Jump to content

sprzęt górski w sieciówkach

Recommended Posts

Chyba jeszcze nie ma takiego wątku, więc pomyślałem, że by się przydał. Jest nas tu sporo i każdy ma inny stopień zaawansowania, są zarówno osoby które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z Tatrami, są osoby które swoje górskie doświadczenia zbierają w Tatrach zachodnich czy takie dla których Orla Perć to chleb powszedni, Poza miłością do gór łączy nas między innymi sprzęt i jego poszukiwanie, a poza specjalistycznymi sklepami niekiedy można znaleźć go w sklepach których raczej z górami nie kojarzymy lub w sklepach z branży sportowej. Stąd rodzi się pytanie co z nich wybierać a przede wszystkim co z nich jest sprawdzone, w tym wątku będzie można się podzielić swoimi wrażeniami od butów po kurtki, spodnie, skarpetki i wszystko inne co zabieramy z półek sklepowych w góry ? recenzje, fotki, linki i dyskusja zawsze będzie mile widziana ? bezpieczny i sprawdzony sprzęt zawsze w cenie ?

• Like ! 3

Z sieciówki to mam zwykle bieliznę - ze względu na cenę, jakoś wolę kupić reklamówkę koszulek termoaktywnych po 30pln w mountain warehouse, aniżeli jedną po 250 z 8a ?

Po kilku godzinach noszenia wonia się równie donośnie, a że nie ma w składzie włókien z włosia aplaki? No trudno... Nie będzie żal, gdy się potarga lub spierze...

Edited by Q'bot
  • Like ! 2
  • Haha 1

Nie omijam sieciówek, szczególnie tej na D ?. Bielizna na narty - super, skarpety podobnie. Kurtka spokojnie daje radę nawet przy sporym deszczu. Mam kilka rzeczy, które cenię. Dla mnie ten sklep był szczególnie nieoceniony, gdy moje dziecko rosło i w zasadzie co pół roku wymagało nowej kurtki, spodni, butów na wyjazd w góry?‍♀️. Teraz na szczęście już mamy ten etap za sobą i możemy zainwestować w "markowe" rzeczy. Ale żeby nie było- jeśli mogę kupuje na wyprzedażach. Po poznańsku - nie lubię przepłacać ??

Inna sprawa - pojawienie się sieciowek z odzieżą sportową ( również górską) spowodowało, że ludzie  zaczęli się bardziej odpowiednio ubierać idąc w góry. Jasne, że dalej spotkamy "asa" w japonkach na Gęsiej, ale większość choć namiastkę odzieży i obuwia ma. I w sumie nawet nie chodzi o to, co ma na sobie, ale o przekonanie, że w góry to jednak trochę inaczej trzeba się ubrać niż na Krupówki. A to już wstęp do bardziej świadomego komponowania ekwipunku turystycznego.

@zuziaresz zgoda w 100%. Spodnie i damskie i męskie są super ?

Edited by jaaga76
  • Like ! 2

Dla mnie buty i plecak to podstawa. I na tym oszczędzać nie nie powinno. Oczywiście mam na myśli osoby, które w Tatry jeżdżą więcej niż raz w roku. Nie ma sensu, żeby okazjonalni turyści wywalali kasę na markowe obuwie. 

Jeśli chodzi o sieciówki, to uważam, że Decathlon wiedzie tu prym. Najlepszy stosunek jakość cena. Najbardziej polecam wspinaczkową serię Simond. 

Intersport omijam szerokim łukiem. Nie mam też zaufania, do takich marek, jak Tresspass, Regatta, czy Mountain Warehouse. 

• Like ! 1

Ja też muszę mieć dobre buty i plecak, reszta jest mniej ważna. Może zimą ubranie ma większe znaczenie ale latem mogę mieć zwykłą koszulkę i spodenki byleby chodzić w dobrych butach. Plecaki zawsze przymierzam i dopasowuję długo bo miałam nauczkę kiedy poszłam z plecakiem który otarł mi szyję i nie dało się wyregulować odpowiednio wysokości pasa biodrowego. Męka przez cały dzień a szlak dość długi bo przez Chochołowską na Rohacze i z powrotem.

• Like ! 1
11 godzin temu, Zośka napisał:

Ja też muszę mieć dobre buty i plecak, reszta jest mniej ważna. Może zimą ubranie ma większe znaczenie ale latem mogę mieć zwykłą koszulkę i spodenki byleby chodzić w dobrych butach. Plecaki zawsze przymierzam i dopasowuję długo bo miałam nauczkę kiedy poszłam z plecakiem który otarł mi szyję i nie dało się wyregulować odpowiednio wysokości pasa biodrowego. Męka przez cały dzień a szlak dość długi bo przez Chochołowską na Rohacze i z powrotem.

Jaki masz teraz plecak?

• Like ! 1
3 godziny temu, Mnich Moderator napisał:

Jaki masz teraz plecak?

Mam Ortovox Traverse 38 l. To wersja damska i faktycznie czuję różnicę bo trochę inne wyprofilowanie pleców i rozłożenie masy. Mam też większy ale rzadko używany Thule Capstone. Obydwa dopasowałam sobie do mojego wzrostu i wagi i teraz nie mam żadnych problemów nawet po 12 godzinnym marszu. 

To oczywiście bardzo indywidualna sprawa bo każdy ma inne preferencje i poczucie komfortu więc nie będę polecać ani odradzać żadnego plecaka. Najlepiej kiedy kupujemy włożyć do niego coś ciężkiego i sprawdzić jak nam "leży"?

• Like ! 2

@Zośka @Mnich Moderator zgodzę się z Wami, że buty i plecak to podstawa. To inwestycje na lata i warto nawet odłożyć, ale mieć coś, co w 100% spełnia nasze wymagania. 

Reszta - co kto lubi. Moje koszulki techniczne głównie pochodzą z pakietów startowych różnych biegów ?.

Simond podoba mi się wizualnie ?

Edited by jaaga76
  • Like ! 1

Mając Decathlon 500 metrów od domu nie sposób tam nie kupować odzieży w góry. :) Moim zdaniem niektóre produkty z sieciówek spełniają swoje zadanie na szlaku. Spodnie, koszulki, skarpety i jakaś drobnica typu buff, rękawiczki, czapka jak najbardziej. Natomiast buty (choć na początku miałem decathlonowe), raki (Simonda z Dekatlonu nie polecam!!), kask to już kupione w "markowych" sklepach. 

• Like ! 2