peter1 Opublikowano 8 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2022 Szczyrbski Szczyt(2385, 2382 lub 2395) - piękny szczyt w kształcie piramidy, królujący nad Doliną Młynicką. Położony jest między Hlińską Turnią a granią Hrubego. widok z Szatana: zbliżenie z Szatana: widok z Wielkiego Soliska: Po kilku latach wreszcie udało się zrealizować cel w tym roku. Trasa: Szczyrbskie Pleso - Dolina Młynicka- Kozia Kotlina/Kocioł - Żleb Petrika - Szczyrbski - Capi Kocioł - Młynicka - Szczyrbskie Pleso. Na trasie spotkałem jedną osobę(facet szedł granią od Hrubego do Hlińskiej Turni). Żleb Petrika ma 2 fragmenty jedynkowe(a w jednym przypadku powiedziałbym, że nawet więcej). Do zejścia kompletnie się nie nadaje(jest wręcz pionowy w jednym miejscu). Cieszę się bardzo, że się udało bo drugi raz tym żlebem bym nie poszedł(no chyba, że z asekuracją i pomocą drugiej osoby). Oba żleby(wejściowy i zejściowy) doskonale widać na zdjęciach powyżej(z Szatana i Soliska). Kilka zdjęć z telefonu: Zadnia Baszta, Diablovina i Szatan ze szczytu po lewej Wysoka, Gerlach i Kończysta Solisko, Krywań, Furkot i Hruby(nawet Ostrą i Krótką widać...:)) Dolina Hlińska z prawej Koprowy i Mięgusz Koprowy, Mięgusze, Rysy, Wysoka i Gerlach, blisko z prawej Hlińska Turnia CDN...:) (bo to na razie z telefonu) 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 8 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2022 @peter1 gratulacje. Piękny szczyt. Zawsze chodzisz sam ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 8 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2022 15 minut temu, Zośka napisał: @peter1 gratulacje. Piękny szczyt. Zawsze chodzisz sam ? Dzięki! Nie, nie zawsze. Tak się składa czasem. Co roku staram się przynajmniej raz z przewodnikiem, z bratem po Zachodnich, z żoną i psem po Zachodnich i dolinkach. W tym roku byłem z kolegą z forum(Daerkopolo) na 3 wycieczkach(np. Mylna Przełęcz, Czerwona Ławka+Mały Lodowy). Wcześniej kilkanaście wypraw z innym znajomym, dwie wycieczki w zeszłym roku jeszcze z innym kolegą. Tak jakoś wychodzi, że niektóre hardcory robię sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 8 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2022 Imponująco @peter1! Gratki! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 8 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2022 @peter1wymiatasz ,jak zwykle 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Zd Opublikowano 8 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2022 Gratulacje @peter1 bo to kawał góry jest w dodatku bardzo pięknej. Dzisiaj widziałem fajny filmik z przejścia i chyba bym się nie odważył na podejscie tym żlebem Ale tą najlatwiejszą drogą od Capiego Stawu chyba nie jest tak źle ...może kiedyś będzie okazja 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 8 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2022 1 godzinę temu, peter1 napisał: Tak jakoś wychodzi, że niektóre hardcory robię sam. Tym bardziej podziwiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 9 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2022 17 godzin temu, Krzysiek Zd napisał: Ale tą najlatwiejszą drogą od Capiego Stawu chyba nie jest tak źle ...może kiedyś będzie okazja Tak, tym drugim żlebem jest ok. Nawet byłem zaskoczony, że tak łatwo(ale może porównywałem z moim wejściowym i dlatego). Jedno miejsce jest trudniejsze(technicznie i orientacyjnie zarazem). W każdym razie jak tam wrócę to tędy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Zd Opublikowano 9 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2022 To chyba już mam plan na ciekawa traskę na przyszły sezon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 12 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2022 i jedziemy z aparatu tym razem: ujście żlebu żleb z góry (nie miałem głowy do robienia zdjęć żlebu podczas wspinaczki) tu żleb łączy się z granią Solisko i Capi Staw Capi i Kolisty Staw CDN 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 20 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2022 i pewnie ostatnia seria: Mięgusze(close-up) Rysy, Wysoka, Gerlach(close-up) Hlińska Młynicka i początek 2 żlebów Solisko(close-up) Ostra, Krótka, Krywań i Furkot(close-up) Hruby i Mur(j.w.) Capi i żleb zejściowy Bystra Ławka w centrum Kolisty Stawek w żlebie zejściowym Capi Kolisty i koniec trasy Dziękuję za uwagę! 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 20 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2022 @peter1 świetne foty wyobrażam sobie jak ekstra musi być na żywo Gratulacje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 20 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2022 ech tak 25 lat mniej , przy najmniej sobie popatrzę, a tak na poważnie to szacun ja nawet za młodu nie byłem na tyle odważny żeby się pchać w takie miejsca. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 21 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2022 20 godzin temu, barbie609 napisał: ech tak 25 lat mniej , przy najmniej sobie popatrzę, a tak na poważnie to szacun ja nawet za młodu nie byłem na tyle odważny żeby się pchać w takie miejsca. Ja 20 lat temu też bym się nie odważył...;) U mnie to z doświadczeniem przychodzi. 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi