Skocz do zawartości

Litworowy Staw

wjesna

Rekomendowane odpowiedzi

Całkiem przyjemna wycieczka na Litworowy Staw. Pomimo, że ładny dzień ale jednak znacznie krótszy, zatem nic wyżej i dalej nie chodziło mi po głowie, wracanie po nocy nie dla mnie. W nocy to ja śpię. 

Dolina Białej wody jak zwykle piękna. Pogoda dopisywała i można było podziwiać widoczne z daleka szczyty. Albo doliny gdy wyszło się wyżej. 

Staw z lodową taflą,  ciągnęło chłodem od niego, inaczej niz na słonecznej trasie  która nas do niego przywiodła. Zielony Staw bronił dojścia zatem widoczny tylko z góry. Powrót już szarówką, po zmianie czasu o to nietrudno. 

Osób na szlaku bardzo umiarkowanie,  raczej szli dalej. Cena parkingu mnie zdziwiła  15 euro, pamiętam inną z tego roku albo mi się już coś pomieszało. W każdym razie- dostosowali się do cen na Palenicy. 

20241027_101129.jpg

20241027_103340.jpg

20241027_114000.jpg

20241027_122020.jpg

20241027_122026.jpg

20241027_124743.jpg

20241027_124727.jpg

20241027_124747.jpg

20241027_130545.jpg

20241027_125049.jpg

20241027_134751.jpg

• Lubię to ! 12
  • Dziękuję 1

51 minut temu, Fibi napisał(a):

A Parkingi na Słowacji to chyba już wszędzie są po 15e(wyłączając Zachodnie).

Racja, kiedyś w Zubercu ( czy jak to się tam pisze) staliśmy przy centrum i tam nie było żadnych opłat.  To było gdy wybraliśmy się niby na Siwy Wierch ale w sumie to zostaliśmy na Przełęczy Palenica,  bo u gory było widać tyyyle ludzi, a to było zaraz po bezludnych Bieszczadach i mnie do ludzi jeszcze nie ciągnęło. Ale gdyby sie ktoś stamtąd na Siwy Wierch wybierał to nie trzeba zostawiać auta w centrum tylko możnaby  podjechać dużo dalej, jak się-oczywiście  później- okazało.

• Lubię to ! 1

W lipcu płaciłem 13 EUR na Łysej , w ubiegłym roku na jesień było 9.  Na Siwy nadal można bezpłatnie w okolicy leśniczówki , ale obserwując to co się tam działo przez ostatnie trzy weekendy, można się spodziewać w przyszłym roku zakazu parkowania na poboczach od kamieniołomu do skrzyżowania na Huty. W tym roku jest już zakaz parkowania w zatoczkach w Monkowej Dolinie, wyznaczyli parking koło stoku narciarskiego za hotelem i trzeba wybulić 7 EUR, za to na Strednicy tylko jak na razie 3 EUR. Nadal bezpłatny parking jest na Podbańskim - ciekawe jak długo?

• Lubię to ! 1

W dniu 28.10.2024 o 10:39, wjesna napisał(a):

Cena parkingu mnie zdziwiła  15 euro, pamiętam inną z tego roku albo mi się już coś pomieszało. W każdym razie- dostosowali się do cen na Palenicy.

Parkingi TPN mają tu ostatnio zmienne ceny i zdaje się że Słowacy w Lysej też to już stosują.

17 godzin temu, Jędrek napisał(a):

ciągle zapominam ile mam lat

A po co to w ogóle pamiętać? 

17 godzin temu, Jędrek napisał(a):

Ale mega słaby, mega nudny czy może mega długi?

Mega to mega czyli bardzo dobry film. Jakbyś poszedł ze mną to byś wiedział, tymczasem nadrób ,,Tatami"

• Haha 1

3 godziny temu, Gosia WU napisał(a):

Słowak mi tłumaczył ze to jest celowa polityka żeby ludzie nie korzystali z samochodów. No i w większości nie korzystają bo miesięczny na elektryczkę 16 euro a parking 15.

Zdjęcia denerwująco ładne. 😉

I ten lód na stawie.

Jakby w Zakopcu wprowadzili miesięczny na busy to byłabym przeszczęśliwa.

Szkoda tylko że elektriczka nie da się dojechać na wszystkie szlaki a autobusy nie kursują zbyt często.

• Lubię to ! 1

51 minut temu, Fibi napisał(a):

Szkoda tylko że elektriczka nie da się dojechać na wszystkie szlaki a autobusy nie kursują zbyt często.

Sprawny system komunikacji publicznej dookoła Tatr, czyli rano wychodzisz, wsiadasz w busa/autobus/cokolwiek, jedziesz tam skąd chcesz ruszyć w góry, wieczorem schodzisz w innym miejscu i stamtąd masz też autobus/busa/cokolwiek, czym wracasz na nocleg - marzenie ściętej głowy, niestety.  Nie wyobrażam sobie urlopu w Tatrach bez własnego samochodu, tym bardziej gdy chodzi  się tak jak ja, czyli spontanicznie. 

• Lubię to ! 1

8 godzin temu, Fibi napisał(a):

Jakby w Zakopcu wprowadzili miesięczny na busy to byłabym przeszczęśliwa.

To w Zakłopanem są jakieś autobusy? Nawet nie wiem co kursuje na miejsce Stramy 🙄

2 godziny temu, Q'bot napisał(a):

Jak byłem rok temu na dworcu pytałem co jedzie na Zdiar, cisza, co jedzie na Zuberec - żodyn nie wie 🤷‍♂️

Flixbus o 9 LOL na Zdiar ale nawet nie wiem czy ma  tam możliwość stanąć.

Trzeba się dostać na Łysą i słowackie już kursują w sezonie jako tako. Z kolei na Zuberec idzie coś do Triesny przez Zakopane z Bukowiny i z Triesny przesiadka do Zuberca. (nie jechałam - wiem to z którejś ze stron Kuby Łoginowa który od lat walczy o te przejazdy.) Jechałam za to we wrześniu busem z Nowego Targu jeżdżącym w weekendy - to jest busik Kolei Małopolskich chyba z 18 miejsc no i mi przy moich 156 wzrostu było mało miejsca pomiędzy siedzeniami ale jedzie naprawdę szybko i jako dojazd np do Smokowca z gratami na dłuższy wyjazd da się polecić . Godzina oczywiście tez jakaś niekorzystna. 9.30  i 15.15 z autobusowego.

Ja w ogóle nie jestem zmotoryzowana. Tylko busy, elektryczka czasem taxi. Fakt Zachodnie słowackie są dla mnie na razie z tego powodu nieosiągalne, ale w Polsce czy od strony Wysokich słowackich nie miałam problemu z poruszaniem się. Nocuję zwykle w Novej Lesnej.

Edytowane przez Gosia WU
  • Lubię to ! 2

5 godzin temu, Fibi napisał(a):

No przecież busy są. Autobusy miejskie też. Strama umarła i nie ma nic na jej miejsce.

Strama żyje. Tylko z przewozów zrezygnował po covidzie. 😉 A ludzie przesiedli się w busy typu Tatrocar albo innym busem jeżdżącym wcześnie rano z klientami. Sama mogę polecić również Tatrygo bus Zakopane Słowacja. Przy jeździe z gratami na 2 tygodnie jak dla mnie korzystanie z tych firm to chyba najwygodniejsza jednak opcja.

https://ebookpoint.pl/ksiazki/slowackie-tatry-i-inne-gory-transportem-publicznym-przewodnik-z-klimatem-jakub-loginow,s_01wi.htm#format/e

O tym człowieku pisałam, że jako jedyny walczy od lat o komunikację pomiędzy Polską a Słowacją. Niestety ewidentnie widać, że włodarze po obu stronach nie chcą się dogadywać.

Edytowane przez Gosia WU
  • Lubię to ! 3

3 godziny temu, Gosia WU napisał(a):

ludzie przesiedli się w busy typu Tatrocar

O tym nie słyszałem akurat. Kaj to przystaje i gdzie można znaleźć rozkład?

Flixbus ma to do siebie, że na dzień/dwa przed wyjazdem brakuje już miejsc - a dopiero wtedy widzę prognozę pogody i decyduję się ruszyć, bądź nie...