Angelika_ka Opublikowano 12 Czerwca Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca Witam, Chciałabym wybrać się na samodzielną wycieczkę w Tatry. Coś tam chodziłam w życiu po Tatrach ale nie jest to coś co robię często i regularnie choć kocham góry i naturę. Potrzebuję pobyć sama, przemyśleć sobie to i owo. Zastanowić się czego od życia chcę. A na szlakach zawsze najlepiej mi się wyciszyć. Trasa najlepiej aby nie była ogromnie wymagająca i bardzo trudna, co nie znaczy, że mam się nie umęczyć jednak nie chce stwarzać dla siebie zagrożenia z uwagi na to, że będę jednak sama. Wygląda na to, że będę w sezonie więc dobrze gdyby nie były to szlaki gdzie tłumnie chodzą turyści. Chciałabym w 1 dzien dojechać do Zakopanego i dojść do jakiegoś schroniska, w 2 dzień wyjść z rana, większą część dnia przeznaczyć na wędrówkę, kolejny nocleg w kolejnym schronisku i 3 dnia z rana wyjść, coś jeszcze przejść i zejść o rozsądnej godzinie do Zakopanego i wrócić do domu. Nie jestem aż tak zorientowana w mapie Tatr aby dobrze to rozplanować. Kondycja dość dobra ale kozicą górską nie jestem z serca dziękuję za wszelką pomoc i rady. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 12 Czerwca Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca Cześć. W Polskich Tatrach spokoju nie zaznasz. Pytanie, czy możesz spać na glebie (nocleg "awaryjny") w schronisku, czy będziesz wcześniej próbowała coś rezerwować. Ja bym celował w Tatry Zachodnie, np. dość do schroniska Ornak, po drodze odwiedzić Jaskinie, Wąwóz Kraków, Hale Stoły. Przenocować. Skoro świt ruszyć przez Ornak na Starorobociański, Kończysty, jak sił wystarczy to Jakubina i zejść przez Trzydniowiański do schroniska w Chochołowskiej. Wycieczka całodniowa. Dzień trzeci to Wołowiec, możesz zrobić pętelkę przez Rakoń, a zejść zielonym przez Wyżnią Chochołowską. Powrót busem do Zakopanego i do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 12 Czerwca Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca Jeśli chciałabyś się wyciszyć i odpoczać to sugerowałbym wybrać się na Słowację. Najlepiej Wielka Fatra, aczkolwiek bez auta dojazd jest utrudniony (jeździ Flixbus do Ruzemberoka I regionalne busy do Liptowskiej Osady). Ewentualnie Tatry Bielskie + Jagnięcy, Słowackie Tatry Zachodnie (grań Otargańców, rejon Brestovej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek Andrzej Opublikowano 12 Czerwca Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 41 minut temu, Angelika_ka napisał: Witam, Chciałabym wybrać się na samodzielną wycieczkę w Tatry. Coś tam chodziłam w życiu po Tatrach ale nie jest to coś co robię często i regularnie choć kocham góry i naturę. Potrzebuję pobyć sama, przemyśleć sobie to i owo. Zastanowić się czego od życia chcę. A na szlakach zawsze najlepiej mi się wyciszyć. Trasa najlepiej aby nie była ogromnie wymagająca i bardzo trudna, co nie znaczy, że mam się nie umęczyć jednak nie chce stwarzać dla siebie zagrożenia z uwagi na to, że będę jednak sama. Wygląda na to, że będę w sezonie więc dobrze gdyby nie były to ... @Leszek Andrzej nie wiem po co zamieszczasz sam cytat z poprzedniego posta .Jeśli jakiś kłopot z funkcjami forum daj znać coś wymyślimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek Andrzej Opublikowano 12 Czerwca Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca Witaj Po pierwsze kup mapę całych Tatr i koniecznie przewodnik Tatry Józef Nyka. Mam nadzieję że złapiesz bakcyla i zakochasz się w Tatrach. Na kilka dni to musisz się skupić tylko na jednym rejonie. Wędrowanie z wielkim plecakiem po schroniskach w lecie raczej nierealne bo są wszystkie miejsca zarezerwowane. Wybierz jakąś bazę i wędruj w pobliżu. Najlepsza opcja to jechać gdzieś autobusem kolejką a schodzić do bazy noclegowej. Jak chcesz spokój mało ludzi to tylko Słowacja. Najlepsza baza to Poprad. Jeździ i kolejka i autobusy. W Tatry Zachodnie to Zuberec. Ciekawą opcją jest wioska Zdiar i wędrowanie w okolicy Biała Woda, Jaworową i Tatry Bielskie. Ja bym Ci doradził ten Zdiar. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 12 Czerwca Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca Z tymi schroniskami to ani spokoju, ani relaksu nie zaznasz... Tam ciągną hordy turystów, jest gwarno i tłumnie. Albo Zachodnie Słowackie Tatry, albo Niżne Tatry - większość tras lekka, lecz długawa, więc się zdążysz spocić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 12 Czerwca Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 13 minut temu, Leszek Andrzej napisał: Ciekawą opcją jest wioska Zdiar i wędrowanie w okolicy Biała Woda, Jaworową i Tatry Bielskie. To bardzo dobry pomysł , okolice piękne i nie zatłoczone , a kwaterę gdzieś np w Tatrzańskiej Jaworzynie czy w Zdziarze znajdziesz łatwiej niż w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 12 Czerwca Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca (edytowane) 2 godziny temu, Angelika_ka napisał: Witam, Chciałabym wybrać się na samodzielną wycieczkę w Tatry. Coś tam chodziłam w życiu po Tatrach ale nie jest to coś co robię często i regularnie choć kocham góry i naturę. Potrzebuję pobyć sama, przemyśleć sobie to i owo. Zastanowić się czego od życia chcę. A na szlakach zawsze najlepiej mi się wyciszyć. Trasa najlepiej aby nie była ogromnie wymagająca i bardzo trudna, co nie znaczy, że mam się nie umęczyć jednak nie chce stwarzać dla siebie zagrożenia z uwagi na to, że będę jednak sama. Wygląda na to, że będę w sezonie więc dobrze gdyby nie były to szlaki gdzie tłumnie chodzą turyści. Chciałabym w 1 dzien dojechać do Zakopanego i dojść do jakiegoś schroniska, w 2 dzień wyjść z rana, większą część dnia przeznaczyć na wędrówkę, kolejny nocleg w kolejnym schronisku i 3 dnia z rana wyjść, coś jeszcze przejść i zejść o rozsądnej godzinie do Zakopanego i wrócić do domu. Nie jestem aż tak zorientowana w mapie Tatr aby dobrze to rozplanować. Kondycja dość dobra ale kozicą górską nie jestem z serca dziękuję za wszelką pomoc i rady. Pozdrawiam A skąd jedziesz w te Tatry ? Na taką wędrówkę to ja zarezerwował bym sobie 2 noclegi tutaj - Chata Zverovka https://www.booking.com/hotel/sk/chata-zverovka.pl.html?aid=2311236&label=en-de-booking-desktop-xT3dEMekrSxtQ*Q21nXiTAS652796016687%3Apl%3Ata%3Ap1%3Ap2%3Aac%3Aap%3Aneg%3Afi%3Atikwd-14607624166%3Alp9044756%3Ali%3Adec%3Adm&sid=e64816c1060a49d74721e75ace8ba7c4&all_sr_blocks=178943321_389329371_0_0_0;checkin=2024-07-13;checkout=2024-07-14;dest_id=1789433;dest_type=hotel;dist=0;group_adults=1;group_children=0;hapos=1;highlighted_blocks=178943321_389329371_0_0_0;hpos=1;matching_block_id=178943321_389329371_0_0_0;no_rooms=1;req_adults=1;req_children=0;room1=A;sb_price_type=total;sr_order=popularity;sr_pri_blocks=178943321_389329371_0_0_0__3250;srepoch=1718190654;srpvid=d7cc4e87614b004b;type=total;ucfs=1& nie wiem jaki jest termin Twojego wyjazdu ale w porównaniu z innymi schroniskami nie ma takiego tłoku jak po polskiej stronie Tatr Rano dojedziesz do Zakopanego, autobus do wylotu Doliny Chochołowskiej, szlakiem do schroniska, obiad i dalej przez Grzesia i Dolinę Łataną do schroniska na Zverówce, kolejnego dnia wchodzisz na Główny Grzbiet Tatr Zachodnich w okolicy Brestowej (można sobie ułatwić krzesełkiem) i maszerujesz grzbietem na wschód tak długo jak czas i siły pozwolą, schodzisz np. z Banikowskiej Przełęczy do schroniska a 3 dnia wracasz przez Rohacze i Wołowiec do Zakopanego Edytowane 12 Czerwca przez J@n 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 12 Czerwca Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 5 godzin temu, Angelika_ka napisał: wycieczkę w Tatry. Coś tam chodziłam w życiu po Tatrach ale nie jest to coś Propozycja @J@njest bardzo sensowna. Ale jeśli chcesz zostać po polskiej stronie, to ja proponuję wejść/ wjechać sobie na Kasprowy i dalej przez Czerwone Wierchy przejść do Kościeliskiej do schroniska Ornak. Następny dzień przez Ornaki, Starorobocoański i Kończysty zejść do Chochołowskiej na nocleg. Trzecie dzień runda Grzes, Rakoń, Wołowiec. Mapa i przewodnik konieczne. I nie zapomnij zostawić informacje gdzie idziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek Andrzej Opublikowano 12 Czerwca Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 5 godzin temu, Leszek Andrzej napisał: @Leszek Andrzej nie wiem po co zamieszczasz sam cytat z poprzedniego posta .Jeśli jakiś kłopot z funkcjami forum daj znać coś wymyślimy Ok nie bardzo radzę sobie z internetem. A wracając do tematu napisz czy jedziesz bo jeśli autem to doradzę naprawdę dzikie miejsce i super bazę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek Andrzej Opublikowano 12 Czerwca Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 25 minut temu, Leszek Andrzej napisał: Ok nie bardzo radzę sobie z internetem. A wracając do tematu napisz czy jedziesz bo jeśli autem to doradzę naprawdę dzikie miejsce i super bazę. A ta super baza to wioska w Tatrach Zachodnich Słowackich ale po południowej stronie czyli Ziar nie Zdziar bo on jest znany i u podnóża Tatr Bielskich. Wycieczki stamtąd są piękne i nawet można nocować w schronisku w Dolinie Żarskiej. A sarafiowy vodopad jest uroczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 14 Czerwca Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca Dnia 12.06.2024 o 11:14, Angelika_ka napisał: Potrzebuję pobyć sama, przemyśleć sobie to i owo. Tak mi teraz przyszło do głowy : może niekoniecznie Tatry może jakiś GSB, MSB tak po kawałku co co byli twierdzą że naprawdę oczyszcza głowę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek Andrzej Opublikowano 14 Czerwca Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 5 minut temu, barbie609 moder napisał: Tak mi teraz przyszło do głowy : może niekoniecznie Tatry może jakiś GSB, MSB tak po kawałku co co byli twierdzą że naprawdę oczyszcza głowę. Cześć Słowacja jest piękna i dzika+- uwaga na miśki. Jak nie Tatry to jedź w Małą Fatrę która jest dość wysoka szczyty ok 1600 m. Super baza to Terchova. Jest nawet kolejka na Snilowske sedlo wysokość ok 1500 m. Ale dojazd z Krakowa do Terchovej to ok 200 km do Zdiaru to ok 130. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi