wjesna Opublikowano 28 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2024 Całkiem przyjemna wycieczka na Litworowy Staw. Pomimo, że ładny dzień ale jednak znacznie krótszy, zatem nic wyżej i dalej nie chodziło mi po głowie, wracanie po nocy nie dla mnie. W nocy to ja śpię. Dolina Białej wody jak zwykle piękna. Pogoda dopisywała i można było podziwiać widoczne z daleka szczyty. Albo doliny gdy wyszło się wyżej. Staw z lodową taflą, ciągnęło chłodem od niego, inaczej niz na słonecznej trasie która nas do niego przywiodła. Zielony Staw bronił dojścia zatem widoczny tylko z góry. Powrót już szarówką, po zmianie czasu o to nietrudno. Osób na szlaku bardzo umiarkowanie, raczej szli dalej. Cena parkingu mnie zdziwiła 15 euro, pamiętam inną z tego roku albo mi się już coś pomieszało. W każdym razie- dostosowali się do cen na Palenicy. 12 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 28 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2024 Litworowy Staw jest rzeczywiście wart osobnej wycieczki, nawet było mi szkoda jak szliśmy na Małą Wysoką, że nie możemy zatrzymać się tam na dłużej. A Parkingi na Słowacji to chyba już wszędzie są po 15e(wyłączając Zachodnie). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 28 Października 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2024 51 minut temu, Fibi napisał(a): A Parkingi na Słowacji to chyba już wszędzie są po 15e(wyłączając Zachodnie). Racja, kiedyś w Zubercu ( czy jak to się tam pisze) staliśmy przy centrum i tam nie było żadnych opłat. To było gdy wybraliśmy się niby na Siwy Wierch ale w sumie to zostaliśmy na Przełęczy Palenica, bo u gory było widać tyyyle ludzi, a to było zaraz po bezludnych Bieszczadach i mnie do ludzi jeszcze nie ciągnęło. Ale gdyby sie ktoś stamtąd na Siwy Wierch wybierał to nie trzeba zostawiać auta w centrum tylko możnaby podjechać dużo dalej, jak się-oczywiście później- okazało. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur S Opublikowano 28 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2024 W lipcu płaciłem 13 EUR na Łysej , w ubiegłym roku na jesień było 9. Na Siwy nadal można bezpłatnie w okolicy leśniczówki , ale obserwując to co się tam działo przez ostatnie trzy weekendy, można się spodziewać w przyszłym roku zakazu parkowania na poboczach od kamieniołomu do skrzyżowania na Huty. W tym roku jest już zakaz parkowania w zatoczkach w Monkowej Dolinie, wyznaczyli parking koło stoku narciarskiego za hotelem i trzeba wybulić 7 EUR, za to na Strednicy tylko jak na razie 3 EUR. Nadal bezpłatny parking jest na Podbańskim - ciekawe jak długo? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 29 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2024 W dniu 28.10.2024 o 10:39, wjesna napisał(a): Cena parkingu mnie zdziwiła 15 euro, pamiętam inną z tego roku albo mi się już coś pomieszało. W każdym razie- dostosowali się do cen na Palenicy. Parkingi TPN mają tu ostatnio zmienne ceny i zdaje się że Słowacy w Lysej też to już stosują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 29 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2024 W dniu 28.10.2024 o 10:39, wjesna napisał(a): wracanie po nocy nie dla mnie. W nocy to ja śpię. No nie mów że teraz o 18 chodzisz spać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 30 Października 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2024 16 godzin temu, Jędrek napisał(a): No nie mów że teraz o 18 chodzisz spać Dziś nie, bo idę do kina 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 30 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2024 7 minut temu, wjesna napisał(a): Dziś nie, bo idę do kina Do kina czy na film? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 30 Października 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2024 26 minut temu, Jędrek napisał(a): Do kina czy na film? Jeśli pójdziesz ze mną to na film 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 4 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2024 W dniu 30.10.2024 o 17:44, wjesna napisał(a): Jeśli pójdziesz ze mną to na film No jak tam, fajny film? Momenty były? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 5 Listopada 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2024 12 godzin temu, Jędrek napisał(a): No jak tam, fajny film? Film mega. 13 godzin temu, Jędrek napisał(a): Momenty były? Ale ja bylam w kinie a nie u Amaro w restauracji 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 5 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2024 8 godzin temu, wjesna napisał(a): Ale ja bylam w kinie a nie u Amaro w restauracji A co ma do tego jakiś amaro? Ok, widocznie nie kojarzysz audycji, do której linka wrzuciłem powyżej. Fakt, stare dzieje ciągle zapominam ile mam lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 5 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2024 9 godzin temu, wjesna napisał(a): Film mega. Ale mega słaby, mega nudny czy może mega długi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 6 Listopada 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2024 17 godzin temu, Jędrek napisał(a): ciągle zapominam ile mam lat A po co to w ogóle pamiętać? 17 godzin temu, Jędrek napisał(a): Ale mega słaby, mega nudny czy może mega długi? Mega to mega czyli bardzo dobry film. Jakbyś poszedł ze mną to byś wiedział, tymczasem nadrób ,,Tatami" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosia WU Opublikowano 6 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2024 Słowak mi tłumaczył ze to jest celowa polityka żeby ludzie nie korzystali z samochodów. No i w większości nie korzystają bo miesięczny na elektryczkę 16 euro a parking 15. Zdjęcia denerwująco ładne. I ten lód na stawie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 6 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2024 3 godziny temu, Gosia WU napisał(a): Słowak mi tłumaczył ze to jest celowa polityka żeby ludzie nie korzystali z samochodów. No i w większości nie korzystają bo miesięczny na elektryczkę 16 euro a parking 15. Zdjęcia denerwująco ładne. I ten lód na stawie. Jakby w Zakopcu wprowadzili miesięczny na busy to byłabym przeszczęśliwa. Szkoda tylko że elektriczka nie da się dojechać na wszystkie szlaki a autobusy nie kursują zbyt często. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 6 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2024 51 minut temu, Fibi napisał(a): Szkoda tylko że elektriczka nie da się dojechać na wszystkie szlaki a autobusy nie kursują zbyt często. Sprawny system komunikacji publicznej dookoła Tatr, czyli rano wychodzisz, wsiadasz w busa/autobus/cokolwiek, jedziesz tam skąd chcesz ruszyć w góry, wieczorem schodzisz w innym miejscu i stamtąd masz też autobus/busa/cokolwiek, czym wracasz na nocleg - marzenie ściętej głowy, niestety. Nie wyobrażam sobie urlopu w Tatrach bez własnego samochodu, tym bardziej gdy chodzi się tak jak ja, czyli spontanicznie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 6 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2024 @JędrekWysokie to bez samochodu jeszcze da się ogarnąć, nawet Krywań który jest trochę na uboczu, ale Zachodnie a szczególnie ta ich bardziej południowa część (Baraniec, Otargańce) to bez auta mission imposible Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 7 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2024 8 godzin temu, Fibi napisał(a): Jakby w Zakopcu wprowadzili miesięczny na busy to byłabym przeszczęśliwa. Szkoda tylko że elektriczka nie da się dojechać na wszystkie szlaki a autobusy nie kursują zbyt często. To w Zakłopanem są jakieś autobusy? Nawet nie wiem co kursuje na miejsce Stramy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 7 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2024 Godzinę temu, Q'bot napisał(a): To w Zakłopanem są jakieś autobusy? Nawet nie wiem co kursuje na miejsce Stramy No przecież busy są. Autobusy miejskie też. Strama umarła i nie ma nic na jej miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 7 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2024 Jak byłem rok temu na dworcu pytałem co jedzie na Zdiar, cisza, co jedzie na Zuberec - żodyn nie wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 7 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2024 Ale ja mówiłam o Zakopanem a nie o wycieczkach za granicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosia WU Opublikowano 7 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2024 (edytowane) 2 godziny temu, Q'bot napisał(a): Jak byłem rok temu na dworcu pytałem co jedzie na Zdiar, cisza, co jedzie na Zuberec - żodyn nie wie Flixbus o 9 LOL na Zdiar ale nawet nie wiem czy ma tam możliwość stanąć. Trzeba się dostać na Łysą i słowackie już kursują w sezonie jako tako. Z kolei na Zuberec idzie coś do Triesny przez Zakopane z Bukowiny i z Triesny przesiadka do Zuberca. (nie jechałam - wiem to z którejś ze stron Kuby Łoginowa który od lat walczy o te przejazdy.) Jechałam za to we wrześniu busem z Nowego Targu jeżdżącym w weekendy - to jest busik Kolei Małopolskich chyba z 18 miejsc no i mi przy moich 156 wzrostu było mało miejsca pomiędzy siedzeniami ale jedzie naprawdę szybko i jako dojazd np do Smokowca z gratami na dłuższy wyjazd da się polecić . Godzina oczywiście tez jakaś niekorzystna. 9.30 i 15.15 z autobusowego. Ja w ogóle nie jestem zmotoryzowana. Tylko busy, elektryczka czasem taxi. Fakt Zachodnie słowackie są dla mnie na razie z tego powodu nieosiągalne, ale w Polsce czy od strony Wysokich słowackich nie miałam problemu z poruszaniem się. Nocuję zwykle w Novej Lesnej. Edytowane 7 Listopada 2024 przez Gosia WU 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosia WU Opublikowano 7 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2024 (edytowane) 5 godzin temu, Fibi napisał(a): No przecież busy są. Autobusy miejskie też. Strama umarła i nie ma nic na jej miejsce. Strama żyje. Tylko z przewozów zrezygnował po covidzie. A ludzie przesiedli się w busy typu Tatrocar albo innym busem jeżdżącym wcześnie rano z klientami. Sama mogę polecić również Tatrygo bus Zakopane Słowacja. Przy jeździe z gratami na 2 tygodnie jak dla mnie korzystanie z tych firm to chyba najwygodniejsza jednak opcja. https://ebookpoint.pl/ksiazki/slowackie-tatry-i-inne-gory-transportem-publicznym-przewodnik-z-klimatem-jakub-loginow,s_01wi.htm#format/e O tym człowieku pisałam, że jako jedyny walczy od lat o komunikację pomiędzy Polską a Słowacją. Niestety ewidentnie widać, że włodarze po obu stronach nie chcą się dogadywać. Edytowane 7 Listopada 2024 przez Gosia WU 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 7 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2024 3 godziny temu, Gosia WU napisał(a): ludzie przesiedli się w busy typu Tatrocar O tym nie słyszałem akurat. Kaj to przystaje i gdzie można znaleźć rozkład? Flixbus ma to do siebie, że na dzień/dwa przed wyjazdem brakuje już miejsc - a dopiero wtedy widzę prognozę pogody i decyduję się ruszyć, bądź nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi