Jędrek Opublikowano 16 Stycznia Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 1 godzinę temu, barbie609 moder napisał(a): kiedyś była historia gości bodajże z Ukrainy , którzy w takim obuwiu , wyposażeni w samodziałowe raki i czekany wyszli na Rysy. Ten u Jagiełły też zimą wchodził, jego gumowce tak się skurczyły że zarys palców było widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madgra Opublikowano 16 Stycznia Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia (edytowane) Zrobiliśmy dzisiaj sobie wycieczkę do sklepu stacjonarnego 8a. Polecili nam takie oto buty. Damskie: Lowa Renegade GTX Mid , La Sportiva TX4 MID GTX , Salewa Mountain Trainer Mid GTX Męskie: Asolo Finder GV , Montura Altura GTX , Dolomite 54 Hike Evo GTX , Dolomite Tofana GTX , Dolomite Zermatt GTX , Zamberlan Rolle Evo GTX Żonie było wygodnie w Salewie a mi w Dolomite 54 Hike Evo GTX. Dobrze nam doradzili? Edytowane 16 Stycznia przez madgra zapomniałem podać modelu butów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 16 Stycznia Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2 godziny temu, madgra napisał(a): Dobrze nam doradzili? Lowa Renegade to buty miejskie - nie mają nawet otoku od frontu. Reszta mniej lub bardziej się nada, choć będzie w nich zimno podczas postojów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madgra Opublikowano 16 Stycznia Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia Dzięki. Takie nam doradzili w sklepie 8a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 16 Stycznia Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia (edytowane) mnie się najbardziej te podobają https://www.exxpozed.de/catalog/product/view/id/2958841/#!?variant=2928525&bid=368470-81179-49acc6fc-ca38-40ee-9758-1d7206180e1a&adcref= chociaż żadne z tych butów na zimę w prawdziwych górach się nie nadają Edytowane 16 Stycznia przez J@n Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madgra Opublikowano 16 Stycznia Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia A czy w takich butach Moraine Polar GTX Scarpa wszedłbym na Szrenicę , Śnieżkę , Dolinę Pięciu Stawów? A później kupiłbym buty już pod raki? Może na początek zacząć od czegoś takiego? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 17 Stycznia Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 8 godzin temu, madgra napisał(a): A czy w takich butach Moraine Polar GTX Scarpa wszedłbym na Szrenicę , Śnieżkę , Dolinę Pięciu Stawów? A później kupiłbym buty już pod raki? Może na początek zacząć od czegoś takiego? Do D5S już wypada mieć prawilne raki. A w butach wejdziesz każdych, nawet w japonkach - zadaj sobie sam pytanie jaki poziom komfortu Cię satysfakcjonuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 17 Stycznia Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia (edytowane) 13 godzin temu, madgra napisał(a): A czy w takich butach Moraine Polar GTX Scarpa wszedłbym na Szrenicę , Śnieżkę , Dolinę Pięciu Stawów? A później kupiłbym buty już pod raki? Może na początek zacząć od czegoś takiego? Powtarzam - prawie wszystko zależy od warunków. Od ilości i jakości śniegu, od temperatury, wiatru, opadów itp itd. Od twojej kondycji, psychiki, wagi, zdrowego rozsądku itp itd. Naprawdę oczekujesz od ludzi którzy cię nie znają, konkretnej odpowiedzi typu "kup takie buty i na pewno wejdziesz tu i tu, a tam to już nie". Sorry, ale to tak nie działa. Dostałeś już sporo wskazówek i wciąż oczekujesz kolejnych. Kup buty, jedź w góry, wypożycz raki i co tam jeszcze zechcesz, dowiedz się od ratowników gdzie możesz pójść w miarę bezpiecznie w danych warunkach... I napieraj Powodzenia Druga opcja - po prostu wynajmij przewodnika, on będzie myślał za ciebie i zapewni odpowiedni poziom bezpieczeństwa. A ty nabierzesz przy nim pierwszych doświadczeń. Edit & ps - dla mnie góry w Polsce = Tatry, żeby nie było. Edytowane 17 Stycznia przez Jędrek 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madgra Opublikowano 17 Stycznia Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia Nie oczekuje konkretnego modelu tylko czy na początek w mało wymagające góry będą ok. Na początek nie chcę wydawać nie wiadomo ile. Idę zobaczyć czy mi odpowiada zimą wchodzenie. Jak mi się spodoba to dopiero zakupię buty pod raki. Czy raczki turystyczne można wypożyczyć czy lepiej zakupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madgra Opublikowano 17 Stycznia Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia Ostatnie pytanie drodzy państwo. Czy buty na zimowy trekking muszą być ocieplane? Czy wystarczy grubsza skarpeta merino? Niektóre sklepy podają jako modele całoroczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 17 Stycznia Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 4 minuty temu, madgra napisał(a): Ostatnie pytanie drodzy państwo. Czy buty na zimowy trekking muszą być ocieplane? Czy wystarczy grubsza skarpeta merino? Niektóre sklepy podają jako modele całoroczne to zależy od Twojej termiki , stopy mogą marznąć w trakcie marszu ale nie koniecznie. Po za tym czym innym jest marsz a czym inny postój. Ja osobiście używam tych samych butów przez cały rok , ale moje buty oprócz membrany mają Thinsulate więc to jest odwrotna sytuacja , w lecie mogą być za ciepłe. Ja dyskomfortu nie odczuwam ale ja przez wiele lat nosiłem przez dzień w dzień po wiele godzin wysokie skórzane buty więc byłem przyzwyczajony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madgra Opublikowano 17 Stycznia Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia Dziękuję za porady 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madgra Opublikowano 19 Stycznia Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia Zamówiłem Salewa mtn trainer mid gtx. Chociaż czytałem opinie że nogi w nich bolą po 20-30km. Niestety u mnie w Bydgoszczy nie ma w sklepach stacjonarnych z takich butów. Może ktoś ma lub miał ten model i może coś o nich powiedzieć? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 19 Stycznia Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia (edytowane) 7 godzin temu, madgra napisał(a): Zamówiłem Salewa mtn trainer mid gtx. Chociaż czytałem opinie że nogi w nich bolą po 20-30km. Niestety u mnie w Bydgoszczy nie ma w sklepach stacjonarnych z takich butów. Może ktoś ma lub miał ten model i może coś o nich powiedzieć? Trekkingi Salewa Mtn Trainer Mid Gtx GORE-TEX 63458-4720 Szary | eobuwie.com.pl Katowałem parę lat dokładnie taką wersję jak na fotce poniżej. Wygoda na szlaku ok, jak dla mnie - ale podeszwa dość sztywna i twarda, w takim kształcie że na asfalt po całym dniu nie polecam. Poza tym podeszwa w mojej wersji słabo trzymała na wilgotnej skale i udeptanym śniegu. Parę razy przez to zaliczyłem niespodziewane gleby, na szczęście bez większych konsekwencji. A do tego okazała się też niezbyt trwała, szybko się wycierała i kruszyła. Fakt że podlegała dużym obciążeniom bo z plecakiem ważę dobrze ponad 90 kg. Przy pierwszym większym deszczu buty puściły wodę do środka u nasady języka, tak że mogłem ją wylewać. O dziwo, po szybkim odsączeniu wnętrza kilkoma paczkami chusteczek higienicznych i zmianie skarpet dało się tego dnia chodzić dalej bez większych problemów. Mało praktyczne grube i sztywne sznurówki, które łatwo się rozwiązywały. Za to dla odmiany w kupionych parę lat później MTN Trainer Lite sznuróweczki cieniutkie i bardzo krótkie. Cholewka solidna, nic nigdzie się nie przetarło, nie rozpruło ani nie wyrwało. To chyba tyle Edytowane 19 Stycznia przez Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 20 Stycznia Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 22 godziny temu, madgra napisał(a): Zamówiłem Salewa mtn trainer mid gtx. Zaskoczyles mnie, nie myślałam, że ta chwila kiedyś nastąpi Znam te buty, z mojej wiedzy są ok. Mąż ma takie albo podobne. Jest zadowolony. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madgra Opublikowano 20 Stycznia Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 20 Stycznia Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia @madgra to dobre buty. Przez 10 lat miałam dwie pary wysokich i dwie niskich. Nigdy mnie nie zawiodły. Mam nadzieję że też będziesz zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 20 Stycznia Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia W dniu 19.01.2025 o 15:03, madgra napisał(a): Zamówiłem Salewa mtn trainer mid gtx. Chociaż czytałem opinie że nogi w nich bolą po 20-30km. Niestety u mnie w Bydgoszczy nie ma w sklepach stacjonarnych z takich butów. Może ktoś ma lub miał ten model i może coś o nich powiedzieć? to kiedy startujesz na ten Mont Blanc ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 20 Stycznia Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 3 godziny temu, Zośka napisał(a): @madgra to dobre buty. Przez 10 lat miałam dwie pary wysokich i dwie niskich. Nigdy mnie nie zawiodły. Mam nadzieję że też będziesz zadowolony Przez 10 lat? A poszczególne modele różniły się między sobą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 20 Stycznia Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia (edytowane) 2 godziny temu, Jędrek napisał(a): różniły się Te pierwsze miały jeszcze stary znaczek i inny wzór bieżnika a poza tym nie odczuwałam żadnej różnicy. W pierwszych wysokich chodziłam 7 lat a drugich jeszcze używam. Niskie miałam po 5 lat i zeszłym roku kupiłam inny model (wildfire). Edytowane 20 Stycznia przez Zośka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madgra Opublikowano 21 Stycznia Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia Dzisiaj przyszły zamówione Salewa Mountain Trainer Mid GTX. Buty wyglądają ładnie na żywo ale mają sztywną podeszwę i trochę ważą. Boję się że po równym terenie zmęczą mi stopy. Chyba nie są dla mnie. Napisałem jeszcze do paru sklepów i polecili takie buty zamiast Salewy. I oczywiście wiekszy broblem z romiarem mojej stopy 46cm. Garmont Vetta GTX, Garmont Vetta Tech GTX, Salewa Alp Trainer 2 Mid GTX, Garmont Tower Trek GTX, Hanwag Torsby GTX, Zamberlan Rolle Evo GTX, Zamberlan Storm Evo GTX Comfort Fit 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madgra Opublikowano 26 Stycznia Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia Witam chce zakupić raczki turystyczne żeby w razie potrzeby były w plecaku. Może ktoś z was używa lub używał i może doradzić. Zastanawiam się czy z tej listy są ok? Nie ma za dużego wyboru bo potrzebuje na rozmiar buta 46 Veriga Mount Track Rapeks Icetrak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 26 Stycznia Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 10 minut temu, madgra napisał(a): Veriga Mount Track Rapeks Icetrak Masz cały temat na temat tych raczków,gdzie omówiono ich własności. Czego jeszcze oczekujesz ? Więc ostatni raz; Tak to są dobre raczki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 26 Stycznia Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia W dniu 21.01.2025 o 16:15, madgra napisał(a): Dzisiaj przyszły zamówione Salewa Mountain Trainer Mid GTX. Buty wyglądają ładnie na żywo ale mają sztywną podeszwę i trochę ważą. Boję się że po równym terenie zmęczą mi stopy. Chyba nie są dla mnie. Napisałem jeszcze do paru sklepów i polecili takie buty zamiast Salewy. I oczywiście wiekszy broblem z romiarem mojej stopy 46cm. Garmont Vetta GTX, Garmont Vetta Tech GTX, Salewa Alp Trainer 2 Mid GTX, Garmont Tower Trek GTX, Hanwag Torsby GTX, Zamberlan Rolle Evo GTX, Zamberlan Storm Evo GTX Comfort Fit Przy butach w zasadzie nie ma innego sposobu jak mierzyć, próbować i samemu ocenić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 26 Stycznia Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia W dniu 21.01.2025 o 16:15, madgra napisał(a): Boję się że po równym terenie zmęczą mi stopy jak po równym męczą się stopy to proponuję https://www.mediaexpert.pl/rowery/hulajnogi/hulajnogi-elektryczne/hulajnoga-elektryczna-motus-scooty-10-plus-2023-turkusowy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi