peter1 1,119 Posted September 8, 2022 Share Posted September 8, 2022 Szczyrbski Szczyt(2385, 2382 lub 2395) - piękny szczyt w kształcie piramidy, królujący nad Doliną Młynicką. Położony jest między Hlińską Turnią a granią Hrubego. widok z Szatana: zbliżenie z Szatana: widok z Wielkiego Soliska: ? Po kilku latach wreszcie udało się zrealizować cel w tym roku. Trasa: Szczyrbskie Pleso - Dolina Młynicka- Kozia Kotlina/Kocioł - Żleb Petrika - Szczyrbski - Capi Kocioł - Młynicka - Szczyrbskie Pleso. Na trasie spotkałem jedną osobę(facet szedł granią od Hrubego do Hlińskiej Turni). Żleb Petrika ma 2 fragmenty jedynkowe(a w jednym przypadku powiedziałbym, że nawet więcej). Do zejścia kompletnie się nie nadaje(jest wręcz pionowy w jednym miejscu). Cieszę się bardzo, że się udało bo drugi raz tym żlebem bym nie poszedł(no chyba, że z asekuracją i pomocą drugiej osoby). Oba żleby(wejściowy i zejściowy) doskonale widać na zdjęciach powyżej(z Szatana i Soliska). Kilka zdjęć z telefonu: Zadnia Baszta, Diablovina i Szatan ze szczytu po lewej Wysoka, Gerlach i Kończysta Solisko, Krywań, Furkot i Hruby(nawet Ostrą i Krótką widać...:)) Dolina Hlińska z prawej Koprowy i Mięgusz Koprowy, Mięgusze, Rysy, Wysoka i Gerlach, blisko z prawej Hlińska Turnia CDN...:) (bo to na razie z telefonu) 7 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,011 Posted September 8, 2022 Share Posted September 8, 2022 @peter1 gratulacje?. Piękny szczyt. Zawsze chodzisz sam ? 1 Quote Link to post Share on other sites
peter1 1,119 Posted September 8, 2022 Author Share Posted September 8, 2022 15 minut temu, Zośka napisał: @peter1 gratulacje?. Piękny szczyt. Zawsze chodzisz sam ? Dzięki! Nie, nie zawsze. Tak się składa czasem. ? Co roku staram się przynajmniej raz z przewodnikiem, z bratem po Zachodnich, z żoną i psem po Zachodnich i dolinkach. W tym roku byłem z kolegą z forum(Daerkopolo) na 3 wycieczkach(np. Mylna Przełęcz, Czerwona Ławka+Mały Lodowy). Wcześniej kilkanaście wypraw z innym znajomym, dwie wycieczki w zeszłym roku jeszcze z innym kolegą. Tak jakoś wychodzi, że niektóre hardcory robię sam. ? Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 2,918 Posted September 8, 2022 Share Posted September 8, 2022 Imponująco @peter1! Gratki! 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,178 Posted September 8, 2022 Share Posted September 8, 2022 @peter1wymiatasz ,jak zwykle 1 Quote Link to post Share on other sites
Krzysiek Zd 1,290 Posted September 8, 2022 Share Posted September 8, 2022 Gratulacje @peter1 bo to kawał góry jest ? w dodatku bardzo pięknej. Dzisiaj widziałem fajny filmik z przejścia i chyba bym się nie odważył na podejscie tym żlebem ? Ale tą najlatwiejszą drogą od Capiego Stawu chyba nie jest tak źle ...może kiedyś będzie okazja ? 1 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,011 Posted September 8, 2022 Share Posted September 8, 2022 1 godzinę temu, peter1 napisał: Tak jakoś wychodzi, że niektóre hardcory robię sam. ? Tym bardziej podziwiam? 2 Quote Link to post Share on other sites
peter1 1,119 Posted September 9, 2022 Author Share Posted September 9, 2022 17 godzin temu, Krzysiek Zd napisał: Ale tą najlatwiejszą drogą od Capiego Stawu chyba nie jest tak źle ...może kiedyś będzie okazja ? Tak, tym drugim żlebem jest ok. Nawet byłem zaskoczony, że tak łatwo(ale może porównywałem z moim wejściowym i dlatego). Jedno miejsce jest trudniejsze(technicznie i orientacyjnie zarazem). W każdym razie jak tam wrócę to tędy. ? 1 Quote Link to post Share on other sites
Krzysiek Zd 1,290 Posted September 9, 2022 Share Posted September 9, 2022 To chyba już mam plan na ciekawa traskę na przyszły sezon ?? Quote Link to post Share on other sites
peter1 1,119 Posted September 12, 2022 Author Share Posted September 12, 2022 i jedziemy z aparatu tym razem: ? ujście żlebu żleb z góry (nie miałem głowy do robienia zdjęć żlebu podczas wspinaczki) tu żleb łączy się z granią Solisko i Capi Staw Capi i Kolisty Staw CDN 9 Quote Link to post Share on other sites
peter1 1,119 Posted September 20, 2022 Author Share Posted September 20, 2022 i pewnie ostatnia seria: ? Mięgusze(close-up) Rysy, Wysoka, Gerlach(close-up) Hlińska Młynicka i początek 2 żlebów Solisko(close-up) Ostra, Krótka, Krywań i Furkot(close-up) Hruby i Mur(j.w.) Capi i żleb zejściowy Bystra Ławka w centrum Kolisty Stawek w żlebie zejściowym Capi Kolisty i koniec trasy Dziękuję za uwagę! ? 10 Quote Link to post Share on other sites
vatra 3,382 Posted September 20, 2022 Share Posted September 20, 2022 @peter1 świetne foty ? wyobrażam sobie jak ekstra musi być na żywo ? Gratulacje ? 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,178 Posted September 20, 2022 Share Posted September 20, 2022 ech tak 25 lat mniej , przy najmniej sobie popatrzę, a tak na poważnie to szacun ja nawet za młodu nie byłem na tyle odważny żeby się pchać w takie miejsca. 2 1 Quote Link to post Share on other sites
peter1 1,119 Posted September 21, 2022 Author Share Posted September 21, 2022 20 godzin temu, barbie609 napisał: ech tak 25 lat mniej , przy najmniej sobie popatrzę, a tak na poważnie to szacun ja nawet za młodu nie byłem na tyle odważny żeby się pchać w takie miejsca. Ja 20 lat temu też bym się nie odważył...;) U mnie to z doświadczeniem przychodzi. 1 3 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts