Jump to content

Jak żem na Brestową i Salatyna poszła

Recommended Posts

A było to w poniedziałek  świąteczny. Zerknąwszy wpierw  na pogodę, która przepowiadacze  pogody  określili jako dobra z tendencją do pogorszenia które to miało nastąpić kolo 18 uznałam, że czas ruszać w drogę.  Z parkingu  Spalena Rohacze niebieskim szlakiem mieliśmy ostro pod górkę.  Ale co to był za szlak ? lesny, pusty, idealny. Ale mnie zmęczył, bo kiedy sie z lasu wyszło to słoneczko  grzało i wiaterka brakowało,  żeby tak delikatnie  po karku owiał. 

Jak doszliśmy do Przedniedgo Salatyna to nam się bajkowa  cisza skończyła,  bo sporo rodzin z dziećmi  wyjechało kolejką. I dzieci jak to dzieci,  niektóre były okropnie nieszczęśliwe, że muszą gdzieś iść.  Podejście  na Brestową było dość szybkie a na Salatyn- ciekawe. Do góry i w dół i znowu do góry i znowu  w dół i za którymś razem ukazała się piękna nazwa  szczytu.  I sam szczytu oczywiście.  Widoki piękne, żadna mgła ich nie zasłaniała,  można było  podziwiać i puścić oczy w dal. Ale się długo  nie napodziwiałam bo się coś mojemu mężowi pogoda nie podobała i zarządził, że schodzimy.  I znowu i na dół I do góry  i obeszliśmy Brestową ciut bokiem i znowu na Przedni Salatyn,  bo mieliśmy wracać  tym samym szlakiem. I wtedy zagrzmiało.  Patrzymy w niebo, niby jest ok, nic ciemnego  z żadnej strony. Z chmur nic nie wywróżę,  bo się na nich nie znam Za chwilę zagrzmiało  znowu. Na nikim nie zrobiło to wrażenia.  Szli do góry, nie wiem, może nic nie słyszeli? W każdym razie niebo było ok, ale ten bezruch powietrza nie napawał optymizmem. W każdym razie  podkręciliśmy tempo i byliśmy już prawie na parkingu  kiedy lunęło. Po drodze ale to już w aucie  dopadła nas burza z gradem.  

Ogólnie fajna,przyjemna wycieczka, widoki bajka. 

20220815_100625.jpg

20220815_105209.jpg

20220815_105216.jpg

20220815_112716.jpg

20220815_112723.jpg

20220815_112740.jpg

20220815_120640.jpg

20220815_120644.jpg

20220815_120654.jpg

20220815_120656.jpg

20220815_124859.jpg

20220815_124917.jpg

20220815_124646.jpg

20220815_124603.jpg

• Like ! 8

Pięknie tam i generalnie raczej nie ma tłoku (jak na tatrzańskie warunki oczywiście  ? ) - "odkryłem" ten rejon dopiero parę lat temu (wcześniej w okolicy "żyłem" jedynie Rohaczami, Trzema Kopami i Rohackimi Stawami) i od tamtej pory corocznie tu zaglądam w jakiś luźniejszy dzień, zwykle via kolejka. Jest gdzie spokojnie posiedzieć, a widoki szerokie. 

• Like ! 2
10 godzin temu, Jędrek napisał:

Pięknie tam i generalnie raczej nie ma tłoku (jak na tatrzańskie warunki oczywiście  ? ) - "odkryłem" ten rejon dopiero parę lat temu (wcześniej w okolicy "żyłem" jedynie Rohaczami, Trzema Kopami i Rohackimi Stawami) i od tamtej pory corocznie tu zaglądam w jakiś luźniejszy dzień, zwykle via kolejka. Jest gdzie spokojnie posiedzieć, a widoki szerokie. 

Rohackie  Stawy mam w planie  ale w tę niedzielę z pogodą  chyba nie wygram, następna zajęta i znowu się przedłuży.  

12 godzin temu, Zośka napisał:

@wjesna widoki naprawdę wspaniałe?. Jeszcze tam nie byłam więc sobie chociaż popatrzę na twoje zdjęcia. Już od jakiegoś czasu się tam wybieram i jakoś tak schodzi...?.

Wybierz się koniecznie. Pewniecwyjezdzajac kolejką ma się pięknie widoki  ale idąc pustym szlakiem na się sporo czasu i las dla siebie.  Coś jak u Muminków:  ,,Włóczykij wszedł do lasu. Miał przed sobą sto mil ciszy"

• Like ! 1