wjesna Opublikowano 30 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2023 Wczorajszym pięknym dniem wybraliśmy się na Kopskie Sedlo. Doliną Zadnich Koperszadow nigdy nie szlam więc wiadomo było, że będziemy szli dlugo, żeby wszystko pooglądać. Na początek zaciekawily nas bobrowiska. Bobra zobaczyć oczywiście się nie udało. Tu gdzie mieszkam mam takie odludne miejsce gdzie są bobry i też nigdy mi się nie udało go zobaczyć. Blisko był zakątek kamieni, kazdy opisany, objaśniony wiek i pochodzenie. Jest to też miejsce gdzie można posiedzieć, sa ławy, stoly. Rzeźbione ławki pojawiały sie jeszcze na trasie, były też misiiwe figury. I to jedyna forma misia jaka chciałabym spotkać. Weszliśmy w Kopeszadzka Bramkę i ochrzcilismy ją najładniejszym.miejscem tej doliny. Zachwycił nas ten wywóz, taki zimny, z wysokimi ścianami. I tylko szkoda, że taki krótki. Lodowy szczyt który widzieliśmy na początku gdzie nam się zgubił, za to towarzyszyl nam potem w drodze Jagnięcy Szczyt. Trudno mu było zrobić zdjęcie, bo słońce było blisko niego, a gdy doszliśmy do Kopskiego Sedla przyszła mgła i go zasłoniła. Nie było po co tu siedzieć wiec ruszyliśmy dalej. Po chwili byliśmy na Wyznim Kopskim Sedlu. Widoki byly piękne, bo wiatr mgle przegonił. Ruch u gory spory ale fajny, czyli bez hałaśliwych osób i nawet psy były grzeczne, nie szczekały na siebie. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 30 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2023 Super wycieczka, bardzo lubię tę okolicę . Na Wyżnim Sedle jeszcze nie byłem , ostatnio poszliśmy przez Predne do Bielego Plesa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 30 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2023 2 godziny temu, barbie609 napisał: bardzo lubię tę okolicę Też mi się spodobala. Pewnie będziesz wiedział, czy dobrze zrozumiałam na jaka pamiątkę jest ten krzyż- byly tam kiedyś grupy pasterskie które zostały wytrzebione przez- kogo?- cyklicznymi napadami? Czy sami między sobą toczyli wojnę? Wiesz coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 30 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2023 32 minuty temu, wjesna napisał: Też mi się spodobala. Pewnie będziesz wiedział, czy dobrze zrozumiałam na jaka pamiątkę jest ten krzyż- byly tam kiedyś grupy pasterskie które zostały wytrzebione przez- kogo?- cyklicznymi napadami? Czy sami między sobą toczyli wojnę? Wiesz coś? U Nyki jest to opisane. Lokalne spory o pastwiska. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 30 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2023 @wjesnaO ile pamiętam chodziło o walki o pastwiska pomiędzy pasterzami z Białej Spiskiej z ludźmi z Frankowej i poddanymi panów na Niedzicy. Chodziło o to że hale są bardzo żyzne ,do dzisiaj jest tam niesamowicie bujna trawa,więc wszyscy chcieli tam paść. Przez brak wypasu obecnie szata się zmienia chociaż jeszcze widać dawną wspaniałość tego miejsca. Zresztą cała dolina ma ciekawą florę , ale to już bym musiał do pisania Wieśka zagonić , a to w zasadzie niemożliwe. Jego czerwcowe łupy z tego miejsca są w odpowiednim wątku. na tym zdjęciu widać jak bujna jest tu trawa w końcu czerwca/30-tego/ ale jednocześnie widać że świerk szybko odbija halę , kiedyś na pewno była wielokrotnie większa 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 30 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2023 1 godzinę temu, barbie609 napisał: wszyscy chcieli tam paść I to zdaje się nawet woły a nie owce, co jest u mnie dość naturalnym skojarzeniem, że jak coś w górach na łące się pasie to musi to być owca. 1 godzinę temu, barbie609 napisał: świerk szybko odbija halę , kiedyś na pewno była wielokrotnie większa Być może Słowacy nie chronią łąk i nie koszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 30 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2023 1 minutę temu, wjesna napisał: I to zdaje się nawet woły a nie owce, no właśnie pasiono woły , sądzę że ogólnie bydło , zresztą nie tylko tam. Na Królowej też , nazwa Gówniak pochodzi właśnie od wypasanych wołów 5 minut temu, wjesna napisał: Słowacy nie chronią łąk i nie koszą. chyba za słabo znam sprawę by to oceniać , ale przynajmniej jeśli chodzi o Tatry to tak chyba jest , bo Małe Pieniny i ten mały kawałeczek Magury który było mi dane poznać są wypasane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 30 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2023 Skoro zarasta drzewami to widać nie mają takiej ochrony. Przyroda rządzi. Woły na Babiej? Miały trochę pod górkę do pastwiska, zwłaszcza, że to nie lekkie, zwinne zwierzątka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 30 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2023 31 minut temu, wjesna napisał: Woły na Babiej? też się nad tym zastanawiałem , ale z tego co piszą pasione były na południowych stokach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 30 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2023 @wjesna- nie spotkałaś @Artur S? Też był tam wczoraj. Zapewnię niedługo wrzuci relację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 31 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2023 12 godzin temu, Mnich Moderator napisał: @wjesna- nie spotkałaś @Artur S? Też był tam wczoraj. Zapewnię niedługo wrzuci relację Nie mam pojęcia. Ale fajnie wiedzieć, że ktoś z forum był na trasie w tym samym czasie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur S Opublikowano 3 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2023 (edytowane) Dnia 31.10.2023 o 09:34, wjesna napisał: Nie mam pojęcia. Ale fajnie wiedzieć, że ktoś z forum był na trasie w tym samym czasie. No to pewnie minęliśmy się po drodze, ja wyszedłem dość wcześnie i po wejściu na Kopskie zaraz schodziłem tą samą drogą, więc w drodze powrotnej mijałem sporo turystów. Na Vysne Kopske wolę wchodzić od strony Żdiaru - wtedy pojawiający się nagle widok jest naprawdę godny polecenia. No i stamtąd jest łatwo wejść tam gdzie wchodzić wg przepisów nie wolno, a zdecydowanie warto:-) Za to trasa przez Koperszady to rzeczywiście fajna propozycja na lekki weekendowy spacer tatrzański. Szczególnie początkiem lata, gdy łąki pod przełęczą są pełne kwiatów, albo właśnie jesienią. Wielce prawdopodobne, że pozdrowiliśmy się na szlaku, :-) Edytowane 3 Listopada 2023 przez Artur S 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 3 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2023 5 godzin temu, Artur S napisał: Wielce prawdopodobne, że pozdrowiliśmy się na szlaku, Wielce 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 3 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2023 4 minuty temu, Zakochana w górach napisał: ale nie pytajcie którędy szłam, hmm patrząc na zdjęcia to szliście od Jaworzyny Tatrzańskiej i doszliście do Białego Plesa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur S Opublikowano 5 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 Dnia 3.11.2023 o 21:07, Zakochana w górach napisał: Całkiem możliwe Nawet całkiem pewne, że szliście z Javoriny Zadnimi Koperszadami do Białych Stawów. Potem dokumentacja zdjęciowa się urywa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 5 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 Jak już wcześniej pisałem trasa Jaworzyna Tatrzańska-Zadne Koperszady -Dolina Białych Stawów -Chata Plesnivec i jeśli stamtąd schodziliście to pewnie do Tatrzańskiej Kotliny pytanie tylko czy żółtym czy zielonym.. Oczywiście to moje skromne zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 5 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 Ale mnie katujecie.... nie znam tej okolicy, w góry z miesiąc jeszcze nie pojadę....a tu takie foty.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 6 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2023 9 godzin temu, jaaga76 napisał: Ale mnie katujecie. oj tam od razu katujecie 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 6 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2023 9 godzin temu, jaaga76 napisał: w góry z miesiąc jeszcze nie pojadę 6 minut temu, Zakochana w górach napisał: Ja mam gorzej nie narzekajcie ja już tydzień nigdzie nie byłem 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 6 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2023 26 minut temu, Zakochana w górach napisał: Miesiąc szybko zleci. Ja mam gorzej - pewnie dopiero w kolejnym wiosenno letnim sezonie pochodzę.. Mam nadzieję, że trochę Cię pocieszyłam, inni mają gorzej Smutno mi dwa razy bardziej... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 6 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2023 19 minut temu, barbie609 napisał: nie narzekajcie ja już tydzień nigdzie nie byłem Jak to się stało???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 6 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2023 w tygodniu nie było czasu a w weekend z pogodą kicha , co gorsza w tym tygodniu też nie za dobrze to wygląda. Chciałem Perć Akademików ale ostatnia możliwa pogoda tam to jutro , a jutro Ignacy nie może.Potem śnieg i sakramencko duje. Może Kopieniec , zawsze to trochę niżej , zobaczymy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Zd Opublikowano 6 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2023 3 godziny temu, barbie609 napisał: Chciałem Perć Akademików A warto Perć świeżo po remoncie nawet...klamerkę dołożyli i nowy łańcuch ... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Zd Opublikowano 6 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2023 A jeśli chodzi o Koperszady i te piękne okolice to też mam kilka fotek 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 6 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2023 Widzę, że wszyscy mają ładne zdjęcia z Zadnich Koperszadow. I wszyscy już tam byli. Tylko ja byłam pierwszy raz. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi