wymagająca i bardzo  trudna, co nie znaczy, że mam się nie umęczyć 😅 jednak nie chce stwarzać dla siebie zagrożenia z uwagi na to, że będę jednak sama. Wygląda na to, że będę w sezonie więc dobrze gdyby nie były to ...

@Leszek Andrzej nie wiem po co zamieszczasz sam cytat z poprzedniego posta .Jeśli jakiś kłopot z funkcjami forum daj znać coś wymyślimy

Witaj Po pierwsze kup mapę całych Tatr i koniecznie przewodnik Tatry Józef Nyka. Mam nadzieję że złapiesz bakcyla i zakochasz się w Tatrach. Na kilka dni to musisz się skupić tylko na jednym rejonie. Wędrowanie z wielkim plecakiem po schroniskach w lecie raczej nierealne bo są wszystkie miejsca zarezerwowane. Wybierz jakąś bazę i wędruj w pobliżu. Najlepsza opcja to jechać gdzieś autobusem kolejką a schodzić do bazy noclegowej. Jak chcesz spokój mało ludzi to tylko Słowacja. Najlepsza baza to Poprad. Jeździ i kolejka i autobusy. W Tatry Zachodnie to Zuberec. Ciekawą opcją jest wioska Zdiar i wędrowanie w okolicy Biała Woda, Jaworową i Tatry Bielskie. Ja bym Ci doradził ten Zdiar.

• Lubię to ! 1

13 minut temu, Leszek Andrzej napisał:

Ciekawą opcją jest wioska Zdiar i wędrowanie w okolicy Biała Woda, Jaworową i Tatry Bielskie.

To bardzo dobry pomysł , okolice piękne i nie zatłoczone , a kwaterę gdzieś np w Tatrzańskiej Jaworzynie czy w Zdziarze znajdziesz łatwiej niż w Polsce.

2 godziny temu, Angelika_ka napisał:

Witam,

Chciałabym wybrać się na samodzielną wycieczkę w Tatry. Coś tam chodziłam w życiu po Tatrach ale nie jest to coś co robię często i regularnie choć kocham góry i naturę. Potrzebuję pobyć sama, przemyśleć sobie to i owo. Zastanowić się czego od życia chcę. A na szlakach zawsze najlepiej mi się wyciszyć. Trasa najlepiej aby nie była ogromnie wymagająca i bardzo  trudna, co nie znaczy, że mam się nie umęczyć 😅 jednak nie chce stwarzać dla siebie zagrożenia z uwagi na to, że będę jednak sama. Wygląda na to, że będę w sezonie więc dobrze gdyby nie były to szlaki gdzie tłumnie chodzą turyści. Chciałabym w 1 dzien dojechać do Zakopanego i dojść do jakiegoś schroniska,  w 2 dzień wyjść z rana, większą część dnia przeznaczyć na wędrówkę, kolejny nocleg w kolejnym schronisku i 3 dnia z rana wyjść, coś jeszcze przejść i zejść o rozsądnej godzinie do Zakopanego i wrócić do domu. Nie jestem aż tak zorientowana w mapie Tatr aby dobrze to rozplanować. Kondycja dość dobra ale kozicą górską nie jestem 😅 z serca dziękuję za wszelką pomoc i rady. Pozdrawiam 

A skąd jedziesz w te Tatry ?

Na taką wędrówkę to ja zarezerwował bym sobie 2 noclegi tutaj - Chata Zverovka

https://www.booking.com/hotel/sk/chata-zverovka.pl.html?aid=2311236&label=en-de-booking-desktop-xT3dEMekrSxtQ*Q21nXiTAS652796016687%3Apl%3Ata%3Ap1%3Ap2%3Aac%3Aap%3Aneg%3Afi%3Atikwd-14607624166%3Alp9044756%3Ali%3Adec%3Adm&sid=e64816c1060a49d74721e75ace8ba7c4&all_sr_blocks=178943321_389329371_0_0_0;checkin=2024-07-13;checkout=2024-07-14;dest_id=1789433;dest_type=hotel;dist=0;group_adults=1;group_children=0;hapos=1;highlighted_blocks=178943321_389329371_0_0_0;hpos=1;matching_block_id=178943321_389329371_0_0_0;no_rooms=1;req_adults=1;req_children=0;room1=A;sb_price_type=total;sr_order=popularity;sr_pri_blocks=178943321_389329371_0_0_0__3250;srepoch=1718190654;srpvid=d7cc4e87614b004b;type=total;ucfs=1&

nie wiem jaki jest termin Twojego wyjazdu ale w porównaniu z innymi schroniskami nie ma takiego tłoku jak po polskiej stronie Tatr

Rano dojedziesz do Zakopanego, autobus do wylotu Doliny Chochołowskiej, szlakiem do schroniska, obiad i dalej przez Grzesia i Dolinę Łataną do schroniska na Zverówce, kolejnego dnia wchodzisz na Główny Grzbiet Tatr Zachodnich w okolicy Brestowej (można sobie ułatwić krzesełkiem) i maszerujesz grzbietem na wschód tak długo jak czas i siły pozwolą, schodzisz np. z Banikowskiej Przełęczy do schroniska a 3 dnia wracasz przez Rohacze i Wołowiec do Zakopanego

Edytowane przez J@n
  • Lubię to ! 1

5 godzin temu, Angelika_ka napisał:

wycieczkę w Tatry. Coś tam chodziłam w życiu po Tatrach ale nie jest to coś

Propozycja @J@njest bardzo sensowna. Ale jeśli chcesz zostać po polskiej stronie, to ja proponuję wejść/ wjechać sobie na Kasprowy i dalej przez Czerwone Wierchy przejść do Kościeliskiej  do schroniska Ornak. Następny dzień przez Ornaki, Starorobocoański i Kończysty zejść do Chochołowskiej  na nocleg. Trzecie dzień runda Grzes, Rakoń, Wołowiec. 

Mapa i przewodnik konieczne. I nie zapomnij zostawić informacje gdzie idziesz. 

5 godzin temu, Leszek Andrzej napisał:

@Leszek Andrzej nie wiem po co zamieszczasz sam cytat z poprzedniego posta .Jeśli jakiś kłopot z funkcjami forum daj znać coś wymyślimy

Ok nie bardzo radzę sobie z internetem. A wracając do tematu napisz czy jedziesz bo jeśli autem to doradzę naprawdę dzikie miejsce i super bazę.

• Lubię to ! 1

25 minut temu, Leszek Andrzej napisał:

Ok nie bardzo radzę sobie z internetem. A wracając do tematu napisz czy jedziesz bo jeśli autem to doradzę naprawdę dzikie miejsce i super bazę.

A ta super baza to wioska w Tatrach Zachodnich Słowackich ale po południowej stronie czyli Ziar nie Zdziar bo on jest znany i u podnóża Tatr Bielskich. Wycieczki stamtąd są piękne i nawet można nocować w schronisku w Dolinie Żarskiej. A sarafiowy vodopad jest uroczy.

5 minut temu, barbie609 moder napisał:

Tak mi teraz przyszło do głowy : może niekoniecznie Tatry może jakiś GSB, MSB  tak po kawałku co co byli twierdzą że naprawdę oczyszcza głowę.

Cześć Słowacja jest piękna i dzika+-  uwaga na miśki. Jak nie Tatry to jedź w Małą Fatrę która jest dość wysoka szczyty ok 1600 m. Super baza to Terchova. Jest nawet kolejka na Snilowske sedlo wysokość ok 1500 m. Ale dojazd z Krakowa do Terchovej to ok 200 km do Zdiaru to ok 130.

• Lubię to ! 1