Lavinka Opublikowano 17 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2020 Chciałabym w tym roku rozpocząć przygodę z turystyką zimową. Na początku jakieś proste szlaki do dolin, może coś z Tatr Zachodnich. Niestety nie mam butów przeznaczonych na zimę. Oczywiście muszę zakupić takie, by można było na nie założyć raki. Dodam, że mam dość małe stópki i często buty mnie obcierają, więc Wasze porady co do komfortu użytkowania będą cenne. Oczywiście każda noga jest inna i i tak trzeba takie butki przymierzyć, ale może macie jakieś typy? Jeśli chodzi o przedział cenowy to nie ukrywam, że im taniej, tym fajniej, ale zdaję sobie sprawę, że czasem warto dopłacić za coś, co posłuży wiele lat. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 17 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2020 Hej. Buty na zimę najlepiej żeby były 1-2 numery większe, tj. jakbyś na maksa wcisnęła stopę do przodu i nie czuła, że duży palec dotyka początku buta. Z damskich szczerze mogę polecić Meindl Air Revolution 3.5 Lady 22, akurat jest promocja w sklepie. Możesz zobaczyć coś pochodnego w LaSportiva, Salewy itp. Ale myślę, że @Mnich Moderator Ci doradzi najlepiej :) Kiedyś widziałem w niezłej cenie skorupy Simonda w Decatlonie, ale nie wiem czy jeszcze są dostępne. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 18 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2020 @Lavinka, pod koszykowe, czy półautomaty? Pod półautomaty będą zdecydowanie twardsze i mniej wygodne. Jeśli nie planujesz jechać zimą w Alpy, na polskie góry koszyki zdecydowanie wystarczą. No i maksymalny budżet podaj proszę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 18 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2020 https://8a.pl/buty-damskie-salewa-mountain-trainer-mid-gtx-atl-blue https://8a.pl/buty-trekkingowe-damskie-la-sportiva-trango-trk-leather-gtx-carbon Podczepiam się pod temat więc pod koszykowe raki to które z tych butów byście polecali a może coś całkiem innego. Salewa niby dobrze oddycha i nie przegrzewa stopy LS posiada system Impact Brake System niby fajnie hamuje stope podczas schodzenia.... mam niskie i faktycznie stopa nie jest tak zmęczona.... Nie wiem jednak które będą lepsze na zime pod raki lub tez np które z nich sprawdzą się dobrze bez raków gdzies gdzie nie będą potrzebne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 18 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2020 (edytowane) A nie zamarzniesz w butach bez ociepliny? Ja w zimówkach lubię właśnie pancerność, sztywność i wysoką cholewkę - czyli zupełne przeciwieństwo butów na sezon letni. Nie wiem jak Tobie, ale mnie często się zdarza w rakach podeptać kolcem samego siebie - a wtedy gruba skóra się przydaje... Może Meindle Himalaya? Albo Aku Yatumine/Hayatsuki? Edytowane 18 Listopada 2020 przez Q'bot 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 18 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2020 @Q'bot zamarzne! Zmarźluch jestem toc myslałam, że takową posiadają skoro sklep je rekomenduje pod raki... Widzisz dobrze się radzić Zerknę potem na te które polecasz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 18 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2020 2 godziny temu, Anuś napisał: https://8a.pl/buty-damskie-salewa-mountain-trainer-mid-gtx-atl-blue https://8a.pl/buty-trekkingowe-damskie-la-sportiva-trango-trk-leather-gtx-carbon Podczepiam się pod temat więc pod koszykowe raki to które z tych butów byście polecali a może coś całkiem innego. Salewa niby dobrze oddycha i nie przegrzewa stopy LS posiada system Impact Brake System niby fajnie hamuje stope podczas schodzenia.... mam niskie i faktycznie stopa nie jest tak zmęczona.... Nie wiem jednak które będą lepsze na zime pod raki lub tez np które z nich sprawdzą się dobrze bez raków gdzies gdzie nie będą potrzebne... Zdecydowanie LS. Wszystkie Salewy szerokim łukiem omijaj Ja chodzi w butach bez ociepliny. Najgrubsza skarpeta z wełny merino (seria heavy) załatwia sprawę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lavinka Opublikowano 18 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2020 (edytowane) 11 godzin temu, Mnich Moderator napisał: @Lavinka, pod koszykowe, czy półautomaty? Pod półautomaty będą zdecydowanie twardsze i mniej wygodne. Jeśli nie planujesz jechać zimą w Alpy, na polskie góry koszyki zdecydowanie wystarczą. No i maksymalny budżet podaj proszę. Koszykowe, fajnie by było się zmieścić w okolicach 800zł... Chociaż przyznam, że wolałabym za mniej, ale chyba ciężko będzie coś dobrego znaleźć w niższej cenie... Jestem zielona w tym temacie trochę Edytowane 18 Listopada 2020 przez Lavinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 18 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2020 (edytowane) 45 minut temu, Lavinka napisał: że wolałabym za mniej na łatwiejsze wycieczki np. Czerwone Wierchy albo Mont Blanc wystarczą takie https://www.decathlon.pl/p/raki-caiman-2-paskowe/_/R-p-9186 Edytowane 18 Listopada 2020 przez J@n Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 18 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2020 7 hours ago, Anuś said: toc myslałam, że takową posiadają skoro sklep je rekomenduje pod raki... Rekomendują ze względu na twardość podeszwy, a nie przez pryzmat potencjalnych temperatur - może np. ktoś kupi półautomaty do śmigania na lodowcach przy +20°C? Mnie w ocieplonych Aku jest zimno, gdy stoję - gdy idę jest przyzwoicie ciepło. Generalnie cieplejsze aniżeli większość śniegowców zabudowanych gumą, przy równoczesnym odprowadzaniu jakiejś części potu. @Mnich ModeratorGdy kiedyś przysiądziesz na dłużej wietrzną nocą na słupku granicznym to w takiej konfiguracji po godzinie stracisz czucie w palcach 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lavinka Opublikowano 18 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2020 1 godzinę temu, J@n napisał: na łatwiejsze wycieczki np. Czerwone Wierchy albo Mont Blanc wystarczą takie https://www.decathlon.pl/p/raki-caiman-2-paskowe/_/R-p-9186 Ja pytałam o buty, a nie raki, ale w sumie to we własne raki i tak trzeba będzie się też zaopatrzyć, więc dzięki za propozycję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 18 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2020 1 godzinę temu, Lavinka napisał: Koszykowe, fajnie by było się zmieścić w okolicach 800zł... Chociaż przyznam, że wolałabym za mniej, ale chyba ciężko będzie coś dobrego znaleźć w niższej cenie... Jestem zielona w tym temacie trochę W Skalniku jest teraz promo na wszystkie buty - 30 proc. Luknij na Meindl Litepeak GTX, Scarpa Kailash, LS Trango Tech GTX (trwardzsze, pod półautomaty). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 18 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2020 56 minut temu, Q'bot napisał: Rekomendują ze względu na twardość podeszwy, a nie przez pryzmat potencjalnych temperatur - może np. ktoś kupi półautomaty do śmigania na lodowcach przy +20°C? Mnie w ocieplonych Aku jest zimno, gdy stoję - gdy idę jest przyzwoicie ciepło. Generalnie cieplejsze aniżeli większość śniegowców zabudowanych gumą, przy równoczesnym odprowadzaniu jakiejś części potu. @Mnich ModeratorGdy kiedyś przysiądziesz na dłużej wietrzną nocą na słupku granicznym to w takiej konfiguracji po godzinie stracisz czucie w palcach Zawsze mam drugą parę skarpet. I chemiczne ogrzewacze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 19 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2020 Ha! Ja już wyrosłem z chemicznych i teraz korzystam z faktu noszenia powerbanka i ogrzewaczy na usb (zwykle owijam nimi obiektyw, gdy temperatura skraplania pary się obniża) Choć widziałem i wynalazki typu podgrzewane wkładki do butów - ale te wijące się kable mnie zniechęcają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garguska Opublikowano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 (edytowane) Po przeczytaniu tego tematu zamówiłam do przymierzenia Meindle Litepeak GTX, ale dodatkowo też Scarpy ZG Pro GTX. Obydwa buty są dla mnie bardzo wygodne, ale mam obawy jak kolorowy zamsz Meindla zniesie błoto. Szukałam testów/opinii na temat Scarpy ZG, ale tych w internecie jak na lekarstwo. Może ktoś z Was ma jakąś zdanie na ich temat? Będę wdzięczna Scarpa ZG Pro GTX Edytowane 9 Grudnia 2020 przez garguska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi