sir_ementaler Opublikowano 5 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2023 (edytowane) Przychodzę dziś do Was z moim własnym filmem, w którym opowiadam XVIII-wieczną legendę o latającym mnichu z Czerwonego Klasztoru w Pieninach. Podobno skonstruował on diabelską maszynę i przeleciał na niej ze szczytu Trzech Koron, aż do Morskiego Oka. Okazuje się jednak, że legenda ma w sobie ziarno prawdy. Prześledziłem różne, nieraz sprzeczne, poszlaki i wyniki tej małej "kwerendy" zawarłem w filmie. LINK DO FILMU TUTAJ Edytowane 5 Grudnia 2023 przez sir_ementaler pomyłka 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 Kawał dobrej roboty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 Obejrzalam. Ciekawie, spokojnie opowiedziana historia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 Dołączam się do przedmówców. Wielki szacunek za pomysł i realizację. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 @sir_ementaler niezwykły film. GRATULACJE! Jestem ciekawa co było inspiracją i na jakich źródłach się oparłeś. Ps. Pozostałe filmy równie udane. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sir_ementaler Opublikowano 6 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 8 minut temu, jaaga76 napisał: @sir_ementaler niezwykły film. GRATULACJE! Jestem ciekawa co było inspiracją i na jakich źródłach się oparłeś. Ps. Pozostałe filmy równie udane. Dziękuję wszystkim za miłe słowa! Mam nadzieję, że zostaniecie na kanale na dłużej, bo szykuję już następne odcinki. Inspiracją był artykuł w przedwojennym "Ilustrowanym Kuryerze Codziennym" z 1931 roku. Później doszperałem w różnych artykułach i jednej książce wydanej lokalnie. Jak to w przypadku legend i ich poparcia w faktach, dużo było niedomówień i niesprawdzonych informacji powielanych dalej. Ale to również ciekawy motyw - prześledzić proces powstawania plotki Pozdrowienia! 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 3 minuty temu, sir_ementaler napisał: Dziękuję wszystkim za miłe słowa! Mam nadzieję, że zostaniecie na kanale na dłużej, bo szykuję już następne odcinki. Inspiracją był artykuł w przedwojennym "Ilustrowanym Kuryerze Codziennym" z 1931 roku. Później doszperałem w różnych artykułach i jednej książce wydanej lokalnie. Jak to w przypadku legend i ich poparcia w faktach, dużo było niedomówień i niesprawdzonych informacji powielanych dalej. Ale to również ciekawy motyw - prześledzić proces powstawania plotki Pozdrowienia! Zostaniemy Ale pod jednym warunkiem - jeśli Ty zostaniesz z nami na forum na dłużej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 11 minut temu, sir_ementaler napisał: Ale to również ciekawy motyw - prześledzić proces powstawania plotki Bardzo ciekawy, plotka to ważna rzecz Mogę podsunąć do rozważenia pomysł na kolejny temat? Rozmawialiśmy tu kiedyś na forum o historii zagadkowych śmierci Kasznicow w okolicach Lodowej Przełęczy, może Cię zaciekawi 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 1 godzinę temu, wjesna napisał: Rozmawialiśmy tu kiedyś na forum o historii zagadkowych śmierci Kasznicow w okolicach Lodowej Przełęczy, może Cię zaciekawi Podpisuję się. Od siebie dodałbym jeszcze tajemnicze okoliczności śmierci na Przełęczy Diatłowa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 56 minut temu, Mnich Moderator napisał: tajemnicze okoliczności śmierci na Przełęczy Diatłowa. A wiesz, że o tym nawet piosenki są? W którymś z raperskich ( czy jak to się tam zwie) utworów slyszalam. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sir_ementaler Opublikowano 6 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 3 godziny temu, wjesna napisał: Bardzo ciekawy, plotka to ważna rzecz Mogę podsunąć do rozważenia pomysł na kolejny temat? Rozmawialiśmy tu kiedyś na forum o historii zagadkowych śmierci Kasznicow w okolicach Lodowej Przełęczy, może Cię zaciekawi Właśnie sprawdziłem i jest już na ten temat przynajmniej z 10 filmów na YT :( Staram się eksplorować zupełnie nowe historie, więc już chyba nie będę robił 11-stego filmu. O przełęczy Diatłowa jeszcze więcej. Nawet ktoś zrobił playlistę i zgromadził tam 55 filmów na ten temat. Ale tak czy siak zaraz posłucham obydwóch historii, bo brzmią intrygująco. Może jakieś inne pomysły jeszcze macie? :) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 @sir_ementaler może coś o Karkonoszach ? O tym rejonie jest dużo legend ale też sporo tajemniczych historii. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 7 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2023 11 godzin temu, sir_ementaler napisał: Może jakieś inne pomysły jeszcze macie? Może o Zamku Pienińskim ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 7 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2023 11 godzin temu, sir_ementaler napisał: Właśnie sprawdziłem i jest już na ten temat przynajmniej z 10 filmów na YT To dużo? Cóż, każde góry maja jakieś legendy ale czy jest w nich cokolwiek prawdy? Niektóre brzmią tak typowo basniowo-zbójcy, skarby, kochankowie. Ale są też ścieżki historyczne np ta pod Mogielicą. To już nie legenda o Zbójnickim Stole a dzieje partyzantki działającej ma tym terenie. Mnie najbardziej zdziwiła nazwa "Rozstaje Anuli" w drodze na Potrójną. Myślałam, że to historia miłosna jakiegoś dziewczęcia a tymczasem chodziło o krowę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 7 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2023 2 godziny temu, wjesna napisał: Rozstaje Anuli" w drodze na Potrójną. Myślałam, że to historia miłosna Budujesz napięcie... to o co chodziło...? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 7 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2023 2 godziny temu, wjesna napisał: chodziło o krowę 8 minut temu, jaaga76 napisał: to o co chodziło...? to może o Io , wiecie Zeus , a w sumie to i Ozyrys może być w to zamieszany 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 7 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2023 1 godzinę temu, barbie609 napisał: może o Io , wiecie Zeus , a w sumie to i Ozyrys może być w to zamieszany Jaśniej proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sir_ementaler Opublikowano 7 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2023 3 godziny temu, wjesna napisał: Ale są też ścieżki historyczne np ta pod Mogielicą. To już nie legenda o Zbójnickim Stole a dzieje partyzantki działającej ma tym terenie. A byłem tam w zeszłym roku na biegówkach i rzeczywiście stał tam jakiś krzyż i tablica, ale byłem zbyt pochłonięty szusowaniem, żeby się wgłębić w historię Zaraz doczytam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 7 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2023 1 godzinę temu, wjesna napisał: Jaśniej proszę Wiesz to było tak, Zeus miał zazdrosną żonę niejaką Herę , aby ukryć jedną z kochanek zamienił ją w jałówkę .Była to Io utożsamiana z Izydą , która była siostrą Ozyrysa. Co prawda nie natrafiłem na wzmianki o Potrójnej ,ale jeśli Zeus się dogadał z słowiańskim kolegą od zabawy gromami Perunem to kto wie? 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 7 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2023 @barbie609a ja myslam, że z tym 3 godziny temu, barbie609 napisał: Io To chodzi o film"Io" Skolimowskiego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sir_ementaler Opublikowano 16 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia Hej! Jest tu ktoś jeszcze? Chciałem się tylko pochwalić, że zrobiłem kolejny odcinek. Tym razem o skradzionej z grobu Josepha Haydna czaszce. Może to mało związane z Tatrami, ale byliście takimi miłymi widzami, że postanowiłem Was osobiście zaprosić Pozdrawiam! Film poniżej: 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 17 Stycznia Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 8 godzin temu, sir_ementaler napisał: jeszcze Tu ciągle ktoś jest. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 17 Stycznia Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia @sir_ementaler bardzo ciekawy film. Chyba trzeba się trochę napracować żeby znaleźć odpowiednią ilość materiału na taką produkcję. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sir_ementaler Opublikowano 17 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 1 godzinę temu, Zośka napisał: @sir_ementaler bardzo ciekawy film. Chyba trzeba się trochę napracować żeby znaleźć odpowiednią ilość materiału na taką produkcję. Oj tak. Zdecydowanie za dużo pracy jak na jeden odcinek Muszę wypracować jakąś formułę, która jest mniej pracochłonna i dzięki temu powstanie więcej filmów. Może po prostu podcast audio... Pytanie czy wtedy będzie to miało taką samą siłę? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 17 Stycznia Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 12 godzin temu, sir_ementaler napisał: Hej! Jest tu ktoś jeszcze? Chciałem się tylko pochwalić, że zrobiłem kolejny odcinek. Tym razem o skradzionej z grobu Josepha Haydna czaszce. Może to mało związane z Tatrami, ale byliście takimi miłymi widzami, że postanowiłem Was osobiście zaprosić Pozdrawiam! Film poniżej: Gratuluję, bardzo fajny materiał Czekamy na więcej, Twoje produkcje są bardzo inspirujące i ożywiają nasze forum 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi